Slecht nieuws voor liefhebbers van het stalen ros: onveiligheid op de fiets neemt toe

Geen categorienov 30 2016, 15:00
Nederland is een echt fietsland: nergens ter wereld zijn er zoveel fietspaden, en bezitten zoveel mensen een fiets als hier. Toch zit daar ook een belangrijke keerzijde aan.
Al jarenlang wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaken van fietsongelukken, en de conclusie is telkens dezelfde: we zijn op de fiets veel te veel bezig met onze smartphone. Bij één op de vijf ongelukken waarbij een fietser betrokken is, speelt de smartphone een rol. Daarbij vergroot een individuele fietser zijn kans op het oplopen van averij met maar liefst een factor van vijfentwintig als hij gaat appen, gamen en bellen terwijl hij op z'n tweewieler zit.
Dat alles leidt tot meer dan 70.000 fietsers die jaarlijks op de spoedeisende hulp zitten vanwege ongelukken op de fiets, en zo'n 200 doden per jaar. Die cijfers zijn schrikbarend, en daarom worden er ook verschillende initiatieven ontplooid om fietsen in Nederland weer veilig te maken. Zo is bijvoorbeeld de gemeentelijke politiek wakkergeschud, en zinnen ze onder andere in Amsterdam op maatregelen om de hoofdstedelijke fietspaden veiliger te maken - de gemeente wil meer zogenaamd 'rood asfalt' aanleggen in de binnenstad zodat fietsers er de ruimte krijgen.
Maar het probleem ligt niet alleen bij het wegdek of de opkomst van de smartphones: veel fietsen zijn ook gewoonweg niet in orde. Bekend is dat maar liefst één op de drie fietsen geen goed-functionerende lichtverlichting heeft. Tel daarbij alle fietsen nog op met slagen in het wiel, loshangende of rammelende onderdelen en je komt uit op een groot aantal tweewielers dat eigenlijk niet geschikt is om de weg op te gaan.
Zorg dus dat u ook beschikt over een degelijke en betrouwbare fiets. Mocht u die niet hebben, dan zijn websites als Prijskiller.nl natuurlijk uitermate geschikt om uw fietsenschuur van een nieuwe inhoud te voorzien. Onthoud namelijk dat de Nederlandse fietspaden helaas steeds onveiligerworden: de kans op een ongeluk neemt toe. Dat ligt niet geheel aan u, maar het minste wat u wél kan doen is in ieder geval zorgen dat u goedvoorbereid bent en alleen met een goede fiets op stap gaat!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten