Gaat de PVV de verkiezingen winnen? Gemeenten zetten in op een hoge opkomst en bestellen veel stembiljetten

De voorbereidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 zijn in volle gang, en dat merken bedrijven die verkiezingsmateriaal drukken maar al te goed. Gemeenten plaatsen zoveel orders dat ze de aanvragen nauwelijks aankunnen. Men gaat er dus vanuit dat er een hoge opkomst zal zijn!

Het zijn gouden tijden voor drukkerijen die zich hebben toegelegd op het drukken van verkiezingsmateriaal zoals stempassen, stembiljetten of het leveren van stembussen. 2017 lijkt een recordjaar te worden met betrekking tot de opkomst, dus gemeenten bestellen een heleboel spullen, zo meldt Binnenlands bestuur:

“Gemeenten voorzien een hoge opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. Dat blijkt uit bestellingen van stembussen en stembiljetten bij Procura BV, een van de grootste aanbieders van verkiezingsmateriaal in Nederland. Het bedrijf is onder meer verantwoordelijk voor het drukken en leveren van stempassen, kandidatenlijsten die huis aan huis verspreid worden en de stembiljetten waarop kiezers in de stemhokjes hun keuze kunnen aangeven. De stempassen worden aan alle kiesgerechtigden geleverd en de kandidatenlijsten huis aan huis.

Omdat lang niet alle mensen die mogen kiezen dat op verkiezingsdag ook doen, bestellen gemeenten vrijwel altijd minder stembiljetten voor in de stembureaus dan dat er potentiële kiezers zijn. ‘Normaal gesproken ligt die verhouding op ongeveer 75 procent’, aldus [Dennis Muis van Procura]. ‘Maar dit keer zien we dat dit percentage bij gemeenten is opgehoogd tot 90 en in veel gevallen zelfs 100.'”

Als de gemeenten gelijk krijgen dat grote aantallen mensen hun weg naar de stembus zullen weten te vinden op 15 maart, is dat met name in het voordeel van één partij: de PVV. De kern-achterban van de PVV blijkt in de praktijk namelijk lastiger naar de stembus te krijgen dan aanhangers van partijen die gelden als hondstrouw – bijvoorbeeld CDA, VVD en SGP. Bij een hoge opkomst zie je dat partijen als Wilders’ PVV het veel beter doen dan de peilingen zouden zeggen bij een lagere uitkomst – iets wat bijvoorbeeld ook resulteerde in 26 zetels voor de LPF toen in 2002 maar liefst 79% ging stemmen.

Kortom: de PVV mag zich gaan opmaken voor een mooie verkiezingsoverwinning op de avond van 15 maart. Of ze de grootste gaan worden moeten ze nog even afwachten, maar als de opkomstcijfers gaan zijn wat gemeenten verwachten dat ze zullen zijn zal Geert Wilders in één klap de meest gevreesde man van Den Haag worden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Analist

  Amsterdam maakt het stemmen voor PVV-ers wel heel aantrekkelijk, zo aan de foto te zien.

  1. jennifer

   Dat was in 2014.Het risico wat je nu loopt is dat er zo n ingepakte toddebak achter de tafel zit in Amsterdam nu.

   1. Analist

    Weer een illusie armer !

  2. Lex

   Ik betwijfel het, Amsterdam is van ouds her een rood bolwerk van PVDA stemmers vooral veel stemvee marokkanen, turken en nog veel meer multiculti.

   Hoe al wel de Turken nu zullen overstappen naar DENK, DENK zal heel wat stemmen afsnoepen van de PVDA en SP ik vermoed dat D66 ook aardig populair is in Amsterdam.

   Kortom de PVV de grootste in Amsterdam je weet het maar nooit.

  3. Lex

   Ik betwijfel het, Amsterdam is van ouds her een rood bolwerk van PVDA heeft veel stemvee onder marokkanen, turken en de andere multiculti.

   Hoe al wel de Turken zullen overstappen naar DENK. DENK zal heel wat stemmen afsnoepen van de PVDA en SP ik vermoed dat D66 ook aardig populair is in Amsterdam.

   Kortom de PVV de grootste in Amsterdam ik denk het niet, maar je weet het maar nooit.

 2. frans carel

  Geert Wilders is nu al de meest gevreesde man bij de lafbekken en wegkijkers van het politieke establishment. de vraag is of hij op 15 maart ook de meest gevierde en belangwekkendste politicus van Nederland (en ook internationaal) zal worden. Alleen al de gedachte aan in elkaar krimpende Ruttes, Pechtolds en Klavers doen vermoeden dat de kiezers dat moment massaal zullen willen beleven. Maar de Staatsmedia hebben hun commentaren nu al geschreven: een hoge opkomst betekent dat de verkiezingen gemanipuleerd zijn met Russisch geld van Poetin aan rechtste partijen om de Westerse democratieën te ontwrichten. Daarom heeft Poetin immers ook die honderdduizenden islamistische kansenparels op ons afgestuurd.

  1. Analist

   De Russen beschikken over elektronica om vanuit satellieten, middels geheime stralingen, de hersenen van mensen te beïnvloeden. Gaat dus goed komen met de PVV !

   1. Analist

    Dit is geen nepnieuws !

    1. frans carel

     Kijkt U, als analyticus, niet te veel naar de computerspelletjes van Uw kleinkinderen?

     1. Analist

      Ik niet maar de NPO waarschijnlijk wel !

    2. jennifer

     Ha ha je blijft lachen hier om zoveel onzin.

 3. frans carel

  Geert Wilders is nu al de meest gevreesde man bij de lafbekken en wegkijkers van het politieke establishment. De vraag is of hij op 15 maart ook de meest gevierde en belangwekkendste politicus van Nederland (en ook internationaal) zal worden. Alleen al de gedachte aan in elkaar krimpende Ruttes, Pechtolds en Klavers doen vermoeden dat de kiezers dat moment massaal zullen willen beleven. Maar de Staatsmedia hebben hun commentaren nu al geschreven: een hoge opkomst betekent dat de verkiezingen gemanipuleerd zijn met Russisch geld van Poetin aan rechtste partijen om de Westerse democratieën te ontwrichten. Daarom heeft Poetin immers ook die honderdduizenden islamitische kansenparels op ons afgestuurd.

 4. frans carel

  Geert Wilders is nu al de meest gevreesde man bij de lafbekken en wegkijkers van het politieke establishment. De vraag is of hij op 15 maart ook de meest gevierde en belangwekkendste politicus van Nederland (en ook internationaal) zal worden. Alleen al de gedachte aan in elkaar krimpende Ruttes, Pechtolds en Klavers doen vermoeden dat de kiezers dat moment massaal zullen willen beleven. Maar de Staatsmedia hebben hun commentaren nu al geschreven: een hoge opkomst betekent dat de verkiezingen gemanipuleerd zijn met Russisch geld van Poetin aan rechtste partijen om de Westerse democratieën te ontwrichten. Daarom heeft Poetin immers ook die honderdduizenden islamitische kansenparels op ons afgestuurd. Kan het duidelijker?

  1. frans carel

   Sorry! Het wordt niet duidelijker door dit bericht drie maal te plaatsen. Eén keer is genoeg. Lag aan een communicatiestoornis.

 5. Peter Selie

  Ik weet dat je mij niet kent. Ik weet dat je ook geen interesse in mij hebt, en mocht je dat wel hebben dan is het vaak niet positief. Voor de feministen ben ik een boze hegemoniale mannelijke patriarchale onderdrukker. Ik ben een patriottische misdadiger voor jullie wiet-rokende ‘langharige hippies’. Ik ben de boze witte man voor jullie radicale activisten. Ik ben die idioot die het leger inging omdat ik “niet slim genoeg was” om net als jullie “ik-weet-alles-beter-20-jarige-kansloze studenten” een of andere masteropleiding in de moderne kunst te halen. En om deze redenen haat je mij. Ik ben een van die vele enge mannen die voor een scharrig salaris een wapen draagt om ervoor zorgt dat jij met je linkse mede-parasieten in alle vrijheid kunt klagen en kankeren over degenen die waken over jouw vrijheid. Daarom dit briefje aan je.

  Als ik naar het nieuws kijk zie ik jullie overal demonstreren en actie voeren op tijden dat normale mensen moeten werken. Ik zie langharige mannen en vrouwen met zielige bordjes met regenbogen en tomaten erop huilen op veldjes, flinke jongens met zwarte capuchons die ruiten ingooien van hardwerkende middenstanders, diezelfde jongens die onschuldige gezinnen bedreigen omdat zij andersdenkend zijn. Ik zie hoe jullie andermans eigendom vernielen als iets niet naar je zin is. Maar waarom doen jullie dit? Hebben jullie deze driftbuien omdat mamma jullie 20 jaar geleden bij het kinderdagverblijf afzette, zodat jullie geen fatsoenlijke opvoeding hebben gehad? Nu zijn jullie woest vanwege de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen waar die andere boze man won. Een man gekozen door het volk, een man die zijn beloften waarmaakt. Daarom zijn jullie nu bang; bang voor die meerderheid die jullie soort zat is.

  Jarenlang hebben jullie je kunnen verschuilen achter het schild van volgevreten progressieve ‘politieke’ ambtenaren die jullie in bescherming namen, terwijl hardwerkend Nederland voor het minste of geringste werd beboet. Jarenlang hebben jullie geweld kunnen gebruiken tegen de politie tijdens jullie vele protesten omdat je wist dat de politie je niks kon maken doordat de politietop, burgemeesters en gemeentebestuur uit datzelfde nest als jullie afkomstig zijn. Maar tijden veranderen. Er gaat een tijd komen dat je geen bescherming meer kan zoeken achter je beschermambtenaar. Jullie ware lafheid komt boven als de politie gaat doen wat de grote boze meerderheid van hen verlangt. Want onthoud een ding, als het recht van de sterkste heerst, zijn jullie weg.

  Er komt verandering en laat ik je dit zeggen: de politie is jullie zat, militairen zijn jullie zat, het volk is jullie zat om het simpele feit dat je geen reet toevoegt aan onze maatschappij. Sterker nog, jullie zijn een gevaar voor de maatschappij! Jullie zien jezelf als intellectuele betweters die zich superieur voelen aan het gewone volk en hun progressieve wereldbeeld bij de meerderheid door de strot proberen te duwen. Maar bij deze meerderheid vinden jullie geen steun en dit is wellicht de reden waarom jullie steun zoeken binnen de islam en maar al te graag vluchtelingen binnenhalen. Maar geloof mij, de harde islamitische wereld walgt van jullie type mens omdat jullie laf zijn, maar misbruikt jullie naïeve achteloze houding om hun religie te verspreiden. Denk ook niet dat je ”master in de moderne kunst” een waardige aanvulling zal zijn voor de islamitische wereld, ook zij willen je niet.

  Jullie hebben je hele leven kunnen profiteren van de welvaart die jullie te danken hebben aan hardwerkende mensen. Jullie hebben op hun kosten de meest onnozele studies mogen doen waar de maatschappij werkelijk niks aan heeft. Waarschijnlijk heb je nog nooit een fatsoenlijke baan gehad, omdat het domme volk jouw uitkering en toelages betaalt. Maar nog is het niet goed. Weet je, om wat voor reden jullie ons ook haten en of het nou relevant is of niet, je hebt het recht niet. Ik heb ooit een eed afgelegd samen met mijn broeders en zusters in uniform om mijn land te beschermen tegen alle vijanden, uit binnen- of buitenland, die onze samenleving bedreigen. Ik zal altijd jullie vrijheid van meningsuiting en rechten beschermen, jullie recht op demonstreren wil ik jullie niet ontnemen, ook al ben ik het er niet mee eens. Maar, als jullie denken dat je het recht heb om andersdenkende medelanders met geweld en dreigementen te kunnen onderdrukken dan maakt dit jullie een vijand van onze samenleving die ik en mijn broeders bescherm en dien. Ga zo door en je zult ervaren hoe het is om mensen tegen je te krijgen die hun brood verdienen met het beschermen van de staat.

  Een vredelievende en rechtvaardige patriot.

   1. HaZ

    Klasse dat je dit hebt gedeeld. Ook de reacties eronder geven mooi weer hoe Nederland er op dit moment voorstaat. Nog wel !

  1. ikweetwatikwil

   Mooi gezegd . Mee eens Soldaat

  2. Analist

   Vergis je niet soldaat, veel vrouwen ook feministen vallen op mannen als jij maar zeggen dat niet hardop.

 6. De Dagelijkse Onzin

  Prima dat er een hogere opkomst verwacht wordt. Dat is volgens mij een overwinning voor de Democratie en niet voor een bepaalde partij. Maar goed dat mag Tim vinden hoor. Ik heb geen enkel probleem met zijn mening.

 7. DutchDropveter

  Ik ga vast een paar flessen champagne, Slingers en een luchthoorn kopen. Wat zal mijn dorp weten dat ik blij ben met de overwinning. Al toeterend uit mn auto met een prinsenvlag een rondje door ultra links Nijmegen. Ik heb er zin an! At your Service!

  1. De Dagelijkse Onzin

   Blijf jij maar lekker rondjes rijden en (roep)toeteren in je auto er is toch niemand die naar je luistert en laat het regeren over aan de serieuze politieke partijen aub.

 8. Ni28

  De Westerse regeringen hebben hun smoes al klaar. Het waren de Russen. Net als in de VS. Nu nog snel voordat de zaak uit elkaar valt elkaar trouw uitspreken in de EU. Sealed with a kiss. Bij de Cosa Nostra doen zij hetzelfde, je komt niet meer vanaf als je trouw gezworen hebt. Alleen dood. Mocht hier Wilders niet winnen dan zijn de Russen gelijk vergeten en blijkt dat zij niets beïnvloedt hebben. Wat voor incapabele leiders hebben wij toch hier in Europa.

 9. Ni28

  Volgens een nieuwe peiling methode uit Tilburg gaat D66 winnen en PVV zeker niet. Hoeveel instrumenten worden nog ingezet om de kiezer te beïnvloeden. Stop nu met al die peilingen en laat het aan de kiezer over. Het zou zo drie maanden voor de verkiezing verboden moeten worden.

  1. frans carel

   Ach, kijkt U gewoon waar vandaan de zogenaamde nieuwe peilingsmethode komt. Weet U nog hoe die zich Universiteit noemende Hogeschool zich aanvankelijk afficheerde? Juist ja, als Katholieke Universiteit Tilburg. Zet de initialen achter elkaar en U hebt het niveau van onderwijs daar tot op heden treffend getypeerd.

 10. nienke

  @De dagelijkse Onzin.

  Laat het regeren over aan de serieuze politieke partijen aub.

  Welke serieuze politieke partijen dan??????

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.