Nieuwe aanslag op onze tradities. Linkse wetenschappers bevelen ouders: stop met liegen over bestaan Sinterklaas!

Ja, daar gaan we weer. Een stel paternalistische zeurkousen weet weer eens beter dan ouders hoe hun kinderen moeten worden opgevoed.

Terwijl heel links Nederland gewoon nog bezig is met het afbreken met de geliefde figuur van Zwarte Piet, doemt in de verte een volgend gevaar voor het Sinterklaasfeest al weer op. Het zijn goedbedoelende wetenschappers die met een sloophamer de restjes willen kapotmaken die zijn overgebleven als straks de Quinsy Gario’s van de wereld klaar zijn met Zwarte Piet molesteren.

In een artikel van het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift over psychologie The Lancet Psychiatry beweren enkele droeftoeters dat het vertellen aan kinderen dat Sinterklaas bestaat “het vertrouwen van kinderen kan aantasten” en derhalve “moreel verdacht” is. Het ‘liegen’ over het bestaan van Sinterklaas berokkent de relatie tussen kinderen en ouders schade, betogen ze. Daarnaast worden kinderen er onzeker en paranoïde van:

“Sociale wetenschapper Kathy McKay en psycholoog Christopher Boyle veroordelen het idee van een “angstaanjagende” inlichtingendienst op de Noordpool die oordeelt of kinderen zoet of stout zijn geweest.

Schrijvend in het gerespecteerde blad The Lancet Psychiatry, beweren ze: “Als ouders in staat zijn te liegen over iets dat zo speciaal en magisch is, kan men ze dan wel vertrouwen om door te gaan met dienen als de bewakers van wijsheid en waarheid?”

De beweringen van de overbezorgde wetenschappers sloegen eigenlijk op het bestaan van de Kerstman, maar ze zijn – mutatis mutandis – ook prima toepasbaar op Sinterklaas. Want Sinterklaas heeft dan geen inlichtingendienst op de Noordpool, maar wel in Spanje. In zijn grote boek houdt hij daar bij wie zoet is (en lekkers krijgt) en wie stout is (en dus de roe verdient).

De bovenvernoemde Boyle voegt aan zijn beweringen nog eens toe:

“Boyle, van de Universiteit van Exeter, verdedigt zijn beweringen en zegt: “Aan de moraliteit van het kinderen laten geloven in zulke mythes moet getwijfeld worden.

“Alle kinderen zullen uiteindelijk ontdekken dat er jarenlang consistent tegen ze gelogen is, en dat zou ze kunnen laten afvragen welke andere leugens ze nog meer verteld zijn.

“Of het goed is om kinderen te laten geloven in de Kerstman is een interessante vraag, en het is ook interessant om je af te vragen of op deze manier liegen kinderen beïnvloed op manieren die we nog niet overwogen hebben.””

Wat. Een. Onzin.

Als het waar was geweest wat deze McKay en Boyle hier beweren, dan liepen er in Nederland een heleboel verknipte mensen rond, want zo goed als iedereen heeft als kind geloofd in de Goedheiligman en zijn dappere helpers. Maar niemand is hier gebroken, en niemand is minder geworden van het verhaal van Sinterklaas (of de Kerstman, natuurlijk). Want uiteindelijk hebben we allemaal bijzonder goede herinneringen aan die jaarlijkse tijd rond het begin van december. Cadeautjes, pepernoten, chocoladeletters en natuurlijk de kippenvel die je kreeg toen je bij Sinterklaas op schoot mocht gaan zitten. Ik herinner het me nog als de dag van gisteren.

En toen ik als kind uiteindelijk hoorde dat Sint nep was, was ik ook totaal niet boos op m’n ouders. Kwaad had ik volgens deze zogenaamde wetenschappers wel moeten zijn, maar ik begreep als zevenjarige heel goed dat ik nooit zoveel plezier had beleefd in m’n kindertijd als ik nooit in Sinterklaas had geloofd. En met mij vermoedelijk nog vele andere kinderen.

Ik probeer u aan te sporen na te denken. Want welk speciale sneeuwvlokje laat de band tussen kind en ouders nu voor altijd verzieken door zoiets triviaals als meegaan in de fictie dat Sinterklaas bestaat? Heeft u daar ooit van gehoord, disfunctionele families die zijn geworden wat ze zijn dankzij liegen over de Goedheiligman? Kom nou toch!

Kortom: deze traditiehatende wetenschappers moeten een toontje lager gaan zingen en zich eens bezig gaan houden met zaken die er écht toe doen. Ook op het gebied van de psychologie valt er immers nog voldoende te ontdekken. Ze zouden echt helemaal de tijd niet moeten hebben om ouders te vertellen dat zij zogenaamd beter weten hoe kinderen moeten worden opgevoed. En tenslotte: Sinterklaas is gewoon een hartstikke leuk volksfeest dat vervlochten is met onze cultuur. Blijf daar eens met je tengels vanaf!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Wachteres

  Onze jongste dochter was als kind een beetje bang voor sinterklaas. Wij dachten wijs te zijn en haar te vertellen dat hij niet echt was: gewoon een verklede man.

  Ze reageerde hevig verontwaardigd: “Dat kan niet, want ik heb hem zelf gezien”.

  Hun vader kwam een keer thuis, verkleed als sinterklaas, met de kadootjes.

  Helaas had hij zijn eigen schoenen aan en hun eerste reactie was:”Dat is sinterklaas niet, dat is papa”.

  De moraal van dit verhaal: LINKS, KNETTERGEK!

 2. Gustaafff

  Het sinterklaasfeest is al oeroud en er is nog nóóit een wetenschapper opgestaan met dit soort idiote beweringen. Hopelijk negeert Nederland dit, want wat deze wetenschappers beweren, is belachelijk.

  Ga fietsen, man.

  1. van Urk

   Sinterklaas is toch gebaseerd op de echte sint Nicolaas, de bisschop van Myra? Ik weet uit ervaring hoe snel kinderen het al door hebben dat er iets niet klopt. Vooral nu in onze digitale tijdperk. Daarnaast is het een goede lesstof voor later als zij volwassen zijn, om hiermee de leugenaars gelijk te herkennen als zij bijvoorbeeld de politiek gaan volgen of naar een bankmedewerker moeten gaan luisteren.

   1. Gustaafff

    @van urk, of sinterklaas is gebaseerd op nicolaas de bisschop, of zijn pieterbaas op nicolaas’ slaven, kan die kinderen geen bal schelen. Zolang zij dat levende sprookje maar hebben – en natuurlijk pepernoten en chocoladeletters. Ikzelf speel geregeld sinterklaas -.

    En ik vind het gewéééldig.

 3. van Urk

  Volwassen Nederland heeft nog steeds psychische trauma,s over gehouden nadat ze erachter kwamen dat zij jarenlang zijn voorgelogen door hun ouders. Maar goed. Links heeft ook jarenlang ons voorgelogen en dat doen zij nog steeds.

  1. Ni28

   Geestig!

 4. Ni28

  Zolang je in deze figuren gelooft is het leuk en als je het door hebt bent je op niemand boos want die twijfel ontwikkelt zich geleidelijk. Wetenschappers moeten tegenwoordig presteren en worden afgerekend op aantallen publicaties. Hoe meer publicaties hoe beter wetenschapper je bent. Maar niet heus. Of je gelijk hebt met wat je beweert maakt niet uit want elke uitkomst in het wetenschap heeft zijn waarde. Dus als dit kul blijkt te zijn dan weten wij dat vanuit wetenschappelijk oogpunt. Het verschil met vroeger was dat een tijdschrift zoals The Lancet niet zomaar alles publiceerde maar kennelijk kampen zij met zelfde probleem als de wetenschappers, aantallen! Gelukkig is de merendeel van wetenschappelijke publicaties wel veel waard.

 5. Ruud562

  Opvallend dat afbraakfiguren zoals deze zogenaamde wetenschappers nou eens nooit échte van belang zijnde zaken benoemen. Ten aanzien van kinderen één voorbeeld: tijdens het offerfeest mogen kleuters getuige zijn van het wrede hallal slachten. Dus over verknipt gesproken…

 6. Ruud562

  Daarom inderdaad Wachteres: linkse moralisten zijn knettergek en met hun daden (politiek correct gedrag) een gevaar voor onze samenleving! Bedenk dat in maart 2017!

 7. Ni28

  Nog even vergeten, ook alle sprookjes boeken en fantasie verhalen moeten op de brandstapel want al die figuren bestaan niet. Deze wetenschappers vergeten even hoe de fantasie van de sprookjes figuren juist inwerkt op kinderen en wat voor een mooie wereld zij geschapen hebben juist in die fantasie van het goede en kwade. Deze mensen zij compleet fantasieloos en dat is pas een groot gemis en dat merk je in hun gedachten. Ieder keer als ik lees dat een mythe opgelost is, denk ik wat jammer.

 8. Ni28

  Was nu links een opgeloste mythe, wat zou de wereld toch mooi zijn.

  1. Ni28

   Met links bedoel ik Links

 9. tq1991

  Het andere argument waarom het sinterklaasfeest in deze form niet helemaal onschuldig is

  1. Ali Yas

   Het is een vout argument.

 10. Sniper666

  Hmm… Ff denken. Het maakt kinderen misschien wel tot prima kritische denkers. Uiteindelijk ontdekken ze zo als volwassenen dat ze constant voor worden gelogen door MSM.

 11. CheikhRedo

  Nee hoor!, jullie zijn het bewijs dat als je in sinterklaas hebt geloofd , je als volwassene later ook in de pvv gaat geloven.haha

  1. Gustaafff

   @cheickredo bazelt weer eens onzin.

  2. Adriaan

   CheikRedo, wat kun jij een onzin uitkramen. Ik volg je al een tijdje, maar nu moet ik toch wel even reageren. Jouw commentaren klasseer ik onder ‘Volksvermaak’. Alleen al die regelmatige ‘haha’ zegt mij genoeg.

  3. Seneca

   @CheikhRedo
   Ach wij geloven in de PVV en geloofden in Sinterklaas. De laatste is onschuldig en de eerste is noodzakelijk door het gelieg van de gevestigde politieke partijen samen met de MSM. U die zo goed uw – islamitische – geschiedenis kent, gelooft ook in sprookjes; helaas zijn die niet zo onschuldig als onze Sinterklaas. Sinterklaas heeft nooit gezegd dat zij die niet in hem geloofden, onthoofd, verkracht, vermoord etc. moesten worden. Ook heeft Sinterklaas nooit gezegd dat meisjes vanaf 9 jaar zich door een volwassen kerel met pedofiele neigingen, moesten laten verkrachten. Misschien voor u de gelegenheid om ook eens in Sinterklaas te gaan geloven, het is ontelbare malen veel onschuldiger dan uw sprookjesboek.

 12. CheikhRedo

  Sultan KUZU I van het sultanaat der Nederlanden!………….1933

  1. Gustaafff

   @cheickredo, doe eens normaal.

 13. CheikhRedo

  Sinterklaas wordt zwaar overschat en is trouwens ook eigenlijk een turk dus niks voor jullie toch?

  1. Gustaafff

   @cheickredo, hoezo niet? Hier wonen toch genoeg Turken?

  2. van Urk

   Sinterklaas is nu een “boze witte” Turk in dienst van de door links verafschuwde Roomse kerk die zijn schijnheilig kapitaal heeft verdient door zwarte mensen in slavenschepen te laten vervoeren van oost naar west onder het mom van evangelisatie.

  3. Arachne

   Turkije bestond niet ten tijde van Sint Nicolaas. De Ottomanen waren nog eeuwen weg.

 14. CheikhRedo

  Ok

 15. Sarko

  Linkse wetenschappers volgens DDS en iedereen begint weer te krijsen..
  Ga de kinderen maar vertellen dat godT -allah niet bestaat, voorkom je een hoop ellende.

  1. Wachteres

   Ja hoor, Sarko. Denk maar aan de communistische landen waar godsdienst verboden was.

   Daar moeten we naar terug. Links is nog altijd een dictatuur.

 16. Floris

  Deze wetenschappers hebben niet helemaal ongelijk. En er zijn inderdaad kinderen die boos zijn als ze de waarheid horen. Ze zijn immers al die jaren voor de gek gehouden.

  Ik vond dat ook een heikel punt als ouder. Maar ik sprak er laatst nog over met m’n zoon van 21 en hij zei dat de cadeautjes en de speciale sfeer van de sinterklaastijd en uiteraard met name pakjesavond véél belangrijker zijn dan die leugentjes. Daar loopt een kind echt geen psychische schade van op.

  1. Wachteres

   Kinderen zijn ook gek op sprookjes. Daarin worden leugens verteld en griezelen hoort erbij.

   Ik herinner mij dat ik stilletjes gehuild heb, toen ik hoorde dat sinterklaas niet bestond.

   Maar wilde ik dat mijn ouders me meteen de waarheid hadden verteld? Ik denk het toch niet.

   Ik was als kind ook gek op sprookjes.

 17. umhnz

  Kan iemand mij vertellen wat de politieke overtuiging van de wetenschappers is?
  Niemand?
  Oh, het verkoopt zeker lekker, iets waar je het niet mee eens bent gewoon links noemen.
  Hoe scoor ik bij lezers en adverteerders?

  1. Floris

   Het is een feit dat in de sociale en geesteswetenschappen het “progessieve denken” en het politiek correctisme zwaar oververtegenwoordigd zijn. Dat is al jaren het paradigma daar.

   Dat weet jij toch ook wel mag ik hopen?

   1. umhnz

    Nu ken lees ik The Lancet Psychiatry af en toe en kan niet anders zeggen dat het een zeer betrouwbare informatiebron is.
    Ik denk dat de stellingname, gezien vanuit hun vakgebied, en betrekking hebbende op de kerstman, juist is.
    Zoals gebruikelijk maakt DDS er een geheel eigen versie van, waarbij er ergens een kleine kern van waarheid in zou kunnen zitten.
    De politieke interesse is nergens te herleiden en compleet ontsproten aan de gedachtegangen van een redacteur.

    1. Floris

     De redacteur ziet er een (poging tot) aanslag op (onze) tradities in. Zoiets komt per definitie uit progressieve hoek. Ik durf er een lief bedrag op in te zetten dat deze wetenschappers links zijn.

     Diederik Stapel en die trut van een Roos Vonk zijn links en van de frauduleuze onderzoeken van Stapel zou je ook kunnen beweren dat ze a-politiek zijn maar het schurkt er wel tegenaan. Zoals het eten van vlees ontmoedigen en vleeseters in een kwaad daglicht stellen een linkse hobby is.

     Kijken we naar sociologie, islamologie en dergelijke dan zitten we middenin links verpolitiekte wetenschap die allang niet meer bezig is met waarheidsvinding maar met politiek pamflettisme.

     Dit is een even grof schandaal als de NPO1 die weinig meer is dan een links propagandakanaal.

     Links is schaamteloos, gewetenloos en een gevaar voor de toekomst van het vrije westen.

     1. Wachteres

      Natuurlijk komt zoiets van links. Dat kan niet missen.

      Komt overeen met de mafketelige opvattingen over de man/vrouw verhoudingen in Zweden.

      Die komen ook uit de wetenschappelijke psychologische hoek en zijn met linkse waanzin doordrenkt. Ze slaan simpelweg altijd door.

     2. Floris

      @ Wachteres:

      Linkse lieden zijn vaak activistisch ingesteld. Ze hebben een drive om de wereld te verbeteren. Volgens hun gekleurde idealen wel te verstaan. Dus wetenschappers in de humanoria kunnen het niet laten om hun vakgebied in te zetten voor wat zij zien als een hoger doel. In dit artikel wordt dat heel scherp gefileerd: http://cult.tpo.nl/2015/06/25/het-is-tijd-om-de-geesteswetenschappen-volledig-weg-te-bezuinigen/

      Citaat: “[…]de huidige situatie waarin we hypocriet doen alsof we met zijn allen wetenschappers betalen, terwijl we destructieve MENINGENMAKERS financieren.”

      Dat is het dus: ze proberen MENINGEN te maken cq te sturen. En dat doen linksen waar ze maar kunnen. Of het nu zangers zijn (van John Lennon tot Boudewijn de Groot), leraren, journalisten of zelfs politiecommissarissen, allemaal willen ze hun steentje bijdragen aan de “maakbare samenleving”.

      Dat ze daarbij vér buiten hun boekje gaan interesseert ze geen drol. Dat ze het op kosten van de gemeenschap doen knaagt niet aan hun geweten, in hun ogen heiligt het doel de middelen.

      Dit proces begon eind jaren 60 en hen is in feite niets in de weg gelegd zodat ze alle belangrijke instituties omgevormd hebben tot linkse bolwerken. En dat in heel Europa.

      Zie dat maar weer eens terug te draaien…

     3. Floris

      Hier een draad over meningssturing: http://uitingsvrij.net/viewtopic.php?f=47&t=1408

 18. Peter Selie

  En maar door blijven leuteren, het door aan alle kanten platgewalste varianten op het Sinterklaasfeest & zwartepieten hebben “wij” nu toch achter de rug of niet soms? Tja wat wil men nu, de linkse leuteraars, ontkenners, wegkijkers, land en cultuur verraders gaan volgens de VN-jankmuil Verene Shepherd te werk, een etnische minderheid die met behulp van de VN de wil aan het Nederlandse volk wil opleggen. Hoop maar dat deze land en cultuur verraders in de toekomst hun vet krijgen. De eigen haat van het politiek correcte rooie rotzakken straalt gewoon van hun smoelwerken af. En als kers op de taart durft zoals gewoonlijk de Premier van “ALLE” Nederlanders zich hierover niet duidelijk uit te laten, hij moet zijn karwei toch afmaken met de splinterpartij PvdA.
  De meeste Nederlanders pinnen zich vast op details en zien het grote plaatje niet meer m.b.v. de immer politiek correcte nieuws media…

 19. peppie

  he wat is sinterklaas niet echt is me toch echt al 50 jaar wat voor gehouden 🙂

 20. Peacepipe

  Dat niet alles klopt wat er verteld wordt, is een goede voorbereiding op de politieke mooipraterij die ze later te horen krijgen en die heel vaak ook niet waar is!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.