Brussel en Den Haag hebben ons belastinggeld in een lege put gegooid in Oekraïne. En Rutte maar lachen

Geen categoriedec 07 2016, 12:00
Mark Rutte zal er ongetwijfeld keihard om moeten schaterlachen -- hij doet volgens mij niet anders, elke keer dat hij in beeld komt heeft hij een lach op het gezicht -- maar uit onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat de Europese, en daarom dus de Nederlandse, steun aan Oekraïne ons weliswaar bakken met geld heeft gekost, maar verder niets positiefs heeft opgeleverd.
De reden? Schokkend, ik weet het, maar Oekraïne blijkt dus door en door corrupt te zijn.
Dat meen je niet!
Nou dus wel, aldus De Europese Rekenkamer. In de periode van 2007 tot 2015 ontving Oekraïne maar liefst 1,6 miljard euro 'steun' van de EU (dat wil zeggen: van jou en mij). Daarnaast ontving het land ook nog eens 3,4 miljard euro aan 'leningen.' Al dat geld was hoegenaamd bedoeld voor corruptiebestrijding (haha!), de gassector en, hoe kan het ook anders, het verbeteren van de overheidsfinanciën. We weten immers allemaal dat het de taak van de EU is niet-leden het hand boven het hoofd te houden en uit de financiële penarie te helpen. Daar is de EU oorspronkelijk ook voor opgericht. Toch?
Oh nee, juist niet! Nou ja, boeien! De Brusselse elite vinden dat het nu wel moet, en dus mogen wij de rekeningen van een corrupt halfstaatje als Oekraïne betalen.
Nou vraag je je natuurlijk af wat die 'steun' ons allemaal heeft opgeleverd. De Europese Rekenkamer heeft het antwoord: helemaal niets. In hun rapport schrijven de contorleurs dat Oekraïne nog steeds het corrupste land van Europa is (en dat wil wat zeggen, het is Oost-Europa over het algemeen niet je van het), en dat een "kleine elite" bepaalt wat er daar gebeurt, zowel op economisch en politiek vlak als op mediagebied.
Niet best natuurlijk, maar we zijn er nog lang niet. Zoals de Volkskrant uitlegt gaat er de komende tijd namelijk nog véél meer geld naar Oekraïne. Vervolgens komt de Rekenkamer met een paar common sense 'oplossingen' voor de huidige problematiek, maar gek genoeg wordt daarbij niet voorgesteld om de steun maar helemaal stop te zetten. Blijkbaar is zelfs zo'n Europese Rekenkamer zo verknocht aan De Grote Europese Droom dat ook zij er ten koste van alles mee door willen gaan:

De EU stelde in 2014 'als noodoplossing en zonder strategie' een nieuw steunpakket van 11,2 miljard euro voor zeven jaar beschikbaar. De rekenkamer doet een aantal aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat dat beter wordt besteed: de Europese Commissie en de buitenlanddienst van de EU moeten meer aandacht besteden aan de voorwaarden voor uitbetaling en meer nadruk leggen op het beheer van de Oekraïense overheidsfinanciën. Bovendien moeten de uitgaven beter in de gaten worden gehouden.

Aangezien de Rekenkamer er de moed niet voor heeft zeg ik het maar: zet alle financiële steun aan Oekraïne per direct stop. Het heeft geen enkele zin om ons zuurverdiende belastinggeld in deze een put te gooien. Anders dan onze regering en Brussel lijken te denken moeten we namelijk keihard werken voor elke euro in onze portemonnee -- en dus ook voor elke euro die we overmaken aan de schatkist. Ophouden met dit soort vergoedingen, nu!
Oh, en als Rutte meeleest: respecteer de uitslag van het referendum nou eindelijk en laat Brussel weten dat Nederland onder geen enkel beding een handtekening onder het associatieverdrag met deze corruptocratie zet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten