Trump: "De beschaafde wereld moet anders gaan denken om de oorlog tegen terrorisme te winnen!"

Geen categoriedec 20 2016, 14:00
Donald Trump is niet van plan om als president net zo zwak te zijn als Barack Obama, die in het verleden zei dat zijn strategie erop neerkwam dat hij "leidde van achteren." In het Engels: leading from behind. Veel Amerikanen vonden dat enkele jaren goed klinken omdat ze oorlogsmoe waren. Nu beseffen ze -- gelukkig -- dat het alleen maar gevaarlijker wordt in de wereld als Amerika zich afzijdig houdt.
Trump -- die in januari ingezworen wordt -- heeft in het verleden weliswaar regelmatig kritiek geuit op het buitenlandsbeleid van George W. Bush (die hij verweet te snel en te gemakkelijk ten strijde te trekken), maar dat betekent niet dat hij Obama's beleid steunt. Sterker nog, Trump is ervan overtuigd dat Obama's zwakheid de problemen in de wereld -- en de macht en invloed van de radicale islam -- alleen maar groter gemaakt heeft.
Het moge duidelijk zijn: daar heeft hij gelijk in.
Als president wil Trump het dus heel anders gaan doen. Dat maakte hij gisteravond ook weer duidelijk op Twitter:
Je hoeft geen onverdeelde fan van Trump te zijn om deze uitspraak te waarderen. De president-elect heeft namelijk gewoon gelijk. Het Westen moet wakker worden. De radicale islam heeft ons jaren geleden al de oorlog verklaard. De tijd is gekomen dat wij die oorlogsverklaring serieus nemen en ernaar handelen.
Het trieste is dat Europese leiders als Mark Rutte en Angela Merkel nu wellicht de juiste dingen zullen zéggen, maar dat het nog maar de vraag is of ze die woorden ook in daden zullen omzetten. Wat mij betreft zit er maar één ding op: zowel Merkel als Rutte moeten bij de eerstvolgende mogelijkheid vervangen worden. In Nederland kan dat in maart al.
Ik zeg: doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten