2017: het jaar waarin ISIS eindelijk verslagen wordt

Geen categoriedec 31 2016, 15:00
ISIS heeft de laatste jaren ongelooflijk veel problemen veroorzaakt in zowel het Midden-Oosten als Europa. Er vindt een genocide plaats op christenen en yazidi's in islamitische landen, terwijl ook wij ons leven niet meer zeker zijn omdat zelfverklaarde 'soldaten van Allah' ook maar wat graag dood en verderf willen zaaien in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en al die andere West-Europese landen.
Toch heb ik goed nieuws: ik ben er namelijk van overtuigd dat 2017 het jaar wordt waarin ISIS eindelijk van de aardbodem geveegd zal worden. Ja, er zullen nog steeds kleine terreurcellen zijn in Europa die aanslagen proberen te plegen -- en daar misschien zelfs in slagen -- maar het Radicaal-Islamitische kalifaat van ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zal nog voor 31 december 2017 eindelijk uitgeroeid zijn.
De reden is niet dat Europese leiders eindelijk écht in actie zullen komen. Nee, ik verwacht wat dit betreft dit jaar veel van twee niet-Europese leiders: Vladimir Poetin van Rusland en Donald Trump, spoedig de 45e president van Amerika.
Hoewel Trump niet zo van grootschalige buitenlandse avonturen voor het Amerikaanse leger is, is hij wél een man die begrijpt dat je van je af moet slaan als je aangevallen wordt. En dan niet op een zogenaamd 'gematigde' wijze, maar keihard, en met een groots vertoon van macht.
Datzelfde geldt natuurlijk voor Poetin, over wie je veel kunt zeggen -- heel veel negatiefs vooral ook -- maar toch niet dat hij passief op zijn handen blijft zitten als hij zijn belangen in gevaar ziet komen.
Wat dit betekent? Vrij simpel. Als Amerika meer gaat doen om ISIS te vernietigen moet Rusland wel meedoen. Anders zou Poetin zijn invloed in de regio immers verliezen, terwijl hij daar nou juist zoveel in geïnvesteerd heeft in de afgelopen jaren.
Wellicht dat de spanningen tussen de VS en Rusland daardoor op termijn zullen toenemen, maar op de korte termijn zal het effect daarvan wel degelijk positief zijn: ik voorspel namelijk dat het 'kalifaat' van ISIS het nieuwe jaar niet zal overleven. Eindelijk zullen de massaslachters een koekje van eigen deeg krijgen en massaal over de kling gejaagd worden -- zoals ze verdienen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten