Zeg maar dag met je handje tegen de Piraten: PiratenPartij komt massa's steunverklaringen tekort

Geen categoriejan 26 2017, 15:00
Enkele maanden geleden ging iedereen er vanuit dat 2017 weleens het jaar kon worden van de doorbraak van de PiratenPartij. Gisteren bleek dat de Piraten echter nog heel veel ondersteuningsverklaringen tekortkomen om daadwerkelijk mee te mogen doen (in veel kieskringen).
Lange tijd ging het best behoorlijk met de PiratenPartij. De club had een aantrekkelijke lijsttrekker, Ancilla van de Lees, die snel en gemakkelijk in de media wist te komen. Ja, ja, 2017 zou het jaar worden waarin die partij eindelijk in de Tweede Kamer zou komen.
Toen viel de partij ineens uit elkaar. In september 2016 maakte het voltallige bestuur bekend dat het per direct overstapte naar Forum voor Democratie, de nieuwe partij van Thierry Baudet. Lange tijd leek het erop dat dit weinig tot geen negatief effect zou hebben op de kansen van de Piraten. Zij gingen stug door, en Forum werd niet vermeld in de meeste landelijke peilingen.
In de tussenliggende periode is dat veranderd. Forum voor Democratie staat volgens Maurice de Hond op tenminste één virtuele zetel. Ondertussen is de PiratenPartij in geen velden of wegen te bekennen.
Dat laatste blijkt ook uit deze cijfers die Van de Leest gisteren zelf op Twitter zette. Hoewel Forum en het nieuwe VoorNederland (VNL) deze week al bekend konden maken dat ze overal genoeg ondersteuningsverklaringen verzameld hebben om landelijk mee te kunnen doen, blijken de Piraten er nog hele horden tekort te komen:
https://twitter.com/ncilla/status/824244847800446977
Partijen hebben in iedere kieskring minstens dertig ondersteuningsverklaringen nodig. Het liefst krijgen ze er een beetje meer omdat een paar altijd ongeldig verklaard worden. Als je naar de cijfers hierboven kijkt, die de stand van zaken van gisteren weergeven, zie je dus dat de PiratenPartij landelijk nog 343 steunverklaringen tekort komt in het hele land, en dan laten we Bonaire voor het gemak maar even buiten beschouwing. Let wel, in de puur Nederlandse kieskringen hebben partijen er in totaal (19 kieskringen keer 30 ondersteuningsverklaringen) maar 570 nodig.
Natuurlijk betekenen deze cijfers niet dat de situatie helemaal uitzichtloos is voor de PiratenPartij, maar ze hebben daar overduidelijk wel een enorm probleem. Als ze er niet razendsnel tientallen (en zelfs honderden) OSV's bij krijgen is het gewoon einde oefening voor die partij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten