DENK is heel Israël-kritisch, maar ook de grote afwezige op Isräel-verkiezingsdebat van Joodse belangenorganisatie

Bijna alle andere partijen van Nederland zijn er wel, ongeacht hun standpunten over de enige Joodse staat ter wereld.

Op 6 maart organiseert de Joodse belangenorganisatie CIDI een verkiezingsdebat in Amsterdam waar vrijwel alle partijen aan zullen meedoen die kansmaken op één of meerdere Kamerzetels. PVV, VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, 50PLUS, ChristenUnie, SGP, VNL en het Forum voor Democratie vaardigen allemaal een prominente kandidaat af naar het debat dat over drie weken gehouden zal worden. De Partij voor de Dieren zal er niet bijzijn, maar dat is niet zo heel gek gezien hun focus op dierenrechten – het heeft weinig te maken met het Midden-Oosten.

Wel is het vreemd dat de Nederturkse partij DENK de uitnodiging van het CIDI heeft afgeslagen om mee te doen aan het verkiezingsdebat. Afgelopen week nog maakte kandidaat-Kamerlid Farid Azarkan zich druk om het feit dat de Nederlandse overheid AOW-uitkeringen blijft uitbetalen aan Nederlanders die in Joodse nederzettingen op Palestijns grondgebied wonen – iets wat volgens DENK illegaal is. Ook is het incident van afgelopen september berucht waarbij lijsttrekker Tunahan Kuzu weigert om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de hand te schudden tijdens diens bezoek aan Den Haag.

Juist zo’n partij die zich zo profileert over Israël (of liever gezegd: over de rug van Israël), zou een debat niet uit de weg moeten gaan. Maar helaas, dus. De Dagelijkse Standaard vroeg aan het CIDI waarom DENK had afgezegd. Woordvoerder Jonathan de Geus vertelt ook dat zij het jammer vinden dat DENK de confrontatie niet aan lijkt te durven:

“DENK heeft bedankt voor de uitnodiging. Erg teleurstellend dat DENK het debat niet aan wil gaan en we dit geluid moeten missen. Zeker nu zij zelf enkele malen expliciet hun sterke afkeer van het Nederlandse beleid ten aanzien van Israel hebben getoond. Het was interessant geweest om daar over in gesprek te gaan.”

Een dergelijk debat was een uitgelezen moment geweest om het voor de Palestijnen op te nemen – een volk waarmee Kuzu zelf verwantschap voelt en die volgens hem “onder decennia van geweld” lijden. Kuzu (of iemand anders van zijn partij) zou niet eens de enige zijn geweest die kritisch is op Israël. Andere partijen die de joodse staat regelmatig onder uit de kan geven  – zoals SP, D66 en GroenLinks – zijn er wel gewoon bij. Maar DENK dus niet, terwijl zij anders hun mening over de joodse republiek van de daken staan te schreeuwen.

Ik hoop dat de afzegging, die volgens het CIDI niet gemotiveerd was, niets te maken heeft met het Joodse karakter van de organiserende stichting. Dat zou nogal… discriminerend zijn, en discriminatie is juist wat DENK wil voorkomen – aldus hun eigen woorden. Of geldt dat tegengaan van discriminatie niet voor Joden?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Seneca

  @Tim
  Discriminatie? Hoe komt u erbij. Israël is de meest verfoeilijke staat in het
  M-O. Er bestaat geen democratie, vrouwen worden – waar zij volgens denk horen, enig recht aanrecht etc. – niet in de hoek gezet, Israëlische Arabieren worden niet gediscrimineerd, homo’s worden niet van torenflats gegooid, de ideologie van de islam evenals andere religies worden getolereerd en er wordt hen niets in de weg gelegd; kortom een samenleving in de ogen van de waarachtige moslim, zeer verderfelijk! Waarvan akte.

 2. HaZ

  De trekpoppen van het Erdogan rariteitenkabinet. Misselijkmakend en uiterst gevaarlijk clubje. We kijken er naar en laten het gebeuren, OVERHEID !

 3. jennifer

  Ze haten niet alleen de joden ze haten de Nederlanders ook. Dat krijg je als je gehersenspoeld bent, uit inteelt voortgebracht bent, en een ideologie aanhangt van dood en verderf.

 4. giel

  typisch voor moslims je rustig en aangepast gedragen (bij pvda binnensluipen) en vervolgens de ware (islam) insteek bezigen . Nederland wordt wakker dit is de blauwdruk voor de toekomst.

 5. giel

  denk blaast elk incident op ,en creert zelf discriminatie meldingen , met 1 doel de moslim zich onveilig laten voelen .en zo stemmen winnen. WAAR IS VOLKERT NU !!!!

  1. jennifer

   Je weet toch dat Groenlinks het uitmaakt wie er gemold gaat worden, en Denk is voor hun geen gevaar voor zetels dat was Pim Fortuin wel en Wilders nu ook.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.