Thierry Baudet gaat helemaal los: “Dit is nou fascisme, de EU!”

De lijsttrekker van Forum voor Democratie windt er nu geen doekjes meer om. De Europese Unie? Dat is nou hoe fascisme eruitziet. Aldus Thierry Baudet.

Een opmerkelijke bewering van Forum voor Democratie-oprichter Thierry Baudet. Dat de man een euroscepticus is weten we al sinds hij in 2012 zijn boek De aanval op de natiestaat schreef. Maar dat hij de EU eigenlijk gewoon een fascistisch bolwerk vindt, dát is nieuw. Op Twitter deed de zelfbenoemde belangrijkste intellectueel van Nederland in vrij felle termen uit de doeken wat hij vindt van het transnationale project:

Vergelijkingen van de EU met partijen, personen en stromingen die populair waren in het interbellum en de Tweede Wereldoorlog zijn niet nieuw, maar wel nieuw is dat een landelijk bekende lijsttrekker zo ver durft te gaan. Geert Wilders is de bekendste euroscepticus van Nederland, maar hij maakt er geen gewoonte van om de EU te bestempelen tot het ‘Vierde Rijk’.

De vraag is dan ook of Baudet hier niet een beetje uit de bocht vliegt, en ik denk van wel. De EU is inderdaad een project dat ten koste gaat van nationale soevereiniteit, maar de gelijkschakeling aan fascisme is gewoon een brug te ver. Er zijn hier geen strafkampen voor andersdenkenden, verkiezingen zijn niet afgeschaft en overheden voeren geen rassenbeleid waarbij ‘ariërs’ of ‘Germanen’ worden opgehemeld terwijl bijvoorbeeld Joden of zigeuners worden vermoord in strafkampen.

Ook het filmpje dat Baudet linkt, lijkt me nou niet echt een voorbeeld van fascisme. Het is nota bene een uitnodiging om te gaan stemmen bij de Europese Parlementsverkiezingen (Baudet is toch een fan van democratie?), en aan het woord komen zowel felle voorstanders van de EU (Guy Verhofstadt) als gezworen tegenstanders (Nigel Farage). True: het filmpje is wat overdreven dramatisch in elkaar gezet, maar een uithangbord van fascisme? Dat lijkt me een wat overtrokken conclusie.

Baudet moet dus even rustig ademhalen en dan doorgaan met gewoon gedegen kritiek op Brussel blijven uitoefenen. Daar hebben we wat aan. Gratuite vergelijkingen met een duister verleden zijn weinig behulpzaam.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Gustaafff

  Exact. Noch bestaat er godsdienstvervolging, noch zijn er deportaties. Baudet is een blaaskaak en moet na 17 maart weer lekker gaan borrelen en schrijven. Politiek laten we over aan Wilders c.s..

  1. Gustaafff

   Neem me niet kwalijk, 15 maart.

   1. Leonidas

    whahahah 2 x ik geef het op

    deze was vol met humor, daar kan Simon slecht tegen whahaha

  2. Leonidas

   je bent snel maar ik vind je wel ,
   rossjes zijn rood
   en smurfen zijn blauw
   ik dacht dat ik lelijk was
   maar toen xag ik jou

   Neee , nonononononon beukman,
   je gaat gewoon door met het hoogste woord

   ALSOF ER NIETS GEBEURD IS

   JE DOET NIET MEER MEE

   HOPPAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

 2. Wachteres

  Inderdaad, laten we het ongenuanceerd gebruik van fascisme maar aan politiekcorrect/links overlaten.

  Die zijn daar bedreven in.

 3. Leonidas

  misschien dat het tijd wordt dan
  dat de gehele DDS ,
  met hun adjudanten en hersenlozen

  een bezoekje aan hun nieuwe vrienden en aanstaande mede EU lid
  gaan brengen in Ukraine ???

  in de bus zitten
  en de metro met het AZOV BATALJON ,
  met de SS insignes op de armen
  met de Svoboda leden in oorlogskleding,
  met SS epauletten
  een hamburgertje te eten onder de Maidan
  met de right sector tesamen wat rusland vlaggen in de brand te steken
  in de optocht mee te lopen
  met de de portretten van hun oude SS leider
  “”BANDERA ” DE MAN DIE FANATIEKER WAS DAN DE SS ZELF !
  IN DIE OPTOCHT KUNT U DAN MEEMARCHEREN
  MET PAKWEG 1000 VERLICHTE HAKENKRUIZEN
  EN SS VLAGGEN
  EN ZE STOPPEN DAN op “”het pas benoemde Bandera plein ,
  zeg maar dat in berlijn er een Adolf Hilter plein wordt vernoemd !!!

  Nee hoor het valt allemaal best mee, en dat je als regering 24 van deze leden in je regering op moet nemen van Mevr. Nuland USA , u weet wel die van fuck the EU

  en dan als de democrtisch gekozen president afgezet wordt met een pistool op zijn hoofd, McCain en kerry doorgeven dat je het leger afstuurd op vreedzame stadhuis bezetters in DE DONBASS
  en dan 14.000 van je eigen landgenoten doodschiet !

  BRUSSEL AL GEHOORD ?

  FRANSKE AL EEN SPREEKBEURTJE GEGEVEN OVER DIT ??
  EN EEN KLEIN TRAANTJE GELATEN ??

  HANSIE DE VVD MAIDAN ROLMOPS AL SORRY GEZEGD ??

  DE TANDENFEE, DIE GESCHIFTE MAIDAN BELG , AL GEROEPEN , DAT WAS NIET DE BEDOELING

  HEEFT NIETS MET FACISME TE MAKEN BEGRIJP IK BESTE DDS ??/

  en als 50 mensen protesteren in Odessa, en je slaat ze een groot huis in
  en gooit er benzine en han dgranaten achteraan en je verbrand deze protesters levend !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  dan noemen wij dit “” voetbalsupporters in Brussel

  ik ben bang dat jullie nooit wakker zulllen worden

  dus
  het wordt tijd dat Vladimir het hier overneemt

  zelden mensen , nou ja ratten is beter , als jullie gezien en gehoord ,

  ONGELOFELIJK , maar PUTIN DID IT HOOR

  EN HET WAS EEN BUKRAKET !!

  jullie moesten je ogen uit je kop schamen !!

 4. Seneca

  @Tim
  de heer Baudet zegt nergens, dat de EU het vierde rijk is. Hij noemt EU fascisme. Als men de geschiedenis van het socialisme w.o. ‘democratische’ socialisten, nationale socialisten, fascisme en communisme (lees: staatssocialisten) bestudeert, dan kan men de heer Baudet slechts gelijk geven. Het kenmerk van een fascistische staat is de corporatieve staat. EU is evenals NL het schoolvoorbeeld van een fascistische = corporatieve staat. Wij hebben het polderen uitgevonden en polderen is een andere benaming voor corporaties. Wilt u soms beweren dat de EU een democratische instelling is? Beste Tim, ga eens langs de historie van de ontwikkeling van EGKS, EEG
  tot EU. Lees – wel de goede boeken lezen, niet wat men van de EU voorgeschoteld krijgt, ga zelf onderzoeken – en wees bevreesd. Het derde rijk was een voorproefje van het vierde rijk: de EU. Ik ben dichter bij de 80 dan bij de 70 maar ik heb een ding geleerd. Als mensen achter een idee of figuur (Obama) gaan lopen, zoek maar vast een schuilplaats en bidt dat de orkaan jou of je familie niet zal treffen.

  1. Leonidas

   deze aanbeveling is helaas volkomen nutteloos ,

   deze meneer heeft nog nooit een boek gelezen
   deze meneer luistert ook nooit naar waarheden
   hij heeft zijn eigen verwrongen wereldbeeld

   en dat gaan U en ik niet oplossen ,

   was zeg maar de eeste die riep :HET WAS EEN BUKRAKET ! OOK

   SNAPPU !! , DUS HET VLIEGTUIG WORDT UIT DE LUCHT GESCHOTEN !!
   en dan roep je niet met je werkgevers , bazen
   zeg maar alle VVDers , die je kunt vinden ,

   we moeten de daders vinden , NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

   we roepen , !!! Putin did it, het was een BUKRAKET
   ONWEERLEGBARE BEWIJZEN VAN DE USA

   dus dan denk ik , maar ja ik heb hersens ,

   dat kan je niet weten , dus als jij het wel weet ,
   is dit georganiseerd omdat het niet opschoot !!

   geinig he , ik dacht het wel

   ome Vladimir Putin

 5. Seneca

  @Tim
  In mijn eerdere reactie noemde ik al Obama, die door de linkse kerk als messias werd verwelkomd. Obama de democraat? Obama de agitator kan men beter zeggen en het stomme volk loopt achter zo’n man aan. Alsof men geen hersens heeft. Ook Meryl Streep deed een duit in het zakje en de hele wereld gaf bijval aan deze mevrouw die nul maar dan ook nul, nul verstand heeft van de waarheid. Deze mevrouw moet haar mond dichthouden en met haar al dat andere tuig die omdat zij een leuk rolletje kunnen spelen, ongelooflijke bedragen verdienen (helemaal geen probleem) maar omdat zij met hun leeghoofdig gedrag zoveel geld verdienen, denken zij dat zij overal verstand van hebben; dat is trouwens een typisch links randverschijnsel. Als je echt de waarheid hierover wilt weten, verdiep je dan eens in een oud journalist van de Washington Post, ene Serge Kovaleski. Als je dat weet, wijdt dan een topic aan dat geraaskal van Meryl Streep. Ik hoop echt dat je de moeite inzake, wilt nemen.

 6. bommetje

  Fascisme betekent machtsmisbruik en anti-democratisch. Het volk laten stemmen heeft niets met democratie te maken. Je hoeft echt geen mensen meer aan vleeshaken op te hangen om te spreken over fascisme. In deze huidige tijd heeft men een modern-fascisme ontwikkeld, een bestuurssysteem waarin het volk wordt gemanipuleerd en bedrogen en waarin het volk nauwelijks wat te vertellen heeft. Wat mij betreft heeft Baudet zeker gelijk. Veel mensen zijn waarschijnlijk al zo aangepast aan dit politieke systemen dat ze het niet meer beleven als een vorm van fascisme. Heel erg triest.

 7. maarjuna

  Het fascisme (Italiaans: fascismo) is een extreme vorm van autoritair nationalisme en is antidemocratisch, anticommunistisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel. Het is een politiek stelsel dat onder meer werd ingesteld in Italië van 1922-1943.
  Dit is zo ongeveer waar de meest gebruikelijke definities van fascisme op neer komen. Je kunt veel zeggen van de EU, maar extreem nationalistisch?

  1. Seneca

   @maarjuna
   leest u aub eerst het ‘socialistisch manifest’ zoals dat door de grote fascistische raad in 1943 te Verona werd samengesteld en gepubliceerd. dan praten wij verder!

   1. maarjuna

    Dankje, was aardig om even te lezen. En nu?

 8. Rheagys

  @ Tim Engelbart

  Beste Tim,

  Klaarblijkelijk weet je niet het verschil tussen nazisme (nationaal socialisme) en fascisme. Bij nationaal socialisme wordt er op ras gespeeld (jodenvervolging, ubermensch principe etc.). Dit is niet het geval bij fascisme, het gaat hier namelijk om een sterk autoritair persoon die het land onder 1 nationaliteit wil verenigen. En heeft geen directe link naar concentratiekampen zoals je in je artikel beweert.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.