Nederland heeft een nieuwe jongerenbeweging: de Jonge Libertariërs gaan voor een revolutie

Het feest kan beginnen: Nederland heeft er een jongerenbeweging bij.

En dit keer geen club van, voor en door grote overheidsdenkers — jongeren die vooral gratis cadeautjes willen van Vadertje Staat — maar van jonge mensen die het heft zélf in handen willen nemen en die begrijpen dat Nederland juist beter en mooier wordt als burgers méér vrijheid hebben.

De lancering van de Jonge Libertariërs, zoals ze zich noemen, werd eerder vandaag officieel aangekondigd op de website van de LP. Lijsttrekker en partijvoorzitter Robert Valentine legt uit:

““De afgelopen maanden hebben we ons bij de LP vooral gericht op de jeugd en ik ben blij dat het lijkt te werken. Het initiatief kwam van deze vijf jongens zelf en ik kijk ernaar uit om samen te groeien en verder te bouwen aan een revolutionaire beweging die Den Haag op zijn grondvesten laat schudden.”

De kersverse voorzitter van JL, de 18-jarige Frank Mascini, zegt dat hij en zijn libertarische stormtroepen meteen met een campagne beginnen om prinses Amalia te korten op haar belachelijke toekomstige subsidie van 1,5 miljoen euro per jaar:

“Belachelijk dat iemand met zoveel vermogen, ook nog eens zoveel subsidie krijgt!”

Dat kun je wel zeggen, inderdaad. Chapeau voor de Jonge Libertariërs dat ze dat ook begrijpen en er meteen iets aan doen.

Dat ‘iets aan doen’ doen ze onder meer met behulp van een petitie die door iedereen ondertekend kan worden. Dat kan hier (klik op de link).

Medebestuurslid Simon Baauw is blij met de oprichting van zijn nieuwe club én met de actie tegen Amalia. Hij legt uit:

“Den Haag verzuipt inmiddels in de symbool-politici die mooie dingen beloven voor stemmen, maar niet met de oplossingen komen die echt helpen. We moeten wat meer vertrouwen in de samenleving hebben en wat minder in die lui in Den Haag en Brussel.”

Volgens de hierboven geciteerde voorzitter Frank Mancini is het lidmaatschap van de Jonge Libertariërs gratis “en de sfeer informeel. We willen jongeren bereiken die niet de komende 70 jaar van hun leven afhankelijk willen blijven van wispelturige politici. Beloftes zoals de AOW kunnen we missen als kiespijn.”

Vervolgens maakt hij duidelijk wat de Jonge Libertariërs anders maakt dan de meeste andere jongerenbewegingen… en waarom de club ongetwijfeld razendsnel zal groeien. De Jonge Libertariërs gaan namelijk uit van eigen kracht en zijn bijzonder positief ingesteld:

“Geef ons maar gewoon wat ons toekomt. We willen kansen krijgen, zodat we er zelf wat van kunnen maken, iets kunnen opbouwen voor de toekomst en dit later weer aan onze kinderen meegeven. Nederland begint achter te lopen op de rest van de wereld. Ik weet dat we veel beter kunnen dan nu, als we echte vrijheid een kans geven.”

Voor de LP is dit natuurlijk een bijzonder belangrijke ontwikkeling. Als volwassen partij dien je gewoon een jongerenbeweging te hebben. Nu de libertariërs dat hebben is de kans groot dat de media hen serieuzer gaat nemen — wat iedereen die zich inzet voor meer vrijheid hoop moet geven.

Dat is op zichzelf al geweldig, maar de oprichting van de Jonge Libertariërs wordt nog mooier en belangrijker als je beseft dat de jeugd van nu werkelijk de toekomst heeft. Veranderingen beginnen met culturele veranderingen, en daar zijn jongeren verantwoordelijk voor. Zelfs als de LP de komende verkiezingen zou verliezen — dus geen zetel binnenhalen — hebben ze nu een organisatie die kan doorgroeien en die op termijn wel degelijk impact kan hebben.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Peter Selie

  Het feest kan beginnen: Nederland heeft er een jongerenbeweging bij. Ja hoor wéér méér van hetzelfde. Krijg steeds meer respect voor degenen die het Nederlandse volk zó goed via de reguliere media heeft gehersenspoeld, Fred Schuit zou gezegd hebben: Dit komt nooit meer goed.

 2. toetssteen

  Het nadeel is dat die club zo tolerant is dat zij tolerant willen zijn voor intolerantie.

  1. mwh684

   Oh? Dat is een bijzondere duiding voor een beweging die een hard standpunt heeft tegen het initiëren van geweld.

 3. Norman Corinth

  Las het verkiezingsprogramma van de LP en trof de volgende passage aan:

  “Wilsbekwame mensen hebben de principiële vrijheid om hun leven te beëindigen wanneer zij dit willen. Anderen, zoals artsen en verpleegkundigen, zijn nooit verplicht hieraan mee te werken. De LP is voor legalisering van assistentie bij euthanasie, zolang er geen onduidelijkheden bestaan over de wensen van de patiënt. Wij vinden dat medicatie voor een waardig levenseinde op recept verkrijgbaar moet zijn.

  Een krasser standpunt tot liberalisering van euthnanasie voor wie dat wil trof ik nog niet aan.

  1. mwh684

   Je bent het er dus niet mee eens dat iedere mens meester is van zijn of haar eigen leven?

   1. Norman Corinth

    @ mwh684

    Ik denk daar inderdaad iets genuanceerder over en ik zag ook spanning met een eerder door de DDS ingenomen standpunt op dit punt: http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/10/ziek-vvd-wil-euthanasie-mogelijk-maken-voor-mensen-van-alle-leeftijden-na-voltooid-leven/

 4. ikweetwatikwil

  Je hebt nu één keer jonge mensen die graag in een sprookje geloven. Kijk om je heen en zie de werkelijkheid
  Wij vinden dat medicatie voor een waardig levenseinde op recept verkrijgbaar moet zijn. Hoe verzin je het.

  Gebeurt nooit, maar dat ben ik met je eens Norma.

  1. Wachteres

   Simon zegt dat hij er wat genuanceerder over denkt. In principe ben ik er ook wel een voorstander van dat iemand – als hij dat persé wil – zijn leven op een milde manier kan beëindigen.

   Het probleem is dat een politiek-correcte maatschappij, die opruiming wil vanwege alle zieluge vluchtelingetjes die binnenstromen, mogelijk kunnen gaan vinden dat ouderen teveel kosten en om die reden de ouderenzorg steeds slechter maken.

   Wie wil nu als oudere bv. in een verzorgingstehuis liggen, waar je drie keer per dag naar de wc mag of waar je in het weekend geen eten krijgt, om maar een paar gruwelijke voorbeelden te geven. Dan wil je toch wel dood?

   Gelukkig is dat niet het geval, toch???

   1. Norman Corinth

    @Wachteres,
    Creatief, zoals u zelfs in een onderwerp als euthanasie de relatie met de vluchtelingen weet te leggen.

    1. zomaar

     als het hok te vol raakt , moet men ruimen !.

     en men ruimt de ouderen , kan jij dat niet bevatten? , met jou hoge opleiding .

     afin dit is wat men nu gaat doen , de ouderen ruimen om jongen gebruinde klaplopers te plaatsen .

     die jij weer kan misbruiken (zoals jou voorouders de slaven misbruikte) , immers deze zijn hoogopgeleid .

 5. Gustaafff

  Leuk, maar ik vraag me toch serieus af wat de Amelia-petitie voor ’n zin heeft. Rutte heeft de uitkering al toegezegd en hem kennende gaat een petitie daar echt niets aan veranderen.

 6. Michael van der Galien

  A) de LP bestaat al twintig jaar.
  B) de LP gebruikt geen subsidie (druist in tegen de principes van de LP)
  C) De Jonge Libertariërs zijn nu de jongerenbeweging van een al jaren bestaande partij

 7. Nog1

  Ik hou niet van partijen gebaseerd op dogma’s, dat maakt ze te inflexibel om echte problemen op te lossen. Mij zullen ze dus nooit tot hun aanhangers kunnen rekenen.

  1. Norman Corinth

   Nog,
   Om die reden zal de partij waarschijnlijk geen zetel in de Kamer halen. Het is ideologisch 19e-eeuws en gespeend van realiteitszin.

   1. mwh684

    De “dogma’s” van logica en individuele vrijheid zijn anno 2016 inderdaad ver ten zoeken

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.