Henk Krol gooit de knuppel in het hoenderhok: 50Plus regeert niet mee als AOW-leeftijd niet teruggaat naar 65

Of je het nou met hem eens bent of niet, Henk Krol staat in ieder geval voor zijn beloften én voor zijn achterban. Dat verdient respect.

50Plus-lijsttrekker Henk Krol zegt al jaren dat het volstrekt belachelijk is dat de AOW-leeftijd verhoogd is naar 67 jaar en uiteindelijk vrijwel zeker naar 71 jaar. Nou ben ik het daar niet over eens met hem; het huidige systeem is onbetaalbaar, daar komt bij dat mensen veel beter voor hun eigen oudedagvoorziening kunnen sparen. Op termijn moet dat hele AOW-systeem dus worden opgeheven (behalve wellicht voor de allerarmsten).

Dat gezegd hebbende heb ik wel degelijk respect voor Krols principiële houding:

50Plus wil niet regeren met partijen die de AOW-leeftijd niet willen verlagen. In het NOS Radio 1 Journaal zei lijsttrekker Krol dat zijn partij niet aan de formatietafel gaat zitten, als het “niet weer gewoon 65 jaar wordt”.

De leden van het partijkartel zullen dit wel weer ongelooflijk erg vinden — hoe durf je verkiezingsbeloftes serieus te nemen Henk! Dat doe je toch niet? — maar ik kan deze opstelling wel waarderen. Krols partij richt zich bewust op ouderen. Veel ouderen vinden het volstrekt onacceptabel dat ze langer moeten doorwerken — ook al omdat ze daar helemaal geen rekening mee hadden gehouden in hun pensioenplannen. Ze keken er naar uit om op hun 65e met pensioen te gaan en nog enigszins van het leven te genieten zolang dat nog kan.

Veel ouderen willen graag reizen, naar de camping, er dagjes op uit trekken. Daar hadden ze tijdens hun werkzame leven geen tijd voor, maar op hun 65e — als ze dan met pensioen gaan tenminste — wél. Daar komt bij dat de gemiddelde mens op die leeftijd nog in staat is om dingen te ondernemen. Als je te oud wordt gaat dat niet meer; dan mag je plaatsnemen achter de orchideeën en moet je wachten tot het einde oefening is. Het is niet heel gek dat veel mensen totaal geen zin hebben om van dagelijks werk naar de geraniums te gaan.

Krol ageert daar al jaren tegen, wat het volstrekt logisch maakt dat hij dit tot kernpunt maakt van zijn verkiezingsprogramma, en zelfs tot breekpunt bij mogelijke onderhandelingen. Als hij dat niet doet verraadt hij zijn achterban namelijk gewoon. Het is duidelijk dat met name Mark Rutte er geen enkel probleem mee heeft om dat te doen — hij doet niet anders: geen geld voor de Grieken, 1.000 euro voor iedere werkende Nederlander en zo kan ik nog wel even doorgaan — maar gelukkig is Krol uit heel ander hout gesneden.

Volgens bepaalde Twitteraars zet Krol zichzelf daarmee buitenspel:

https://twitter.com/Sywert/status/829234363028107266

Maar klopt dat wel? Geert Wilders en zijn PVV zijn vrijwel zeker bereid om Krol zijn zin te geven. Aangezien de PVV goede kans maakt om de grootste partij te worden na de volgende verkiezingen is een coalitie tussen, onder meer, die partij en 50Plus absoluut niet uitgesloten. Ik begrijp dat de leden van het partijkartel daar bijzonder ongelukkig mee zullen zijn, maar dat betekent niet dat dit een onmogelijke coalitie is. Sterker nog, het klinkt met de dag logischer, ook al omdat 50Plus de immigratiekritiek en het euroscepticisme van de PVV tot op zekere hoogte wel degelijk deelt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Vabis

  De verlaging van de AOW leeftijd schijnt 12 miljard te kosten, dit geld kan gemakkelijk worden vrij gemaakt wanneer wij de ontwikkelingshulp totaal schrappen, uit de EU gaan, de grenzen sluiten voor nep-vluchtelingen en allerlei onnodige subsidies stop zetten, en zo zijn er vast nog veel meer onnodig geldverslindende zaken te vinden.

  1. jennifer

   Helemaal met je eens,en dit vind de PVV ook. Waarom nog langer ontwikkelingsgeld wat belastinggeld van de burgers is naar dictators sturen. Denk dat niemand in Nederland die belasting betaald ooit gevraagd is of ze het er mee eens zijn dat hun geld zo weggegooid wordt naar landen waar zich na al die jaren ontwikkelingsgeld nog niets veranderd heeft. Na 60 jaar mag het wel eens genoeg zijn geld van de burgers op deze manier te verschenken. Besteed het maar in eigen land door de AOW leeftijd terug naar 65 te brengen.

  2. Zunneveldt

   Dit klinkt heel logisch, maar 12 miljard is wel héél veel geld. En dat is volgens het Centraal Planbureau een bedrag per jaar.

   En als mensen steeds ouder worden en langer blijven leven wordt dat alleen maar meer.

   Alle hulp voor vluchtelingen/gelukzoekers enz. wordt trouwens betaald uit het potje van ontwikkelingshulp. Dus voor elke euro die we uitgeven aan het bouwen van opvang e.d. gaat er een euro minder naar verre landen. Als je dat gecombineerde potje stilzet heb je ongeveer 4 miljard bespaard op jaarbasis, dus dan moet je nog 8 miljard…

   Red je dat met de EU uit gaan? Daarmee kun je als je slim onderhandelt wel veel geld besparen denk ik, maar als je ook kijkt naar Groot-Britannië krijg je meteen een hele berg onzekerheid op je bord. Ik denk dat je de eerste jaren vooral alles opnieuw moet opzetten qua afspraken met andere landen, ik werk zelf bijv. in de logistiek en dat was na Brexit al een hele puinhoop om op te lossen met Engelse klanten… Dat zal bij grote bedrijven of bij de overheid ook niet zomaar ineens opgelost zijn. Of dat dan opweegt tegen geld dat je aan de EU betaalt heb ik niet genoeg verstand van eigenlijk.

   Volgens mij is de AOW alleen opgeschoven omdat het niet anders kon, tenzij je zoals SP veel meer belasting wil heffen op hoge inkomens maar daar ben ik geen voorstander van.

 2. ikweetwatikwil

  Het komt allemaal op één ding neer. De massale “vluchtelingen” opvang. De sprookjes van de elite moeten betaald worden. Dat mag de burger doen, tot hij?zij er bij neervalt. Dat vindt de elite niet erg. Ze hebben voor plaats vervanging gezorgd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.