Jan Roos zet nog eens stevig aan bij BNR: ‘Pechtold vindt het grappig als militairen pangpang roepen. Beschamend!’

Terwijl de publieke omroep nog altijd doorgaat met hun liefdesaffaire jegens Jesse Klaver, is er bij de commerciële omroepen gelukkig wel plek voor een ander geluid. BNR had vandaag VNL-voorman Jan Roos te gast, die nog maar eens mocht uitleggen waarom hij vindt dat je op zijn partij moet stemmen.

Als oud-radiopresentator was Jan Roos min of meer terug op een vertrouwde plek toen hij vandaag in de studio bij BNR Nieuwsradio een uur lang de tijd kreeg om tegenover presentator Jörgen Raymann uiteen te zetten waarom zijn partij VNL de beste keuze is op 15 maart. Luisteraars mochten onder het mom van ‘ask me anything’ vragen afvuren op Roos, die daar heel goed mee omging.

VNL-lijsttrekker Jan Roos maakt zich met name kwaad over de defensiebezuinigingen. Hij geeft aan ‘niets’ met Donald Trump te hebben, maar geeft hem wel groot gelijk dat het eens tijd wordt dat Nederland fors gaat investeren in ons leger:

“De NAVO moet het vrije westen vrij houden,” aldus Jan Roos, die aangeeft dat zoiets niet zomaar gebeurt. “We moeten ons aan afspraken met de NAVO houden.” Momenteel doet Nederland dat namelijk niet. Onder verschillende regeringen is namelijk fors bezuinigd op defensie – ook door de PVV, zegt Jan Roos – waardoor het nu acuut nodig is geworden om €5 miljard extra te investeren in ons leger. Want anno 2017 is defensie “gedenigreerd” en “kapotgemaakt” door de andere politieke partijen. Jan Roos:

“Militairen moeten pangpang roepen. Pechtold vindt dat grappig, maar ik vind het beschemend.” Jan Roos verwijst daarmee naar de bezuinigingen die defensie heeft moeten uitvoeren op wapens en uitrusting, dankzij de gevestigde orde. Militairen lopen rond in “goedkope Chinese uniformen” en moeten “in een tentje slapen” terwijl ze worden bedreigd door mortieren.

De Amerikanen hebben er inmiddels schoon genoeg van dat Europese landen zulke klaplopers zijn, vertelt Jan Roos aan Raymann. En dat is heus niet alleen Trump: “Ook Obama.” De vorige president heeft – zoals Jan Roos benadrukt – inderdaad gewaarschuwd dat Europa de eigen boontjes mag gaan doppen als men de defensiebestedingen niet verhoogt.

Jan Roos heeft het duidelijk naar z'n zin in de studio met BNR-presentatoren Jörgen Raymann en Jaap Jansen.
Jan Roos heeft het duidelijk naar z’n zin in de studio met BNR-presentatoren Jörgen Raymann en Jaap Jansen.

Aan het slot van de uitzending wordt er nog een audioclip gedraaid van DENK-leider Tunahan Kuzu. Die is zuur omdat Jan Roos hem “het opperhoofd van de vijfde colonne in Nederland” heeft genoemd. Kuzu heeft één verzoek aan Jan Roos: “Kap er gewoon mee!” Maar de VNL-leider is onverbiddelijk:

“Dat doe ik zeker niet. Kuzu vergelijkt collega Wilders met Hitler en zegt dat allochtone patiënten eerder worden weggespoten door Nederlandse artsen.

Hij zegt tegen verruwing te zijn, maar hij is de verruwing zelf: hij kon niet eens Sylvana Simons binnenboord houden.”

En ook partijgenoot Farid Azarkan krijgt een oplawaai:

“Zijn nummer twee gaat naar politieke bijeenkomsten waar het verboden is voor vrouwen.”

Dus nee, aldus Jan Roos, zo doen we het niet in Nederland.

Die zit, en dan is het uurtje Jan Roos bij BNR alweer voorbij. Wie even de tijd heeft: je kan het hier terugluisteren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Ni28

  “Ik heb niets met hem maar ik geef hem gelijk”. Dat is precies wat zo velen al zeggen. Als ik iemand gelijk geef ga ik niet tegelijk beweren dat die persoon tegelijk niet deugd. Zoals Wilders heeft in vele dingen gelijk maar ik verafschuw Wilders. Kom gewoon op uit, denk ik dan. Ik vrees dat Jan Roos ook enige politieke correctheid in zich heeft al kan het tactiek zijn. Door officieel Trump en Wilders te verafschuwen mag hij tussen de rest komen maar bent je dan echt anders? Dat vind ik een schaduwkant op zijn leiding.

 2. Wim

  Ook Roos is bevangen door het oorlogsvirus. Komt niet verder dan ordinair Trump en Wilders in de hoek te zetten. Totaal geen aanwinst voor vernieuwing.

 3. ikweetwatikwil

  Dat is mij ook opgevallen Ni28. Jan Roos deelt smeren uit naar Wilders en probeert ze later uit te poetsen. Maar de toon is gezet. Maar gelukkig heeft hij alleen zichzelf er maar mee.

  1. Ni28

   Roos zegt vele goede dingen die door anderen niet gezegd worden maar wilt tegelijk tussen de rest passen. Toch nog een mankement in de ruggengraat.

 4. Gustaafff

  Jan Roos slaat de spijker op de kop. Enerzijds geeft hij duidelijk aan dat hij niets met Donald Trump heeft, anderzijds laat hij horen hoe de knettergekke president wel een punt heeft wat de Europese Defensie betreft. Jarenlang heeft de PVV + alle linkse partijen naar believen bezuinigd op de krijgsmacht, om vervolgens wel voortdurend het ambitieniveau op te krikken.

  1. Wim

   Vertel even hoe veel jaren de PVV in het kabinet heeft gezeten en verantwoordelijk gemaakt kan worden voor de bezuinigingen.

    1. Wim

     @wim, welnee. De defensiebegroting verhoging is iets typisch rechts.

     Jeetje. dus de PVV is niet rechts meer.

     1. Gustaafff

      Jawel, maar wat opvalt, is dat alle rechtse partijen (VVD, CDA, CU, SGP) veelvuldig tegen meer bezuinigingen stemde. De Vrijheidspartij wilde meer, meer plunderingen van de Defensiekas.

   1. Gustaafff

    @wim, naast dat gedoger PVV in 2010 nog akkoord ging met een bezuiniging van 300 miljoen (!) op Defensie, heeft zij altijd voorgestemd als het bezuinigingen betrof. Jan Roos is daar duidelijk ook achter gekomen en de liberaal legt de vinger op de zere plek.

    http://www.militairespectator.nl/thema/artikel/een-strijd-om-de-defensiebegroting

    Kopje: “Oorzaken van trendbreuk”; zie tabelletje.

    1. Wim

     Het is opvallend dat juist religieuze partijen meer willen steken in oorlogstuig. Wat voor boek lezen ze toch allemaal.

     1. Gustaafff

      @wim, welnee. De defensiebegroting verhoging is iets typisch rechts.

     2. van Urk

      Dat heeft met conservatieve gedachtewijze te maken en niet vanwege religieuze zaken, beste Wim. Rechtse partijen zijn conservatief: Houden vast aan traditionele waarden en normen. Benadrukken wat al bereikt is en houden daar aan vast. Veranderingen moeten langzaam plaatsvinden. In tegenstelling van linkse partijen die progressief zijn. Zij reageren op veranderingen in de maatschappij met nieuwe maatregelen. De samenleving moet veranderen. De verhouding tussen de mensen moet veranderen, meer gelijkwaardigheid. Linkse, progressieve, politici hebben vaak contact met actiegroepen.

     3. Gustaafff

      @van urk, mee eens. Maar de wijze waarop de progressieve provincie in ons politieke landschap soms omspringt met onze krijgsmacht, is zowel naïef als roekeloos. Roos geeft terecht aan dat onze militairen nu pang-pang roepen bij oefeningen en de tanks die lenen we van Duitsland. Een dictator in het Oosten (Poetin), een ongeleid projectiel in het Westen (Trump), terroristen en oorlogen in het Midden-Oosten (Syrië) en we moeten altijd meedoen aan militaire acties (Mali, Irak, Afganistan).

      Elk weldenkend mens weet dat je dan niet moet bezuinigen, maar plussen.

 5. Sam C

  Jan Roos is goed bezig laten we hopen dat hij met VNL wat zetels krijgt.
  Wat extra verstrekking op rechts kunnen we wel gebruiken.

 6. Ni28

  Gustaaff denkt dat CU en CDA rechtse partijen zijn.

  1. van Urk

   Ni28@ CDA is van nature een rechts partij ja. In de volksmond conservatief. Maar van nature praten we niet over links of rechts alleen maar over thermen als liberaal, conservatief en progressief. D66 is bijvoorbeeld een liberaal-progressief partij ook bekend als links of sociaal-liberalisme. Terwijl CU links-conservatief is. Deze partijen staan dan ook tussen de scheidslijn van linkse en rechtse partijen.

   1. Floris

    De bloedgroepen van het CDA bestaan uit CHU (zeer conservatief), ARP en KVP (beiden gemengd).

    De laatste 2 deden mee aan het meest linkse kabinet dat Nederland ooit heeft gehad: het kabinet Den Uyl. De CHU moest daar niets van hebben.

    Het CDA is in feite een gespleten partij die zowel een sterke rechter- als een sterke linkervleugel heeft en dat is vanaf het begin af al zo geweest.

    Het CDA staat dus niet “tussen een scheidslijn” maar is op sommige punten overwegend rechts en op andere overwegend links.

    De punten die er voor mij toe doen, zoals immigratie en integratie, zijn de punten waarop het CDA overhelt naar links.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.