Zorgmedewerkers werken zich een slag in de rondte, maar het helpt allemaal niets

Geen categorienov 16 2016, 12:00
De zorg wordt stelselmatig kapotgemaakt door het kabinet. En zorgmedewerkers zich maar kapotwerken.
Uit onderzoek van statistiekbureau CBS en onderzoeksinstituut TNO blijkt dat werknemers in de zorg verreweg de meeste druk ervaren van alle werknemers in ons land. Daarnaast is de mentale belasting ook nog eens ongekend groot -- in ieder geval vergeleken met andere sectoren.
De Telegraaf legt uit wat er aan de hand is:

Ruim de helft van de werknemers in onder meer ziekenhuizen, verpleeghuizen, huisartspraktijken en de thuiszorg zegt vaak ,,heel veel werk'' te moeten verzetten. Daarnaast zegt 43 procent vaak ,,erg snel'' te moeten werken en 35 procent moet vaak ,,extra hard'' werken. Onder alle werknemers samen liggen deze percentages volgens de onderzoekers een stuk lager.

En raad eens wie hiervoor verantwoordelijk is? Juist, het kabinet natuurlijk. CNV Zorg & Welzijn-voorzitter Suzanne Kruizing legt uit:

"We zien drie belangrijke oorzaken. Overbodige regels en onnodige administratie. Door de mantelzorg is de zorgbehoefte zwaarder als een professionele kracht in beeld komt. En als laatste oorzaak ontbreekt voor veel medewerkers echte invloed op het werk en de werktijden."

Voor een groot deel komt dit door het wanstaltige beleid van het kabinet. De overheid wil meer mantelzorgers, maar maakt het deze mantelzorgers vervolgens zo moeilijk mogelijk. Alle overbodige regels en onnodige administratie komen voor een groot deel ook op het conto van de politiek. En ja, zelfs aan het laatste zou de politiek iets kunnen doen, als het daar de wil voor had.
Ik ben geen socialist en ook geen voorstander van de verzorgingsstaat. Op termijn is het niet houdbaar om het huidige (zorg-) systeem overeind te houden. Maar dat betekent niet dat we het dus maar helemaal moeten uitkleden terwijl we daar geen alternatief voor in de plaats stellen. Sterker nog, dat is ronduit gevaarlijk.
Toch is dat precies wat het kabinet doet. Er wordt geen oplossing gezocht door middel van meer marktwerking. De staat blijft zich met van alles en nog wat bemoeien en houdt de schijn nog steeds op dat socialistische zorg uiteindelijk effectief kan zijn. Nee, dat kan het niet, zeker niet nu we te maken krijgen met de gevolgen van vergrijzing.
Als er iets moet veranderen in Nederland dan is het 't zorgsysteem. Helaas bieden de PvdA en de VVD wat dat betreft absoluut geen oplossingen. De enige partijen die wél rationeel nadenken en op zoek zijn naar oplossingen staan al jaren buiten de macht -- of hebben zelfs nog nooit macht in handen gehad, denk maar aan VNL en de LP.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten