Oppositie verbolgen over Europees Openbaar Ministerie van ‘Superstaat EU’; gaat hoofdelijke stemming aanvragen

Brussel eigent zich meer taken toe: nu gaat het ook al zelf voor aanklager spelen in de vorm van een op te richten Europees Openbaar Ministerie. Na jaren dralen heeft het kabinet dit een groen licht gegeven, tot grote woede van de Tweede Kamer.

Minister Van der Steur is om: na jaren verzet uit Nederland heeft het kabinet toch besloten om de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie goed te keuren. Volgens de minister is aan een aantal belangrijke bezwaren tegemoet getreden. In het huidige voorstel krijgen nationale parlementen bijvoorbeeld inspraak; dat bestond in een eerder concept nog niet.

Overtuigd door de ommezwaai van Van der Steur is de oppositie echter allerminst.

Sterker nog: veel zijn absoluut niet te spreken over zo’n Brusselse aanklager die strafzaken op Europees niveau gaat uitvoeren. SP-Kamerlid Michiel van Nispen spreekt van een onnodige organisatie die nu wordt opgetuigd. Fraudebestrijding kan je immers ook regelen met reeds bestaande instituten als Europol, Eurojust en OLAF bestrijden. Een nieuw orgaan is dan niet nodig, en zal in de praktijk zorgen voor een steeds grotere overdracht van bevoegdheden. “Nu gaat het nog om de vervolging van fraude met Europees geld,” aldus Van Nispen, maar ook:

“Het is een kwestie van tijd – jaren, maanden? – voor de voorstellen zullen komen om dat toch maar op te gaan rekken, en uit te breiden naar allerlei andere vormen van misdaad. Binnen allerlei Europese gremia wordt al hardop gezegd dat het Europees OM de opmaat is naar een echte Europese politie. En Europese rechtbanken. Minister Koenders droomt nu al hardop over een Europese CIA. En een Europese FBI. “

Over collega’s van de PvdA, VVD en wellicht D66 die dit willen gaan goedkeuren heeft de socialistische parlementariër geen goed woord over:

“Wie gelooft dat het zal blijven bij de bestrijding van fraude met Europees geld kun je denk ik naïviteit verwijten.”

Ook de heren van tweepersoonsfractie VNL zijn niet te spreken over deze actie. Kamerlid Louis Bontes, zelf ooit europarlementariër geweest, ziet het met lede ogen aan: “Ik heb zelf gezien hoe de EU steeds groter en groter wordt,” aldus de klassiek-liberale parlementariër: “Het is de bekende salami-tactiek. Elke keer krijg je een nieuw stukje worst door de strot geduwd. Dit is gewoon een opmaat naar de Europese superstaat. Ze beginnen met fraudezaken, maar er komst steeds meer bij.”

Ook het onafhankelijke Kamerlid Jacques Monasch vindt het Europese OM een slechte zaak. Gisteravond op Twitter sprak de ex-PvdA’er al over Brussel dat “horend doof” is: “EU dendert door naar federaal Europa.”

De verschillende partijen laten het er ook niet bij zitten. De SP merkt op er “alles aan te doen een Kamermeerderheid nogmaals uit te laten spreken dat het EOM er niet had moeten komen,” en ook VNL gaat tegen het plan stemmen. Ook heeft Louis Bontes een concreet idee: hij zal een hoofdelijke stemming over dit onderwerp gaan aanvragen in de hoop dat VVD’ers dan alsnog tegenstemmen, ondanks dat hun eigen minister het plan om het EOM op te richten juist opperde. VVD-Kamerlid Joost Taverne stemde al eerder tegen de partijlijn in op Europese dossiers, dus de hoop is dat hij dat bij de stemmingen over een Europese aanklager zal herhalen.

Morgen vergadert de Tweede Kamer over dit onderwerp. Volgende week dinsdag zal er gestemd worden of het EOM er al dan niet komt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Ni28

  Zo komt de Brusselse dictatuur weer een stapje dichterbij. Van Brexit hebben zij daar niets geleerd in tegendeel zij gaan versneld door. Het werkt een referendum over het EU lidmaatschap wel in de hand. Die komt op deze manier wel. En dan is het afgelopen.

 2. Sniper666

  Wat ik ergens anders al zei, totale EU dictatuur is het doel en ze moeten het ten koste van alles door de strot duwen. Wat zit daar toch achter?

 3. Seneca

  @Sniper666
  Wat daar achter zit vraagt u? Macht, ongebreidelde macht en de Europese klootzakken bevolking schenkt het hen met alle middelen. Dat noemt men dan de ‘wil van het volk’. En meneer Sniper, men zegt: ‘macht corrumpeert’, neen, dat is niet zo, het is de angst die men heeft om de macht te verliezen, die angst die corrumpeert het Brusselse en Haagse tuig van de richel.

  1. Sniper666

   @ Seneca

   De vraag was een open deur intrappen, ik weet het. Dat Brusselse en Haagse tuig, die doen dat in opdracht van wie?

 4. garriet60

  en de BEVOLKING wordt hierin weer niet in GEKENT??ook hier met zn allen maar tegen stemmen ! vind ik

 5. garriet60

  ik zou graag wat uitleg hebben van de DEMOCRATIECHE partij vandaag nog A U B

 6. van Urk

  Stapje voor stapje dat is de beste sluwe manier om de burger zover te krijgen om gewend te raken aan een nieuw dictatoriale Europees rijk. De blitzkrieg manier van vorige Europese leiders uit het roerige verleden veroorzaakte alleen maar chaos en verzet.

 7. Gustaafff

  “Ook de heren van tweepersoonsfractie VNL zijn niet te spreken over deze actie. Kamerlid Louis Bontes,”

  Dhr. Engelbart, die fractie bestaat niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.