Peilingen: Geert Wilders strijkt zetelwinst op na overwinning van Donald Trump

cwlqon8xeaaxm7n-jpg-large
Foto: Wilders: "Make The Netherlands Great Again!". Bron: @geertwilderspvv / Twitter

Als de peilingen zijn kant op blijven gaan, krijgt Wilders kans om Trumps plannen ook in Nederland door te voeren. Make The Netherlands great again!

Het mag eigenlijk niemand verbazen dat Geert Wilders de overdonderende winst van Donald Trump in de Verenigde Staten ook hier in ons eigen land weet om te zetten in klinkende politieke munt. Al maanden was de PVV verwikkeld in een strijd met de VVD om de positie van grootste politieke partij van Nederland, maar vandaag weet Wilders de partij van premier Rutte dan eindelijk achter zich te laten. De anti-immigratiepartij stijgt van 27 naar 29 zetels, terwijl de VVD juist daalt van 27 naar 26 zetels:

peiling-13-11-2016Zoals in de tabel te zien is, verliezen ook de ‘establishmenttijgers’ van het CDA een zetel en staan zij nu op 16.

Maar het is met name de winst van de PVV die opzien baart. Tot dinsdagnacht was de algemene concensus namelijk dat Geert Wilders nu misschien leidt in de peilingen, maar die voorsprong gewoon weer gaat verspelen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Waarna Rutte mag beginnen aan een derde termijn als premier van Nederland.

De zelfverzekerdheid waarmee menigeen dit verkondigde was zo’n beetje absoluut, maar de winst van Trump die materialiseerde in de vroege uurtjes van woensdagochtend liet zien dat het écht niet zo gek gedacht is dat Geert Wilders zijn Amerikaanse idool achternaduikt en met zijn PVV in Nederland de koppositie pakt als wij op 15 maart naar de stembus gaan.

De gevestigde orde van de Nederlandse politiek met Mark Rutte voorop weet zich dus gewaarschuwd: Geert Wilders is voor hen een electoraal gevaar dat ze tot dusverre wellicht nogal onderschat hebben. Voor hen is de tijd van het gemakzuchtig achteroverleunen en wegwuiven inmiddels wel voorbij.

Nog vier maanden hebben de VVD, het CDA, D66 en anderen de tijd om het Nederlandse electoraat te overtuigen dat zij hun vertrouwen waard zijn. En lukt dat niet? Dan zal in Nederland hetzelfde gebeuren als in de Verenigde Staten afgelopen week. Ja, dan verschijnt er een glunderende Geert Wilders op de trappen van paleis Noordeinde, die aankondigt dat hij ons land weer ‘great‘ gaat maken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

60 reacties

 1.   

  Tja, is dit een peiling van de viervoeter ?????

 2.   

  Voordat Wilders op de trappen van het Noordeinde ons glunderend komt vertellen dat hij Nederland weer groot gaat maken zal hij nog wel ferm moeten doorgroeien in de peilingen.
  Ik weet zeker dat vele op deze website vast geloven dat die 75 zetels makkelijk haalbaar zijn.

  1.   

   Nu ben jij natuurlijk een ‘gigant’ in het doen van politieke voorspellingen, hoe dikwijls zat je er ook al weer naast de laatste tijd?

   1.   

    @Vabis,

    U heeft gelijk, zowel bij de Brexit als bij Trump zat ik er duidelijk naast. Daarin bevond ik me weliswaar in goed en omvangrijk gezelschap maar het is duidelijk dat het doen van voorspellingen over het electorale gedrag van de boze witte man dan wel zwijgende meerderheid een heikele zaak is geworden.
    Het lijkt me een heuse uitdaging voor de peilingsbureaus om deze zich schuil houdende groep in beeld te krijgen, anders krijgen we in maart te maken met het scenario dat Tim hierboven schetst.

    Ik waag me dus niet meer aan een voorspelling: een enorme verkiezingsoverwinning van Wilders (zeker ook met de opkomst van Roos en Baudet) gaat in tegen het gezonde verstand, maar de onzekerheid overheerst.

    1.   

     Voor het gemak vergeet je het referendum over Ukraine….daar zat je ook totaal naast!

     1.   

      @Vabis,

      Dat klopt, daar trad hetzelfde fenomeen op.

      Voorspelde in alle drie gevallen de uitkomst correct?

     2.   

      Nu kan je natuurlijk wel eens heel deftig je zegje trachten te doen, maar het verhult niet dat je in het doen van politieke voorspellingen bleek een enorme boerenlul te zijn, en ja ik voorspelde alle drie correct zoals je heel goed weet!

     3.   

      @Vabis,

      Dan mag ik u gelukwensen met uw zienersblik.

      Wat is uw voorspelling voor de verkiezingen in maart? Gelet op uw reputatie terzake zullen we die zeer serieus moeten nemen.

     4.   

      Ik voorspel een eclatante verkiezings-overwinning voor de PVV en een kabinet van PVV/VVD en het CDA!

      Wiegel gaf vanmorgen al een voorzet hiertoe…..

     5.   

      @Vabis,

      Ik hoop natuurlijk van harte dat u deze keer ongelijk krijgt maar gelet op uw reputatie moet ik dus het ergste vrezen.

      Het enige lichtpuntje is dat in ons democratische systeem Wilders in een coalitiekabinet kan worden gematigd. De griezelige situatie die nu in de V.S. is ontstaan zal ons dus bespaard blijven.

    2.   

     “U heeft gelijk, zowel bij de Brexit als bij Trump zat ik er duidelijk naast. Daarin bevond ik me weliswaar in goed en omvangrijk gezelschap”

     Dat gezelschap van Ceteris was niet omvangrijk, het was alleen select. We noemen dat de politiekcorrecte elite die hun eigen leugens na al te vaak herhaalde verkondiging zelf zijn gaan geloven. Heel goed was dat gezelschap dus ook al niet.

     Het gezond verstand heeft met de jongste ontwikkelingen in Engeland en Amerika een nieuwe impuls gekregen. De dinosaurussen hebben het nog niet door, maar ze zullen uitsterven.

     1.   

      @Ali Yas,

      Elders op deze website gaf u aan dat de communis opinio, de meerderheidsopvatting, een collectieve waan betreft. Vanuit die zienswijze kunt u betogen dat de meerderheid volledig ongelijk heeft maar niet dat ze een meerderheid vormt.

     2.   

      “Elders op deze website gaf u aan dat de communis opinio…”

      Ceteris legt anderen graag uitdrukkingen in de mond die zij zelf nooit zouden gebruiken om die vervolgens af te kraken. Een stropop heet dat.

      Maar dan dit!

      “Vanuit die zienswijze kunt u betogen dat de meerderheid (…) niet (…) een meerderheid vormt.”

      Dat zou Ceteris misschien kunnen betogen, maar mensen die bij hun volle verstand zijn niet.

    3.   

     @ N.C.

     Zoooooo !!!! Dat had ik niet verwacht u geeft het eerlijk toe dat u er naast zat. Mijn oprechte complimenten. Zeer correct. Groetjes, Sniper.

 3.   

  De Rooie Hond?
  Altijd betrouwbaar bij een stijging van het aantal PVV zetels.

  1.   

   met deze uitslag , moeten er 6 partijen aan de bak , om een regering te vormen van een half jaar , langer geef ik hen dan ook niet .

   nogmaals als je over straat gaat , en met mensen spreek moet je een diversiteit aanhouden , en goed luisteren welke voorkeuren (de werkman) men heeft .

   het zal je dan duidelijk worden dat de vier eenheid (VVD, CDA, PvdA, D66 ) niet de voorkeur heeft , dankzij hun 4 decennia lange afbraak van onze verworvenheden .

   afin dit komt ook zoetjesaan boven drijven in de gehouden peilingen .

  2.   

   Ook nu is hij nog onbetrouwbaar met zijn peilingen.
   Weet welhaast zeker dat de PVV in werkelijkheid al meer dan 30 zetels heeft en dat hij t/m vorige week stapsgewijs werd gedownsized.

 4.   

  Tja, Norman………dat dachten de Amerikanen ook dat Clinton zou winnen……..

  Persoonlijk zie ik Wilders liever niet op het bordes staan, laat hem maar met heel veel zetels in de oppositie blijven. Kan die meer goed doen als Premier……….( denk ik )

 5.   

  Na jaren onbetrouwbaar en volksverlakkerij je weer betrouwbaar maken. Ja dan moet de media wel heel veel uit de kast halen. Voorproefje met Trump en bakken leugens en smerigheid over hem weten we wat Geert staat te wachten. De linkse propaganda zou die van de Nazi tijd ver overtreffen.

 6.   

  Als MP moet je in Brussel te veel kont likken. Zelf denk ik ook dat de PVV meer kan als een grote oppositie.
  Trap ook niet in de valkuil van de Hond.

 7.   

  Niet verrassend, maar het zegt ook nog niet veel over de uitslag in maart. Het momentum in de laatste maand is allesbepalend. Geert op Noordeinde lijkt me hoe dan ook uitgesloten. Wat dat betreft is het ook totaal weer niet vergelijkbaar met de VS. In Nederland haalt niemand alleen een absolute meerderheid. Het plafond van alle partijen lijkt zo rond de 40 te liggen.

 8.   

  De Hond begrijpt natuurlijk ook wel, dat als hij de PVV nog langer veel te laag peilt, hij vreselijk afgaat op 15 maart a.s.

 9.   

  Ja, Wilders als premier, kan hij eindelijk laten zien wat hij kan na tien jaar oppositie!

 10.   

  Geert Wilders for minister-President!

 11.   

  Les van links: Hoe je alles goed kunt lullen! Sterk en tegelijk een lelijk eigenschap.

 12.   

  Het gaat er altijd om wie met wie wilt samen regeren, de kiezer is bijna niet nodig en dient als een democratische mantel.

 13.   

  Niet te geloven dat D66 en Groenl beiden op 15 zetels staan. Twee partijen die Nederland voor allochtoon en autochtoon naar de afgrond zullen helpen. Ventje Klaver en kereltje Pechtold die de nieuwe President van Amerika voor het vuil van de straat uitmaken terwijl ze zelf nog nooit iets hebben bewezen. Pechtold heeft niets en is permanent in de verdediging en kleintje Klaver gaat heel Nederland veranderen.

  1.   

   @ Anna,

   De globale links-rechts-verdeling in ons land blijkt in de verkiezingsuitslagen al driekwart eeuw nooit fundamenteel te zijn verschoven. Gelet op het feit dat we op dit moment twee grote middenpartijen hebben (CDA en D66) die in beginsel met rechts en links kunnen regeren is een centrum-links Kabinet evenzeer mogelijk als een centrum-rechts kabinet.
   Bepalend lijkt me de vraag of de VVD de grootste partij wordt. Als partijen als VNL en PVV veel zetels halen zullen die overwegend ten koste gaan van de VVD waardoor er een situatie kan ontstaan dat CDA, D66 of PvdA groter worden dan de VVD. In die situatie komt een centrum-links kabinet met PvdA, D66 en GL in beeld.

   De paradox is dat een grote uitslag van de PVV een centrum-links kabinet bevordert.

   1.   

    De PVDA is op sterven na dood Norma, besef dit nu eens!

    1.   

     @ Vabis,

     Het lijkt me niet uitgesloten dat de PvdA zich in de campagne nog enigszins zal weten te herstellen (daar slaagden ze in de afgelopen Kamerverkiezingen namelijk altijd wel in) maar mocht dat niet zo zijn dan zullen die kiezers niet ineens overlopen naar rechts. Waarschijnlijker lijkt me dat ze dan op GL, D66 of SP gaan stemmen. Die partijen zijn electoraal tot op zekere hoogte communicerende vaten.

     1.   

      Politiek gezien behoor je niet echt tot de meest snuggere Norma, de PVDA is vanouds een arbeiderspartij, weliswaar gekaapt door de ‘elite’ maar toch, en die mensen die er nog op stemden lopen echt niet massaal over naar de door jou opgenoemde G66 en GL, misschien wel wat naar de SP maar die komen bedrogen uit, want ook de SP is allochtoon geil!

     2.   

      G66 behoort natuurlijk D66 te zijn.

   2.   

    er bestaat geen rechts meer in de huidige politiek !, je hebt links en links+ , meer smaken zijn er niet .

    1.   

     @ zomaar,

     Hieruit moet volgen dat u partijen als VNL en PVV ook als linkse partijen beschouwt.

     1.   

      PVV wel !, VNL half om half , zeg maar een links- .

      zal ook afhangen hoe de verkiezingen verlopen voor hen , toch verwacht hier niet veel van , voor hen .

   3.   

    Je kletst zoals gewoonlijk onzin Simon! De links rechts verdeling van de afgelopen tijd is zeker geen standaard en gezien de veranderingen in de gehele westerse wereld kan je op twee vinters natellen dat deze zg verdeling geen stand gaat houden!
    En daarbij, het gaat niet eens meer over links en rechts, het gaat over de waarheid, geloofwaardigheidd en realisme. De partij die dat het beste weet over te brengen gaat de verkiezingen winnen! Dat is zeker.

 14.   

  CDA met hun slogan “immigratie is een verrijking”. Dat kunnen we dagelijks bewonderen. VVD met leugens het land in.

  1.   

   @ Anna,

   Heeft u een bron voor deze slogan van het CDA? Ik hoorde hem nooit.

 15.   

  “Nog vier maanden hebben de VVD, het CDA, D66 en anderen de tijd om het Nederlandse electoraat te overtuigen dat zij hun vertrouwen waard zijn”. En laten D66, PvdA, CDA, VVD, GL, CU en SGP dan vooral hun stemgedrag bij het Kunduz-akkoord en het Oekraïne-associatieverdrag als voorbeeld nemen……..

 16.   

  Luisteren naar de Nederlander doen de oude politieke partijen niet meer, tijd voor nieuw elan en als dat dan Wilders,Roos of iemand anders is maakt mij niet uit. Bij een democratie bepaald de meerderheid het beleid maar de oude politiek zegt alleen maar ” wij weten wat goed is voor jullie, luisteren is te moeilijk voor ons”. Dus zeg ik nu tegen hen “zak in de stront waar je thuis hoort”.

 17.   

  Jij snapt het echt niet he Tim?

  Natuirlijk moet de hond zijn peilingen gaan bijstellen na Trump. Voorzichtig naar de realiteit lijkt hem het beste.
  Wij kunnen hierom alleen maar glimlachen.
  Hoe kom je er bij dat de PVV van Geert Wilders geen gevaar meer voor de elite partijen vormde? De PVV heeft nog geen moment laag gestaan in de peilingen. Ze werd wel langzaam naar beneden gedrukt dooor de peilers maar de realsiten wisten dat dit manipulatie was. En nu moeten ze voor eigen geloofwaardigheid weer terug. Beetje sneu!

  Het is abspluut onmogelijk dat de andere partijen het vertrouwen weer kunnen terug winnen, te veel bedrog, te arrogant en te laat.

  En dan zullen we hier en in de rest van Europa ook een ommeker meemaken zoals in Amerika. Het is onomkeerbaar Tim, dat is de waarheid. En wij, wij hebben al die tijd gelijk gehad, en ook dat wisten we.

 18.   

  Een ding is zeker……
  Het is zoals het nu is….. en zoals het nu is , is niet goed.
  Zowel links als rechts beaamt dat.
  De invloed van de islam en immigratie van gelukzoekenden en de EU moet gestopt worden, dat is het probleem wat snel aangepakt moet worden.
  ONS Nederland wordt er beter van en de economie kan dan ook weer floreren.
  De meeste partijen in de tweede kamer durven die woorden niet of nauwelijks in de mond te nemen.
  Er is maar EEN partij die daadwerkelijk voor verandering kan zorgen…en die deze punten wil bestrijden….. dat is….inderdaad….. de PVV.

 19.   

  Geert Wilders is een Copy-cat geworden! Alles wat Trump zegt en doet neemt hij over.
  “Make Amerika Great Again” is nu “Make Netherlands Great Again” geworden! Dit vindt
  ik een merkwaardig plagiaat commentaar van onze wit-blonde Trump aanbidder: G. Wilders! Zijn PVV partij, hoewel geregistreerd as een politieke partij, laat geen gewone mensen toe als leden in ZIJN PVV partij. Alleen vriendjes van Geert. Maar er stoppen steeds meer “collegas” uit dit partij wanneer zij ontdekken dat zij niet kunnen
  werken samen met Geert, omdat de PVV is alleen G. Wilders partij, en niet een partij
  voor Nederlanders. Wat wil Nederland: een goed-werkend regering, of een ZWAK
  copy-cat leider die Trump aanbied! Zelfs in de Republican Party van America, hebben
  meer dan 150 belangrijke leden hun support voor Trump terug getrokken, en velen
  hebben dit partij verlaten.

  1.   

   @ Rosasolis

   U is vast een allochtoon..

   1.   

    @ Sniper,
    Dit is niet alleen een ad hominem drogreden maar ook nog een met een racistisch luchtje.
    Wat naar om te lezen!

    1.   

     @ N.C.

     Uiteraard komt meteen de racistenkaart. Lekker makkelijk. Kijk naar hoe Rosasolis schrijft.

 20.   

  http://www.hln.be/hln/nl/10496/Verkiezingen-VS/article/detail/2976952/2016/11/12/Opmerkelijk-New-York-Times-belooft-onpartijdige-berichten-over-Trump.dhtml

  Opmerkelijk: New York Times belooft onpartijdige berichten over Trump

  The New York Times heeft zijn abonnees een opmerkelijke e-mail over de berichtgeving over Donald Trump gestuurd. In het schrijven aan zijn lezers verzekerde de krant voortaan onpartijdig en fair over de aankomende president te zullen berichten.

  De e-mail aan de lezers was ondertekend door Arthur O. Sulzberger jr., de uitgever van de krant.

  De conservatieve rivaal New York Post deed de mail van de Times onmiddellijk af als ‘een schuldbekentenis over eenzijdige en partijdige berichtgeving’.

  Ach gut, waarschijnlijk was de uitgever bang dat niemand de berichten in de krant meer zou geloven, laat staan die lezen.

  En eh … natuurlijk is dit een schuldbekentenis.

  1.   

   Nu nog de kranten in Nederland de NPO en RTL.

  2.   

   @ Wachteres,

   Ik geloof geen hout van de bewering dat hier sprake zou zijn van een schuldbekentenis, daar is geen reden toe en dat zou ook erg dom zijn. Maar wellicht kent u de tekst van de mail?

   1.   

    “In het schrijven aan zijn lezers verzekerde de krant voortaan onpartijdig en fair over de aankomende president te zullen berichten.”

    Eens met Norman: dit is totaal ongeloofwaardig.

   2.   

    @Wachteres,
    Zoals te verwachten was trok u uw conclusies zonder de tekst van de mail te kennen.
    Het leek me goed dat even vast te stellen.

 21.   

  Opvallend hoeveel politiek-experts hierboven een mening ventileren. Meer dan ik dacht. De één weet het nog beter dan de ander.
  Waarom is een negerin als SS of een ^5&^$#+ marokkaan als Azarkan nooit eerder bij jullie in de leer gegaan? Jullie weten het allemaal zo goed…

 22.   

  Wilders jat de idiote verkiezingsslogan van Trump. Per defenitie geeft hij dus aan dat Nederland niet groot is. Hij brengt ons land in diskrediet en iedereen staat juichend te klappen. Bizar.

  The Netherlands is already great!

  1.   

   of die slogan idioot is , daar heeft ieder een andere mening of interpretatie over , en ik denk ieder mens een andere invulling wenst van het groot worden van de samenleving.

   afin Wilders heeft al jaren de strekking, minder buitenlanders , criminele buitenlanders als eerst uitzetten , wat voor onze samenleving financieel heel goed zijn zou , gezien dat er rond de 500 duizend werkeloze zijn , dus heb geen extra mensen nodig of je moet het geld graag onnodig uit willen geven , aan nog meer uitkeringen .
   dus je kan als samenleving groot zijn en worden , als je keuzen maakt te baten voor je samenleving .

   Trump kan dit issue wel gejat hebben van Wilders , wie weet?, wel weet ik dat nu voor de verkiezingen hier !, de overige partijen en leiders plagiaat plegen door het zelfde te gaan roepen dan Wilders al meer dan 10 jaar zegt , van hem zou ik niet anders verwachten dat hij de daad bij het woord voert (zoals ik dat van Trump verwachtte) , de rest van de partijen hier en partijleiders hebben al meer keer de daad van het woord gescheiden na de verkiezingen.

   dat noem ik pas bizar !!.

   en ja Nederland is al het grootste afvalputje in Europa , Nederland betaalt trouw aan de EU en veel!.
   en daar is Nederland het grootst in!.

   1.   

    De tegenstelling van goed is slecht, dus Wilders placht te zeggen dat Nederland slecht is. Het is mijn mening dat ons land, ongeacht welke regering wij aan de macht brengen (want Nederland heeft de PVV vier jaar geleden zelf van de troon gestoten), een grote natie is.

    Ik lees hier regelmatig de grootste kritiek op Rutte, dat het kabinet kapot moet, maar waarom heeft Holland de VVD dan zelf op 43 zetels getrakteerd?
    Hadden we maar voor de PVV moeten kiezen. Is onze eigen domme schuld.

    1.   

     iemand zijn woorden niet verdraaien , en zeker de feiten niet !.

     feit is en was dat tijdens het overleg , het CDA dwars bleef liggen , door geen ruimte te laten voor de standpunten van de PVV .

     feit twee is (en dit heb ik al beschreven!!) Rutte voor de verkiezingen vertelde min of meer wat Wilders al jaren daarvoor vertelde (toch de woorden van Rutte waren niet te grof), daarbij de belofte van Rutte dat iedere werknemer 1000 euro krijgen zou .

     is dit misschien een van de mogelijkheden waarom de mensen hun stem aan de VVD gegeven hebben .

     vergelijk het met de SP , na de uitspraak van Jantje. worst !, dat iedere uitkeringsgerechtigde 10% meer uitkering zou verkrijgen , de SP steeg toen met stip !, meer dan 10 zetels meer dan voor de verkiezing

 23.   

  Geert Wilders wil vooral zichzelf ‘great’ maken. Hij heeft niet eens een functionerende partij achter zich. En werkt evenmin aan de opbouw ervan. Hoe kan iemand vanuit zo’n positie het land gaan leiden? Dat is onmogelijk.

  Behalve een aarzelende VVD wil geen enkele partij met Wilders samenwerken. Om twee redenen. De waarschuwing over hoe Wilders de stekker uit het VVD-CDA kabinet Rutte I trok en dat straks weer kan doen. En Wilders eigen radicalisering die voor andere partijen politiek te ver gaat.

  Wilders moet met zijn PVV niet alleen winnen en de grootste partij worden om een kans te maken op regeren. Maar hij moet fors winnen. De andere partijen in een positie brengen dat ze niet om hem heen kunnen. Dat vraagt zeker meer dan 50 zetels. En dus zo’n 32% van het electoraat dat zich achter hem schaart.

  Zelfs als Wilders met meer dan 75 zetels een meerderheid in de Tweede Kamer zou halen en alleen zou kunnen gaan regeren wacht hem nog de Eerste Kamer. Hierin heeft hij geen meerderheid. Voor wetgeving is hij afhankelijk van de senaat. En zelfs als hij met de VVD, VNL, FvD, SGP en 50Plus een kabinet zou vormen, heeft deze coalitie met steun van de Onafhankelijke Senaatsfractie nog geen meerderheid in de Eerste Kamer.

  Het valt in de Nederlandse parlementaire geschiedenis niet in te zien dat het Wilders gaat lukken om meer dan 50 zetels te behalen. Door de versplintering heeft sinds 1989 (CDA 54 zetels) geen enkele partij 50 zetels of meer behaald. Het is theoretisch mogelijk, maar onwaarschijnlijk. Daarbij komt dat de PVV met VNL, FvD (Baudet), een naar rechts buigende VVD en nieuwe partijen die zich mogelijk nog melden voor de verkiezingen veel concurrenten heeft die in dezelfde electorale vijver vissen.

  De winst van Trump wordt overdreven en kan niet vertaald worden naar het Nederlandse politiek systeem. Clinton die hevig faalde en een slechte kandidaat was haalde ondanks die wanprestatie nog zo’n 1% meer stemmen dan Trump. De uitslagen zijn nog niet definitief vastgesteld.

  De Amerikaanse verkiezingen zijn zeker een les voor de zittende politiek in verschillende landen. Niet Trump won de verkiezingen, maar Clinton verloor ze. Alle peilingen wezen uit dat de progressieve kandidaat Bernie Sanders makkelijk Trump had verslaan. Met een landslide. Trump en Clinton zijn niet geliefd en hadden historisch lage ‘favorability ratings’. Deze twee slechte kandidaten konden alleen van elkaar winnen.

  Om deze redenen en andere (rol media) moet uit de min of meer toevallige verkiezing van Trump ook weer niet te veel afgeleid worden. Met vergezichten naar een opkomend populisme. Dat wel bestaat, maar niet in de mate waarin dat nu door media van de daken wordt geschreeuwd. Het bestaat niet voor de VS en zeker niet voor Nederland. Media moeten verklaren, niet de sentimenten aanjagen.

  1.   

   ” Alle peilingen wezen uit dat de progressieve kandidaat Bernie Sanders makkelijk Trump had verslaan.”

   Wie nu nog peilingen serieus neemt is rijp voor een gekkenhuis!

 24.   

  http://www.nytimes.com/2016/11/13/us/elections/to-our-readers-from-the-publisher-and-executive-editor.html

  To Our Readers, From the Publisher and Executive Editor

  When the biggest political story of the year reached a DRAMATIC and unexpected climax late Tuesday night, our newsroom turned on a dime and did what it has done for nearly two years — cover the 2016 election with agility and creativity.

  De New York times begint zijn brief aan de lezers al goed. Eén regel en de ‘objectiviteit’ van de krant is duidelijk:

  “Het grootste politieke verhaal van het jaar bereikte dinsdagavond een DRAMATISCHE en onverwachte climax”.

  Need we say more? Geen wonder dat de hoofdredactie samen met de uitgever hun lezers moesten zien te overtuigen dat zij – ondanks alle missers en vooroordelen – met dezelfde scrutiny [= d.m.v nauwkeurig onderzoek] toch onpartijdig en vastberaden zullen blijven.

  Opmerkelijk dat NY times na de presidentsverkiezingen ALS ENIGE KRANT deze boodschap uitzendt. Hier is een Frans spreekwoord van toepassing:

  “Qui ‘s excuse, ‘s accuse”, oftewel: “Wie zich verontschuldigt, beschuldigt zich”.

  Er is geen andere reden om vlak na deze verkiezingen, waarin de linkse MSM – en dus ook de NYtimes – als nooit te voren heeft laten zien hoe partijdig zij is, met een dergelijke brief te komen.

  Niemand kan met droge ogen beweren dat de linkse MSM niet partijdig was. Wie dat wel doet, liegt eenvoudig. Natuurlijk is deze krant zich daarvan bewust en probeeert men dit op deze manier recht(s) te breien.

  Een zielige poging om iets wat slecht is [als krant meehelpen de tegenstander in alle opzichten de vernieling in te jagen], goed te praten.

 25.   

  Als de VVD wil blijven regeren zal ze nog iets meer PVV in haar programma moeten stoppen. Anders zegt Geert Nee tegen de nieuwe coalitie.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!