Gevangen ISIS-strijder heeft meer dan 200 vrouwen verkracht: groepsverkrachtingen waren "normaal"

Geen categoriefeb 18 2017, 18:00
De gevangen ISIS-strijder Amar Hussein onthult de gruwelijke praktijken van ISIS. De terreurbeweging zet verkrachting in als een oorlogswapen.
De Irakese Amar Hussein werd gerekruteerd voor de jihad door zijn lokale imam en werd op 14-jarige leeftijd lid van Al Qaida. Later sloot hij zich aan bij ISIS, maar inmiddels zit Hussein in een Koerdische cel te wachten op zijn proces wegens het lidmaatschap van de terreurorganisatie. De Koerdische inlichtingendiensten gaven persbureau Reuters de gelegenheid om Amar Hussein en een andere ISIS-strijder te interviewen. De twee werden gevangen genomen bij een aanval op de stad Kirkuk, waarbij 99 burgers en militairen omkwamen, en 63 ISIS-strijders werden gedood.
Amar Hussein leest de hele dag uit de Koran in zijn kleine cel, en heeft nauwelijks spijt van wat hij heeft gedaan. Naar eigen zeggen heeft hij zo'n 200 vrouwen verkracht, merendeel afkomstig uit minderheidsgroeperingen die door ISIS als minderwaardig worden beschouwd, zoals Yezidi's. De emirs (commandanten) van ISIS gaven hem en anderen het groene licht om zoveel Yezidi- en andere vrouwen te verkrachten als ze zelf wilden.

"Jonge mannen hebben dit nodig," zei Hussein tegen Reuters in een interview nadat een Koerdische agent een zwarte kap van zijn hoofd haalde. "Dit is normaal."

Hussein ging van huis naar huis in verschillende Irakese steden en verkrachtte vrouwen van de Yezidi-groepering en andere minderheden in de tijd dat ISIS steeds meer gebied veroverde op de Irakese veiligheidstroepen. De Koerdische veiligheidsdiensten zeggen bewijs te hebben van Husseins verkrachtingen en moorden, maar weten niet wat de schaal ervan is.
Hussein zegt zelf dat hij 500 mensen heeft vermoord sinds hij in 2013 lid werd van ISIS:

"We schoten dood wie we dood moesten schieten, en onthoofdden wie we moesten onthoofden," zegt Hussein.

Hij herinnert zich hoe de emirs hem trainden om te doden, wat eerst lastig was toen een persoon werd gebruikt voor een oefen-moord. Maar het werd met de dag makkelijker.

"Zeven, acht, tien per keer. Dertig of veertig man. We namen ze mee naar de woestijn en doodden ze," zei Hussein, een imposante, goedgebouwde figuur met metalen handboeien.

Uiteindelijk werd hij zeer efficiënt, en aarzelde hij nooit om te doden.

"Ik zette ze neer, deed ze een blinddoek om en schoot een kogel door hun kop. Het was normaal."

Hoe bizar het ook klinkt, maar deze moordenaar ziet zichzelf als een slachtoffer, het resultaat van een gebroken familie en armoede in zijn thuisstad Mosul – waar Irakese troepen momenteel met een gigantisch offensief tegen ISIS bezig zijn.

"Ik had geen geld. Niemand om te zeggen 'dit is fout, dit is goed.' Geen baan. Ik had vrienden, maar niemand die me advies kon geven."

Ach gossie. Wat een zielepiet. Gelukkig is deze terrorist opgepakt, het is te hopen dat de Koerden hem zijn gepaste straf geven. Daar hoeven we ons waarschijnlijk weinig zorgen over te maken: de Koerden hebben weinig medelijden met ISIS-strijders die beweren dat ze "geen andere keuze" hadden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten