In een verregend Volendam blijkt flyerend VNL een baken van optimisme: “Wij komen met 3, 4, 5 zetels in de Kamer!”

De dag van 15 maart nadert met rasse schreden, en dat merken ze in de wereldberoemde Noord-Hollandse vissersstad Volendam ook. Geert Wilders zei weliswaar zijn bezoek aan die plaats af vanwege veiligheidsredenen, maar het blijkt voor de concurrenten van VNL totaal geen probleem om zich deze zaterdag tóch op straat te begeven hier. Om flyers uit te delen. En straks – hopelijk – met hulp van Volendamse kiezers een aantal zetels binnen te halen. Jan Roos kon er vandaag in ieder geval rekenen op een gezellige ontvangst.

Op zaterdagochtend was het niet al te best weer in Volendam. Nabij de haven verzamelt zich een groep kandidaat-Kamerleden met witte hesjes en een blauw logo: het is VoorNederland. De aspirant-politici timmeren flink aan de weg en hopen ook vandaag weer wat mensen te overtuigen op hun partij te stemmen.

Een half dozijn kandidaten is erbij vandaag, en ook lijsttrekker Jan Roos kom meehelpen met de flyeractie die gepland staat voor vandaag. Ondanks de donkere wolken die zo nu een dan een bui genereren, toont hij zich onverschrokken. Want VNL gaat het goed doen, aldus Roos: “Het weer is natuurlijk verschrikkelijk, maar een beetje regen en een beetje wind gaan ons echt niet afschrikken,” aldus de voorman van het nee-kamp bij het Oekraïne-referendum: “Ik weet zeker dat we straks mooi in de Kamer gaan komen. 3, 4, 5 zetels is een mogelijkheid – daar doen we niet moeilijk over.”

Een winkelverkoopster neemt graag een VNL-flyer aan van Jan Roos. © Tim Engelbart / DDS.
Een winkelverkoopster neemt graag een VNL-flyer aan van Jan Roos. © Tim Engelbart / DDS.

Het rotsvaste vertrouwen in een geweldige uitslag op 15 maart blijkt een gemene deler van alle kandidaat-Kamerleden. Ronald van Tiggelen (nummer 16) verwacht weliswaar zelf straks niet te mogen plaatsnemen in de Kamerbankjes, maar schat zelf dat de partij wel 5 tot 8 zetels moet kunnen binnenhalen. Alle uitslagen daarboven zouden hem verbazen, aldus de oud-medewerker van Holland Casino, maar hij wil het ook niet uitsluiten.

Tanya Hoogwerf (plek 4, nu raadslid voor Leefbaar Rotterdam) geeft ook aan er “wel vanuit” te gaan dat VNL mensen gaat verbazen met hun score op 15 maart:”3 á 5 zetels moet gewoon haalbaar zijn als ik kijk naar de respons die we krijgen. We hebben namelijk gewoon het beste programma.”

Er is echter één probleem met de voorspellingen van de optimistische VNL-kandidaten: de peilingen ondersteunen de montere statements van de enthousiaste politici-in-de-dop (nog?) niet. Bij Maurice de Hond staat VNL op 0 zetels, evenals bij vrijwel alle andere peilbureaus . Alleen het Tilburgse LISS-panel gunt de klassiek-liberale partij één zetel. Jan Roos maakt er niet veel woorden aan vuil: “Peilingen zijn palingen,” aldus de lijsttrekker die daarmee tegelijkertijd een knipoog geeft richting de visserij die Volendam zo groot heeft gemaakt.

Maar behalve Jan Roos zijn ook andere VNL’ers er als de kippen bij om de peilingen van de hand te wijzen. Ronald van Tiggelen denkt dat er “op grote schaal manipulatie plaatsvindt,” maar veel van zijn partijgenoten willen niet zo ver gaan door te beweren dat er kwade opzet in het spel zou zijn. Joram van Klaveren (nummer 2, huidig Kamerlid), houdt het erop dat bepaalde groepen kiezers lastig te bereiken zijn voor peilingen: “Het is de afgelopen periode gebleken dat de peilingen er fors naastzaten bij grote verkiezingen,” aldus Van Klaveren die daarmee wijst op het Oekraïne-referendum en Trump: “Dat had vooral te maken met grote groepen die niet in beeld zijn, dus die doen ook niet mee aan peilingen. Dat merk ik ook aan mijn mailbox of tijdens het flyeren: mensen zeggen dat ze niet willen meedoen aan die flauwekul. Maar ze gaan wél gewoon stemmen.”

VNL-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren overleggen even met kandidaten Symen van der Meer en Tanya Hoogwerf op de Volendamse markt. © Tim Engelbart / DDS
VNL-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren overleggen even met kandidaten Symen van der Meer en Tanya Hoogwerf op de Volendamse markt. © Tim Engelbart / DDS

Tussen alle kansrekeningen door weten de VNL-Kamerleden zich in ieder geval goed te vermaken in Volendam. Op de markt krijgt Jan Roos een kistje met sinaasappels van een marktkoopman die de partij een warm hart toedraagt, en ook Louis Bontes (nummer 3, tevens fractievoorzitter van  de Groep Bontes/Van Klaveren) omschrijft de ontvangst als “hartelijk, al is het niet zo druk. Maar mensen staan hier open voor ons, en dat is belangrijk. Dus ik ben tevreden!” Die optimistische toon vindt ook weerklank bij Jan Roos, die het stadje prijst om de onverwoestbare arbeidsmoraal: “Ik heb Volendammers gesproken die zeiden: eindelijk komt er eens een partij die de problemen aanpakt – met de Europese Unie, met de integratie, met de islam. En wij komen ook nog eens op voor de hardwerkende man.” Om er tenslotte aan toe te voegen: “Want hard werken, dat kunnen ze hier in Volendam zeker!”

Of Volendam de flirt van VNL gaat waarderen zullen we nog moeten afwachten. Het stadje is namelijk traditiegetrouw een PVV-bolwerk: ongeveer de helft van de kiesgerechtigde Volendammers stemt op Geert Wilders. Maar door dat gegeven laat Jan Roos zich zeker niet door imponeren: “Als dan de andere helft straks op VoorNederland stemt, dan halen we veel zetels!” We zullen het gaan zien, op 15 maart.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. nick

  Beetje zieke actie van VNL! Om vandaag te gaan flyeren in Volendam. Niet goed snik, wat mij betreft. De verraders van de PVV, want dat zijn en blijven het, zeker voor de Volendamse PVVers, gaan flyeren op de dag dat uitgerekend Wilders verstek moet laten gaan vanwege faalbeleid van Justitie. Je blijft je verbazen over zoveel lomp en domheid.

  Denk dat de peilingen er niet ver naast zitten wat VNL betreft, hoewel ik ook geen jota geloof van de juistheid in het algemeen. We wachten het maar af.

  1. HaZ

   Ik vraag me idd ook af of dat flyeren van VNL voor vandaag in Volendam wel gepland stond. Anders een zieke actie van Roos en consorten !

  2. Michael van der Galien

   Deze flyerdag stond AL HEEL LANG gepland. Belachelijke kritiek.

  1. nick

   ok 🙂

   1. nick

    Blijft uiterst dubieus van VNL en Roos om op dezelfde dag te willen flyeren.
    En Volendamse PVVers gaan never op VNL stemmen, ze zijn het verraad niet vergeten, het zijn eerlijke mensen daar.
    Roos is aan het jokken.

 2. Syntha

  Ach…peilingen. Wij kijken er niet naar. De straks getelde stemmen is wat telt.

  Ben je een ” zwever” zoek in hemelsnaam de waarheid op, de ” gewone” media laten je niets weten, zat te vinden op het internet, de waarheid springt je om de oren.

  Infowars, Breitbart, Gatestone-instituut, you tube. ( zolang het kan, ze zijn in Amerika aan het censureren:-( ) Wees voorbereid, want de beelden kunnen schokkend zijn. Je ziet dan ook schokkende overeenkomsten met Europa. En helaas, als we pech hebben en niet juist stemmen, dan zien ook zachte zieltjes straks in werkelijkheid, wat je daar op de film ziet.

  Een gewaarschuwd mens geldt voor 2.

  Ga spitten, en ik bedoel SPITTEN!!!!! je hebt nog de kans om het te doen, benut de tijd die je hebt, voor je kinderen en je kleinkinderen, dat zijn degenen die straks het volle pond krijgen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.