Rutte maakt zijn Wildersafkeer nog even duidelijk: "ook geen gedoogconstructie met de PVV!"

Geen categoriejan 20 2017, 21:00
Als nog niet duidelijk was dat Mark Rutte een enorme afkeer én angst voor de PVV heeft, dan is dat wel duidelijk na zijn laatste uitspraak over de partij die in maart waarschijnlijk de grootste zal worden.
Als we de peilingen mogen geloven, dan is na 15 maart niet langer de VVD, maar de PVV de grootste partij van Nederland. Je zou denken dat zij dan aan zet zijn, maar alle partijen - met de VVD voorop - doen hun uiterste best om kiezers weg te pesten bij de PVV.
Alsof het daarbij nog niet genoeg was dat Mark Rutte vorige week bij voorbaat al de PVV uitsloot als mogelijke coalitiepartner, heeft hij nu besloten om daar nog een schepje bovenop te doen. De reden achter zo'n uitspraak, die ook door partijen als de PvdA gedaan zijn, is natuurlijk duidelijk. Door het uitsluiten van de PVV wil iedereen maar al te graag doen geloven dat een stem op de partij van Wilders een 'verloren stem' is die je maar beter aan een andere partij kunt geven - welke specifieke partij dat dan zou moeten zijn, laat zich natuurlijk wel raden in dit geval.
Helaas voor hem had Rutte zijn woorden vorige week verkeerd gekozen door enkel te zeggen dat hij de partij zelf uitsloot: de kiezers zou hij niet willen uitsluiten. Daardoor ontstond volgens hem "een bromvlieg" die steeds rond zijn hoofd vloog, aangezien een gedoogconstructie hier wel nog mogelijk mee zou zijn. Nou, dat heeft hij inmiddels ook rechtgezet, want ook de kiezers die achter de 'Nederlandse fascisten' staan zullen weinig te zeggen hebben na 15 maart, als het aan Rutte ligt. Tenzij ze op een andere partij stemmen natuurlijk.
Interessant is de reactie van Geert Wilders zelf: die beweert van andere VVD'ers te horen dat men wel degelijk zou willen samenwerken met de PVV als die groot genoeg wordt. Welke partijleden dat zijn kan hij dan weer niet vertellen, en met goede redenen: dissidenten worden in de VVD - en niet alleen - keihard aangepakt.
Wat er na 15 maart gaat gebeuren is nog maar de vraag, maar het lot van Rutte lijkt wel bezegeld als de VVD toch in zee zal moeten gaan met de PVV: dan is het game over voor de man die op het moment meer vijanden dan vrienden lijkt te willen maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten