VNL vraagt om opstappen Van der Steur om asieldrama: “Minister, houd de eer aan uzelf en ga weg”

Louis Bontes van VNL reageert met een mengeling van woede en medelijden als we hem vragen naar zijn inzet bij een debat over het screenen van asielzoekers, dat vanavond zal plaatsvinden in de Tweede Kamer.

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de screening van asielzoekers in Nederland. Daar blijkt nogal het één en ander mee mis te zijn: de verschillende instanties in Nederland blijken er niet aan toe te komen om iedereen die hier asiel aanvraagt ook daadwerkelijk goed door te lichten bij binnenkomst. Ons parlement gaat de daarvoor verantwoordelijke minister – Ard van der Steur (VVD) – aan de tand voelen.

Namens VNL zal Louis Bontes het woord voeren, en de man is zachtgezegd niet te spreken over de houding van de minister. Bontes somt de recente faalacties van de VVD’er op: professor Maat en de MH17, geklungel rondom Volkert van der G., en als kers op de taart probeerde de minister vorige week nog een rapport van de politie onder het tapijt te vegen, waarin de korpschefs waarschuwen dat de werkelijke criminaliteit vijf keer groter is dan gemeld wordt.

Nu blijkt dat ook de screening van de asielzoekers niet goed verloopt, is wat Louis Bontes de maat vol. Hij gaat de minister vanavond dan ook vriendelijk vragen af te treden, want hij is echt niet te spreken over hoe de minister met dit dossier is omgegaan.

De VNL-politicus legt uit wat er mis gang. Allereerst hadden er wat hem betreft nooit zoveel asielzoekers in Nederland moeten aankloppen: “Wij zijn voor opvang in de regio. Laat wat rijke golfstaten maar zorgen voor opvang.” Maar eenmaal in Nederland mogen wat Bontes betreft asielzoekers nóóit worden vrijgelaten voordat ze grondig gescreend zijn. Telefoons moeten worden doorgenomen, spullen doorzocht. Bontes: “Wij willen dat de AIVD hierbij betrokken wordt, maar ook de Politie.” Dat is nu allemaal niet gebeurd, en mensen worden ongezien de procedure ingestuurd. Bontes verwijst dan naar de gruwelijke aanslag in Berlijn van een maand geleden om aan te geven welk gevaar je loopt als je asielzoekers niet goed doorlicht bij binnenkomst.

Maar ondanks de zware woorden die Bontes wil uiten tegen Van der Steur, zegt VNL niet van plan te zijn om een motie van wantrouwen in te dienen. Bontes: “Dat hebben we al twee keer eerder gedaan. Daar moet je niet mee aan de gang blijven: het heeft niet zoveel zin om weer een motie in te dienen die vervolgens alleen door ons en de PVV gesteund wordt.” Wel zegt de VNL-parlementariër af te wachten hoe het debat loopt, en sluit hij niet zich nog aan te sluiten bij een motie van wantrouwen als die van een andere partij afkomstig is.

Er moet namelijk echt iets gebeuren rondom de top van het ministerie, aldus Bontes: “We gaan na de verkiezingen een lange formatie krijgen, van een jaar of langer. Al die tijd zal Van der Steur er dan nog zitten.” Daarom hoopt VNL dat de minister na het ene dramadossier na het volgende zijn verantwoordelijkheid zal nemen en aftreedt.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ni28

  Dat de hele Tweede Kamer hiermee niets doet zegt iets over de Tweede Kamer.

 2. Gustaafff

  Van de Stuntelaar klungelt er inderdaad op los, maar een tweede (exclusief vervanger Blok) justitieminister in vier jaar tijd, lijkt me nou niet bepaald handig. Laat die Steur maar acht weken doorsukkelen, totdat hij demissionair is.

 3. Gustaafff

  Tweede = derde

 4. jennifer

  Ja op de val reep maakt dit niets goed meer, blij dat er in ieder geval meer partijen nu zijn behalve PVV die de import net zo hard aan willen gaan pakken als Wilders, De bezem door het land met al die islamitische parasieten. Nederland moet weer van de Nederlanders worden.

  1. J.C.

   @jennifer

   Het verschijnsel van de linksliberale eenheidsworst (D66, CDA, VVD, PvdA, GL, SP, CU, SGP, PvdD, Houwers, van Vliet, Klein en DENK) is niet uniek. Ook in andere EU landen (is iets anders dan Europese landen) worden dictatoriale trekken zichtbaar bij de “zittende macht”. Ik hoop dat de kiezers inzien dat de urgentie van het schoon schip maken op 15 maart 2017 in de keuze tot uitdrukking moet komen.

   Ik stem PVV.
   15 maart 2017, eerst de afrekening en daarna schoon schip maken.

 5. rujoleki

  Onze laatste kans op een leefbaar Nederland zonder islam is op 15 maart.
  Stem op de PVV.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.