Alarm over Stemwijzer: 1) veiligheidslek 2) gegevens burgers opgeslagen en doorgestuurd naar linkse UvA

Stemwijzer
Foto: De Stemwijzer is zo lek als een mandje en werkt samen met de linkse Universiteit van Amsterdam. Die krijgt alle gegevens over kliks van burgers direct doorgestuurd. Anonimiteit is daarbij niet gewaarborgd. Foto: screenshot Stemwijzer.nl

De Stemwijzer die gisteren online ging, is niet betrouwbaar. Gisteren brak iemand in in de database van ProDemos, de maker van dit misbaksel, zoals we de subjectieve kieswijzer gisteren al betitelden. De resultaten zijn echt niet te beïnvloeden, haast de Chef Stemwijzer zich te zeggen. Jaja.

Er zijn meerdere beveiligingsproblemen met de Stemwijzer. De database werd gisteren gemanipuleerd door een onbekend persoon. Dat bevestigt ProDemos tegenover RTL Nieuws. De beveiliger van ProDemos kwam achter de hack toen ze in de database van de Stemwijzer de tekst ‘SijmenRuwhofiseenlul’ ontdekten.

Ruwhof ontdekte dat de Stemwijzer zo lek is als een mandje. De overheidstool die 4 miljoen subsidie kreeg van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die gisteravond in het NOS Journaal (dokte ook flink, vandaar het kritiekloze item gisteren) van 20.00 nota bene werd gebagatelliseerd als een site die je ‘niet te serieus moet nemen’, plaatst dus zo’n tekst in een officieel verkiezingsding. Een ‘misplaatste grap’, zoals Ruwhof zelf zegt, is nog te zacht uitgedrukt. Dit is schofterig.

Ruwhof twijfelt aan de beveiliging van de Stemwijzer: “Dit geeft alleen maar aan dat ict erg kwetsbaar is voor hackers en we zeer terughoudend moeten zijn met gebruik van ict tijdens verkiezingen.”

“Dit is echt een beginnersfout”, zegt ict-onderzoeker Kloeze tegen RTL Nieuws. “Als iemand toegang heeft gekregen tot de database of daar zelf iets heeft neergezet, kun je je afvragen hoe goed de rest van Stemwijzer is beveiligd.”

Naast de tekst over Ruwhof werd ook de code ‘31337’ (elite) aangetroffen. Dat is een oude internetcode die wizzkids gebruiken voor iemand die ergens heel goed in is. Die kwam van de website Meedogenloos die hiermee de beveiligingsproblemen wilde aantonen. De totaaluitslagen konden simpel worden ingezien. “Dat is gewoon uiterst knullig”, zegt hij. “Hier was zo gemakkelijk achter te komen dat je het geen hack kunt noemen.” De PVV staat bovenaan.

Volgens ProDemos is het lek nu gedicht. Zij zeggen dat deze totaaluitslagen niet representatief zijn als peiling. De PVV (45.911), PvdA (40.868) en VVD (38.060) zijn in de Stemwijzer het populairst. Waarom die in een database zijn opgeslagen, zegt ProDemos niet te weten. Dat gaan ze uitzoeken.

Elke stem die iemand invoert gaat naar Google Ads. De ingevoerde keuzes zijn volgens de makers versleuteld en anoniem en worden door de Universiteit van Amsterdam gebruikt voor ‘wetenschappelijk onderzoek’. De UvA. Die linkse club. Het wordt steeds eigenaardiger en verdachter met die linkse mensen. Overal liggen de lijntjes uit voor een geheime campagne en gegevensmisbruik. Of die gegevens echt anoniem zijn, kan of wil ProDemos niet eens zeggen.

De Stemwijzer moet meteen offline, zegt expert Kloeze tegen RTL Nieuws: “Het is niet leuk om toe te geven dat iets niet goed in elkaar zit, maar het is wel het beste dat je kunt doen. Haal het even offline, zet er wat mensen op, laat het goed controleren en gooi de Stemwijzer daarna weer online.”

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

5 reacties

 1.   

  http://www.telegraaf.nl/digitaal/27576891/__Lek_in_Stemwijzer__.html

  tja bij de zogenoemde sociaal democraten , kan de PVV volgens de stemwijzer niet boven de andere partijen staan , de mensen zouden op de gedachten komen om dan maar PVV te gaan stemmen .

  immers iedere realist ziet dat juist de PVV , voor ons aan het werk is , en de rest partijen voor de moslims en Brussel.

  toch laat deze stemwijzer , met de tussenstand zien aan de flapdrollen dat vele PVV willen stemmen , en mogelijk gaan stemmen !.

  dus moet volgens hen dit foutje gecorrigeerd worden , ik noem het dan fraude !!!.

  zoals bij elke uitslag fraude gepleegd is geworden !!.

  tja de sociale democratie , mag niet verliezen en moet democratisch blijven. :)

 2.   

  Lekken van burgergegevens is wat zwaar aangezet. De stemwijzer is anoniem, je kunt niet eens persoonsgegevens invullen.

  Het lekken van de voorkeuren is slordig, maar het zegt ook niet zoveel. Dat de PVV de meeste stemmen heeft is niet zo verwonderlijk. De PVV heeft nogal expliciete standpunten en de potentiële PVV stemmers zullen daarom vaak ook bij de PVV uitkomen. De PVV scoort nu bij 12,5 % van de kiezers het hoogst. Als je ook de gegevens van 2012 had, zou je er wellicht iets mee kunnen, maar nu zegt het niet zoveel.

  PvdA op 2 en PvdD op 4 is wel opvallend. Blijkbaar hebben zij toch ook standpunten die veel kiezers aanspreken, of ze hebben goed nagedacht over de wenselijke antwoorden op de stellingen.

  1.   

   ach Jan met 1 en 2 % , behoor je ook op twee en drie zegt niet zoveel , toch voldoende om aan te tonen dat zij die willen stemmen , genoeg hebben van deze paljassen die jaren achtereen onze wensen terzijde gegooid hebben .

   en dus onze stem niet meer waard zijn .

  2.   

   Normaal zou mijn PC gelijk aangeven dat de site niet veilig is, dit was niet het geval dus hoe schadelijk is het nou ect vraag ik mij af.

 3.   

  Ach wie verbaast zich over ontdekkingen zoals deze. Zijn gesubsidieerde clubs niet altijd incapabel in dusverre dat ze die subsidie nodig hebben?

  En de UvA ach als ze er jihad liefhebbers over jihad-bruiden onderzoek laten doen; hoe serieus kunnen we hen dan überhaupt nemen?

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!