Henk Krol gooit de knuppel in het hoenderhok: 50Plus regeert niet mee als AOW-leeftijd niet teruggaat naar 65

Geen categoriefeb 08 2017, 10:00
Of je het nou met hem eens bent of niet, Henk Krol staat in ieder geval voor zijn beloften én voor zijn achterban. Dat verdient respect.
50Plus-lijsttrekker Henk Krol zegt al jaren dat het volstrekt belachelijk is dat de AOW-leeftijd verhoogd is naar 67 jaar en uiteindelijk vrijwel zeker naar 71 jaar. Nou ben ik het daar niet over eens met hem; het huidige systeem is onbetaalbaar, daar komt bij dat mensen veel beter voor hun eigen oudedagvoorziening kunnen sparen. Op termijn moet dat hele AOW-systeem dus worden opgeheven (behalve wellicht voor de allerarmsten).
Dat gezegd hebbende heb ik wel degelijk respect voor Krols principiële houding:

50Plus wil niet regeren met partijen die de AOW-leeftijd niet willen verlagen. In het NOS Radio 1 Journaal zei lijsttrekker Krol dat zijn partij niet aan de formatietafel gaat zitten, als het "niet weer gewoon 65 jaar wordt".

De leden van het partijkartel zullen dit wel weer ongelooflijk erg vinden -- hoe durf je verkiezingsbeloftes serieus te nemen Henk! Dat doe je toch niet? -- maar ik kan deze opstelling wel waarderen. Krols partij richt zich bewust op ouderen. Veel ouderen vinden het volstrekt onacceptabel dat ze langer moeten doorwerken -- ook al omdat ze daar helemaal geen rekening mee hadden gehouden in hun pensioenplannen. Ze keken er naar uit om op hun 65e met pensioen te gaan en nog enigszins van het leven te genieten zolang dat nog kan.
Veel ouderen willen graag reizen, naar de camping, er dagjes op uit trekken. Daar hadden ze tijdens hun werkzame leven geen tijd voor, maar op hun 65e -- als ze dan met pensioen gaan tenminste -- wél. Daar komt bij dat de gemiddelde mens op die leeftijd nog in staat is om dingen te ondernemen. Als je te oud wordt gaat dat niet meer; dan mag je plaatsnemen achter de orchideeën en moet je wachten tot het einde oefening is. Het is niet heel gek dat veel mensen totaal geen zin hebben om van dagelijks werk naar de geraniums te gaan.
Krol ageert daar al jaren tegen, wat het volstrekt logisch maakt dat hij dit tot kernpunt maakt van zijn verkiezingsprogramma, en zelfs tot breekpunt bij mogelijke onderhandelingen. Als hij dat niet doet verraadt hij zijn achterban namelijk gewoon. Het is duidelijk dat met name Mark Rutte er geen enkel probleem mee heeft om dat te doen -- hij doet niet anders: geen geld voor de Grieken, 1.000 euro voor iedere werkende Nederlander en zo kan ik nog wel even doorgaan -- maar gelukkig is Krol uit heel ander hout gesneden.
Volgens bepaalde Twitteraars zet Krol zichzelf daarmee buitenspel:
https://twitter.com/Sywert/status/829234363028107266
Maar klopt dat wel? Geert Wilders en zijn PVV zijn vrijwel zeker bereid om Krol zijn zin te geven. Aangezien de PVV goede kans maakt om de grootste partij te worden na de volgende verkiezingen is een coalitie tussen, onder meer, die partij en 50Plus absoluut niet uitgesloten. Ik begrijp dat de leden van het partijkartel daar bijzonder ongelukkig mee zullen zijn, maar dat betekent niet dat dit een onmogelijke coalitie is. Sterker nog, het klinkt met de dag logischer, ook al omdat 50Plus de immigratiekritiek en het euroscepticisme van de PVV tot op zekere hoogte wel degelijk deelt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten