Den Haag word wakker! Meeste Nederlanders zijn niet in staat om door te werken na hun 65e

Geen categoriejan 03 2017, 9:00
We moeten allemaal langer doorwerken van Vadertje Staat. Met pensioen op je 65e moet niet langer mogelijk zijn. Eerst moet er doorgewerkt worden tot je 67e, en de generaties daarna -- waar ik bij hoor -- zullen zelfs door moeten ploeteren tot hun 71e.
Volgens de staat is het namelijk 'te duur' om mensen al eerder met pensioen te laten gaan. Dat dit vooral komt doordat de staat bakken met geld uitgeeft aan hobby's die ons niets opleveren geven ze natuurlijk niet toe, maar dat is wél zo. Jij en ik mogen ons dus letterlijk doodwerken om die hobby's te bekostigen.
Dat dit geen overdrijving is blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB):

Mensen zijn niet in staat om langer door te werken dan hun 65e, terwijl de overheid dat wel van ze vraagt. Vooral voor laagopgeleiden is de fysieke belasting simpelweg te zwaar. Bovendien leven veel mensen te ongezond.

Ernst Jurgens, bedrijfsarts en NVAB-bestuurder, legt voor de duidelijkheid nog maar eens uit aan de boven-ons-gestelden in Den Haag hoe dit precies komt:

"Laagopgeleiden worden gedurende hun loopbaan zo zwaar belast dat het een keer ophoudt. Kraakbeen bijvoorbeeld is op een gegeven moment gewoon versleten."

Natuurlijk komt dit deels ook door de levensstijl van mensen zelf -- we sporten niet genoeg en de meeste mensen hangen na het werk alleen maar voor de tv -- maar het grootste probleem is, zeker voor laagopgeleiden, dat hun werk zeker in fysiek opzicht gewoon te veeleisend is. Daar komt bij dat het ook bepaald niet gemakkelijk is om 'naar de sportschool te gaan' als je fysiek zwaar werk doet en aan het einde van de dag gewoon aan het einde van je latijn bent.
De overheid is zogenaamd druk bezig om mensen voor te bereiden op langer doorwerken, maar die maatregelen helpen maar weinig, wat vooral komt doordat ze gericht zijn op hoogopgeleiden:

"Die worden getraind om hun brein rust te gunnen en naar hun lichaam te luisteren. Bij mensen met een lagere opleiding slaan dat soort trainingen minder goed aan."

Wat natuurlijk niet zo gek is: laagopgeleiden werken meestal met hun lichaam, niet met hun brein. Geen wonder dat 'je brein rust gunnen' minder effectief is bij hen; ze zijn moe omdat ze zich fysiek uitsloven, niet omdat ze intellectueel werk verrichten of de hele dag met hun ondergeschikten 'communiceren.' Die hebben ze immers niet.
Het zal de hoge dames en heren van de VVD wellicht verbazen, maar er zijn in Nederland miljoenen mensen die dit soort werk verrichten. Dat zij nog geen dag van hun leven écht gewerkt hebben betekent niet dat dit ook voor de rest van ons land geldt. De 'arbeidersklasse' bestaat nog steeds. Die mensen kunnen niet doorploegen tot ze 67 jaar oud zijn... laat staat tot hun 71e. Dan liggen ze al lang met een hartverzakking op de grond omdat ze te lang zijn doorgegaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten