Socialistisch Oxfam klaagt en zeurt over lage belastingen: ‘Nederland is een belastingparadijs!’

Je zou denken dat Oxfam zich eerst en vooral bezig zou houden met vrijwillige manieren om armen — en dan met name arme kinderen — te helpen. Helaas, niets is minder waar. Oxfam is namelijk gewoon een politieke organisatie. En dat niet zomaar een politieke organisatie, maar een marxistische politieke organisatie.

Daarom krijg je dit soort idiote klachten:

Nederland is na Bermuda en de Kaaimaneilanden het meest aantrekkelijke belastingparadijs voor multinationals ter wereld. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam in een maandag gepresenteerd rapport.

Wat mij betreft is dat geweldig nieuws. Hoe meer multinationals zaken doen in Nederland, hoe beter. Als andere landen daar niet blij mee zijn weten ze wat hen te doen staat: de belastingen ook verlagen.

Helaas denkt Oxfam daar anders over. Volgens deze diehard socialisten is het namelijk een probleem dat ons land zoveel multinationals aantrekt:

Arme landen zouden jaarlijks 100 miljard dollar mislopen vanwege belastingontwijking door multinationals. Daarmee kunnen 124 miljoen kinderen onderwijs krijgen en de levens van zes miljoen kinderen per jaar worden gered, aldus Oxfam.

Oh ja, en wat denkt Oxfam dat er gebeurt als deze bedrijven meer belasting moeten betalen? De prijzen moeten dan omhoog, waardoor hun producten en diensten minder populair zijn. Dat betekent dat hun inkomsten omlaag gaan. Dat betekent dus ook dat ze sowieso al minder belasting hoeven te betalen.

En dat is niet alles.  Hogere belastingen betekenen namelijk ook hogere kosten voor het bedrijf. Het zal de dames en heren marxisten wellicht verbazen, maar hogere kosten resulteren altijd in een lagere vraag naar arbeid. Met andere woorden, als deze bedrijven gedwongen worden om meer belasting te betalen zullen ze werknemers moeten ontslaan. Wat gebeurt er met die mensen? Voegt Oxfam deze arme mensen dan toe aan het lijstje met ‘armen die hulp nodig hebben’?

Oxfam kan wel ophouden met dit gezeur. Als andere landen ook willen profiteren van multinationals moeten ze de belastingstrijd gewoon met ons aangaan. Zolang ze dat niet doen is dat hún probleem, niet het onze.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Wim

  Het is natuurlijk stelen van inkomsten van andere landen. En dat ontslaan is onzin, de rijken worden steeds rijker op deze wereldbol. Want dat is de bedoeling, deze bedrijven hebben schijt aan hun werknemers.

 2. Viertel

  Niet mijn club, maar in dit geval heeft oxfam groot gelijk. Voor bedrijven is nederland het walhalla. De omzetbelastingen zijn sowieso al laag en veel multinationals hebben een dealtje gesloten met de Belastingdienst waardoor ze nog minder tot helemaal niets betalen. Allemaal geregeld door de VVD-ers Kamp en Wiebes. De belastingen voor burgers daarentegen zijn sky-high. Het wordt hoogste tijd om die scheve verhouding recht te zetten. Een mooie uitdaging voor het kabinet Wilders 1.

 3. Donald Troef

  Het is niet fijn om te lezen dat we internationaal behoren tot de meest criminele belastingparadijzen.

  1. Wim

   Dat allemaal onder Rutte.

 4. RS

  Oxfam Novib, was dat niet de club waarin een Iraanse vluchtelinge, ene Karimi, die had gelogen over haar afkomst……….Directeur werd van dat OXfam Novib ???

 5. Sniper666

  Het is niet OK dat NL een belastingparadijs is voor BUITENLANDSE (postbus) bedrijven. De bakker op de hoek heeft er allemaal vrij weinig aan al die mooie wetjes van de fiscus.

  Jan Modaal en normale klein- en middelgrote Nederlandse bedrijven betalen de hoofdprijs. Dit is zeer scheef en daarmee heeft Oxfam gewoon een punt. Afgezien van het feit of Oxfam al- of niet een marxistische organisatie is.

  Dit kan alleen maar aangepakt worden als alle landen in de EU één lijn trekken. Daar zit’m de kneep.

 6. MareJane

  Voor die deals zul je toch bij de regering moeten zijn. Laat Oxfam daar maar klagen. Oxfam die net al zoveel goede doelen miljoenen in effecten en aandelen hebben zitten en afgezien van de echte veldwerkers de top het er aardig van neemt. Ik geef niets aan goede doelen. Nooit gedaan. Mocht je het nog steeds idealistisch vinden om de zieligheidsindustrie te spekken raad ik iedereen aan het boek van Linda Polman “De crisiskaravaan” eens te lezen. Weet je meteen hoe het ertoe gaat bij die organisaties.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.