Walgelijk Zilveren Kruis promoot zorgverzekering met volledig vergoede islamitische besnijdenis. Wát?

Nu grote groepen moslims alweer een flinke tijd in Nederland wonen, islamiseren zorgverzekeringen gewoon lekker mee. Vanaf heden kan je bij Zilveren Kruis een zorgverzekering nemen die je ‘niet-medische besnijdenis’ gewoon vergoedt – en er wordt nog reclame mee gemaakt ook!

Multi-culti fans van besnijdenis kunnen vanaf 1 januari 2017 hun geluk niet op: zorgverzekeraar Zilveren Kruis gaat verzekeringen aanbieden die ook besnijdenissen vergoeden als daar geen medische noodzaak voor is. Diversiteitsclubje OMNIA (Motto: “Ons doel is bewustwording creëren in de zorgbehoeften van kleurrijk Nederland en bij (zorg)verzekeraars.”) heeft dat voor elkaar gekregen en pocht erover op hun Facebook-pagina:

c0rzgypwgaekngg-jpg-large

En inderdaad: wie doorklikt naar de website van Zilveren Kruis en de polis opzoekt, ziet dat de bewering klopt. Het is kennelijk in Nederland zo normaal dat je lichamen van kinderen gaat verminken op basis van de islamitische leer (die kennelijk belangrijker is dan de medische wetenschap), dat zorgverzekeringen zelfs bereid zijn bij te springen en die kosten te dragen. Óók op basis van de premies die andere niet-islamitische klanten van Zilveren Kruis betalen, dat spreekt voor zich.

Ik heb het vaker gezegd, en ik zal het ook hier herhalen. Voor islamisering van Nederland ben ik nog niet zo heel erg bang. Waar ik pas écht van schrik is die grote en slappe zelf-islamisering die door het Zilveren Kruis dus geen strobreed in de weg wordt gelegd. Nee, zelfs volop uitgedragen. Walgelijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

67 reacties

 1. henk vintage

  Klanten met principes hebben nog 3 dagen om naar een andere verzekering over te stappen.

  1. Victor83

   Wat je zegt Henk, ik ga morgen gelijk overstappen, zijn ze gek geworden!!! Ik ga me steentje NIET bijdragen aan het islamiseren van me land, ze hebben gvd (sorry voor me taalgebruik maar dit hoort in de top 3 van verraad) pas nog pijnbestrijdingsmiddelen uit het pakket gehaald voor oude mensen en mensen die net een operatie gehad hebben, oa medicinale wiet en nog meer, dat herinneren de meeste van ons nog wel.

   DUS, ONZE OUDEREN EN DIEGENE DIE HET NODIG HEBBEN KUNNEN DE (HOEMPAPA) KRIJGEN TERWIJL………. WAAAAAAA DIT MAAK ME ZO KWAAD!!!

 2. pejoar

  het vrouwenblad Opzij zou hier wat van moeten zeggen.
  alle vrouwelijke leden van politieke partijen zouden hier wat van moeten zeggen.
  en ieder fatsoenlijk mens die zijn zorgpremie aan die club betaald zou moeten opzeggen.
  misschien moet zilveren kruis zijn naam veranderen in “kruisloze zorg”

 3. Vabis

  Het Besneden Kruis, de nieuwe zorgverzekering…..

 4. denktenk

  Is genitale verminking niet strafbaar in Nederland?

  Oppakken, die smeerlappen.

  1. Donald Troef

   Met het oppakken van Joden hebben we recent veel ervaring opgedaan, dus jouw voorstel moet kunnen lukken, denktank.

 5. heinen_hans

  Boycotten die maatschappij…

 6. Paul

  Opportunistische geldwolven, allemaal

 7. Jan

  Dit geldt natuurlijk evengoed voor Joden, maar daar blijft men liever vanaf hier op DDS. Overigens wordt in de VS 65% van de pasgeboren jongens besneden om hygiënische redenen.

  1. denktenk

   Je maakt gebruik van oude cijfers.

   Sinds onderzocht is, dat het een puur cosmetische ingreep is en het niets met hygiëne te maken heeft, zijn die cijfers drasties aan het dalen.

   Gewoon op tijd je piemeltje wassen.

   1. Jan

    De cijfers zijn uit 2006, het was in een verder verleden inderdaad nog hoger. Ik heb geen recentere cijfers gevonden, maar het zal nog steeds substantieel zijn.

 8. Donald Troef

  Ik dacht dat Joden hun kinderen ook lieten besnijden. Daar hoor ik Tim niet over.
  Merkwaardig.

 9. jennifer

  Ze kunnen ze beter sterriliseren verplicht in plaats van besnijden,zodat deze inteelt zich niet meer voortplanten kunnen, dat zou beter zijn voor de hele wereld.

  1. Donald Troef

   Vabis stelde al een gedwongen sterilisatie van moslims voor, op straffe van deportatie.
   Vind je dat geen goed idee, vies mens?

   1. Vabis

    Als je hen steriliseert hoef je ook niet te besnijden, das logisch zou Johan gezegd hebben…

    1. Donald Troef

     En de vrouwen en de kinderen wilde je toch opsluiten in concentratiekampen, Vabis?

     1. Gustaafff

      Foei, @DT. Dat is ontedierte en moslimlarven. Sarcasme.

     2. Vabis

      Daar zitten zij in ieder geval veilig, moslimmannen zijn niet te vertrouwen, mishandelen vrouwen, kindbruidjes, zal wel in de genen zitten, Mo de proleet deed het ook.

 10. Ni28

  Dat de winkeliers een ruggengraat van zilverlingen hebben dat weten wij al. Nu gaan de verzekeraars op dezelfde toer. Hebben zij ook iets leuks voor niet moslims in de aanbieding? Of wordt dit uit de solidariteitspotje door ons betaald? Wordt de Zilveren kruis nu de Zilveren halvemaan?

 11. Sare

  Eén van de voordelen van een besneden penis is onomstotelijk een betere hygiëne. Een besneden penis kan veel makkelijker schoongehouden worden, omdat het smegma, dat zich op en rondom de eikel vormt, zich niet ophoopt onder de voorhuid. De voorhuid is immers verwijderd bij een besneden penis. Vooral bij warm weer neemt de smegmaproductie toe.
  Daarnaast kunnen bij een onbesneden man druppeltjes urine onder de voorhuid terechtkomen. Tot slot zijn er veel mannen die hun voorhuid niet terugtrekken wanneer zij zich wassen.
  Dit alles zorgt ervoor dat een onbesneden penis lang niet altijd schoon blijft tot de volgende wasbeurt. Ook in Nederland, met voldoende sanitaire voorzieningen, heeft een besnijdenis dus voordelen op hygiënisch vlak.

  http://www.bentoclinics.nl/images/pdf/folder%20besnijdenis.pdf

  Hoezo verminking?

  Ik weet zeker dat Tim geen medische achtergrond heeft. Kleine research was ook voldoende geweest.

  Voor alle duidelijkheid. Besnijdenis wordt gedaan om preventieve redenen.

  1. denktenk

   Hou op met je domme gelul.

   Gewoon op tijd je piemeltje wassen.

  2. Sniper666

   Ja echt erg nuttig in een land waar mineraalwater uit de kraan komt.

  3. ErTussenIn

   @Sare

   Ik heb dus wel een medische achtergrond, ik lees dus veel vakliteratuur i.p.v. rotzooi op het internet, zoals jij gedaan hebt gezien je reactie.

   Je hebt gelijk dat het hygiënischer is (maar zie mijn laatste alinea hierover), dit alleen op bepaalde leeftijden zo is, bij kinderen is dit absoluut af te raden, mits medische redenen en onder algehele narcose plaatst te laten vinden.
   Uit godsdienstig oogpunt is dus geen reden om dit risico te nemen.

   Over het verzekeringsgedeelte, dit niet in het basispakket zit, wel kan het in een aanvullendpakket vergoed worden.

   Er mag in geen geval spraken zijn van een verkouden kind en al helemaal geen koorts hebben, in deze gevallen dient namelijk onmiddelijk met spoed de polikliniek urologie op de hoogte gesteld te worden.
   Kinderen bloeden hevig, vandaar ook een strenge controle op bloedverlies, dit gedurende 3 uur na de operatie.

   Kinderen kunnen na deze ingreep, koortsachtige verschijnselen krijgen, waarbij temperaturen van 38 graden of hoger kunnen voorkomen, dit een directe aanleiding is om spoedeisende hulp in te schakelen.

   Het is duidelijk Sare, dat je niet goed ingelezen hebt, want de smegma waar je het over hebt, is bij vrouwen een gevaarlijke infectie (papilloma) die zich kan uiten in baarmoederhalskanker, niet bij jongetjes dus!!
   Bij jongetjes is de oplossing voldoende om goed te wassen, hetgeen nogal eens erbij inschiet in landen waar niet voldoende schoon water is, daar heeft Nederland dus geen last van.

 12. Gustaafff

  Marketing in de zorg.

 13. Sniper666

  Wat mij betreft snijden ze meteen de hele boel weg bij die islammeren.

 14. Gustaafff

  Het Zilveren Kruis zal nu vast een aantal moslim-klanten gaan trekken. Het Zilveren Kruis wordt straks de grootste verzekeraar van Nederland.

 15. Floris

  “De KNMG ziet niet-therapeutische circumcisie bij minderjarigen (jongensbesnijdenis) als een schending van de integriteit van het lichaam. Dit grondwettelijk vastgelegde recht beschermt mensen tegen ongewilde ingrepen in of aan het lichaam. Volgens de KNMG mogen minderjarigen alleen blootgesteld worden aan medische handelingen als er sprake is van ziekte of afwijkingen, of als overtuigend aangetoond kan worden dat de ingreep in het belang is van het kind, zoals bij vaccinaties. Het zonder medische reden chirurgisch verwijderen van de voorhuid bij jongens is schadelijk en een ernstige schending van fundamentele kinderrechten, stelt de KNMG in haar standpunt Niet-therapeutische circumcisie bij minderjarige jongens. De KNMG roept artsen op om jongensbesnijdenis te ontmoedigen en ouders die de ingreep overwegen actief en indringend op de hoogte te brengen van het ontbreken van medische voordelen en het gevaar van complicaties.”

  https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/dossiers/jongensbesnijdenis.htm

  1. Donald Troef

   Ja, zo zie ik het ook, Floris, maar de wet beperkt jongensbesnijdenis niet. De oorzaak ligt in het feit dat alle Joden hun jongetjes besnijden. Daar durven we niet aan te komen.

  2. van Urk

   Besnijdenis biedt bescherming. Onder primitieve omstandigheden vooral in de woestijn, waarbij mensen zich niet vaak kunnen wassen, is de plek van de voorhuid een bron van infecties. Medici hebben ontdekt dat besneden jongens veel minder kans hebben op peniskanker of aandoeningen in de urinewegen. De echtgenotes van besneden mannen hebben veel minder kans op baarmoederhalskanker. Zelfs is het zo dat bij mannen die als baby op de achtste dag besneden zijn, geen peniskanker voorkomt. We weten allemaal dat de Joodse besnijdenis op jongens ten eerste uniek is als verbondsteken (Een eeuwige verbond tussen de schepper, Abraham en zijn nakomelingen). Ten tweede de wijsheid van de schepper dat het juist als baby op de achtste dag pas kan gebeuren omdat het kind dan voldoende pro tombine bezit en vitamine K kan aanmaken om de bloedstollingsfactor te bespoedigen (terwijl deze medische kennis 4000 jaar geleden uit de tijd van de Bijbel niet eens bekend was) dit is dus al een van de feiten dat de God van Israel de ware God is, omdat de meeste volkeren en godsdiensten die aan besnijdenis deden dit fenomeen van de achtste dag niet eens kenden. Daarnaast werd het voorgeschreven tot behoud van de gezondheid van het joodse volk, terwijl bij andere volkeren de hygienische omstandigheden bijzonder slecht waren. Tot ongeveer 150 jaar geleden waren echter in de westerse landen deze omstandigheden niet veel beter. Behalve bij Joden die volgens de van God gegeven wetten leefden.

   1. Gustaafff

    @vu, dank voor deze interessante, alsook theologische reactie.

 16. Adriaan

  In één woord: GELUL!

  1. van Urk

   De heer Adriaan weet het natuurlijk weer beter door een zeer korte tegenreactie te geven als teken van peuterwijsheid.

 17. Seneca

  Het bericht gaat over besnijdenis op niet medische gronden. Voor allen die niet goed kunnen lezen: de zorgverzekeraar gaat de besnijdenis op religieuze gronden betalen. Het is erg simpel om te zeggen dat men om medische redenen besneden moet worden. Dan betaalde de zorgverzekering. Daar is blijkbaar zoveel misbruik van gemaakt, dat deze zorgverzekeraar gedacht heeft: ‘doodziek word ik van die smoezen, ik betaal alle besnijdenissen’. Dit standpunt begrijp ik maar het is een kwalijk standpunt. Nu gaat men naar de arts/ziekenhuis ipv imam of rabbi. Wel goedkoper en in ieder geval veel meer hygiëne. Wel opletten dat men nu niet aanneemt, dat ook vrouwen ‘besneden’ kunnen worden hoewel als ik heel eerlijk ben, denk ik dat dat in de toekomst ook betaald word.
  @DT
  Niet onmiddellijk je Joodse fobie laten spreken om wederom de Joden erbij te halen. Je laat op deze manier je anti-Joodse intenties zien.

  1. denktenk

   En zo is het dus niet.

   Besnijdenis zat helemaal niet meer in het basispakket, omdat er vreselijk misbruik van werd gemaakt door mohammedanen.

   Zijn we het verhaal van deze zomer al vergeten, dat een verzekeraar niet wilde betalen voor een besnijdenis van een zesjarig autochtoon jongetje., die wel medisch noodzakelijk was.
   De minister moest eraan te pas komen, om de bijstandsmoeder uit de shit te helpen,

   Dus liever geen fakenieuws meer

  2. Mar

   @Seneca

   In Nederland en België is vrouwenbesnijdenis in het wetboek expliciet strafbaar gesteld als verminking. De maximumstraf in Nederland is 12 jaar gevangenisstraf, daar kan nog een strafverzwaring bovenop komen indien de dader(s) familieleden zijn.

   Blijven nadenken bij het antwoorden. Je niet laten leiden door je anti sentimenten

   1. Seneca

    Dat klopt dat het strafbaar is. Zo is ook uitgesproken Jodenhaat strafbaar. Het gebeurt overal en in den Haag zelfs met milde toegevendheid door de burgemeester, u weet wel, die meneer van de VVD, ene Jozias van Aartsen. Het resultaat: niets! Dat is in een notendop mijn ervaring van ‘strafbaar’ zijn. Ik denk wel degelijk na. Wilt u zo vriendelijk zijn om mijn antwoord goed te lezen en niet onmiddellijk uw policor sentiment te laten spreken?

    1. Mar

     @Seneca

     Strafbaar volgens artikel 137c ja.

     Antisemitisme is niet op zichzelf strafbaar, maar als ‘groepsbelediging’. De wet verbiedt aanzetten tot haat en het beledigen – in het openbaar en opzettelijk – van een bevolkingsgroep wegens hun ras, godsdienst of levensovertuiging, seksuele gerichtheid of lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap. Het openbaar maken van beledigende uitingen van anderen is ook verboden. Dit alles staat omschreven in artikel 137 van het Wetboek van Strafrecht in de volgende wetsartikelen.

     http://www.cidi.nl/question/is-het-strafbaar/

   2. toetssteen

    @Mar
    Ja leuk lalala detail, maar de praktijk? Schoolarts: doe je broekje even uit meisje….. ; mag niet hè.
    Ze komen er mee weg dame en dat weet u ook wel! Uw naïviteit en dat uitventen ervan is ronduit schokkend voor vrouwen die aan deze wantoestand (waaronder mijn vrouw) iets willen doen!

    Maar goed het gaat hier over fluitjeswieden:

    http://circumcisiondecisionmaker.com/circumcision-facts/

    Lekker zomaar doorgaan lui, gaan het schelen! Gaatjes prikken is kindermishandeling, dit is ‘cultuur’.
    Nogmaals, ik heb het niet over een echt medisch noodzakelijke ingreep.

    1. Mar

     @toetssteen

     Man, wat zit u weer te kakelen.

     Vrouwenbesnijdenis is verboden in Nederland en dan toch verwacht paranoïde Seneca dat verzekeringsmaatschappijen in de nabije toekomst deze walgelijke ingreep gaan vergoeden.

     Argwaan is niet altijd verkeerd, maar met het niveau waar Seneca op zit, kan die maar beter in een bootje op de oceaan gaan dobberen.

 18. Sare

  Nogmaals, besnijdenis is geen verminking. Het wordt gedaan om hygienische redenen.

  Wedden dat de mensen die het als “verminking” zien geen probleem hebben met mensen die een tattoo zetten. Tja waarom zouden ze.

  1. denktenk

   Besnijdenis is een verminking en gewoon je piemel wassen viezerik.

   1. van Urk

    Hoezo verminking beste denktenk? Ik ben ook besneden vanwege een medische reden en ik ben daar eigenlijk wel blij om. Gemakkelijker schoon te houden plus minder kans op enge ziektes omdat je net een hoekje bent vergeten waar je niet tussen kon.

    1. denktenk

     Iedere verandering, besnijdenis of wat dan ook is een verminking van het lichaam.
     Of dat nu besnijdenis is, tattoos, piercings een amputatie, of wat dan ook. Alles, wat er anders uitziet als een gezonde pasgeboren baby, is verminkt.

     1. van Urk

      denktenk@ Of een grote litteken op je borst vanwege een hartoperatie. Zo ken ik er nog wel meer. Natuurlijk zijn het inderdaad verminkingen aan het lichaam maar bij sommigen soms medisch noodzakelijk. Besnijdenis alleen uit religieuze overweging vindt ik tegenwoordig ook geen noodzakelijk goed meer sinds christus ons liet leren dopen.

   1. denktenk

    @ van Urk

    Gelukkig. We zijn het eens. Een lichaam, waaraan “gesleuteld” is ,is verminkt.
    Alleen vindt ik soms Dolly Parton “verminkingen” best het bekijken waard.

  2. Janalb

   Ja Sare, klopt. Het schijnt hygienischer te zijn en die smerige tattoos, piercings en andere zelfverminkingen zijn normal ?

   Het enige punt is de vergoeding van een besnijdenis. Maar ja, wat maken op het ogenblik die Paar rotcenten nou uit ?

  3. toetssteen

   @Sare
   Wat u wenst te doen als u meerderjarig bent, mag u geheel zelf uitmaken! Maar aangezien u geen gaatjes in oren mag laten prikken bij een kind, laat staan een tattoo zetten, zou besnijdenis ook verboden moeten zijn. (tenzij bij een vernauwde voorhuid, maar dat is een medische indicatie).
   En velen denken veel en veel te licht over de mogelijke complicaties. U mag er zelf naar zoeken, kunt u griezelen. Klachten zijn er overigens idem, veelal bestaande uit ongevoeligheid wat zeker op latere leeftijd funest is.

 19. Janalb

  Zolang ze de vrouwenbesnijdenis Niet vergoeden maakt het me Niets uit.
  Jongens worden al sinds mensenheugenis besneden en het schijnt dat vrouwen het wel lekker vinden, zon besneden pik.
  Groeten.

 20. denktenk

  Cijfers wijzen uit:

  Hoe lager het IQ, hoe groter de verminkingen.

  1. denktenk

   Zijn Sare en Janalb allebei lid van hetzelfde lage IQ clubje?

 21. Gerard Boerma

  Het Zilveren Kruis haar beslissing om genitale misvorming op sektarische gronden te vergoeden wordt vooral vanuit Joodse gezinnen toegejuicht. De due dilligence welke ziekenhuizen eigen is stelt veel jonge Joodse ouders gerust en geeft een veilig alternatief voor de onhygiënische botte aardappelmes praktijken van bijklussende rabbijnen.

 22. Bes Tolen

  Of 1. Besnijdenis stamt al uit oude tijden van vòòr jodendom en islam. Een vraag is hierbij of de door het jodendom aangehouden datum van haar ouderdom dan klopt. Of 2. Besnijdenis is pas opgekomen toen jodendom en islam al bestonden. Of 3. Eén van beide is met besnijdenis begonnen en de ander heeft het overgenomen. Mijn vraag: wat is het antwoord?

 23. Ome Ga

  Het echte probleem wereldwijd is de linkse vooringenomen wegkijk msm media, die – in Europa zijn we nog niet zo ver maar – zeker in de USA tijdens en na de verkiezingen van Triumphing Trump, stervende is. Alleen ze willen het nog niet weten, integendeel. Hussein O. is ‘running’ om zijn laatste destructieve plannen door te drammen; nog even in Syria de rebellen meer wapens toestaan, Israel nog even, levensgevaarlijk, flink tegen de USA opzetten, Putin uitdagen…

  De Washington Post is wel een van de ergste linkse nepnieuws kranten (‘dode bomen’, geenstijl) gebleken! Niet te filmen,mdaar wil je niet bijzijn en dat wil je niet geloven, die smerige linkse ‘journalisten’ fietsenmakers.

  Moet zien; hoe bang, gefrustreerd, vooringenomen, gedemoniseerd, geestelijk en mentaal ziek en volkomen gebrainwashed ook de ‘intellectualiteit’ (ahum) daar is geworden:

  https://youtu.be/k3QNoJqCk60

 24. zomaar

  waarom moet dit ritueel betaald gaan worden door het zilverkruis? , en bepaalde medicijnen die het leven veraangenamen (pijntjes , wratjes , pukkeltjes , enz ) weer niet ?, deze moeten op kosten van de gebruiker .

  toch zoals ik uit diverse reacties lees , is het frisser een besneden sikkel en hygiënischer voor een man !.

  eeuwen lang lopen wij westerse kerels gewoon met een velletje om de worst , niemand en geen VROUW die hier over klaagde !!.

  nu die woestijn barbarre hier geïntroduceerd en de vrouw/man die gebruik maakt van deze uhum , verrijking .

  moet het velletje verwijderen zonder medische noodzaak , ineens vergoed worden , alleen omdat , dat ritueel bij de woestijn barbarre een hot intiem is .

  kom laten wij nu voorstander zijn die niet te vergoeden , als het alleen om het ritueel gaat , en de premie per maand met een 10 of 15 euro verlagen , heeft iedereen lol van !.

 25. ErTussenIn

  En dit terwijl de 3 hoogste chirurgen van Nederland hebben bevestigd, dat besnijding op deze leeftijd onverantwoordelijk is.

 26. Ome Ga

  “… look out for those who mutilate the flesh. For we [Christians] are the true circumcision, who worship God in spirit and by the Spirit of God and exult and glory and pride ourselves in Jesus Christ, and put no confidence or dependence [on what we are] in the flesh and on outward privileges and physical advantages and external appearances…” Phil3:3

  Een onbeschermd eikeltje, ‘schurend’ in je onderbroek, wordt met de jaren harder en ongevoeliger. Bewezen. Bovendien, Is niet Gods best. De Joodse wet schreef dit voor (Bas Tolen, maar bestond al eeuwen daarvoor bij de Hebreeer Abraham! dat is correcter): Islam doet alles (slecht) na natuurlijk, maar Christenen weten dat het ‘voorhang’ van de tempel (20-30 meter! hoog, beeld van voorhuid en de wet) van boven naar beneden gescheurd is toen Jezus werd gehangen voor onze zonden. Ik doe liever zonder dus, zoals God me geschapen heeft! Physiek en voor seksleven dus ook beter!

 27. Unal

  Tim Engelbart, jij bent nog walgelijker dan wat dan ook.
  Als “journalist” zou jij beter moeten weten dat besneidenis niet alleen een islamitische, maar ook een joodse praktisering is.
  Veel success met je PVV propoganda!!

 28. ianmacd

  Dus van Zilveren Kruis een gratis verminkt kinderkruis? Lekker progressief, zeg.

  De prangende, algemenere vraag hier is waarom een zorgverzekeraar überhaupt behandelingen vergoedt op basis van “niet-medische gronden”.

  Mag ik dan straks een paar tatoeages laten vergoeden? Is gewoon een soort artistieke acupunctuur, hoor. Hoort erbij.

  Of mijn bezoek aan een prostituee? Het is preventief therapeutisch, nietwaar? Anders ga ik mijn seksuele frustratie uiten door politici met de dood te bedreigen.

 29. ineketulp

  Toch is het vreemd ,dat niemand ooit heeft geprotesteerd tegen besnijdenis van…………Ook de zonen van Abram werden besneden. Ismaël was 13 jaar oud toen hij besneden werd. Izaak werd op de achtste dag besneden. De achtste dag wordt aangehouden als dag van de besnijdenis bij de Joden. De islamieten hanteren het 13de levensjaar. De Joodse besnijdenis toont de innige verbondenheid met God.

 30. ineketulp

  7. De PVV beloofde dat de zorg beter en betaalbaar zou worden en ouderen meer rechten en voorzieningen zouden krijgen. In werkelijkheid stemde de PVV in de Tweede Kamer voor hogere eigen bijdragen en voor bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) en de begeleiding van ouderen in de dagopvang met een IQ boven de 70.
  Wilders zegt tegen marktwerking in de zorg te zijn, maar stemde voor particuliere
  investeringen en winstuitkeringen in ziekenhuizen en voor betaalde voorrangszorg via zogenaamde SOS-artsen.
  8. De PVV stemde tegen een meer inkomensafhankelijke premie (ZIEKENFONDS!), tegen maatregelen om wachtlijsten in de jeugdzorg te verminderen en zelfs tegen het in stand houden van het wettelijk recht op jeugdzorg.

 31. ineketulp

  Ik kom tegen ,wat de Heer Wilders zegt ,maar hoe de PVV stemt in de kamer .Mag ik dat hier posten ?…………….7. De PVV beloofde dat de zorg beter en betaalbaar zou worden en ouderen meer rechten en voorzieningen zouden krijgen. In werkelijkheid stemde de PVV in de Tweede Kamer voor hogere eigen bijdragen en voor bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) en de begeleiding van ouderen in de dagopvang met een IQ boven de 70.
  Wilders zegt tegen marktwerking in de zorg te zijn, maar stemde voor particuliere
  investeringen en winstuitkeringen in ziekenhuizen en voor betaalde voorrangszorg via zogenaamde SOS-artsen.
  8. De PVV stemde tegen een meer inkomensafhankelijke premie (ZIEKENFONDS!), tegen maatregelen om wachtlijsten in de jeugdzorg te verminderen en zelfs tegen het in stand houden van het wettelijk recht op jeugdzorg.

 32. Troelstra

  Uit De Telegraaf gescheurd:

  Jongetje (2) dood na rituele besnijdenis, tweelingbroertje in ziekenhuis

  23 dec. 2018 in BINNENLAND

  ROME – Een 2-jarig jongetje is in Italië overleden na een particuliere rituele besnijdenis. Zijn tweelingbroertje raakte gewond en ligt in het ziekenhuis, aldus Italiaanse media zaterdag. Het gaat om kinderen van Nigeriaanse afkomst die door een zelfbenoemde arts werden behandeld in een huis in Monterotondo bij Rome.

  Direct nadat de kinderen door de man waren besneden, verslechterde hun toestand en werden de alarmdiensten gebeld. Voor een van de twee kinderen kwam de hulp te laat omdat het jongetje al veel bloed had verloren.

  1. Rien Noppen

   Welke conclusie trekt Troelstra uit dit bericht?

   1. Troelstra

    Zou het met de Islam te maken kunnen hebben?

 33. Troelstra

  Uit Trouw gescheurd:

  ‘Meisjesbesnijdenis heeft wel degelijk met de islam te maken’

  Maurice Blessing– 11:49, 23 februari 2014

  ESSAY Tijdens de jaarlijkse dag tegen genitale verminking dook het taboe weer op: meisjesbesnijdenis heeft niets te maken met de islam. Toch roept de sharia ertoe op.

  Zoë was vijf jaar oud in 2009, toen ze kort in het nieuws was. Haar clitoris was weggesneden. Net als een deel van haar schaamlippen. “Papa heeft geknipt”, luidde haar verklaring bij de politie. Daarbij zou een botte schaar zijn gebruikt, wat het ruwe, halfslachtige resultaat kan verklaren. Haar vader, een 29-jarige Nederlander van Marokkaanse herkomst die zich op het islamitisch geloof had gestort, werd door het Openbaar Ministerie in staat van beschuldiging gesteld.

  Dit was het startschot voor een stortvloed aan ongefundeerde meningsvorming. In een opmerkelijke bijdrage in NRC verketterde toenmalig powerfeministe Heleen Mees, bijgestaan door haar gelegenheidssouffleur moslimzaken Mohammed Benzakour, iedereen die een verband durfde te leggen tussen islam en vrouwenbesnijdenis. Vrouwenbesnijdenis was namelijk ‘geen islamitisch gebruik’ maar ‘een oud-Afrikaanse praktijk die nergens in de Koran wordt genoemd’. En hoewel Mees en Benzakour te jong zijn om persoonlijk onder de lakens van de profeet te kunnen hebben gegluurd, wisten ze stellig te vermelden dat diens vrouwen en dochters niet ‘onder het mes zijn gegaan’. Mohammed zou zelfs pogingen hebben gedaan ‘dit wrede gebruik uit te bannen.’ Als aanvullend bewijsstuk poneerden de twee de stelling dat in Indonesië, ‘het grootste moslimland ter wereld’, meisjesbesnijdenis ‘niet voorkomt’.

  Geen weerlegging
  De slagroom op de taart moest dan nog volgen. Want, aldus de auteurs in een onnavolgbare U-bocht, mochten Nederlandse moslims in de toekomst tóch massaal uit religieuze overwegingen tot besnijdenis van hun dochters overgaan, dan was dit alvast de schuld van ‘Hirsi Ali en alle PvdA-gerelateerd mediakabaal’. Voor alle duidelijkheid: hier werd iedere speculatie over een oorzakelijk verband tussen geloof en vrouwenbesnijdenis bestempeld tot medeplichtigheid aan een ernstige misdaad. Dat is wellicht de reden geweest dat in de NRC geen feitelijke weerlegging volgde – niet door academische specialisten en niet door de wetenschapsredactie.

  Echt door helemaal niemand? Nee: een dappere schrijver-dichter genaamd Rudy Kousbroek, geboren op Sumatra, durfde het aan in de krant te reageren. Vier jaar eerder, schreef Kousbroek, was hem tijdens een reis door Indonesië opgevallen hoezeer zijn geboorteland was veranderd. Op de terugvlucht was hij in gesprek geraakt met een Indonesische arts. Kousbroek had zijn verbazing geuit over “de snelle opmars van de islam op Java en vooral door de gelijktijdige vervanging van de vertrouwde sarong-kabaja door de Arabische hobbezak-met-hoofddoekje. Ik zou er nog meer moeite mee hebben als ik wist wat er onder die kleren schuilging, zei de arts, en hij vertelde mij dat de opmars van de islam op Java gepaard ging aan een opmars van de vrouwenbesnijdenis. Het ging niet om een ‘symbolisch kerfje’, zo maakte hij duidelijk, maar om clitoridectomie naar Arabisch voorbeeld. Deze besnijdenis kwam weliswaar niet voor in de Koran, maar was niettemin een ritueel dat behoorde bij de bekering, in parallel met de besnijdenis voor mannen.”

  Maar toen Kousbroek, eenmaal teruggekeerd in Nederland, over die ervaring vertelde, was hij ‘door een horde van zelfbenoemde experts’ van ‘laster’ beschuldigd. Hij had zijn ‘koloniale mond’ moeten houden, en had ‘na enige schermutselingen’ besloten aan dat advies gevolg te geven.

  Vrouwenbesnijdenis was namelijk ‘geen islamitisch gebruik’ maar ‘een oud-Afrikaanse praktijk die nergens in de Koran wordt genoemd’

  Kousbroek overleed in 2010. Er valt dus niet meer te achterhalen wie die ‘zelfbenoemde experts’ waren. Maar verbazingwekkend is zijn intimiderende ervaring zeker niet, aangezien nog in 2006 een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid verscheen, getiteld ‘Klassieke sharia en vernieuwing’, waarin letterlijk wordt gesteld dat vrouwenbesnijdenis ‘ten onrechte’ wordt toegeschreven aan ‘de islam’ (opvallend detail: in de literatuurlijst van dit rapport is een artikel te vinden uit de gezaghebbende International Journal of Middle East Studies, waarin de relatie tussen vrouwenbesnijdenis en de klassieke sharia/ islam juist uitgebreid wordt onderbouwd).

  Clitoridectomie
  Gelukkig lijkt Kousbroek nu postuum gerehabiliteerd te worden. Want wat blijkt uit nieuw onderzoek in niet-Afrikaanse landen? Dat er sprake is van ernstige ‘onderrapportage’ door de VN van het wereldwijde fenomeen vrouwenbesnijdenis, omdat deze organisatie haar data altijd uitsluitend op het Afrikaanse continent verzamelde. Niet opgenomen in de VN-statistieken zijn de moslimvrouwen uit het Midden-Oosten en Oost-Azië.

  Op grond van fragmentarisch onderzoek mogen we aannemen dat daar tientallen miljoenen moslima’s zijn besneden. Alleen al in Maleisië is 94 procent van de vrouwen, 14 miljoen, besneden. Op West-Java en Sumatra blijkt de ingreep vrijwel collectief te worden toegepast. Dan spreek je al snel over enkele tientallen miljoenen vrouwen. In de overige delen van Indonesië, waar de islam een kortere geschiedenis kent, neemt de populariteit van ‘clitoridectomie’ sterk toe. De ingreep wordt dan ook goedgekeurd door de Indonesische Raad van Ulama (een semi-overheidsorgaan van islamitische schriftgeleerden) en ’s lands grootste moslimorganisatie, de Nahdlatul Ulama.

  In een willekeurig onderzocht Arabisch land als Oman blijkt zo’n 80 procent van de vrouwen besneden te zijn. “Overal waar je onderzoek doet, vind je aanwijzingen voor FGM” (de Engelse afkorting voor genitale verminking van vrouwen), zo citeert de Volkskrant een onderzoeker van de Duits-Koerdische organisatie Wadi, die ook de situatie in Noord-Irak onderzocht. “Maar het is nooit serieus genomen.”

  We weten nu dat Kousbroek geen abjecte koloniale moslimhater of misogyne fantast was. Dat is nuttig. Dat deze praktijk niet alleen in ‘donker Afrika’, maar ook in het Midden-Oosten en Azië miljoenen vrouwen treft, is lang ‘onbekend’ gebleven omdat het de hulporganisaties beter uitkwam om vooral de schijn te vermijden dat de strijd tegen de besnijdenis een strijd tegen de islam is. Ik kom daar later op terug.

  Zelf controleren
  Maar waarom besnijden veel moslims hun dochters, terwijl er niets over in de Koran staat? Die vraag is makkelijk te beantwoorden. Ze komt voort uit een uiterst weerbarstig misverstand: namelijk dat de Koran de belangrijkste bron zou vormen voor de sharia – de traditionele leefregels van de islam. Maar dat is geenszins het geval. Het islamitische Heilige Boek is daarom ook niet bruikbaar als Enkhuizer Almanak voor moslimzaken – al wordt die indruk op de opiniepagina’s vaak gewekt.

  Alleen al in Maleisië is 94 procent van de vrouwen besneden

  image
  De snij- en knipattributen liggen klaar in Bandung (Indonesië). Nu is het wachten op maar liefst 248 moslimmeisjes die collectief zullen worden besneden. Vroedvrouwen gaan de ingrepen aan de geslachtsdelen uitvoeren, ter gelegenheid van de verjaardag van de profeet Mohammed. Volgens de vrouwen verhoort Allah geen gebeden van onbesneden meisjes. © VI/HH

  Dat kunt u zelf eenvoudig controleren. Neem een koran ter hand, of google een vertaling op het internet. Gaat u vervolgens bij uzelf na welke sharia-voorschriften (‘islamregels’) u kent, en probeert u deze regels eens in uw koran terug te vinden.

  Daar gaan we: de plicht van vrouwen om hoofddoekjes te dragen … Nee, helaas, staat er niet in. Eens kijken … het bestraffen van overspelige vrouwen door steniging! Nee, ook niet. Gek is dat … Besnijdenis van mannen dan?

  Neen. Helemaal niets over terug te vinden! Ziet u wel? Waarom zou deze eenvoudige methode nu niet werken bij opiniemakers?

  Nu wilt u natuurlijk weten waar de grote meerderheid van de islamitische leefregels dán vandaan komt. Het eenvoudigste antwoord luidt: uit het gewoonterecht van het pre-islamitische Midden-Oosten. Dit werd voor de komst van de islam, in de zevende eeuw, in het Arabisch sunna genoemd, ‘het voorbeeld dat nagevolgd dient te worden’. En inderdaad werd dit begrip later geïslamiseerd tot wat de Palestijns-Amerikaanse wetenschapper Wael Hallaq, ’s werelds meest vooraanstaande kenner van de klassieke sharia, ‘de profetische sunna’ noemt: het voorbeeldgedrag van ‘de Profeet’ en zijn metgezellen.

  Heersende norm
  Deze laatste, geïslamiseerde sunna werd door de religieuze elites van de vroege moslimgemeenschappen overgedragen in de vorm van vrome anekdotes over de tijd van de profeet: de zogenaamde ‘hadiths’. Het is in deze hadiths – waarmee oude, pre-islamitische normen en regels die niet in de teksten van de Koran voorkwamen konden worden ‘geïslamiseerd’ – dat we de eerste ‘schriftuurlijke’ verwijzingen naar vrouwenbesnijdenis terugvinden.

  Wat daarbij opvalt is dat in de betreffende hadiths niet zozeer tot vrouwenbesnijdenis wordt opgeroepen, maar dat de ingreep als heersende norm wordt voorondersteld. Zo wordt de seksuele daad vaak omschreven als ‘wanneer de twee besnijdenissen elkaar ontmoeten’ of ‘als de ene besnijdenis de andere raakt’. De schriftgeleerden gingen er dus vanuit dat zowel de moslimse man als vrouw besneden was. Dat dit ook in de praktijk bij in ieder geval een deel van de Arabische vrouwen het geval was, blijkt uit andere, niet-religieuze bronnen. Zo komen we in de klassieke Arabische literatuur de grove belediging ‘zoon van de clitorissnijder’ tegen.

  Niet alle middeleeuwse juristen behandelen het onderwerp vrouwenbesnijdenis. Maar wanneer zij dit wél deden – en dat waren niet de minsten onder hen – dan waren ze bijna zonder uitzondering enthousiast over het gebruik. Zo noemde de middeleeuwse Hanbalitische rechtsgeleerde Ibn Qayyim (tegenwoordig vaak aangehaald door salafisten) het besnijden van de clitoris ‘een bewijs van dienstbaarheid aan God’. Het besnijden van vrouwen paste dan ook binnen het meer algemene streven van de, zonder uitzondering mannelijke, rechtsgeleerden om de seksualiteit van de vrouw te beteugelen. Zij had recht op haar seksueel genot – zij moest wel gemotiveerd blijven om kinderen te baren en haar man te bevredigen – maar het mocht niet al te gek worden. Een ‘gelimiteerd’ wegsnijden van de clitoris paste binnen dit ideaalbeeld.

  De seksuele daad wordt vaak omschreven als ‘wanneer de twee besnijdenissen elkaar ontmoeten’
  En zie: ook voor dit doel bleek een hadith te zijn overgeleverd. Zo zou de profeet een besnijdster in Medina hebben opgedragen: “Haal het niet helemaal weg, want dat is beter voor de vrouw en heeft de voorkeur van de man.” Dat zelfs de schriftgeleerden erkenden dat deze hadith op discutabele wijze was overgeleverd, weerhield hen er niet van hem als bron voor de Wet te gebruiken. Zo kwamen zowel soennitische als sjiitische geleerden uiteindelijk tot de conclusie dat de besnijdenis van islamitische meisjes ofwel sunna (aanbevolen dus) dan wel ‘verplicht’ was.

  Privésfeer
  Dat brengt ons bij de vraag hoe bovenstaande kennis, te vinden in bijna iedere universiteitsbibliotheek in Nederland, voor het grote publiek zo lang verborgen heeft kunnen blijven. Veel onderzoekers zijn waarschijnlijk misleid door het taboe waarmee het gebruik ook in de moslimwereld zelf nog altijd wordt omgeven. Arabische bedoeïenen gebruikten niet voor niets het woord sirr (‘geheim’) voor vrouwenbesnijdenis. En waar de besnijdenis van jongetjes in de islamitische wereld in het openbaar wordt gevierd, speelt die van jonge meisjes zich geheel in de privésfeer af. Geen man of buitenstaander mag erbij zijn.

  Ook racistische vooronderstellingen zullen een rol te hebben gespeeld. Zo gingen antropologen er automatisch van uit dat een dergelijk ‘barbaars’ gebruik uit ‘donker Afrika’ afkomstig moest zijn. Nog altijd wordt door antropologen beweerd dat de term ‘faraonische besnijdenis’ (de meest ingrijpende vorm) op een Egyptische en dus Afrikaanse herkomst wijst.

  Opvallend genoeg zien de Soedanezen die deze versie toepassen dat zelf anders. Voor hen bewijst die benaming juist dat de traditie oorspronkelijk uit het nóórden komt. Uit de Arabische wereld dus.

  Maar de belangrijkste reden voor de onbekendheid is waarschijnlijk de huiver onder activisten dat hun strijd tegen vrouwenbesnijdenis zal worden beschouwd als een strijd tegen de islam als geheel, zodra er een link tussen die twee wordt gelegd.

  Sharia-traditie
  Zoiets hebben we de afgelopen decennia vaker gezien: bij djihad en islam. Politiek geïnspireerde wetenschappers, auteurs en activisten hebben zich enorm ingespannen om de relatie ertussen te ontkennen. De gedachte daarachter: als we ‘islam’ en ‘djihad’ ontkoppelen, dan kunnen we het laatste fenomeen veel effectiever bestrijden. Eén blik op het huidige Midden-Oosten is genoeg om het failliet van die redenering aan te tonen.

  Veel onderzoekers zijn waarschijnlijk misleid door het taboe waarmee het gebruik ook in de moslimwereld zelf nog altijd wordt omgeven
  Het bespreekbaar maken van de relatie tussen de sharia-traditie en vrouwenbesnijdenis of djihad maakt niet van iedere moslim automatisch een ‘besnijder’ of ‘terrorist’. Waar het wel toe zal leiden is iets waar een enorme behoefte aan bestaat in onze samenleving: namelijk het vergaren van meer inzicht in het proces van identiteitsvorming door moderne moslims. Zoals bekend gebruiken velen de eeuwenoude sharia-traditie (vrij toegankelijk via internet) als grabbelton om een ‘unieke’, vaak expliciet niet-westerse, ‘moslimidentiteit’ te creëren. En daarbij zijn natuurlijk die elementen het interessantst die haaks lijken te staan op ‘westerse’ waarden en normen. Misschien verklaart dit waarom wereldwijd onder moslims de populariteit van vrouwenbesnijdenis lijkt toe te nemen, juist op het moment dat het gebruik volgens de statistieken áfneemt onder niet-moslims.

  En, ook niet onbelangrijk, het verschaft ons informatie waarmee vrouwenbesnijdenis via de rechtbank effectief kan worden bestreden. De vader van Zoë werd vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Bij die beslissing speelde, volgens een verslag in Trouw, mee dat hij nota bene als Nederlands-Marokkaanse born-again moslim geen overtuigend motief had. De rechter had vast anders geoordeeld als hij meer inzicht had gehad in het verband tussen de islamitische sharia-traditie, moslimse identiteitsvorming en clitoridectomie (en ook als de verdachte een ‘zwarte’ Afrikaan uit de officiële ‘risico-categorieën’ van de overheid was geweest.

  Geen onderwijs
  Ook de preventie zou gebaat zijn bij meer openheid over de relatie tussen vrouwenmishandeling en religieuze tradities. Vanwege het zware taboe op dit onderwerp tasten hulpverleners hier vaak in het duister. Want wat is nu precies een religieuze traditie en hoe ontwikkelt die zich? Wat voor rol speelt een dergelijke traditie in het krachtenveld van ‘actoren’ binnen een gezin, of een gemeenschap? Waarom worden tradities door sommigen binnen die gemeenschap bestreden en door anderen juist gepromoot?

  Dit leer je niet op de opleidingen voor maatschappelijk werk of op de huisartsenopleiding. Want wie zou dat moeten doen? En op basis van welke informatie? De universitaire studie van de sharia houdt zich, weet ik als sharia-docent, niet met zulke vragen bezig. Theorieën over de rol van sharia-tradities in moderne samenlevingen worden er (nog) niet ontwikkeld, laat staan toegepast. Terwijl die bijzonder waardevol zouden zijn.

  Als de overheid écht werk wil maken van de bestrijding van vrouwenbesnijdenis, dan zal ze universiteiten moeten stimuleren om dit thema unverfroren te gaan bestuderen. Nederland geeft vanouds prioriteit aan onderzoek naar de relatie tussen sharia en staat, of de ontwikkeling van een ‘liberale islam’. Maar bij relevant onderzoek horen ook hete hangijzers, zoals de relatie tussen sharia en vrouwenbesnijdenis (en die tussen religie en eerwraak).

  De feiten erover zijn zoals ze zijn. Grondig onderzoek ernaar zal zeker wrijvingen opleveren. maar we hoeven niet bang te zijn dat het gesprek erover ‘over de hoofden van de moslims heen’ wordt gevoerd. Want veel jonge moslims – de vrouwen in nóg groteren getale dan de mannen – melden zich aan de laaglandse universiteiten. Zij kunnen, net als iedere andere betrokken Nederlander, volop deelnemen aan discussie en onderzoek.

  Maurice Blessing (1968) is arabist en publiceert over geschiedenis en het Midden-Oosten. Hij doceerde sharia (islamitisch recht en moraal) aan de UvA.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.