VVD-Kamerlid Ton Elias krijgt geen plek op nieuwe kandidatenlijst, schrijft woedende brief

Geen categorienov 11 2016, 15:56
Het Kamerlid is verbijsterd dat de VVD hem zomaar bij het grofvuil zet.
De VVD presenteerde vandaag haar nieuwe kandidatenlijst voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Helaas is niet iedereen tevreden met de lijst – al helemaal diegenen die er onverwacht niet op zijn komen te staan: Ton Elias is geschokt, boos en verdrietig. Na jarenlang Tweede Kamerlid voor de VVD te zijn geweest, krijgt hij nu geen plek meer op de kandidatenlijst. Voor Elias kwam de beslissing als een donderslag bij heldere hemel, omdat uit functioneringsgesprekken nooit zou zijn gebleken dat er wat was aan te merken op zijn werk in de Kamer. In een open brief aan partijvoorzitter Henri Keizer doet Elias zijn verhaal:

Op mijn verzoek tot een inhoudelijke motivering voor het besluit gaf u aan dat ik mijn Kamerlidmaatschap goed uitvoer, maar ik tegelijkertijd ook “veel vijanden in de partij” had. Aanvullende inhoudelijke argumenten ontbraken.

Kennelijk zaten de andere leden van de VVD-fractie niet te wachten op Ton Elias, aangezien hij kennelijk vijanden in de partij heeft gemaakt. Elias impliceert dat dat komt door de kritische houding richting de partij en de regering die hij (binnenskamers) uitte. Hij schrijft dat een kritische blik richting het kabinet belangrijk is, juist omdat de VVD een regeringspartij is. Dat lijkt hem niet in dank te worden afgenomen. Bovendien zou hij als Kamerlid te weinig mediageniek zijn:

Uit het gesprek met de zogeheten ‘permanente scoutingscommissie’ meen ik te moeten afleiden dat media-aandacht een belangrijk onderdeel vormt in het eindoordeel. Ik ben het daar fundamenteel mee oneens.

De VVD lijkt op zoek te zijn naar Kamerleden die goed kunnen scoren in de media, en Elias zou niet voldoen aan dat vereiste. Nu is het inderdaad zo dat Elias misschien niet de meest charismatische politicus voor de camera's was, maar toch is hij één van de meest bekende leden van de VVD-fractie. Het komt dan ook nogal vreemd over dat de partij hem verwijt dat hij niet genoeg media-aandacht genereerde.
Elias is verbolgen over het ondoorzichtige selectieproces van de VVD, waarin potentiële kandidaten voor de Tweede Kamer zelf weinig inzicht hebben in de wijze waarop ze geselecteerd en beoordeeld worden. Dat hierbij kennelijk meer naar media-aandacht dan naar kwaliteit wordt gekeken, steekt Elias nog het meest: volgens hem wordt het op die manier extra moeilijk om mensen in de Kamer te krijgen die een afspiegeling vormen van de samenleving:

Voor een op resultaat gerichte middenstander, bejaardenverzorgster of politieman zal het nog minder voor de hand liggen om zich te kandideren.

De VVD heeft nog niet gereageerd op de boze brief van Elias.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten