50-Plusser Henk Krol staat te trappelen voor formatie-bingo

Geen categoriedec 04 2016, 18:00
Henk Krol heeft er zin an! Hij ziet het al helemaal gebeuren: 50Plus als serieuze gesprekspartner bij de formatie van een nieuw kabinet.
In het verleden zou zoiets lachwekkend gevonden worden. 50Plus staat in de peilingen immers maar op 11 zetels. Zo'n partij zou enkele jaren geleden niet eens bijna meedoen aan een kabinet.
Maar ja, tegenwoordig is alles anders. Het politieke landschap is zo ontzettend versplinterd dat elf zetels betekent dat je buitengewoon serieus genomen moet worden. Sterker nog, het lijkt op dit moment niet mogelijk dat er een kabinet komt van minder dan vier partijen. Zelfs vijf lijkt zeer wel mogelijk.
En ja, dat betekent automatisch dat 'kleinere partijen' ook mee mogen doen. Zoals 50Plus.
Daarom bereidt Henk Krol -- voorman van 50Plus -- zich alvast voor op de formatie-onderhandelingen. Sterker nog, bij het tv-programma WNL zei hij vanmorgen hij zeker te weten dat hij mag aanschuiven en dat hij inderdaad enige invloed gaat hebben op het beleid van het volgende kabinet:

50PLUS-voorman Henk Krol verwacht dat mee zal kunnen praten over de formatie van een nieuw kabinet, na de verkiezingen in maart. Dat zei hij vanochtend in het tv-programma WNL op Zondag. Krol: ,,Ik verwacht zeker dat ik aan de formatietafel ga zitten en ik verheug me daar zeer op."

Veel ouderen zullen dat ongetwijfeld heel prettig vinden om te horen. Zij hebben immers terecht het gevoel dat ze al jaren genegeerd worden. Misschien dat Krol daar verandering in kan brengen na de volgende verkiezingen. Het zou geen sinecure zijn.
Maar... jammer genoeg voor deze kiezers waarschuwt Krol al meteen dat zijn achterban ook weer niet te veel van hem moet verwachten:

Of Krol bij de eventuele formatiebesprekingen zal vasthouden aan verlaging van de AOW-leeftijd naar 65, hangt af van het aantal zetels dat hij haalt. ,,Als we doorgroeien naar twintig zetels, kunnen we een vuist maken", aldus de 50PLUS-leider.

Wat? Je hebt 20 zetels nodig om af te kunnen dwingen dat je je belangrijkste stokpaardje niet zonder slag of stoot opgeeft? Wat is dat voor gekkigheid? Zoiets noem je nou 'principes,' Henk. Als jij niet wilt dat de geplande verhoging doorgaat moet je je poot gewoon stijf houden en duidelijk maken dat 50Plus niet meedoet als die eis niet wordt ingewilligd. Doe je dat wel dan verraad je je eigen kiezers namelijk. Ze stemmen juist vanwege dit soort onderwerpen op jou, niet vanwege, zeg, je steun voor meer geld voor onderwijs.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten