Poetin-lakei Thierry Baudet wil Oekraïne opofferen aan Rusland

Van alle uitkomsten die de discussie over het wel of niet ratificeren van de assocatieovereenkomst met Oekraïne kan hebben, heeft Thierry Baudet wel de slechtste in petto. En dat is: Rusland laten beslissen over de toekomst van diens voormalige wingewest Oekraïne.

Nog altijd is niet duidelijk of minister-president Mark Rutte de benodigde meerderheid gaat vinden in beide kamers van de Staten-Generaal voor de ratificatie van het EU-associatieverdrag met Oekraïne. Ik hoop dat het hem lukt. Mocht de missie van de premier mislukken dan zal ik dat betreuren, maar respecteren. Er valt immers ook wel wat te zeggen voor het argument van Jan Roos c.s. dat je een referendumuitslag gewoon letterlijk moet opvolgen. Het zij zo, als dat de uitkomst van de discussie zal zijn.

Wat echter totaal niet te verkroppen is, is de “oplossing” waarmee Poetin-shill Thierry Baudet nu komt aanzetten. Hij wil namelijk niet alleen dat de ratificatie van het verdrag sneuvelt (snap ik), maar ook nog eens Oekraïne voor de Russische leeuwen gooien:

https://twitter.com/thierrybaudet/status/793823615322038272

Sorry, maar wát? Aan Oekraïense zijde is de keuze om een associatieverdrag met de EU te sluiten gewoon een uiting van de soevereiniteit van dit land. Wat Oekraïne wil, mag het zelf bepalen. Het heeft echt helemaal niets te maken met de wensen en eisen van diens oorlogszuchtige buurland Rusland. Dat bovendien al de Krim annexeerde en Oost-Oekraïne in een vernietigd wasteland transformeerde.

Democratie is een belangrijk goed, Thierry. Ik had gedacht dat iemand die aan het roer staat van een club die zichzelf Forum voor Democratie noemt dat bij uitstek wel zou begrijpen. Dat houdt dus in dat de inwoners van Oekraïne over hun eigen lot mogen beschikken. Rusland heeft dat gewoon te respecteren en dient zich gewoon niet meer te bemoeien met de kolonie die het in de Sovjet-tijd volledig heeft uitgebuit. Het is hetzelfde principe als dat de Duitsers over de toekomst van Nederland zouden gaan. Want tja: zij zijn nu eenmaal onze grote buur en hebben ons in kwade dagen bezet. Dat geeft ze dus het recht om zich actief tegenover allerlei beslissingen rondom Nederland aan te bemoeien? I don’t think so.

Kortom, wel ratificeren of niet ratificeren zijn de enige twee opties die er nu voor het associatieverdrag met Oekraïne op tafel liggen. Het land voor de Russische leeuwen werpen, is echter een daad die totaal niet door de beugel kan. Het is de slechtst mogelijke uitkomst van een reeds veelvuldig door het Kremlin gemanipuleerd project. Het minste wat we kunnen doen, is zorgen dat Poetin niet degene is die uiteindelijk het hele spel wint.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. toetssteen

  http://www.eur.army.mil/RapidTrident/

  Tja, ik kan er niks aan veranderen Tim omdat jij je focust op Brussel.

  1. toetssteen

   Leuke aanvulling: Wilt u maar een paar miljard ophoesten?

   http://www.eib.org/projects/loan/list/?region=4&country=UA

   1. toetssteen

    Toetje:

    http://www.wsws.org/en/articles/2016/10/27/nato-o27.html
    Maar he, het is Poetin, echt waar.

    Zo schijnt volgens niet ingelezenen Rusland ook zomaar plompverloren binnen te zijn gevallen in Georgie. Dat de president die nu nota bene weer top dog is in Oekraïne Zuid Ossetie plat bombardeerde, who cares!

    1. Norman Corinth

     @ Toetssteen,

     U baseert zich op World Socialist Website om uw solidariteit met Putin uit te drukken.
     U maakt in het algemeen een verwarde indruk maar hier toont u wel weer logica.

     1. toetssteen

      Zucht. U krijgt ook de link met:http://www.eur.army.mil/RapidTrident/

      en weet dan nog dit domme gebrabbel voort te brengen? Man ga een klapperpistool aanschaffen en pang pang roepen.

     2. Norman Corinth

      @ Toetssteen,

      En welk statement wilt u maken door zonder enige toelichting naar deze bron te verwijzen?

      Heeft u wel eens overwogen te proberen zelfstandig uw standpunt te verwoorden? Ik zie van u slechts verwarde zinnen, veel type- en taalfouten en links die nergens naar verwijzen.

     3. Wachteres

      `@Toets, er is hier maar één volmaakt persoon:

      Tuttebel Simon. Het maakt hem wel ongelofelijk irritant.

      Hoe zou dat nu toch wel komen?

   2. Sniper666

    @ toetssteen

    Gister eens uitgebreid naar die EIB gekeken. Wat is dit eigenlijk een vreemd instituut nu ik er over nadenk. Een soort über EU bank die met onze belastingcentjes bankiert. Nog erger is dat men BUITEN Europa allerlei vage projecten financiert. Ze schijnen geen belasting te betalen. Hebben heel royale salaris, gezondheid, pensioen-pakketten op kosten van de bank en dus de belastingbetaler. Lekker in Luxemburg op de bak liggen en inmiddels 2000 man sterk.

    Je hoort er nooit wat over in de pers maar ze gaan met miljarden om of het kroketten zijn. Vreemde entiteit.

 2. Wim

  Tim heeft liever dat we onze levens opofferen voor Brussel en de USA.

 3. Ni28

  Ik denk dat het probleem niet opgelost wordt door het ratificeren of niet. Het is maar een handelsverdragje zoals de EU zegt en die stopt de Russen niet. Oekraïne is een verdeeld land en het zal zo blijven want er wonen te veel Russen daar. Het land wordt in de beste geval verdeeld in de Oekraïense en Russische deel. Naar de Krim mogen de Oekraïners voorlopig fluiten want het Westen gaat geen militaire confrontatie met Rusland aan. Dan zou Oekraïne eerst in de NAVO moeten stappen zoals de andere lande snel hebben gedaan.
  Met deze verdrag zal niets veranderen voor Poetin tenzij het verdrag veel meer inhoudt dan gezegd wordt. In dat geval komen wij een confrontatie met de Russen steeds dichterbij. Het is prima om Poetin dwars te zitten maar het moet effectief zijn. Tot nu toe is hij de lachende en het Westen wordt steeds zwakker door migratie problemen die hij juist aanwakkert. Zoals Trump aangeeft, Poetin moet je anders bespelen. Niet door blaffen met een tandeloze bek.

  1. toetssteen

   Ni28
   Het is niet Rusland, het is niet China, het hele geldsysteem is rot!

 4. Nog1

  Het probleem is dat Oekraiene zelf verdeeld is en daarom zelfs een burgeroorlog kent. Een deel van het land wil A en een ongeveer even groot gedeelte wil B. Alleen door het stemrecht voor Russischssprekenden de facto af te schaffen heeft men een pro-EU-parlement kunnen kiezen.

  Iedere vrede in Oekraiene zal via onderhandelingen tot stand moeten komen. En een dergelijke onderhandeling beginnen zonder Rusland is in praktische zin volstrekt nutteloos.

 5. George Knight

  Mooi commentaar. Het is één ding hoe de uitslag van een raadgevend referendum moet worden opgevat en het is een ander ding om Oekraïne als wingewest van de Russische Federatie op te vatten. Dat is het niet en dat wil een meerderheid van de Oekraïeners niet zijn. Daarbij is de kloof tussen de twee landen nog eens verdiept door de Russisch-Oekraïense oorlog.

  Feit dat een instelling zich ‘Forum voor Democratie’ noemt wil nog niet zeggen dat de vertegenwoordigers ervan werkelijk begaan zijn met de democratie. Daarom moet er aan die naam maar niet teveel aandacht besteed worden.

  Het belang van Nederland is stabilisatie van de buitengrenzen. En het trekken van een rode lijn voor Putin door de EU om daar vervolgens aan vast te houden. Het spreekwoord zegt niet voor niets dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Het is in het belang van de Russische bevolking, Oekraïne, Nederland en de EU dat de veiligheidssituatie in Oost-Europa niet verder verslechterd. De associatie-overeenkomst van de EU met Oekraïne is dat een teken van.

  1. George Knight

   Verslechterd = verslechtert

  2. Nog1

   @ George

   De verslechtering begon anders met de weigering van de democratisch gekozen president van het land om dit associatieverdrag te tekenen. Het verdrag is m.i. juist de oorzaak van de verslechtering en dus zeker niet de oplossing.

   Dat wil niet zeggen dat ik een fan van Poetin ben, integendeel. Maar de confrontatiepolitiek is door de EU begonnen, en niet omgekeerd.

  3. Timo

   Man sla toch niet zo’n onzin uit. Stabilisatie buitengrenzen. De EU heeft tegen alle afspraken in alleen maar uitgebreid richting Rusland.
   Het gebied waar het omgaat is van Rusland en het overgrote gedeelte van de bevolking wil bij Rusland horen.
   De Amerikanen en de EU doen het alleen voor het omstreden schalie gas.

 6. Gustaafff

  Helemaal eens met Tim. Belachelijk.

 7. van Urk

  Men gaat toch als Nederlander toch niet discussieren over een failliet land 2000 kilometer verderop dat alleen maar steenkool en graan voor Europa te bieden heeft? De Oekrainers kunnen zelf wel hun eigen problemen oplossen.

  1. Anna

   van Urk. Oekraïne bezit enorm veel schaliegas. Amerikaanse bedrijven en manschappen bezitten intussen de topfuncties

 8. Bes Tolen

  Allereerst: de bewering van Tim Engelbart over Thierry Baudet is zichtbaar onjuist. Wat het westen onder leiding van de VS over de Krim beweert, is propaganda, die de betrekkingen met veel meer dan alleen met Rusland schaadt. De Krim was sinds 1954 in de Oekraïne een autonoom gebied met een eigen regering en daarvoor hoorde De Krim niet onder de deelstaat Oekraïne maar onder Rusland. Die eigen status met regering bleef na het zelfstandig worden van Oekraïne. Dat betekende ook dat afscheiding mogelijk was. Daarvoor is gekozen. Het is op de keper beschouwd zelfs een duidelijker situatie dan de afscheiding van Kosovo en Montenegro van Servië. De afscheiding van Montenegro heeft heel bedenkele kanten onder meer dat de premier Bulatovic akkoord ging met een gift van 650 miljoen dollar via Italië, dat oude contacten had met dit gebied, aan Montenegro als Bulatovic voor afscheiding koos. Bulatovic werd daarenboven de beslissende stem in de vergadering van deelstaten die voor het uiteen vallen van Joego Slavië kozen. [Dit alles blijkt ook duidelijk uit een TV documentaire van de BBC].
  We moeten ons bedenken dat de VS de moslims in Joego Slavië steunde. Dat was vooral een joodse lobby. Denk ook het optreden van Sörös en Ed. van Thijn. Ook in de Amerikaanse Senaat kwam dat bijzonder tot uiting bij de gemanipuleerde stemming of de Amerikanen de Bosnische moslims wel of niet zouden steunen door aan de oorlog mee te doen. Moslimsstrijders van elders, zeker 7500 man, hielpen. Wat meespeelde was dat Turkije toen als betrouwbare vriend van Israël werd beschouwd. Bosnië geldt nu nog als een heel belangrijk recruteringsgebied van jihadstrijders. Dat alles is toch niet leuk voor Europa.
  Kohl namens Duitsland en Blair namens Engeland ondersteunden de zelfstandigheid van Kroatië. [Blair verzweeg toen nog dat hij Rooms katholiek was]. Beiden zijn in het Vaticaan geweest en het moge duidelijk zijn dat beide dubieuze regeringsleiders de belangen van Rome behartigden boven die van de mensen in Joego Slavië en van Europa.
  Verder: bedacht moet worden dat Nederland een groot belang heeft bij de oplossing van het vraagstuk MH17. Omdat hier de oorzaak van het verongelukken van het vliegtuig wel een heel andere kan zijn dan waarvan tot heden is gesproken, moet Nederland haar kruit droog houden. Dat houdt al zonder meer in dat het associatieverdrag niet mag worden getekend. Nederland mag uit zelfbescherming, zelfrespect en meer niet tekenen. Niet uitgesloten kan worden dat schuld daar ligt, dat die de verhoudingen met welke staat ook, ernstig zullen vertroebelen. Er kunnen grove tekortkomingen zijn geweest maar evenzo criminele manipulaties waardoor veel Nederlandse levens zijn geslachtofferd. Niets valt nog uit te sluiten.

 9. Anna

  Het zijn de Russen die miljarden hebben gestoken in Oekraïne. Niet de Amerikanen die profiteren alleen maar. De corrupte zooi daar in Kiev hebben decennialang alles in eigen zakken gestoken. De Krim is van de Russen en niet van EU of VS.

 10. Timo

  Wat ben jij af en toe toch doorzichtig. Putin oorlogszuchtig laat me niet lachen man. Rusland is omsingeld door basissen van de Amerikanen.
  Beloftes om de EU niet uit te breiden richting Rusland worden aan de laars gelapt.

  Nee man met jou fabeltjes die je hier af en toe verkoopt komen we verder. Niet dus!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.