Gifgroene Klaver liegt ons allemaal voor: belooft betere ouderenzorg die hij nooit kan bieden

Geen categoriefeb 03 2017, 12:00
Jesse Klaver belooft de kiezer - geheel in lijn met zijn linkse gedachtengoed - weer eens dingen die hij nooit zal kunnen waarmaken.
Over één ding is heel Nederland het wel eens: onze ouderenzorg is de afgelopen jaren zodanig uitgekleed dat we ons stevig over het hoofd moeten krabben over hoe we onze ouders en grootouders weer de zorg zullen bieden die zij echt verdienen. En ja: dat is hartstikke goed mogelijk, als je het slim doet.
Helaas maakt dat de beloftes van Jesse Klaver niet realistischer. De GroenLinks-voorman, die lachwekkenderwijs al heeft aangegeven 'het wel te zien zitten op premier te worden', spiegelt ons namelijk voor dat er onder zijn bewind maar liefst 1,7 miljard euro richting de ouderenzorg geschoven zou worden. Daarmee zouden dan meer verzorgende personeelsleden per zoveel ouderen werkzaam kunnen zijn. Harstikke mooi!
De hamvraag blijft natuurlijk: waar gaan we dat deze keer van betalen?
Laat ergens geen misverstand over bestaan: dit valt best te betalen. De vraag is echter hoe, en verrassend genoeg heeft ook deze keer Klaver daar nou niet bepaald een fiscaal sluitend antwoord op. Er zouden 'maatregelen in de ziekenhuiszorg' genomen worden, waardoor die zorg goedkoper zou worden en er geld vrijkomt voor onze ouderen. Nou, oké: dat kan! Laten we eens kijken hoe er dan bespaard zou kunnen worden op de rest van de zorg. Als de overheid immers 1,7 miljard minder in de zorg pompt, dan zal dat geld toch ergens anders vandaan moeten komen. De gouden regel blijft immers: gratis geld bestaat niet, hoe vaak sommigen ons dat ook wijs willen maken.Dat betekent onvermijdelijk dat het eigen risico omhoog moet, en waarschijnlijk ook dat de premies zullen stijgen.
Grappig genoeg staat dat nu juist lijnrecht tegenover het plan dat Jesse Klaver twee weken geleden zelf presenteerde: hij stelde dat het eigen risico afgeschaft moet worden én dat de premies omlaag moeten. Destijds heb ik al duidelijk gemaakt dat dat een onmogelijke combinatie is: je kunt óf het eigen risico verlagen óf de premies, maar niet allebei tegelijk. Tenminste, tenzij je er een flink bedrag tegenaan smijt vanuit de overheid, en de zorg dus nóg duurder maakt. En laat dat nu nét zijn wat deze slinkse GroenLinks-voorman hier belooft niet te doen!
Het moge dus duidelijk zijn dat zowel deze als de vorige beloftes niets anders is dan een loos pleidooi om wat zieltjes te winnen voor zijn partij op 15 maart. Zijn plannen vallen echter zelfs in de meest rooskleurige tijden niet uit te voeren, simpelweg omdat ze niet logisch op elkaar aansluiten. Het klinkt naar buiten allemaal heel erg leuk, maar wie zich hier enigszins in verdiept ziet al snel: hier kan nooit wat van terecht komen.
Betere ouderenzorg? Het kan, maar niet op deze manier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten