De vijf meest Mark Rutte-achtige uitspraken van Mark Rutte, uit 2016

Ook de minister-president heeft een druk jaar gehad. We kunnen zijn vele uitspraken dit jaar gelukkig terugbrengen tot vijf kerncitaten.

Premier Rutte (VVD) heeft er weer een jaar opzitten: een jaar waarin hij zijn tweede kabinet bijna naar de finishlijn wist te loodsen (hij moet nog drie maandjes), maar waarin hij als regeringsleider ook werd geacht om commentaar te leveren op gebeurtenissen die het land bezighielden. Dat deed de minister-president altijd op unieke wijze.

Deze vijf citaten staken eruit:

5. “Mijn ambitie voor de volgende vier jaar is dat we allemaal ook echt gaan voelen dat het beter gaat. Daarvoor heb ik een plan.”

RVD / Wikimedia Commons
RVD / Wikimedia Commons

We kennen het grenzeloze optimisme van premier Rutte maar al te goed, zelfs al staat zijn partij op zo’n 20 zetels verlies in de peilingen. Inmiddels geldt de VVD-leider als zo’n beetje de meest onbetrouwbare politicus van heel Den Haag, maar het deert Rutte allemaal niet. Vol goede moed gaat hij de kiezer uitleggen dat het allemaal fantastisch gaat!

4. “Ik ben totaal, totaal, totaal tegen referenda over multilaterale overeenkomsten.”

RVD / Wikimedia Commons
RVD / Wikimedia Commons

2016 werd voor Mark Rutte vooral gedomineerd door nieuws omtrent het Oekraïne-referendum, en Rutte’s weigering om snel actie te ondernemen inhoudende de Nederlandse medewerking aan het associatieverdrag op te zeggen. Vaak laat Rutte zich dan ook laatdunkend of bagatelliserend uit over het referendum, wat hem op veel kritiek komt te staan bij burgers en de oppositie. Zijn opmerking over “totaal, totaal, totaal” tegen referenda zijn, gedaan tegenover een buitenlands publiek, haalde dan ook terecht de krantenkoppen in juni.

3. “Wat een gelul!”

RVD / Wikimedia Commons
RVD / Wikimedia Commons

Alhoewel Mark Rutte doorgaans een beleefde en beheersde man is, verloor de premier toch even z’n geduld toen CDA-Kamerlid Raymond Knops in de Tweede Kamer kwam beweren dat Rutte de kwestie-Ebru Umar lekker op z’n beloop had gelaten. Dat schoot in het verkeerde keelgat, waarna de minister-president er toch terstond even schuttingtaal uitfloepte.

2. “Weet u wat een vacuümbom is?”

Uh ja. Vacuümbommen in Aleppo, en daarom moet er toch een associatieverdrag met Oekraïne komen. Ik laat dit gewoon even hier – dit was misschien wel het meest onnavolgbare stukje Rutte van het hele jaar.

1. “Pleur op!”

Mark Rutte te gast bij Zomergasten. Bron: screenshot VPRO / NPO 2
Mark Rutte te gast bij Zomergasten. Bron: screenshot VPRO / NPO 2

Dit was Rutte ten voeten uit. De premier deed een uitspraak waarmee driekwart Nederland het gewoon eens is, maar driekwart politiek Den Haag vond het tóch nodig om ophef te maken rondom de door de premier geuite verwensing in het tv-programma Zomergasten. Rutte vond dat klierende Turkse jeugd lekker terugmocht naar Turkije, en uitte dat sentiment in plat Haags. Een hit in Nederland, maar in de Haagse kaasstolp een zonde. Resultaat: Rutte heeft gescoord. Dan besef je je ineens waarom Rutte dus de minister-president is, en al die haantjes van fractievoorzitters van die baan alleen maar kunnen dromen.

Wat zal Rutte in 2017 allemaal gaan zeggen? De tijd zal het leren!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. EllyD19

  We zullen het er maar op houden dat hij ontzettend zijn best doet, maar dat niemand hem nog gelooft.

 2. jennifer

  Dat is juist het gevaarlijke van de hele zaak, dat plan wat hij heeft voor ons burgers, buigen en door de knieen gaan voor de islam in dit land. Dat plan wat hij samen met de EU en fuhrerin Merkel heeft om het zo snel mogelijk uit te kunnen voeren wat hun daadwerkelijke plannen voor de burgers zijn, en waar het beter voor gaat heeft hij al geimporteerd, dit is niet bedoeld voor eigen volk, daar heeft hij nog nooit iets goeds voor in de zin gehad.

 3. LieverKipsLeverworst

  “Wat zal Rutte in 2017 allemaal gaan zeggen?”
  Niet zo veel hoop ik… #wegermee

 4. denktenk

  Ik ben ook niet zo’n Rutte fan, maar……..
  Ik zou zo gauw toch niemand weten, in het clubje politieke prutsers, wat we in Nederland hebben, die het beter zou kunnen……..
  Eigenlijk een man met een onmogelijke missie…………
  Hij probeert het wel, maar je kunt geen MP van alle Nederlanders zijn.
  Veel te veel klagers en mekkeraars.
  Ik zie hem toch liever dan Erdogan of Merkel …………..

 5. Bes Tolen

  De werkelijkheid is dat de burgers in Nederland wat bezit betreft in de loop van de jaren en dat is zo ongeveer vanaf 2004 armer zijn geworden. Dat geldt voor de rijken en voor de niet-rijken. Veel bezit in Nederland ging in vreemde handen over, vooral Amerika daar kwam Engeland bij. Dat gaat nog steeds door. We lopen meer risico van alles kwijt te raken dan ooit eerder sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt geen politiek onderwerp te zijn. Wel zware inkomstenbelasting en erfbelasting op eigendom. [Dit: de loterijbelasting is verhoogd door een CDA-minister om erfbelasting voor instellingen als kerken af te schaffen].

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.