Maar natúúrlijk: Sylvana vindt Sunny Bergmans weg-met-ons-docu een “belangrijk document”

Het blijft maar raak met Sylvana’s eindeloze gemier over huidskleuren. En als ze zelf even niets te zeuren heeft, dan is ze altijd wel bereid een ander het podium te verlenen. Zoals hier nu Sunny Bergmans.

Ja, daar heb je Sylvana weer – onze nationale praatpaal als het gaat om verschillende huidskleuren. Terwijl we hier in dit land heel wat echte problemen op te lossen hebben, blijft Sylvana zich maar vermoed stukbijten op het thema ‘wit en zwart’. Of steeds vaker: ‘wit vs. zwart’. Wij leven blijkbaar nog altijd in koloniale tijden, en dat zullen we horen ook! Het liefst vijf keer per dag. En als aankomend DENK-politica Sylvana zelf even niets heeft op te merken, dan brengt ze er wel andere mensen bij die de boodschap over de slechte blanke man willen verkondigen.

Gisteren was het weer eens de beurt aan een ander, zo oordeelde Sylvana kennelijk, en besloot op haar Instagram-profiel om de ultralinkse documentairemaakster Sunny Berman een +1 geven:

Sylvana schreef daar de volgende tekst bij:

“I cried my eyes out tonight… Sunny Bergman heeft wederom een belangrijk document afgeleverd in de huidige maatschappelijke discussie over identiteit. Dankjewel Sunny. Dit moet iedereen zien.
#witisookeenkleur”

Oké dan. Wat was dan dit zogenaamd belangrijke document dat Sunny heeft afgeleverd. Take it away, Sunny!

“Ook woorden zijn niet neutraal. De term ‘blank’ lijkt voor de meeste van ons onschuldig. Maar het woord heeft een koloniaal verleden. Het stond symbool voor ‘geen kleur’ hebben, rein en onbevlekt zijn. Het is samen met het n-woord (neger) tot stand gekomen tijdens onze koloniale geschiedenis. Het n-woord werd gebruikt om mensen te dehumaniseren tot handelswaar; Afrikanen die tot slaaf waren gemaakt werden zo genoemd. Er is niks neutraals aan blank versus het n-woord. Daarom gebruik ik de termen zwart en wit.”

En van huidskleur huppelt Sunny vrolijk verder naar cultuur:

“Het valt Bergman op dat een groot deel van de witte hoger opgeleiden ervan uitgaat dat de westerse cultuur en beschavingsnormen een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld die zich daar naar zou moeten voegen. ‘Door ervan uit te gaan dat jouw waarden algemeen geldende neutrale waarden zijn, verhef je jezelf moreel en cultureel boven anderen’, stelt Bergman. Zij ziet bewustwording van deze superioriteit als een eerste stap naar een veranderende, brede blik op een kleurrijke samenleving.”

Geen touw aan vast te knopen, behalve dus het overduidelijke idee dat wij blanke Nederlanders racistisch zijn, onszelf verheffen boven andere culturen en wij stappen moeten zetten op weg naar een “kleurrijke samenleving.” Alsof mensen als Sylvana daar niet al jarenlang onderdeel van uitmaken én succesvol zijn..

Juist ja.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Sniper666

  Tja, vrouw Sunny Bergman is ook van de weg-met-ons-club. Dan krijg je dit…

 2. denktenk

  Treffend plaatje.

  De fotograaf zei: een bewogen opname.

  Alleen die Sunny Bergman denkt waarschijnlijk, dat een “onderzoek” doen net zoiets als het schrijven van een kookboek.

  Wat een aanfluiting is dat mens.

  Probeert “de witte man” en ook kinderen een complex aan te smeren, met een zgn onderzoek.
  Ja een breed gedragen onderzoek met wel 30,
  door haar geselecteerde kinderen.
  Je hoeft je niet eens af te vragen hoe de uitkomst is.
  Stom wijf.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.