SGP en CDA slaan de spijker op z'n kop: asielzoekers moeten langer teruggestuurd kunnen worden!

Geen categoriejan 13 2017, 11:00
Is het na maart nou eindelijk eens afgelopen met het weggeven van permanente verblijfsvergunningen aan jan-en-alleman? Als het aan het CDA en de SGP ligt in ieder geval wel.
Laten we de realiteit onder ogen zien. Europa heeft de deur wagenwijd openstaan, en Nederland is één van de landen die daar de grootste problemen door krijgt. En dat is ook niet zo gek, want we geven verblijfsvergunningen cadeau alsof het elke dag kerst is, veelal aan mensen waarvan op geen enkele manier vast te stellen valt wie ze nou écht zijn. Dat levert een enorm veiligheidsrisico op, maar zorgt er ook voor dat onze verzorgingsstaat nóg erger onder druk komt te staan. Want laat je niets wijsmaken: het zijn echt niet de meest kansrijke mensen die hierheen komen. Het leeuwendeel blijft vrijwel permanent afhankelijk van regelingen als de bijstand, waarmee ze dus welgeteld helemaal niets aan ons land toevoegen. Zijn dat nou de mensen die we een permanente verblijfsvergunning willen geven?
Natuurlijk niet, en dat weten sommige partijen in onze Kamer gelukkig nog. Op dit moment krijgen asielzoekers die hier vijf jaar zijn een permanente verblijfsvergunning als ze dan nog steeds niet veilig terug kunnen naar het eigen land. Dat lijkt lang, maar niets is minder waar! Sterker nog, het betekent dat mensen die aan het begin van de Syrische burgeroorlog - in 2012 alweer! - hierheen kwamen dit jaar al het bericht zullen krijgen dat ze hier voor altijd mogen blijven - met de complimenten van Mark Rutte.
Hij gaat er in ieder geval niets aan doen, maar het CDA en de SGP nemen gelukkig wél het initiatief om deze belachelijke situatie te veranderen. Hun voorstel, dat ze ná de verkiezingen in stemming willen brengen, moet ertoe leiden dat men niet al na vijf jaar, maar pas na zeven jaar van een tijdelijk naar een permanent verblijf gaat. Dat moet Nederland meer tijd bieden om hen terug te sturen naar het land van herkomst, en dat die tijd nodig is moge inmiddels duidelijk zijn. Kerstmarktterrorist Anis Amri, die in Berlijn meerdere mensen platwalste met zijn vrachtwagen, had ook allang uitgezet moeten zijn naar Tunesië. Maar helaas, dat land werkt niet bepaald mee aan zijn uitzetting, waardoor hij vrolijk kon blijven rondlopen in Duitsland - hoe dat afliep weten we nu allemaal.
Dit voorstel kan dan ook zeker op mijn steun rekenen: het is geen perfecte oplossing, maar een duidelijke stap in de juiste richting. Het zoveel mogelijk terugsturen van asielzoekers is voor alle partijen een juiste keuze. Niet alleen voor Nederland, dat eigenlijk alleen maar kosten heeft aan deze mensen, maar ook voor het land van herkomst: "Het doel moet zijn dat na afloop van een oorlog mensen weer terug gaan om te helpen bij de wederopbouw" merkte CDA-leider Buma zeer terecht op.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten