Hoogleraar die beweert dat rechtse partijen anti-rechtsstaat zijn, is getrouwd met GroenLinks-kandidaat

Geen categoriefeb 15 2017, 8:23
Wouter Veraert, voorzitter van de onderzoekscommissie die beweert dat voorstellen van PVV, CDA, SGP, VVD en VNL indruisen tegen de rechtsstaat, is zelf getrouwd met Groenlinks-politica Corinne Ellemeet.
Dinsdag pakte NRC groot uit: een onderzoek zou uitwijzen dat maar liefst vijf rechtse partijen voorstellen in hun programma doen die in strijd zijn met de rechtsstaat. Het onderzoek is uitgevoerd door de Commissie rechtsstatelijkheid van de Orde van Advocaten, en concludeert dat de partijprogramma's van PVV, CDA, SGP, VVD en VNL elementen bevatten die indruisen tegen de Nederlandse rechtsstaat. Hoogleraar Wouter Veraert leidde het onderzoek. Hij noemt de resultaten "schokkend":

"In de programma's lees ik dezelfde soort plannen als wat Trump nu doet in Amerika, met dezelfde discriminerende werking."

Veraert neemt fel stelling tegen de PVV in het interview:

"Als de PVV de macht zou krijgen, zijn we vrij snel onze rechtsstaat kwijt."

Behoorlijk heftige uitspraken van de onderzoeksvoorzitter. Staat onze rechtsstaat werkelijk op het spel? Je zou bijna gaan denken dat Nederland op het punt staat om t veranderen in een soort enge dictatuur, als je deze hoogleraar moet geloven. Maar is deze man wel neutraal, of houdt hij er een agenda op na? In het onderzoek, het NRC-interview of in de overige berichtgeving wordt één ding niet vermeld: voorzitter van de onderzoekscommissie Wouter Veraert is getrouwd met Corinne Ellemeet, kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks. Zij staat op de zevende plek van de kandidatenlijst en mag dus zo goed als zeker plaatsnemen in de Tweede Kamer na 15 maart.
[caption id="attachment_159586" align="aligncenter" width="636"]In deze tweet spreekt Corinne Ellemeet nog over "manlief" Wouter Veraert. In deze tweet spreekt Corinne Ellemeet nog over "manlief" Wouter Veraert.[/caption]
Het is bijzonder vreemd dat dit feit nergens wordt vermeld. Het onderzoek is immers behoorlijk politiek gekleurd: het wordt vlak voor de verkiezingen gepubliceerd en doet stevige uitspraken over rechtse partijen, terwijl linkse partijen juist als beschermers van de rechtsstaat worden opgehemeld. De onderzoekscommissie kiest daarbij een zeer brede opvatting van de rechtsstaat, waarbij ook zaken als "vluchtelingenrechten" worden meegewogen in de beoordeling. Dat is op zich al een politieke keuze, en het feit dat de hoogleraar die het onderzoek voorzat getrouwd is met een GroenLinks-politica bevestigt de indruk dat het hier gaat om een partijdig flut-onderzoek.
Het is weer een typisch staaltje van het partijkartel: een linkse hoogleraar die getrouwd is met een linkse politica leidt een links onderzoek waarin rechtse partijen worden gedemoniseerd als "anti-rechtsstaat". Triest!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten