Irrelevante PvdA komt weer met onzinvoorstel: homo's en gehandicapten expliciet benoemen in grondwet

Geen categoriefeb 03 2017, 19:00
De rechten van homo's en gehandicapten worden allang beschermd door onze grondwet, maar toch komt de PvdA met een symboolmaatregel om de grondwet aan te passen.
De PvdA wil artikel 1 van de grondwet aanpassen. Volgens De Partij van de Arbeid moeten namelijk de rechten van homo's en gehandicapten expliciet worden genoemd in het anti-discriminatieartikel. Momenteel luidt artikel 1 als volgt:

"Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan."

Ondanks het feit dat de zinsnede "op welke grond dan ook" de categorieën homo's en gehandicapten al omvat, vindt de PvdA het nog niet genoeg. Momenteel wordt het discriminatieverbod voor homo's en gehandicapten uitgewerkt in andere wetsartikelen, maar worden ze in de grondwet niet expliciet genoemd. Voor de duidelijkheid: het is in Nederland verboden om homo's of gehandicapten onterecht te discrimineren, net zoals het verboden is om te discrimineren op basis van godsdienst of ras. Het voorstel van de PvdA verandert dus niets, het gaat om een pure symboolmaatregel.
Dit zinloze voorstel laat zien hoe diep de PvdA is gezonken. De partij gaat op 15 maart een historische nederlaag tegemoet. In de laatste peiling staat de PvdA op 11 zetels, lager dan Groenlinks, D66 en de SP. De verkiezing van Lodewijk Asscher als nieuwe lijsttrekker heeft daar niets aan veranderd: de partij doet het nog net zo slecht als onder Diederik Samsom. Het is dus geen wonder dat de PvdA behoorlijk wanhopig begint te worden en alles probeert om toch nog wat stemmen bij elkaar te sprokkelen.
Kennelijk hoopt de PvdA met het symbolische voorstel de stemmen van homo's en gehandicapten te winnen. Het lijkt me echter zeer onwaarschijnlijk dat die zich laten overhalen door een voorstel dat totaal niets verandert aan de huidige situatie. In plaats van energie te steken in een nutteloze symboolmaatregel, kan de PvdA beter aandacht besteden aan de veiligheid van homo's in sommige wijken en op sommige scholen – met name die wijken en scholen met veel allochtonen. En gehandicapten hebben meer aan betere zorg dan aan een aanpassing van de grondwet.
Als de PvdA op deze manier doorgaat, zullen ze natuurlijk nooit uit het huidige dal klimmen dat ze in de peilingen hebben bereikt. Niemand zit te wachten op dit soort onzinvoorstellen. Het zit er dus dik in dat de PvdA een keiharde nederlaag gaat lijden op 15 maart. Mooi zo!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten