VVD kan deze Tweede Kamerverkiezingen nog altijd winnen, en deze ondernemersenquete toont dat aan

Alhoewel de PVV in alle landelijke peilingen moeiteloos bovenaan staat en dé favoriet lijkt om de Tweede Kamerverkiezingen binnen te slepen, is de strijd zeker nog niet gestreden. Met name de VVD gooit nog altijd hoge ogen om op enig moment in de aankomende acht weken de partij van Wilders van de virtuele troon te stoten. Eén peiling die vandaag uitkwam zou de opmaat kunnen zijn van de glorieuze terugkeer van de VVD.

Mark Rutte is optimistisch als altijd, ook nu de tijd dringt en de PVV met nog maar twee maanden te gaan bovenaan de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen staat. Maurice de Hond becijfert dat de PVV momenteel aanspraak kan maken op zo’n 34 zetels. De VVD volgt op grote afstand met maar 23 zetels. Het is een groot verschil met de recorduitslaag waarmee de liberalen in 2012 de verkiezingen wonnen: 41 zetels

Maar wie vandaag kijkt naar de politieke voorkeuren van ondernemers, ziet iets bijzonders. Bij hen is de VVD niet minder populair geworden, maar juist alleen maar meer. In 2012 stemden ‘slechts’ 63% van alle ondernemers op de VVD. Welnu, in 2017 is dat gestegen tot het respectabele getal van 70%. Alle andere concurrenten – D66, CDA, PVV – zijn moeiteloos weggevaagd:

ondernemerspeiling 16-1-2017De peiling is afkomstig uit het vakblad Forum, uitgegeven door ondernemersvereniging VNO-NCW.

Het is een opmerkelijke uitslag, zeker gezien de politieke actualiteit. Hoe kan dit? Is dit gewoon een slechte peilingen, wijkt een doorsnee ondernemer zo enorm veel af van de gemiddelde Nederlander, of is er iets aan de hand wat de traditionele peilingen niet weten te vangen?

Alhoewel je eerste van de twee bovengenoemde opties natuurlijk nooit moet uitsluiten, is de kans natuurlijk óók aanwezig dat we hier een ontwikkeling zien die door De Hond, Synovate, EénVandaag en al die anderen nog niet opgemerkt wordt. Ondernemers zitten namelijk aan de zogenaamde voorkant van de economie. Als het economisch slechter gaat, zijn zij de eersten die dat merken. Omzetten lopen terug en winstmarges veranderen in bittere verliescijfers. Zij zijn de eerste mensen die het zien aankomen als de economie instort.

Het omgekeerde is ook waar: als het beter gaat, merken ondernemers dat als eerste. Zij zien dat ze meer klanten krijgen, dat hun kas beter gevuld raakt en men ieder dubbeltje niet meer hoeft om te draaien. Zou het zo zijn dat we op de rand staan van een prachtig economisch herstel, ondernemers dit momenteel voelen, en wij vroeg of laat óók gaan merken dat het in Nederland stukken beter gaat? Wellicht nog in de aankomende weken?

Het lijkt een grote opdracht, maar niets is zo veranderlijk als de kiezer. Wie weet luidt 15 maart wel het tijdperk in van het derde kabinet-Rutte, als wederom de VVD als grootste uit de bus komt. Onwaarschijnlijk, wellicht, maar afgaande op de cijfers die we vandaag zien, mogen we die kans nu ook nog zeker niet uitsluiten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Wim

  Ja lekker snugger als je alleen en peiling onder grijze wollen sokken gaat houden zijn de SP en GL de grootste.
  Pak je alleen landverraders dan D66.Pak je alleen sprookjes gelovers dan wordt het SPG,CU of CDA.
  Pak je alleen vegetariërs dan PVDD. Pak je alleen koppen hakkers dan DENK. Pak je alleen GGZ patiënten dan PVDA.
  Pak je allen hardwerkende realisten met goed kijk op de zaken dan PVV.

 2. Ritter

  De race is zeker niet gelopen voor de PVV en er kan nog van alles gebeuren voor verkiezingsdag.

  De politieke elite doet er alles aan om de PVV kapot te maken en de mensen te demotiveren om op de PVV te stemmen ( zie het cordon sanitaire). Daarbij krijgen ze hulp van hun vriendjes in de media die nu dagelijks Geert Wilders en de PVV demoniseren.

  Hoe dichter we de verkiezingsdag naderen des te feller zullen de aanvallen door de media op de PVV worden. En deze aanvallen op de PVV door de media zullen van invloed zijn op de opinievorming van de kiezers.

 3. Leonidas

  ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
  onze onpartijdige, gedelegeerde is zojuist
  aan het boeren geweest , in DEN HAAG ??
  NEEM IK AAN ???

  EN NAAR DIT GELUL MOGEN WIJ DE DOMBO’S DAGELIJKS LUISTEREN ?

  Het mot niet gekker worden , wat jij nellie ??

 4. Lex

  Het is hem echt naar zijn bol geslagen.

  Inderdaad de VVD hoop dat mensen niet op de PVV gaan stemmen.

  Hmmm de PVV achterban word steeds groter en is honkvast.

  Er is nog nooit zoveel met modder en stront gesmeten naar Geert Wilder in de media en maar verbaast zijn. En maar uitleggen waarom je niet op de PVV moet stemmen en wat volgens hun allemaal niet goed is aan de PVV zelfs de NSB van stal gehaald. Verdorie het is hier nog erger dan in Amerika.

  Vooral media Als de volkkrant, HP de tijd, krapuul, Joop en nog meer van deze linkse rommel daar moet Geert Wildes en de PVV het ontgelden.

  Niet te vergeten de linkse propagandakanalen van de NPO.

  Ik ben nieuwsgierig wat de uitslag 15 maart is.

  1. Wim

   Je hoort geen partij meer over wat ze willen ,alleen de PVV is heel duidelijk geweest. Het gaat alleen maar nog over tegen Wilders.
   Een beschamend vertoning die doet denken aan de jaren 1933.
   Zeker gezien ook het schandalige politieke proces.

  2. toetssteen

   @Lex
   +1. En dat is tevens de reden waarom Trump gewonnen heeft en de ontkenners er met de pet niet bij kunnen. Ze begrijpen echt niet dat Trump won omdat men de Hillary kliek zat was/is.
   En lezend op Joop, en luisterend naar dat talking head van een Jole die nu een hilarisch nachtprogramma heeft met Marudi, zullen ze het nooit begrijpen.

 5. werkloze generaal

  De media hebben vanaf nu 0,0% invloed meer op het stemgedrag.

  Wees eerlijk : wie laat zijn stemgedrag nu nog beinvloeden door de aankomende lijsttrekkersdebatten ? Laat je je nu nog beinvloeden door wat een Bruma / Klaver / Pechtold of Rutte roept ? Het antwoord is NEE . De keuze van je partij staat nu al vast , en die verandert niet meer.

  Tenzij naar buiten komt dat Geert zijn leuter in een peuter heeft gehad , of iets in die geest. Want dan kan hij nooit een goede premier zijn. Maar dit soort excessen zijn niet te verwachten , helaas voor de linkse rakkers.

  Daarom is het gebrul van Hillary Clinton ook onterecht , dat het heropenen van het onderzoek naar haar emailgedrag nadelig zou zijn geweest. Allemaal flauwekul. Net als in Nederland wisten de kiezers daar ook allang op wie ze zouden gaan stemmen. Zo makkelijk is het volk niet te beinvloeden.

  Nog beter : als voorspeld in de peilingen kreeg ze ook de meeste stemmen.

  Daarmee lijkt een grandioze overwinning 15 maart voor Geert ook bijna 100% zeker. Het is alleen ff doorbijten als zo’n duf Haags sukkeltje het weer heeft over Geert uitsluiten . Dat is moeilijk om aan te wennen. En erg irritant.

 6. hans-e-pans

  Hieraan kun je gelijk zien waar hun wortels zitten.

 7. Bes Tolen

  ”De periode voor de verkiezingen gaat het altijd beter”. De regering komt dan met mooie praatjes en allerlei cadeautjes en onnozele kiezers geloven dat het inderdaad beter gaat. De illustere media en zogenaamde deskundigen helpen mee.
  Ondernemers kijken vaak niet verder dan hun neus lang is. Daarenboven geldt dat ze aan iedereen verkopen. Woninginrichters bijvoorbeeld hebben het in diverse plaatsen goed omdat er asielzoekers en andere immigranten van flink wat pecunia worden voorzien om inboedel te kopen. 2015 was een waar topjaar en ook 2016 mag als buitengewoon goed worden gezien. De gemeenten bieden wat dat betreft tegen elkaar op. Hoe smerig en verwerpelijk deze ook zijn, het gebeurt. Hierbij: de immigratiemaffia zorgt voor bedongen kortingen voor de immigranten als nooit voor de echte Nederlanders zijn weggelegd. Die moeten dokken. Van duurdere kleding worden die groepen vreemdelingen dadelijk bij binnenkomst voorzien. Het moet de bevolking imponeren en ontmoedigen. Een al oud uitgangspunt. Die kleding is ruim twee keer zo duur dus ook zo mooi als voor de gemiddelde Nederlander is weggelegd. Het heet al van vroeger de misselijk makende middenstander. Maar het is vooral de misselijk makende regering en het geboefte dat al zo lang het land terroriseert met de massa immigratie en daardoor het kapot maken van de Nederlandse samenleving. Rutte zit er alleen voor zichzelf. Hij regeert als een erfelijk belast koloniaal. Hopelijk zijn we na 15 maart voorgoed van hem af. Daarna kan hij de Nederlanders dan echt leren kennen.
  Wat die enquête betreft. Wel die wordt door weinig ondernemers ingevuld en dan ook nog door de meest gezagsgetrouwe. In meer politiek gepolariseerde omstandigheden, betekent dat al gauw een partijpolitieke verschuiving binnen deze groep inzenders. Het is goed mogelijk dat zich onder de niet-inzenders een tegengestelde beweging zich voordoet. Maar de woninginrichters, och, zij zijn verdacht. Of ze het nu verdiend hebben of niet. Welke categorieën ondernemers nog meer?
  Merkwaardig is dat bij de ondernemers de regering het beste scoort op onderwerpen waar de regering niks aan heeft gedaan. Dergelijke grappen zie je wel meer in enquêtes.
  Als schriftelijke enquêtes onder openbare accountants worden gehouden, scoort onder de inzenders de SGP altijd hoog. Wat anders dus SGP maar het lijkt uitkomsttechnisch toch op die VVD onder ondernemers.
  De PVV scoort slecht onder de ondernemers. Ondernemers zijn namelijk bang. Ook kortzichtig? Zo ja (ik denk het al) dan mogen ze wel wat flinker worden. Ze zijn dan opgeslokt door het type maatschappij, semi links en dat houdt in dat ze zichzelf belemmeren. Als het zo ligt dan zitten ze fout.

 8. Gustaafff

  De VVD is nu eenmaal een ondernemerspartij. De ondernemers beseffen ook dat dit kabinet een bijdrage heeft geleverd aan de groei van de economie. Een stem op de VVD, is in dit geval meer waard dan een stem op de PVV.

  1. Democratie

   Mijn stem gaat niet naar de VVD en ik ben zelfstandig ondernemer!
   Nederland is verdeeld daar mag niet aan voorbij worden gegaan, door het uitsluiten van een partij!
   Democratie zal voor mij altijd op nr1 staan!

   1. Gustaafff

    Succes, @Democratie. Bij alle andere partijen.

   2. glazenbol

    Een zelfstandige ondernemer die VVD of een andere rechtse partij stemt, FvD uitgezonderd wellicht stemt voor zijn eigen failliessement!!

  2. glazenbol

   Zeg hersenloze beterweter, ondernemers vind je niet bij het VNO-NCW maar in het midden en kleinbedrijf!
   Bij het VNO-NCW vind je alleen maar enge neo liberale zetbaasjes die om begrijpelijk redenen blij zijn met deze a sociale bende diezich als marionetten laten sturen door deze graaiers

 9. zomaar

  Rutte heeft voornemens om weer minister president te worden na maart , zal toch niet echt gaan lukken de oude oppositie partijen zeggen dit

  http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2017/01/bij-partijcongressen-komt-een-ding-terug-weg-met-rutte-434911/

  zij hebben deze rol aan kleuter Klaver toebedeeld , staat stoer als eerste in de wereld een bastaard als president.

  afin blijkt dus een stem op de VVD is ook een verloren stem !! , als die zakkenwassers doen wat zij nu beloven .

  1. Anna

   VVD wil met Groen(WIT)Links.Kunnen ze samen heel de islamitisch wereld man,jong en moslim binnenhalen. Die hoeven in eigen landen niet te werken, hoeven eigen landen niet op te bouwen en te ontwikkelen.

 10. Kodi

  Vertegenwoordigt VNO-NCW wel het midden- en kleinbedrijf?

 11. Anna

  Deze VVD ondernemers gaan voor het GELD.Nederland interesseert ze geen ene moer.

  PVV voor normen, waarden, land, bevolking en het behouden van de Nederlandse cultuur. Dan stemt u geen VVD. En zeker niet op grote leugenaar Rutte.

 12. Ni28

  Ondernemers worden gedreven door geld en de VVD gaat alleen voor geld. De keuze is dus niet verbazingwekkend. Zij hopen dan dat de VVD na vier jaar linkse school nog dezelfde partij is.

 13. Cultuur_Pessimix

  De VVD is een draaipartij geworden die zich laat knechten door politiek correcte broddelarei. De rest begint steeds meer op wolven in schaapskleren te lijken. Lees: Jesses Klaver etc. Hoe meer partijen geen duidelijk beeld geven over wat ZIJ willen doen voor Nederland, en hoe meer energie ze steken om de PVV zwart te maken, buiten te sluiten, hoe vertrouwenswaardiger in vergelijking de PVV lijkt. De Nederlandse media doet er nog een schepje bovenop. Mensen overwerkt bij de PVV? Kan ik me best voorstellen. Weinig mensen hebben de ballen om naast GW te staan en zeggen waar het op staat. Daarnaast worden ze zo ongeveer 24/7 bedreigd door idioten en andere islamieten… Lijkt me inderdaad zeer zwaar!

 14. glazenbol

  VNO-NCW, en dan zijn hier nog mensen die denken met echte ondernemers te maken te hebben?
  Ik begrijp dat deze a sociale niets ontziende totaal moraalloze egoistische nooit genoeg hebbende neo liberale graaiende zetbaasjes blij zijn met dit kabinet!
  Maar een peiling onder de MKB zal een behoorlijk andere uitkomst geven!

 15. Bes Tolen

  glazenbol. Het klopt dat VNO NCW geen ondernemers telt. Telt circa 500 leden en dat zijn bijna allemaal branche-organisaties. Die enquête is gehouden onder ondernemers en naar ik aannam representatief verdeeld dus naar verhouding veruit het meest MKB-bedrijven. Misschien is dat niet zo. Momenteel heb ik last van blokkade van mijn computers. Ik heb professionele hulp ingeroepen om het euvel te verhelpen. Ik wil vervolgens alsnog bepaalde vragen beantwoord zien.

  1. glazenbol

   Het MKB is geen lid van VNO NCW maar van hun eigen MKB branche organisatie en het merendeel van de MKB bedrijven worden gerunt door DGA’s wat dus echte ondernemers zijn die in tegenstelling tot de zetbaasjes welke verenigd zijn in VNO NCW WEL werken met eigen geld en dus ook ZELF de klappen op moeten vangen als het fout gaat!!

  2. glazenbol

   https://www.vno-ncw.nl/leden-vno
   Zie hier geen kleine zelfstandigen bij en ook het MKB zie ik hier zo vlug niet.
   Dus m.i. is hier absoluut geen sprake van echte ondernemers maar van de door mij al aangehaalde zetbaasjes

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.