Peilingen: Nog acht weken te gaan, maar niemand lijkt Wilders van zijn comfortabele troon te kunnen stoten

wilders-maeijer-agema
Foto: De volledige top 3 van de PVV vlnr: Vicky Maeijer (3), Geert Wilders (1) en Fleur Agema (2).

Over exact twee maanden gaan we naar de stembus, maar de uitslag lijkt blijkens een nieuwe peiling van Maurice de Hond eigenlijk al maanden vast te liggen: de PVV wordt de grootste, en niemand die daar nog wat aan kan doen.

Deze week zijn er niet veel veranderingen in de peiling van Maurice de Hond: GroenLinks wint twee zetels, en het CDA mag ook een extra blauw stoeltje ophalen. 50PLUS en de PvdD moeten er echter weer eentje inleveren. Dan nog een ontwikkeling waarmee heel links Nederland blij mee zal zijn: één zetel verlies voor de PVV. Maar wie dat viert, is echt een pyrrhus-overwinning aan het bejubelen.

Kijk namelijk maar eens naar het grotere geheel: de PVV staat ver verwijderd van de rest bovenaan de peilingen, en er blijkt geen partij te zijn die ook maar in de buurt kan komen. 34 zetels groot is de beweging achter Geert Wilders momenteel, en na een gat van maar liefst 11 zetels volgt de VVD op gepaste afstand. En andere partijen komen er al helemaal niet meer aan te pas:

peilingen 15-1-2017
PVV ook deze week weer bovenaan! Die ‘andere partij’ in de Eerste Kamer is overigens de Onafhankelijke Statenfractie (OSF), een conglomeratie van lokale partijen die gezamenlijk één zetel in de senaat bezetten.

Behalve voor Wilders blijkt er ook nog altijd goed nieuws voor enkele politieke nieuwkomers: DENK, VNL en het Forum voor Democratie weten allemaal de kiesdrempel te halen als het aan de peilingen van deze week ligt.

Maar één ding lijkt gelukkig zeker: Jesse Klavers domme plan om premier van Nederland te gaan worden, lijkt op basis van deze peilingen echt schier onmogelijk. Jammer joh, jochie!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

20 reacties

 1.   

  Het is wel duidelijk dat de Media een nieuwe linkse volksheld aan het creëren is met Klaver. PVDA kan niet meer dat is duidelijk. Die zou het land dan helemaal naar de klote kunnen helpen.
  Het spel is duidelijk ,iedere week gaat de Hond PVV laten zakken en GL laten stijgen zodat het weer strategisch stemmen wordt tussen VVD Rutte en in dat geval Klaver GL.En de stemmer trapt daar weer in. De stem computers zijn al geprogrammeerd.

  1.   

   Er is er een waardoor heel Nederland werkelijk naar de bliksem zal gaan en dat is GroenLinks van Jesse Klaver. Die partij gaat heel Nederland islamiseren. Voor GroenLinks is door ons opgebouwde Nederland niet meer van de Nederlanders maar van de hele islamitische wereld. let op Klaver die man heeft totaal verkeerde bedoelingen met “we gaan Nederland veranderen.” Deze partij kan de PvdA een hand geven. Twee handen op een buik waarbij GL nog meer zal afbreken wat ook maar iets van onze waarden en normen zal inhouden. PvdA en GroenLinks nog meer islam, haatpaleis en dus islamisering.

   1.   

    Ga eens naar de website van Joost Niemoller.nl.
    Daar kan je een leuk antwoord vinden op het flauwekulinterview van Lodewijk Asscher.
    het is echt kostelijk!

 2.   

  PvdA leider Asscher die jaren de tijd heeft gehad om zijn PvdA idealen te bewerkstelligen met tienduizenden werklozen erbij, vernietiging van de ouderenzorg, vernietiging woningmarkt voor de Nederlander en in elf maanden tijd 111.000 moslims, jong en man erbij. Het overgrote deel van familie moet nog overkomen en het volgende Generaal-Pardon voor mannen die zich voordoen als kinderen wordt weer aangevraagd door de PvdA. Klaver staat al als eerst in de rij. Hij gaat heel Nederland “veranderen” islamiseren met nog meer moslim,jong en man. GroenLinks van jong Klaver is duizend maal erger dan de vernietiger van Nederland PvdA.

  1.   

   Kiezers let op de VVD is het al deze jaren van regeren eens geweest met de PvdA.

 3.   

  wel ja door de media wordt er weer een linkse naar voren geschoven , zoals vier jaar terug hun linke vrind Samsom !!.

  met zijn klaag verhaal , nu een niet geklaagd door Klaver , toch een droom die hij heeft minister president te zijn voor de aankomende vier (of langer) jaar , over alle en voor alle buitenlanders binnen onze samenleving, en links (denkende) zou links niet zijn om deze drol hun voorkeur te geven , straks in het stemhokje .
  om hem te verkiezen !, het staat immers mooi een bastaard als minister president, nog nooit ter wereld vertoond .

 4.   

  Drie weken voor de laatste PS verkiezingen in 2015 stond de PVV ook 11 zetels voor op de VVD. Zegt dus nog niet zoveel. Bij de PVV lijkt het effect van de rechtszaak wat weg te vallen en is de daling ingezet. Bij de politieke barometer stonden VVD en PVV eind al dicht bij elkaar. Het zou me niets verbazen als de VVD komende donderdag daar al weer de grootste is.

  Het gaan spannende verkiezingen worden. Veel partijen dicht bij elkaar. Ik verwacht de grootste partij met minder dan 30 zetels. Een regering vormen zal lastig worden omdat het politieke midden behoorlijk is uitgehold.

 5.   

  Och zoals we het gewent zijn zal er wel weer heel veel modder over de PVV gegooid gaan worden. Net zoals 4jaar geleden voor de verkiezingen jatten andere partijen weer van alles van de PVV ,om dan na de winst in maart alles weer terug te draaien en door te gaan zoals ze altijd gedaan hebben. Hoop dat het nou eindelijk eens afgelopen is met het kort geheugen van de burger, en eens heel goed nadenkt, dat als er weer n linkse partij winnaar gaat worden, het in korte tijd gedaan is met de vrijheid van de eigen burgers in dit land. Dat de linkse media alles in het werk stelt om een partij als GroenLinks die behoorlijk wat bloed aan hun handen hebben(Pim Fortuin) naar voren te schuiven is logisch, de gutmenschen zijn er nog altijd van overtuigd dat het pleps op hun moet stemmen en verder hun mond dienen te houden. Wil men Nederland weer Nederland laten worden zoals het hoort, heeft men geen andere keuze meer als burger dan blijft PVV alleen nog maar over.

 6.   

  Interessant is om hier de stellingname van de SP naast te zetten, die niet alleen de PVV maar ook de VVD uit wil sluiten van een volgend kabinet. Aan deze peiling te zien, maakt dat plan best kans. SP, GL en PvdA komen samen op 37 zetels. Als CDA en D66 niet weer zo dom zijn om alleen met de VVD te willen regeren, dan komt het totaal al op 67 zetels. En dan hoeft alleen 50+ nog aan te schuiven en dan is er een meerderheid. Zeker aangezien Buma de VVD helemaal niet meer ziet zitten nadat die in 2012 snelle verkiezingen forceerde, is deze combinatie een stuk waarschijnlijker dan elke waarin VVD en CDA weer samen zouden moeten werken.

  1.   

   In een democratie is die partij die de meeste stemmen hebben toch de winnaar? of is dat nu ineens afgeschaft dan. Onzin om hier al een kabinet bij elkaar te gaan frutselen terwijl er nog niet eens gestemd is. Laten we als Nederlanders hopen dat de PVV de grootste wordt en zelf kan kiezen met wie ze wel en niet willen regeren. Het wordt steeds gekker in dit land bij voorbaat al een partij uit te gaan sluiten omdat die voor het behoud van eigen cultuur en land vechten. Wat willen ze dan in godsnaam nog in dit land. Altijd alleen maar zeuren over de import, maar er steeds niets aan doen als het er op aan komt lost zeker wel een hoop op in dit land. Zo jaag je je eigen burgers het land uit ja, door steeds meer ellende in het land binnen te halen. Alleen al om de arrogantie tegenover de PVV die wel dingen op wil lossen ook al bevalt het die anderen niet, die dan gaan roepen maar Wilders heeft geen oplossingen, nou die heeft hij dus wel doorzetten met dat wat hij voorstelt en de import eruit het hoort niet in dit land, we weten dat ze zich nooit aanpassen zullen, en alleen hier zijn om de sociale pot leeg te vreten en het land kapot achter te laten dan. De mensen in Nederland voelen al jaren aan eigen lijf wat het betekent op te moeten draaien voor deze parasieten.

   1.   

    @Jennifer

    Eminem2 gaat ervan uit, dat de PVV geen coalitie samen kan stellen (uitsluiting hebben andere partijen al laten weten, Pinokio Rutte ook), maar je hebt gelijk dat dit allemaal behoorlijk koffiedik kijken is.

   2.   

    Elke combinatie van meer dan 75 zetels is mogelijk. Wie de grootste is, is wat dat betreft niet relevant. De PVV zou bij deze uitslag als eerste een poging mogen wagen, maar als er niet genoeg partijen met hen willen onderhandelen, dan is hun rol snel uitgespeeld. Dan kan Rutte beginnen aan de formatie van Rutte3.

    1.   

     En dan nog durven zeggen dat Nederland een democratie is terwijl ze dan het merendeel van de Nederlanders die PVV gestemd hebben uitsluiten en niet belangrijk vinden. Dat dit dan discriminatie is zal wel niet aan de orde zijn dan.

   3.   

    Jennifer, ik hoop dat de PVV de grootste wordt en dat ze zoveel mogelijk invloed krijgen. Ik vrees alleen dat dit (nu nog) een brug te ver is.
    (Vergeet ook niet dat zelfs als VVD, CDA èn SGP toch zouden willen samenwerken met de PVV, dat die combinatie dan in de Eerste Kamer nog geen meerderheid zou hebben.)
    Wat wel een serieuze mogelijkheid is, is dat de VVD net zozeer als de PVV een tijdje aan de kant zal komen te staan. Beleidsmatig zal ik daar geen traan om laten, omdat de VVD onder Rutte zodanig links is (afgezien van de neoliberale insteek wat de economie betreft) dat een nog linksere coalitie ook weinig uitmaakt. Maar Rutte net zoals zijn geestverwanten Van Aartsen en Dijkstal onderuit zien gaan, zal me bijzonder veel genoegen doen.

    1.   

     @Eminem2

     Die brug waar je het over hebt, zal altijd te ver weg blijven.

     Het verloop laat zien, dat er steeds meer splinterpartijen komen sinds Wilders een bedreiging aan het worden is.
     De beginnende splinterpartijen, kunnen nu nog niet rekenen op zetels, maar zie een 50+ partij, die vanaf 2012 actief is in de TK, die is inmiddels gegroeid en de splinterpartijen die nu mee gaan doen, blijven er ook weer een paar van hangen waar sommige mensen weer wat in gaan zien.
     Hoe groter Wilders een bedeiging wordt, hoe meer splinterpartijen er ingezet gaan worden, onder het mom van diversiteit wat leuk! Maar er zit een heel andere reden achter.

     De politiek had een poosje geleden problemen met dat er teveel mensen niet meer naar de stembus gingen, dat was pas echt een bedreiging voor de TK en een duidelijk signaal dat de bevolking geen vertrouwen meer in de TK had.

     Twee vliegen in één klap.

 7.   

  Ik hoop dat de PVV gaat winnen.
  Ook in Frankrijk gaat het veranderen, Hollande kan geen schade meer aanrichten.
  En dan Duitsland nog. Merkel draait als een blad aan de boom om de baas te kunnen blijven, ik kijk er met verbazing naar.
  Eerst van komen jullie maar en als haar eigen baantje in gevaar komt, laat ze de vluchtelingen zonder meer in de kou staan.
  Snap het niet als zij herkozen gaat worden.

 8.   

  EllyD19 Eerst de PVV gaat winnen, twee niet alleen Merkel is haar koers aan het verleggen, heel de rim ram van de afgelopen 8 jaar zijn al zover opgeschoven naar PVV punten, het is te hopen dat Eminem2 zijn gehoopte/gewenste regering nooit tot stand gaat komen en Henk Krol zich niet laat lijmen, hij wordt zeker een sleutelpartij en heeft zijn nooit PVV al laten varen, de verrassing ligt bij de stille/anonieme kiezer veel mensen die ik spreek in vertrouwen hebben hun visie t.a.v. de PVV herzien.

 9.   

  Ik was totaal geen PVV fan, Maar naar alle Bedreigingen, Intimidatie, omdat Ik een andere mening deel en daar door als PVVer wordt uitgemaakt voor mijn mening.
  De vrijheid van meningsuiting is hierin de mond wordt gesnoerd, dan voor alles en vies wordt uitgemaakt, continu druppels olie op de kokende plaat gooien waardoor onze Moslim broeders er mee voor zorgt dat racisme wordt gevoed mijn tot inkeer gebracht heeft toch maar voor Wilders te gaan.
  Het word tijd dat er een flinke bezem door heel dat zooitje gaat!!
  Een Racist wordt niet geboren maar gemaakt en helaas ben Ik een van hun product die ze zelf geproduceerd hebben.
  Als je goed bij alle discussies bekijkt op Facebook dan zijn de negatieve reacties grotendeels van de moslim gemeenschap en dan nog zo grof mogelijk!!
  Dat noemen hun vrijheid van meningsuiting!!
  Zelfs Facebook doet hier aan mee om mensen die iets tegen deze mensen heeft om welke reden dan ook de mensen voor 30 dagen blokt als ze iets over moslims zeggen pure discriminatie van Facebook!!
  Het zal mijn dan ook niet verbazen dat het moslims zijn die bij Facebook werken die dit bewekstellen!!
  En ja ik weet dat is de jongeren gemeenschap die het nodig vinden om zo grof mogelijk mensen in discussies te beledigend en zo dat de goede moslims mensen hier van het slachtoffer van worden!!
  De jongeren zorgen hier voor dat er een oorlogje wordt uitgelokt.
  En dan nog durven stellen dat we alles over een kam scheren.
  Ze laten zelf zien dat ze lijnrecht tegen over de Nederlanders staan.
  En dan vinden ze het gek dat mensen zich zeer onveilig voelen.
  Want oei geef geen tegenspraak want de agressie rijst gelijk op.
  En wat is de Nederlandse bevolking toch racistisch en zouden geen tolerant volk.
  Nou ik geloof dat Nederland te tolerant is terwijl er continue olie op de kokende plaat word gegooid.
  Dat het lontje nog niet brand is zeer verwonderlijk maar vrees dat eendaags dat lontje begint vlam te vatten.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!