Zwakbegaafd DENK heeft van economie geen kaas gegeten, wil verliesgevende staatsbank oprichten

Geen categorienov 10 2016, 19:00
Een stem op DENK in maart betekent minder veiligheid voor Nederlanders. Niet alleen op straat en voor de nationale tradities, maar ook voor hun portemonnee, zo blijkt nu steeds meer.
Als DENK na maart aan de macht zou komen - wat gelukkig vrijwel onmogelijk is - doet iedereen er wijs aan om zijn geld maar in een oude sok te gaan bewaren. De Nederturkse partij DENK pleit namelijk voor het oprichten van een nationale kredietbank, die - uiteraard - door de belastingbetaler gefinancieerd zou moeten worden.
Dat plan deed Selçuk Öztürk donderdag uit de doeken tijdens een bezoek bij BNR Nieuwsradio. Hij riep op tot een bank die, in tegenstelling tot de normale banken, bereid is kleine kredieten aan beginnende ondernemers te verlenen. Volgens Öztürk zouden die nu namelijk "torenhoge" rentes van tegen de 5% moeten betalen, terwijl grote bedrijven "met gelikte plannen" slechts 3% hoeven te betalen voor hun leningen. Rara, hoe zou dat nou komen?
Özttürk geeft gelukkig zelf al een aanzetje tot het argument dat zijn hele plan onderuit haalt. Volgens hem vinden banken het namelijk te risicovol om zulke kleine kredieten te gaan verstrekken aan beginnende ondernemers, en zijn die kredieten ook nog eens te klein om "de moeite waard te zijn". Daar heeft hij het helemaal bij het rechte eind.. maar waarom stopt zijn verhaal daar dan niet? Is het een bank - of welke organisatie dan ook - te verwijten dat ze alleen leningen verstrekken waar ze ook daadwerkelijk iets aan verdienen? DENK, luister eens: een bank is geen liefdadigheidsinstelling. Er moet nu eenmaal geld verdiend worden, en dan ben je als bank wel gek om een lening te verstrekken die je meer kost aan administratie dan dat het je oplevert. En ja, dan is het ook logisch dat rentes voor dit soort kredieten hoger zijn: dat is namelijk de enige manier voor een bank om die leningen toch nog op een winstgevende manier te verstrekken.
Natuurlijk is het ook een geweldig idee om banken weer risicovoller te laten opereren. Vooral nadat we allemaal hebben gezien waar dat toe leidt, en we in Europa zo ons best hebben gedaan om banken op een verantwoordelijkere manier zaken te laten doen. Dan is het natuurlijk een geweldig idee om een bank op te richten die deze regels overboord gooit en lekker onverantwoorde risico's gaat nemen. Dat zou immers hun "maatschappelijke taak" zijn. Ja hoor, Öztürk.
Het leuke is dat wij als belastingbetaler ook nog eens zouden moeten opdraaien voor het verlies dat deze bank per definitie zou maken. Want ja, het is makkelijk uitgeven, andermans geld. Een optie om dit geld bijeen te krijgen zou een bankenbelasting zijn, wat vanzelfsprekend alleen maar averechts zou werken. Want de waarheid is heel simpel: die belasting moet ergens van betaald worden, en dat zal leiden tot hogere rentes waardoor beginnende ondernemers nóg lastiger bij die banken terecht zullen kunnen. Topplan!
Nee, ons belastinggeld kan wel op een veel betere manier besteed worden: aan infrastructuur, onderwijs of defensie. Dan weet je tenminste dat je geld relatief goed terechtkomt, in tegenstelling tot bij de rare economische experimenten van DENK.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten