Oud-LPF-Kamerlid Mat Herben: “Gevestigde media pleegde karaktermoord op Trump, net als op Fortuyn”

Voormalig LPF-Kamerlid Mat Herben keek naar de Amerikaanse verkiezingen en zag een proces dat zeer veel gelijkenissen vertoonde met de opkomst van Fortuyn in 2002. Hij schreef het volgende stuk voor De Dagelijkse Standaard.

De kans dat u de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen goed heeft voorspeld, stijgt als u géén abonnee bent van de NRC of de Volkskrant, niet woont in de grachtengordel, niet stemt op PvdA, GroenLinks of D66, geen geloof hecht aan charlatans als Maarten van Rossem en andere VARA-coryfeeën, kortom als u niet behoort tot de zelfbenoemde elite van Nederland.

Het gegeven dat alle mensen behoefte hebben aan waardering en aandacht, wordt door de tegenstanders van Trump en Pim Fortuyn altijd gebruikt. Iemand als Van Rossem – als “Amerikakenner” de man die als eerste in aanmerking zou moeten komen voor ontslag  – poseert graag als psycholoog en weet dan pedant te melden dat zowel Trump als Fortuyn narcistische persoonlijkheden zijn die profiteren van de media. Hiermee beschrijft hij in feite zichzelf. Het is sinds de jaren zestig de klassieke methode van linkse intellectuelen: de tegenstander beschuldigen van hetgeen men zelf doet. Ze zijn zelf blank en boos, spelen op onderbuikgevoelens, provoceren en polariseren. Trump met zijn korte lontje was hiervoor een favoriet slachtoffer, maar de tijden zijn veranderd. De gevestigde media en het establishment hebben niet langer een monopolie op de berichtgeving en de beeldvorming. Via nieuwe media konden tegenstanders van het establishment de hypocrisie van de ‘weldenkende’ Clintons aan de kaak stellen. Afgezien van een column van Leon de Winter in De Telegraaf heeft u nergens in de Nederlandse media kunnen lezen hoe geraffineerd de Democraten een vuile campagne hebben opgezet, in de hoop dat zij daardoor het “ongeleide projectiel” Trump konden provoceren tot ondoordachte uitspraken.

Karaktermoord

De favoriete methode van de gevestigde media is karaktermoord. Door de tegenstander te demoniseren hoopt men de brave burgerij bang te maken, zodat de burgers het zekere voor het onzekere nemen. Die poging tot karaktermoord op Pim Fortuyn lokte een echte moord uit door de milieuterrorist Volkert van der Graaf, wiens volledige naam voor eeuwig zou moeten worden geschrapt. NRC en Volkskrant stuurden journalisten op mijn woning af, die door de tuin slopen, bij de buren aanbelden of Mat ruzie maakte, bij de dokter vroegen of Herben drugs gebruikte, bij de supermarkt of hij zijn rekening betaalde, in het dorpscafé of hij wel eens dronken was, enz. Alles was geoorloofd om de reputatie van een gewone burgerman te slopen. De Volkskrant moest uiteindelijk teruggrijpen op het ultieme wapen van de complottheorie: Pim Fortuyn was tegen de JSF (aantoonbaar onwaar!) en Mat Herben had gewerkt bij Defensie, voila! Tot de dag van vandaag, ondanks vele documentaires en onderzoeken die het tegendeel aantonen, blijven deze kranten de mythe van een “omstreden deal” verkondigen, die alleen in hun zieke brein bestaat. Wie vandaag in deze kranten de berichtgeving rond de nieuwe lijsttrekkers Jan Roos (VNL) en Thierry Baudet (Forum Democratie) volgt, ziet wederom pogingen tot karaktermoord. Natuurlijk is dat het bespelen van onderbuikgevoelens, terwijl men het gore lef heeft om andersdenkenden van populisme te beschuldigen. Bij Donald Trump heeft de methode niet gewerkt, om de eenvoudige reden dat de man spijkerhard kon terugslaan en de feiten aan zijn kant heeft als het gaat om de corruptie van de Clinton Foundation. Als Pim Fortuyn zei dat hij het land wilde teruggeven aan de burgers, was hij een gevaarlijke populist. Als Obama exact hetzelfde zegt met zijn “we the people” en ÿes we can change”, zit men zwijmelend voor de buis. Selectieve verontwaardiging is sinds de Sixties ook een handelsmerk van de linkse elite.

In Nederland is de situatie nog explosiever dan in de Verenigde Staten. De veenbrand smeult hier al decennia en is aangewakkerd door de onzalige ‘wegkijk’ coalitie van PvdA en VVD. Waarom explosiever? Omdat in Amerika de Democratische elite in Californië en New York in ieder geval nog een bijdrage leverde aan de economie, al is dat voornamelijk een opgeklopte ICT-luchtbel in Silicon Valley. De discussie gaat daar over de problemen van globalisering waardoor werkgelegenheid van gewone Amerikanen verdween. In Nederland brengt de elite weinig tot niets op de plank en leeft Amsterdam van het geld dat in Groningen, Rotterdam en Brabant wordt verdiend. De vraag is hoe lang de rest van Nederland nog accepteert dat de Amsterdamse elite al potverterend met minachting neerkijkt op de rest van de natie. Tekenend was een interview in het Financieel Dagblad met de Brabantse topman van ASML. Lees het hier.

Waarom zouden inwoners van de grote steden 123 euro per persoon subsidie krijgen voor kunst en cultuur en die van Eindhoven maar 1,43?  Hoe lang kan de grachtengordel zijn privileges behouden? Het Concertgebouw en het Rijksmuseum zijn gebombardeerd tot nationaal erfgoed, maar is dat een reden om de rest van Nederland stiefmoederlijk te behandelen? De ironie is dat gewone Amsterdammers niet langer in de stad kunnen wonen, maar in de file moeten staan naar Almere, Purmerend en Zaanstad om zo ruimte maken voor de nieuwkomers die op de vleespotten van Amsterdam afkomen. Omstreeks 2030 zal de grachtengordel een enclave zijn, beschermd door politie (uit Brabant en Zeeland) die hun avondje in het Concertgebouw moet beveiligen.

Berlusconi

Er is maar een verkiezingszege vergelijkbaar met die van Trump en dat is die van Berlusconi met zijn Forza Italia. Ook hier ging het ten diepste om een conflict tussen de elite in de hoofdstad en het noorden van Italië. “In Milaan wordt het geld verdiend en in Rome wordt het uitgegeven”, was zijn thema. Die waarheid wilden de media ook niet zien. Vergeet al die flauwekul over de sterke man, populisme, onderbuikgevoelens, boze witte mannen, enzovoorts. Het zijn allemaal hypocriete drogredenen van mensen die weigeren in te zien dat zij zelf tot de onderdrukkende elite zijn gaan behoren. Om de een of andere reden schijnen inwoners van veel hoofdsteden naast hun schoenen te lopen en kijken zij neer op de rest van het land, dat dan misprijzend wordt aangeduid als “het platteland”.

Het is overigens helemaal prima tot de elite te willen behoren, in de goede betekenis van het woord te willen “uitblinken”. Er is niks mis mee om de top te willen bereiken, als je maar niet vergeet waar je vandaan komt en aan wie je alles te danken hebt. Als je maar niet arrogant bent, als je maar geen “dhimmy” bent, als je de problemen van de burgers niet wegwuift maar serieus neemt. En dat is de reden dat kiezers stemmen op mannen als Pim Fortuyn en Donald Trump.

Mat Herben was Kamerlid van de LPF van 2002 tot 2006. Hij was daarnaast de persoonlijke woordvoerder van Pim Fortuyn, en LPF-lijsttrekker in 2003.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Piep

  Game, set and match!

 2. Sniper666

  Mat op oorlogspad?

 3. Mar

  Zo, dat is even een fikse belediging aan wijlen Pim Fortuyn.

  1. Sniper666

   @ Mar

   Waar leest u dat? Leg uit..

   1. Mar

    Pim Fortuyn had klasse en was een beschaafd mens. Hem op gelijke voet zetten met Trump is een belediging voor Fortuyn. Trump is een hork eerste klas.

    Pim had gelijk toen hij zei dat zijn partij niet de goede mensen aantrok. Mat Herben is daar een bewijs van.

    1. Sniper666

     @ Mar

     Nog maar eens, waar leest u dat?

     1. Mar

      Ik interpreteer, Sniper666.

      Mat Herben probeert weer eens een graantje mee te pikken en kan het niet laten om Fortuyn te gebruiken, omdat hij zelf niets waard is en dus geen indruk maakt als persoon.

    2. Sniper666

     @ Mar

     Dat is anders dan uw eerdere reactie. Hmm, zit wat in. Dank u.

  2. Seneca

   @Mar
   Als ik de reclame mag geloven, dan krijgt u bij Pearl nagenoeg gratis brillen. Een reactie die getuigt van bekrompenheid en een lage intelligentie. Gelukkig is dat uw probleem!

 4. Wachteres

  Nee hoor, Mat Herben zegt gewoon de waarheid en niets dan de waarheid.

 5. Norman Corinth

  Volgens mij was hij iemand die vooral karaktermoord op zichzelf pleegde. Zelden iemand meegemaakt die zichzelf zo trefzeker wist te beschadigen.
  Wellicht is hij gekozen omdat hij daarmee effectief mededogen wist te wekken.

  1. Wachteres

   De druiven zijn bij Simon wel erg zuur ….. verslik je er niet in.

   1. Norman Corinth

    @Wachteres,
    Boze blanke mannen zoals u denken dat populisten als Trump verbetering zullen brengen. Dat is een tragisch misverstand maar tot dat inzicht komt u mogelijk nog.

    1. Ali Yas

     Norman denkt dat Amerika beter af is met een boze witte vrouw die alleen haar eigen belang ziet. Helaas voor hem (maar gelukkig voor de rest) zal de kans in te zien welk een misverstand dat is aan hem voorbij gaan.

     1. Norman Corinth

      @Ali Yas,
      Deze ‘boze vrouw’ wijdde haar hele leven aan de publieke zaak. Het is wonderlijk haar eigenbelang te verwijten, zeker in contrast met haar narcistische opponent die nimmer enig publiek ambt uitoefende.

     2. Ali Yas

      Hillary heeft altijd haar eigen belang gediend, in de vorm van het spekken van de Clinton Foundation. Het “dienen” van de publieke zaak was duidelijk bijzaak.

     3. Norman Corinth

      @Ali Yas,

      Mogelijk was u dat niet bekend maar de Clinton Foundation had niet haar persoonlijke verrijking als doelstelling. Ik weet dat het in de campagne zo is geframed maar dat betrof een leugen.

     4. Wachteres

      @Ali Yas, Simon heeft zich wel vaker vergist. 😉

 6. toetssteen

  Sterke column.
  Het is opvallend in The States dat veel gestudeerde Latino’s en mensen met wat meer pigment die idem via de wenteltrappen omhoog zijn geklauterd, Trump hebben gestemd. Ik begrijp hen heel goed, maar dit is nu exact de factor die door de elite niet wordt begrepen, sterker, ze had er niet op gerekend.

 7. Wim

  De globalisten hebben verloren, maar zijn in de persoon van Obama –en daarmee Clinton- nog steeds aan de macht. Gaan de Democraten beweren dat de verkiezingen zijn gehackt door de Russen, om deze dan ongeldig te laten verklaren? Dat zal enorme onrust en vermoedelijk een grote volksopstand teweeg brengen, mogelijk uitlopend op een nieuwe revolutie.

  Obama kan in de ruim 2 maanden dat hij nog president is ook de lang geplande en zorgvuldig voorbereide militaire confrontatie met Rusland uitlokken. Het establishment is dermate corrupt, kwaadaardig en ‘machtsgeil’, dat ze zonder twijfel bereid zijn om de wereld in een nieuwe verwoestende oorlog te storten, als ze daarmee aan de macht kunnen blijven. Die Derde Wereldoorlog wordt zoals u weet al lange tijd voorbereidt door de NAVO door het verplaatsen van grote aantallen troepen, tanks en vliegtuigen naar de Russische grenzen.

  Een andere, zeer serieuze optie is dat de globalisten de komende twee maanden welbewust de economie laten instorten, wat een wereldwijde instorting tot gevolg zal hebben (6). De chaos en onrust die dan ontstaat zou door Obama aangegrepen kunnen worden om de staat-van-beleg uit te roepen en de inauguratie van Trump op te schorten of zelfs helemaal te annuleren.

  1. toetssteen

   @Wim
   De Senaat, ik denk dat ze zeker nu alles zullen blokkeren.

   1. Wim

    Links tuig in de USA kan niet tegen verlies en zijn aan het rellen.

    1. toetssteen

     @Wim
     Zag het.

    2. Wachteres

     https://www.youtube.com/watch?v=1xNGefzL1NE

     Riots After Donald Trump Election Win | Anti-Trump protestors in california after Donald trump wins

     “Beschaafd’ links uit zich na de verkiezingen.

   2. Mar

    De Republikeinen hebben niets anders gedaan dan zaken blokkeren, puur en alleen om Obama dwars te zitten uit pure nijd. Aan het volk werd niet gedacht. Zelfs een fonds voor de zieke reddingswerkers van Ground Zero werd door hen geblokkeerd met een filibuster.

    Het is maar de vraag of de elite in Washington van gedrag zal veranderen door Trump. Er is een gerede kans dat Trump tegen dezelfde muren zal oplopen als Obama.

 8. Wim

  Volgens de linkse onmens op NPO zou beurs in elkaar storten, wat een smerige leugen weer.

 9. Bes Tolen

  Mat Herben, wel bedankt. Uitstekende toevoeging.

 10. Ni28

  En gelijk heeft deze Matt Herben. Daarom won Trump in de VS en daarom zullen de huidige EU leiders het uiteindelijk ook verliezen.

 11. Jan

  Los van alle andere onzin in deze bijdrage van Herben, is het verhaal over de geringe bijdrage van Amsterdam aan onze economie natuurlijk aantoonbare populistische nonsens. Het bbp van de regio Amsterdam is bijna 90 miljard. Dat is 15% van de Nederlandse economie en bijna het dubbele van de regio Rotterdam. Amsterdam biedt daarnaast 600.000 arbeidsplaatsen en absoluut de belangrijkste factor in de Nederlandse economie.

 12. Anna

  Helemaal mee eens Mat Herben. Tussen journalisten, schrijvers en columnisten zitten heel veel kwade geesten. Ontiegelijk demoniserend en proberen bevolking te manipuleren in hun richting. Zijn nog steeds van mening dat bevolking niet goed snik is. EU-elite-top gaat nieuwe president Trump snel uitnodigen en vragen stellen over “de bedreiging van de soevereiniteit van Oekraïne en territoriale integriteit, klimaatverandering en migratie”. Hopen dat Donald Trump ze de les leest en een Russische handelspartner en vriendschap belangrijker vindt dan sancties, vijandschap en oorlog voeren.

 13. nienke

  Wim.

  Links tuig in de USA.kan niet tegen verlies en zijn aan het rellen.

  Niet alleen in de USA. ook hier in Europa kan het linkse tuig niet tegen hun verlies.

  Zo, Links heeft toch een goeie dreun gehad met de overwinning van Trump.
  Hier in Nederland waren ze al maanden bezig deze man te demoniseren, uit te schelden voor alles wat maar lelijk is maar dit keer is het ze niet gelukt, hij heeft gewonnen.

  1. Ali Yas

   We wachten nu nog op getuigenissen van mensen die zeggen spijt te hebben dat ze op Trump hebben gestemd, dan is het plaatje compleet.

 14. Floris

  Uitstekende column van Herben die zelf ook door links is weggezet als een halve debiel en dus heel goed weet hoe het voelt als er karaktermoord op je wordt gepleegd door de gewetenloze linkse bloedhonden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.