Pech voor Sylvana! Historisch onderzoek toont aan: Sinterklaasfeest heeft niets met slavernij of racisme te maken

Dat mensen die graag Sinterklaas vieren met Zwarte Piet doorgaans totaal geen racisten zijn wisten we eigenlijk allemaal al. Maar historisch onderzoek geeft Quinsy en Sylvana nu écht de deksel op de neus. Racisme? Daar heeft nog nooit iets van geklopt.

In een oververhit debat zoals de Zwarte Piet-discussie is het wel fijn als er zo nu en dan wat mensen opstaan die feiten aandragen. Zo link ik geregeld naar een mooi optreden van cultuurhistoricus Herman Pleij, die Quinsy hoogstpersoonlijk te verstaan geeft dat het hedendaagse Sinterklaasfeest niets, maar dan ook niets met racisme te maken heeft.

Maar ook de historische Sinterklaas en Zwarte Piet hebben niets met racisme van doen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappelijk onderzoeksjournalist Peter van Trigt zocht samen met Hans Kreuger uit voor het boek ‘100 jaar Sinterklaas’ wat nu het échte verhaal is van de twee kindervrienden. En wat blijkt? Niets dat ook maar een raciaal randje heeft:

“Kreuger hoopt dat het boek voor een kantelpunt zorgt in de oneindige Zwarte Piet discussie. “Zwarte Piet is een metafoor en heeft niets met racisme of met enige vorm van slavernij te maken, dat staat nu onomstotelijk vast,” benadrukt Kreuger. ”Sint Nicolaas stond voor het goede en Zwarte Piet voor het kwade, net als dat engelen wit worden afgebeeld en duivels zwart. Het ying-yang effect zeg maar.”

In het rijk geïllustreerde boek wordt de oorsprong van de Sinterklaasviering uitvoerig belicht en de wijze waarop door de jaren heen Sinterklaas over de hele wereld wordt gevierd. “Hierin zie je ook de verschillende uitmonsteringen van Zwarte Piet, die verschilden van land tot land. Met maskers, zwarte angstaanjagende gewaden en zwarte baarden. Schenkman heeft Zwarte Piet gemodelleerd in een oriëntaals ‘page-pakje’. Slaven liepen niet in een page-pakje en zeker niet met gouden oorringen. Iedere link met de slavernij is volledig uit de lucht gegrepen.”

Zwarte Piet moet zelfs meer worden gezien als een soort archetype, zo beogen Van Trigt en Kreuger. Hij is de gepersonifieerde balans tussen ‘deugd’ en ‘ondeugd’ – de rest is pure fantasie, inclusief het idee dat hij een ‘neger’ zou zijn. Dus… jammerdebammer voor mensen als Quinsy Gario, Sylvana Simons en Jerry Afriyie! Maar wat moeten deze lieden toch in vredesnaam gaan doen als ze geen Zwarte Piet-debat meer hebben om zich druk over te maken.

Nou, wat dacht je van stampij maken om écht slavernij die daadwerkelijk plaatsvindt? Kreuger heeft wel wat voorbeelden voor de eerdergenoemde social justice warriors: “Op dit moment zijn er naar schatting 30-100 miljoen slaven in de wereld. Kijk naar de naaiateliers in Thailand, de bouwers van de stadions in Qatar voor het WK, die worden uitgebuit en wiens paspoort is afgenomen. Zwarte Piet is verleden tijd en niet meer dan folklore. ”

En zo is het; Hans Kreuger heeft helemaal gelijk. Kunnen Sylvana en Quinsy nu dan eindelijk hun nederlaag inzake Zwarte Piet erkennen, en kunnen we weer overgaan tot belangrijke zaken? Dat zou heel erg mooi zijn!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

66 reacties

 1. Vabis

  Het gaat die Zwarte Piet haters helemaal niet om dit onschuldige kinderfeest, het gaat hen om de macht te veroveren in het publieke domein, en die politiek correcte zultkoppen in Den Haag geven hen nog die kans ook!

  1. toetssteen

   @Vabis
   In de roos! Want dit stopt echt niet. Dit soort anarchisten houdt pas op als ze een scimitar in de nek krijgen van een door hen zo aanbeden moslim. Dan nog zullen ze prevelen dat ze toch altijd mee hebben geholpen om vrijheid te bedingen over de ruggen van mensen die waarschuwen dat tolerantie moet stoppen waar intolerantie op de mat staat.

   1. Wachteres

    Helemaal mee eens, @toets!

    Nooit en te nimmer tolerantie voor intolerante dictators.

    Als links dat nu ook nog gaat begrijpen, dan zijn we een stuk verder.

    Maar wat wil je, links komt zelf voort uit het dictatoriale communisme en in feite zijn ze daar nog mee verbonden.

    1. zomaar

     links (sociaal democraten) zijn intolerant!, vindt ik .
     ben al wat ouder en met het verslijten van de jaren zijn mij de ogen open gegaan , en kreeg ik te zien dat juist die partijen die voorkwamen dat zij sociaal democraten waren (de democratie uitdroegen) , min of meer gezamenlijk een dictatuur vormen.

     dus links (sociale democraten ) kunnen het woord intolerantie niet bevatten , daar zij van naturen uit al intolerant zijn , noem mij een oude partij op die rekening met zijn kiezers houd of gehouden heeft .VVD, CDA, PvdA, D66 , GroenLinks ,SP , CU , vertellen elk hun verhaal toch als je de lijn volgt vertellen zij allemaal het zelfde .

  2. Norman Corinth

   @Toetsteen, @Vabis,

   Ik zie dat jullie een machtsovername door negers vrezen.
   Schrijnender kon de racistische paranoia niet worden uitgedrukt.

   1. Sniper666

    @ N.C.

    Lekker gechargeerd weer.

   2. Vabis

    Zeg Wim, neem je dochter Anna eens bij de hand en ga Sinterklaas vieren en verveel ons niet met je domme geleuter over racisme, of sterf gewoon, ook goed!

   3. diederickable@hotmail.nl

    Klopt. Deze mensen zijn angstig aangelegd.

 2. Sandra

  Maar heel toevalig heeft/had die Zwarte Piet, die historisch gezien het kwaad vertegenwoordigd, negroide kenmerken. Los daarvan vvraag ik mij nog steeds af, waarom een Sylvana en Quinsy niet mogen protesteren tegen deze Zwarte Piet zoals zij hem zien, of geldt de vrijheid van meningsuiting vooral voor diegenen die Zwarte Piet willen behouden?

  1. LieverKipsLeverworst

   Wat heeft afdalen in de schoorsteen te maken met negroïde kenmerken? Juist! Helemaal niets. Wij, het Nederlandse volk, hebben liever dat ook jij je zoeloelippen op elkaar houdt. Dank je, racist!

   1. Sandra

    Probeer je nu door deze onzin je gelijk te halen?

    1. LieverKipsLeverworst

     Denk jij zinnige bijdragen te leveren aan deze discussie? Hou eens een spiegel voor.

    2. Sniper666

     @ Sandra

     What goes around comes around.

   2. diederickable@hotmail.nl

    Dan blijven je kleren schoon en je haar gaat er van krullen zeker en de lippen worden ook ineens rood.

  2. toetssteen

   @Sandra
   Huh?De historische persoon is zwart! Diepzwart, een kleur huid die nog nooit bij een levend persoon is waargenomen! Het probleem is dat men die legendarische persoon die te linken is aan de Perzische figuur, wat liever heeft gemaakt.
   Ach, dat was dom blijkbaar.

 3. LieverKipsLeverworst

  Nee hoor Tim. Die twee Surinaamse nepcreolen zullen hun ongelijk never nooit toegeven. En laat ze ook maar. Laat ze maar lekker op hun bek met zoeloelippen als voorbibsen gaan.

 4. Norman Corinth

  Alleen de voorstanders van Zwarte Piet maken een groot nummer van de slavernij. Het is echter absoluut irrelevant in de discussie over de vraag of we dit gênante volksgebruik moeten afschaffen. Als argument om het racistische symbool Zwarte Piet te handhaven slaat het dus ook nergens op.

  1. toetssteen

   Heerlijk, het omdraaien van gegevens, analyse en conclusie.

  2. van Urk

   Wat voor racistisch symbool!? Leer eerst de historische folklore van Nederland beter kennen precies zoals het in dit boek ook over het ontstaan van Zwarte Piet beschreven is van Herman Pleij. Tegenstanders van Piet en gekleurde mensen kennen het ontstaan en betekenis van verschillende Hollandse folklore,s gewoon niet en verzinnen daarom hun eigen ontstaansgeschiedenis en betekenis van bijvoorbeeld onze Piet. Weet je wat racistisch was? Toen de Amerikaanse entertainmentindustrie in het verleden blackface acteurs gebruikten die de rol van neger moesten gaan spelen. De rol van Zwarte Piet ligt namelijk totaal anders.

   1. Norman Corinth

    @van Urk,

    De geschiedenis van Nederland en de meeste westerse landen kent een constante en dat is de uitbuiting en de onderdrukking van de zwarte mensen door de blanken. Die algemene lijn valt feitelijk niet te ontkennen.
    Dat die grondverhouding tussen blank en zwart zich in cultuur en folklore in allerlei verschillende vormen en kleuren heeft uitgedrukt betwist ik niet maar dat is voor een donkerhuidige Nederlander niet zo relevant: hij herkent feilloos de krenking en de stigmatisering en de voortzetting van een racistisch wereldbeeld waar we eindelijk een keer afstand van moeten nemen.

    1. van Urk

     Folklore stamt al uit de tijd van de Germanen en deze cultus van bijgelovigheid en rituelen vindt je nu nog steeds terug in onze feesten (paaseieren, paasvuur, Kerstbomen etc.) . Zwarte Piet als Boeman en kindervermaker is daar ook een onderdeel van en valt niet onder de rubriek onderdrukking van zwarte mensen of racisme dat ons op dit moment ingepeperd wordt door lange teen jammeraars.

     1. Norman Corinth

      @ van Urk,

      Die folkore is niet interessant en ook niet uit welk tijdsgewricht een volksgebruik stamt. Ik probeerde u uit te leggen dat een hedendaagse donkergekleurde Nederlander Zwarte Piet lastig anders kan interpreteren dan als een relict van een traditie waarin blanke mensen zwarte mensen onderdrukten en uitbuitten.
      Dat gepraat van pro-Pieters over slavernij en de cultuurhistorische achtergrond van Zwarte Piet is slechts een afleiding van dit kerngegeven. Politiek en sociaal geldt hier slechts het theorema van Thomas: “If men define situations as real, they are real in their consequences”. Veel zwarte Nederlanders voelen zich gekrenkt en veel blanke Nederlanders beginnen dat door te krijgen en vinden Zwarte Piet gênant. Dit besef betekent de onherroepelijke afschaffing van Zwarte Piet en u kunt sputteren wat u wilt over middeleeuwen, wat men er toen over dacht en dat het met die slavernij best wel meeviel: het zijn praatjes voor de Vaak.

     2. Norman Corinth

      @ Toetssteen,

      Als debater bent u nog infantieler dan ik al meende waar te nemen.

     3. Ali Yas

      “… dat een hedendaagse donkergekleurde Nederlander Zwarte Piet lastig anders kan interpreteren dan als een relict van een traditie waarin blanke mensen zwarte mensen onderdrukten en uitbuitten”

      Volgens Ceteris kan de “donkergekleurde Nederlander” niet wat de rest wel kan. De racist.

     4. Norman Corinth

      @Ali Yas,

      Wat ik bedoelde, maar dat begreep u wellicht wel, dat de historische feiten nauwelijks een andere interpretatie toelaten. Als u dat wel kunt informeert ons dat slechts over uw vermogen creatief met de historische feiten om te gaan en dat is ook precies wat pro-Pieters doen.

    2. Sniper666

     @ N.C.

     Lees nu eens gewoon wat meer over slavernij;

     >> https://nl.wikipedia.org/wiki/Slavernij

 5. toetssteen

  Dat probeer ik nu al weken te vertellen.

  http://www.volkskrant.nl/magazine/-zwarte-piet-is-nooit-een-slaaf-geweest~a3527041/

  En dan dat luxe zijden kostuum, het goud in de oren, dat had een slaaf niet!

 6. J.C.

  Ik vind dat de actieophitsende en actievoerende anti-Zwarte Piet schuldigen zich voor de rechter zouden moeten verantwoorden als iemand, die ten onrecht “brand” roept in de bioscoop……vooral omdat het hier om een kinderfeest gaat.

  1. toetssteen

   J.C.
   Wat Babis al stelt, het gaat niet slechts om Zwarte Piet. Over een week is het kerstmis en dat kindje in de kribbe waar nu in Frankrijk al heisa over is geweest. Nadien de paashaas, want dat kan echt niet! Moeten voorjaarseitjes worden. O ja en het christendom is slecht, islam is vrede en vrouwen die niet werken moeten op bliksemslag toe worden gelaten tot de directiekamer, idem allochtonen die de lagere school niet af hebben gemaakt, anders is het racisme/discriminatie/fascisme/xenofobie…, ben er vast nog een paar vergeten.
   Kweenie, ik verlang naar sneeuw, maar iets in me zegt: Singapore is great. Uitstapjes maken kan altijd.
   Hier zijn ze al volop in de kerststemming. Deepavali is achter de rug, op naar het volgende feest!

   1. Mar

    @toetssteen

    ” Over een week is het kerstmis en dat kindje in de kribbe waar nu in Frankrijk al heisa over is geweest.”

    U verwijst hier naar, neem ik aan:

    “In Frankrijk niet bidden bij kerststal in openbare ruimte

    Scheiding van kerk en staat wordt in Frankrijk heel serieus genomen. Vandaar dat er telkens weer gedoe is rond kerststallen op openbare locaties.

    Parijs

    Het is een jaarlijks ritueel: atheïsten en secularisten in Frankrijk roepen dat het afgelopen moet zijn met uitingen van religie in de openbare ruimte. Zulke uitingen zijn in strijd met wetgeving uit 1905, die bepaalt dat de staat religieus neutraal moet zijn. Dus in openbare gebouwen mogen geen religieuze symbolen worden geplaatst of opgehangen, stellen zij.

    Daarmee staan ze tegenover behoudende katholieken, traditionalisten en rechtse nationalisten. Die stellen dat een kerststal in de openbare ruimte juist wel moet kunnen, omdat zo’n stal ook deel uitmaakt van de Franse culturele traditie.”

    https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/in-frankrijk-niet-bidden-bij-kerststal-in.2313309.lynkx

    U schildert Singapore iedere keer weer af als het paradijs op aarde, maar wie rondleest op het internet ontdekt dat het toch ook daar niet allemaal koek en ei is.

   2. J.C.

    @toetssteen

    Ik zag die mafklapper van Groen Links (Jesse Mafklapper) bij een of ander links praatprogramma op tv. Hij wil een nationale feestdag invoeren, om met elkaar de Nederlandse identiteit te vinden en daarvoor de “akte van verlatinghe” als basis te nemen en dan dagen zoals die 2e pinksterdag, als we toch naar de woonboulevard gaan, afschaffen. Ik proef hierin het willen afschaffen van alle Nederlandse (christelijke) feestdagen (maar dat zeggen we niet open en eerlijk). Hij citeerde nog even “extreem rechts” gaf hij aan en zei dat het zeker niet tot de Nederlandse identiteit behoort om “alle Moslims het het land uit te zetten”. Vies mannetje, die Jesse Mafklapper van Groen Links, want als je dan citeert, doe het dan wel eerlijk.

    Wel verademend om te zien hoe links onder leiding van D66 zich na de overwinning van Trump in allerlei bochten wringt om precies zo luid en duidelijk te doen, waar ze anderen altijd van beschuldigen (haatzaaien, ophitsen, groepen wegzetten).

 7. Sniper666

  Laat die zeurpieten eens kijken naar de effecten van ramadan en suikerfeest op het menselijk lichaam. De uitkomst zal zijn dat het zo slecht is dat dit verschijnsel verboden moet worden.

  1. Norman Corinth

   @Sniper,

   Ik begrijp dat u de aandacht liever wilt vestigen op een ander onderwerp.

   1. Sniper666

    @ N.C.

    Uw techniek in de praktijk.

 8. denktenk

  Helaas zal dit geleuter nog wel een poosje door gaan. Het is per slot van rekening het verdienmodel van Quincy en kompanen. Dat zoveel mensen, als van der Laan RTL enz. daar in trappen en zich voor het karretje laten spannen, begrijp ik echt niet. Die gasten zijn echt dom.
  Policor, Links en Van der Laan hebben afgedaan.

  1. Norman Corinth

   @ denktenk,

   Vanuit het verdienmodel van de grootwinkelbedrijvenis het in elk geval duidelijk: als je klanten wil wegjagen moet je Zwarte Piet als roetmop afbeelden.

   1. pnievelstein

    Wat n nonsense. Dat zuigt u gewoon uit de duim.
    U geeft de indruk van een naar megalomanisme neigende, elitaire pseudo-intellectueel. Sorry, het maakte bijna indruk. Lees toch eens boek waar u wat van opsteekt, is mijn advies.

    1. Norman Corinth

     @Pnievelstein,

     Tot wie richtte u zich en wat is uw inhoudelijke verweer?

 9. zomaar

  .wat voor een bezwaar is er voor ons als samenleving , tegen iedere anders gekleurde of zich gedragende (voormalige ) buitenlander , te zeggen (zeker uit regeringspartijen en coalities ), jullie zijn uit vrije wil (of jullie ouders, cq voorouders) hier gekomen , en jullie dienen onze cultuur en traditie te laten voor wat deze is.

  bevalt het jullie niet !, de grenzen zijn aan beide zijde open!, dus je kan gaan!.

  toch nee zoveel lef hebben deze partijen niet!!, zij pleiten om er subsidie aan uit te geven zodat deze anders gekleurde (vreemde) , onze cultuur en tradities nog verder verzieken kan

  1. zomaar

   het is te gek voor woorden ,

   http://www.telegraaf.nl/binnenland/27010623/__Aankomst_Sinterklaas__.html

   dat Nederland in rep en roer is ,en allerlei beveiligen toe moet passen !, om een traditioneel kinderfeest te vieren .

   mede doordat de amokmakers !, jaar in jaar uit subsidies ontvangen , plus een levenslange uitkering omdat zij anders van huid zijn ,of een ander geloof en of cultuur aanhangen van thuis uit .

 10. Ni28

  Allemaal mooi maar de politiek en bedrijfsleven scharen zich achter de zwarte relschoppers en zijn bang voor hun. Land die zich laat chanteren door relschoppers genaamd activisten(=lees terroristen) is een kenmerk voor huidige Europa. Door zwakke leiders die zich makkelijk laten bespelen door terroristen en schurkenlanden. En het begint al met iets zo onschuldig als de Zwarte Piet. Leven wij nog in Europa?

  1. van Urk

   Kijk maar naar de relschoppers in Amerika. Deze linkse blanke multicultiknuffelaars, activisten van bepaalde bewegingen, Homo,s, studenten , afro-Amerikanen, Latino,s zeg maar de Sylvana,s, Quinsey,s, Tofik Dibi,s, Fransico van Jole,s, Jesse Klavers enz. uit de rijke oost en west staten van Amerika interesseren niet over de problemen van de staalarbeider uit Iowa, de grensbewaker uit Arizona of de arme burger uit Oklahoma.

   1. Mar

    @van Urk

    Niet zo generaliseren, man. U redeneert nu net zo als een Sylvana, een Quinsey.

    Mijn Amerikaanse schoondochter heeft een Mexicaanse moeder. Haar grote familie van moeders kant is ook deels Mexicaans, deels Amerikaans. Bij het Mexicaanse deel zijn de voorouders trouwens van Europese afkomst.
    Op mijn Facebook lees ik hun reacties en van vrienden/kennissen op Donald Trump als president. Ik lees boosheid en angst. Mexicanen zijn van nature een trots volk, dus iemand met Mexicaans bloed beledigen is geen goed idee.
    Angst is er voor de toekomst. Wat gaat Trump doen? Hoe zal het Amerikaanse volk omgaan met zijn uitspraken, zijn plannen. Wat betekent dit allemaal voor henzelf?

    Het Amerikaanse volk was al verdeeld (lang leve de polarisatie) en nu nog meer dankzij Trump. Ben toch bang dat deze wispelturige man niet de persoon is om een verenigd Amerikaans volk te bewerkstelligen.

    ” interesseren niet de problemen van de staalarbeider uit Iowa, de grensbewaker uit Arizona of de arme burger uit Oklahoma.”

    Hetzelfde geldt voor de politieke elite in Washington, die er ook nog zal zitten als Trump het stokje overneemt. Men was/is boos op het politiek establisment in Washington, omdat die totaal geen oog heeft voor de gewone man. Die denkt alleen aan zichzelf. Daarom heeft men ook gekozen voor de buitenstaander Trump. Maar de Senaat heeft meer macht dan de president en het is maar de vraag hoeveel ruimte zij bereid zijn te geven aan Trump.

    1. Sniper666

     @ Mar

     Mexicanen van Europese oorsprong bang voor Trump?

     1. Mar

      @Sniper666

      Met Europese voorouders.

      “gaan de meeste schattingen ervan uit dat zo’n 75% van de bevolking mesties is, een vermenging tussen Europeanen en indianen. 14% is indiaan en 10% is blank (veelal van Spaanse afkomst) en 1% van Afrikaanse of Aziatische herkomst. Het is moeilijk een schatting te maken omdat vroeger de Spaanse veroveraars en de latere immigranten zich sterk met de inheemse bevolking hebben gemengd.”

 11. Mar

  ” ”Sint Nicolaas stond voor het goede en Zwarte Piet voor het kwade, net als dat engelen wit worden afgebeeld en duivels zwart. Het ying-yang effect zeg maar.”

  Deze uitleg is toch wel erg ongelukkig uitgedrukt. Die moet men wel heel erg snel vergeten.

  “de wijze waarop door de jaren heen Sinterklaas over de hele wereld wordt gevierd.”

  O. De stelling dat het Sinterklaasfeest uitgesproken Nederlandse cultuur is, uniek in de wereld, kan dan ook de prullenmand in.

  Men moet echt gaan uitkijken dat het Sinterklaasfeest niet kapot beredeneerd wordt.

  1. Sniper666

   @ Mar

   Ik vond die vergelijking met Ying en Yang niet zo slecht.

  2. zomaar

   Sinterklaas in al zijn facetten , behoort tot onze traditie !, geen kind of volwassene heeft ooit de link gelegd tussen slaven of anders gekleurde bij ZW-piet .

   pas na! de door de socialisten (democraten) aangescherpte antidiscriminatie wetgeving , zijn minderheidsgroepen hier zich harder roeren en opstellen tegen deze (onze) traditie(s) , zij hebben immers nu de wet aan hun kant , en vandaaruit gaan deze groepen meer en meer eisen stellen aan ons.

   mijn vraag is en blijft dan ook , waarom moet ik in democratisch oogpunt , de wil van de minderheid volgen , het zou immers anders moeten zijn de minderheid (hier uit vrije wil gekomen ) moeten zich schikken naar hun nieuwe samenleving van hun voorkeur .

   indeze zaak ook hier geboren Surinamers , Antilianen , donkere mensen uit onze voormalige koloniën , zijn opgegroeid met sint en ZW-piet en het merendeel van (onder) hen hebben hier geen bezwaar tegen , het zijn juist de zwarte mensen uit andere regionen die een aanpassing (verandering) eisen van ons .

   en het frappante is zij worden gesteund hierin door de sociaal democraten , die hen al jaren subsidies verstrekken .

   1. zomaar

    http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2016/11/demonstranten-plannen-actie-in-streng-beveiligd-maassluis-400216/

    moet dit anno 2016 een kinderfeest voorstellen ?, een kinderfeest verziekt door de binnen gehaalde andere culturen en gekleurde mens .

    wat doen al die kleurtjes en cultuurtjes hier ?, onze samenleving mee opbouwen nee!, blijkt van niet zij etteren net zolang door , toch er juist spraken is van racisme !.

  3. van Urk

   Zwarte Piet is juist een ongelukkige gekozen karikatuur geworden als samenraapsel van verschillende creaturen uit folkloristische feestverhalen. Vroeger liep er altijd al een personage samen met de Sint in de vorm van een duivelse gedaante (In Oostenrijk is dat nog steeds) of zwarte man. Toen noemden wij deze persoon nog Klaas, Bullebak, Zwarte man, Boeman of Piet met de Pooten die gekleed was in bontgeklede kleding voorzien van rammelende kettingen, zwart geschminkte gezicht of masker en soms was hij gekleed als harlekijn voorzien met belletjes. Hij gaf snoepgoed aan de kinderen en vertolkte zijn rol ook als boeman om kinderen tot gehoorzaamheid bewegen. Dit is precies wat de rol van de huidige Piet anno 2016 nog steeds is en waarom dan cultuurverraders hier uit kunnen maken dat het om een opgezet racistisch spel gaat om hiermee negers te bashen terwijl je de werkelijke ontstaansgeschiedenis van dit folkloristisch feest in je achterhoofd kent, is mij totaal dan een raadsel.

 12. RzzR

  Dororthy Hoogland verkerk heeft onderzoek gedaan naar de Ashburnham pentateuch en komt tot hele andere conclusies in haar onderzoek Black Servant Black Demon, colour ideology in the Ashburnham Pentateuch.

  Waar in dit zesde eeuwse Christelijke schrift wel degelijk de Zwarte mens als het kwaad wordt afgeschilderd

  Jammer dat mensen zulk ondiep onderzoek van deze idioten als definitief beschouwen………….

  Een Website vol Megaule

 13. RzzR

  Onderzoek doen het is toch zo moeilijk, even een literatuur studie en pats boem, oudste geschrift van het Christendom dat geheel in onze handen is en het is duidelijk waarom de zwarte mens als het kwaad wordt gezien in het Christendom

  Christen-dom

 14. RzzR

  De vloek van Ham, de reden waarom Noach Ham en zijn nakomelingen vervloekte en waarom ze dus zwart zouden zijn als demoon en als servant, je weet wel slaaf

  1. van Urk

   Waar staat in de Bijbel dat de nakomelingen van Cham (niet Ham) zwart geworden zijn? En het was niet Cham dat zelf vervloekt werd maar zijn zoon Kanaan waarvan de nakomelingen waarschijnlijk een bruine huidskleur hadden en hun verspreidingsgebied ook in Afrika lagen.

   1. Norman Corinth

    @van Urk

    En dan te bedenken dat Noach met zijn Ark in Turkije aan de grond liep.

    1. Sniper666

     @ N.C.

     Onzin.

    2. toetssteen

     Sow en hij sloeg weer kwink.

 15. RzzR

  De onderverdeling wit zwart uit de bijbel is dus wel degelijk racistisch en heeft alles met de slavernij te maken, de slavernij van voor 1500…….

  Black Servant, Black Demon, colour ideology in the Ashburnham Pentateuch

  Oh jee wat is het toch moeilijk om eens de racist en de Nazi in jezelf aan te spreken

  1. janszm

   Dat willen wij helemaal niet, man. We willen blijven zoals we zijn en waardoor jij hier kunt oreren.

 16. RzzR

  Tsjeesus een website vol met mongolen

  1. Sniper666

   @ RzzR

   Lees nu zelf eens iets behoorlijks over slavernij. Dat was er reeds bij de oude Egyptenaren, en waarschijnlijk eerder. Waarmee het niet OK is, maar trek het wat breder.

 17. garriet60

  laten de ?? lieden die zeggen dat zwartepiet een slaaf is maar lekker naar QATAR gaan en hun hele koppel van idioten meenemen en daar de slaven handel op de korrel nemen !! maar dat DURVEN zij niet want dan hebben zij kans er zelf ook 1 tje te worden ALDAAR zou dan wel fijn zijn zijn wij er vanaf .

 18. janszm

  Ook dit onderzoek zullen zij ontkennen als zijnde witte overheersing.
  Geld, daarom gaat het. Zijn niet geinteresseerd in plaatsen, waar nu slavernij heerst. Daar wonen geen witte watjes.

 19. Floris

  De oorsprong van het feest is één ding, de evolutie ervan een ander. Op een gegeven moment heeft Zwarte Piet onmiskenbaar negroïde trekken gekregen (kroeshaar, dikke lippen) en was hij de knecht van Sinterklaas. Hij is ook niet zwart geworden door schoorsteenroet, want bij aankomst met de stoomboot was hij al zwart. Het heeft geen zin daar om heen te draaien.

  De vraag is echter waarom (sommige) negroïden (lang niet allemaal) dit zo krenkend vinden. Ik zou het kunnen billijken als Zwarte Piet een soort pispaal was, maar het tegendeel is waar: Zwarte Piet is een alom geliefde en gerespecteerde figuur. De kinderen zijn dol op hem omdat hij benaderbaar is en vrolijk.

  Je zou dit feest dus ook kunnen zien als een verbroederingsfeest tussen blank en zwart.

 20. Ferre Vandenborre

  Zwarte Piet maakt deel uit van een oude traditie binnen het Sinterklaasfeest. Het feit dat hij de knecht is, zwart is met dikke rode lippen en vrolijke pakjes is historisch zo gegroeid! Dat hij kinderen straft met de roe of dreigt met de zak hoort er nu eenmaal bij. Negers die hier opgroeien met die traditie vinden het minder of niet aanstootgevend. Dat zijzelf of hun kinderen soms uitgemaakt worden voor Zwarte Piet is een spijtig gevolg. Moeten we daarom de traditie overboord gooien? Absoluut niet!!
  Maar de traditie aanpassen naar roetpieten is misschien nog zo geen slecht idee. Dan klopt het verhaal van de schoorsteen beter en stopt het gezaag over dat gedoe eindelijk. Anders blijven we elkaar de Zwarte Piet toeschuiven…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.