Moet je zien: Mark Rutte wordt héél boos als je hem confronteert met zijn gebroken verkiezingsbeloftes

Afgelopen zondag gingen de lijsttrekkers in debat. Alle lijsttrekkers? Nou ja, sommigen waren er niet bij. Niet allemaal waren ze uitgenodigd, maar er waren ook afzeggingen. Eén daarvan was Mark Rutte, die als premier weigerde mee te doen met het premiersdebat. Is dat niet een beetje gek? Nee, niet als je nog een keer naar de beelden van Rutte’s laatste Kamerdebat kijkt.

Op dinsdagavond 21 februari stond Mark Rutte de Tweede Kamer te woord. Het zou de laatste keer zijn als (missionair) minister-president, maar daarmee was het onderwerp van het debat niet minder prangend: Rutte sprak namelijk over het associatieverdrag met Oekraïne. Zoals bekend had Rutte na het verloren referendum één of ander inlegvelletje geregeld, en dat leek wel verdacht veel op een loze belofte. Oekraïne heeft er namelijk niet voor hoeven tekenen, dus alles wat in die facultatieve bijlage staat is daarmee niet meer dan een vage suggestie. Waar kennen we dat soort tactieken van? Precies: de verkiezingscampagne van 2012. Toen hield Mark Rutte de kiezer voor dat hij voor iedereen €1000 belastingkorting zou regelen, en de geldkraan richting Griekenland zou dichtdraaien. Het is allebei niet gebeurd, en de stellige indruk is nu dan ook dat Rutte’s nieuwe belofte dat Oekraïne geen lid zal worden van de EU wederom gebaseerd is op drijfzand.

Terug naar dat Kamerdebat van vorige week, want één Kamerlid besloot om Rutte te confronteren met het feit dat het Oekraïense inlegvelletje er alle schijn van had de zoveelste “€1000 van Rutte” te worden. Dat was CDA’er Pieter Omtzigt, die daar prompt een zwaar geïrriteerde en jijbakkende premier voor terug kreeg:

Deze beelden tonen haarfijn aan waarom de premier weigert om in debat te gaan met zijn collega-lijsttrekkers in deze verkiezingscampagne. Nu is het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt die Rutte op een dinsdagavond terwijl niemand keek wat pijnlijke vragen stelt over inlegvelletjes bij Oekraïne-verdragen, de €1000 die elke Nederlander nog te goed heeft van de premier en het VVD-hersenspinsel dat er geen cent meer naar de Grieken zou gaan. Maar tijdens die debatten die Rutte nu skipt zou hij op prime time worden doorgezaagd over die gebroken beloften die zich nu als een boemerang tegen hem keren. Voor 1 miljoen kijkers zouden zijn collega’s van het CDA, D66 en de PvdA geen spreekwoordelijke spaan heel hebben gelaten van de minister-president. Ze zouden nog gelijk hebben ook, en dat zou de VVD wel eens veel zetels kunnen kosten. Dat kan iemand die hoopt de verkiezingen te gaan winnen natuurlijk niet hebben.

Dat Mark Rutte niet bij het RTL-debat was heeft dus niets te maken met zogenaamde verbroken afspraken van de commerciële omroep. Dat is gewoon een smoes. De werkelijke reden is ‘m gelegen in het feit dat VVD-lijsttrekker Mark Rutte enorm bang is dat hij zal worden geconfronteerd met uitspraken van diezelfde VVD-lijsttrekker Mark Rutte, maar dan anno 2012. Die achilleshiel wil Rutte koste wat het kost niet blootleggen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. HaZ

  Pieter Omtzigt wordt hier weggezet als een drammende kleuter die om een ijsje vraagt, maar integendeel opheldering wil over een zeer relevante en deliqate kwestie, namelijk het negeren van een deel van de Nederlandse (ook zijn eigen) kiezers mbt tot de Oekraine-deal. Naar nu is gebleken dienen die papieren alsnog aangeleverd te worden door de MP, dus lachebekje veranderd in een “”raar bekje”. Trouwens een negatieve rol voor de kamervoorzitser hierin, maar dat zijn we gewend van PvdA’ers.

 2. cmsuijkerbuijk

  Daarom snap én vertrouw ik de peilingen ook niet. Wilders’ PVV zakt, omdat hij zich niet laat zien. Ruttes VVD stijgt, omdat hij zich niet laat zien? Wie het begrijpt mag het zeggen!

  1. swetsnek

   Zeg jij het maar ik kan er met mijn verstand ook niet bij .
   Al moet ik wel zeggen dat Wilders echt wel een keer zijn gezicht moet laten zien,in een debat .

   1. HaZ

    Zoals je ziet blijft Rutte zijn pluspunten aandragen ( waarvan hij denkt dat het pluspunten zijn ), ook al doen die er mbt dit onderwerp totaal niet toe. Op zich een goeie strategie, maar de hooghartigheid en arrogantie straalt er van af. En zo kennen we onze Rutte, vooral niet ingaan op ter zake doende onderwerpen, maar de aandacht afleiden van het echte onderwerp. Het lijkt Gustaafff wel……!

   2. van Urk

    Het enige wat je met liegen bereikt is niet geloofd worden als je de waarheid spreekt.

   3. jennifer

    Geeft duidelijk aan dan toch dat ook peilingen inmiddels onder de noemer gelieg en bedrieg mag vallen dan toch.

 3. Floris

  Wat een arrogante kwal is die Rutte, zeg. In feite verwijt hij het CDA dat ze in de oppositie zitten, alsof het CDA daar wat aan kan doen.

  En hij is ook nog zo onbeschoft om de vragen van Omzigt te negeren en in plaats daarvan de loftrompet over z’n trieste kabinetje te gaan steken. Wat een laag bij de gronds mannetje. Bah!

  M’n vader heeft z’n hele leven VVD gestemd, maar als hij het optreden van deze smerige gladjanus had kunnen zien zou hij zich in z’n graf omdraaien.

 4. Freelux

  Wat een fopdemocratie is het toch ook als van Rutte niet eens antwoord op een vraag wordt geëist, maar hij gewoon met een jij-bak de vraag kan ontwijken. Volgens mij moet een politicus verantwoording afleggen aan de bevolking en dus openheid van zaken geven en gewoon antwoord geven. Maar dat hoeft in onze bananenrepubliek blijkbaar niet meer. En hoe zo’n nepvoorzitter Rutte elke keer met leugens, ontwijkingen en ontkenningen steeds overal mee weg laat komen is ook schrijnend om te zien. Ze moet gewoon zeggen: ‘Rutte nu geef je eens antwoord op de vraag’. Maarja, die voorzitter zit in hetzelfde partijkartel als Rutte, namelijk dat van dat de trein door moet rollen en verdere integratie van de EU bewerkstelligd moet worden. Dus die gaat geen kritische opmerkingen maken. Een grote poppenkast is onze democratie geworden.

 5. Sniper666

  Mooi stukje film wat is het toch een misbaksel hè die Rutte.

 6. nick

  Er komt toch nog een debat met wegduiker Rutte?
  Ik hoop zeer dat hij totaal ingemaakt gaat worden door zijn collega’s, hij verdient het! Wat is die man door de mand gevallen..hoe het bestaat dat de VVD nog zoveel zetels krijgt in de peilingen is een totaal raadsel. Of zijn er echt zoveel mensen gehypnotiseerd.

 7. J.C.

  @HaZ

  “Zoals je ziet blijft Rutte zijn pluspunten aandragen ( waarvan hij denkt dat het pluspunten zijn ), ook al doen die er mbt dit onderwerp totaal niet toe. Op zich een goeie strategie, maar de hooghartigheid en arrogantie straalt er van af”.

  Ik noem dat al sinds jaar en dag de semantische trucjes van Mark Rutte (VVD). De eenheidsworst laat hem er al ruim 5 jaar mee wegkomen. Arm Nederland.

  Ik zag vanavond Pechtold bij Pauw en Jinek. Hij gaf daar toe dat D66 “in de jaren 90” dingen als de oververtegenwoordiging in de criminaliteit van niet-westerse allochtonen niet wilde zien, terwijl deze er wel waren en ook dat het probleem van verdringing van Nederlandse arbeiders door de arbeidsmigratie uit Oost-Europa vooraf niet goed door D66 was ingeschat. Het advies aan de werkloze jongeren uit Almelo, als gevolg van die verdringing, van D66 is: ga Duits leren.

  Dat “in de jaren 90” is hetzelfde semantische trucje dat ik bij Mark Rutte hiervoor al aanstipte, maar wat ik het meest walgelijk vind, in deze bekentenissen van D66, is wel
  dat toen de PVV het eerder zag en benoemde, de PVV vooral door D66 werd neergezet als xenofoob en veroorzaker van een tweedeling in de Nederlandse samenleving. Gaat Pechtold van D66 nu afstand nemen van deze opruiende taal jegens de PVV en excuses aanbieden, zolas D66 dat keer op keer wel van de PVV verlangd, of is Pechtold van D66 daadwerkelijk een miezerige mannetje.

  Ik stem PVV.

  1. HaZ

   Zowel Pechtold als Rutte zijn miezerige mannetjes.
   Ik stem PVV.

 8. LieverKipsLeverworst

  Wat een onbeschoft stuk vreten die Rutte. Een schande voor Nederland.
  En toch stijgt die flutpartij van hem in de peilingen. Wie het nog snapt mag het zeggen.

 9. Ome Ga

  Ach, de Nos. En de hele msm fake media. Gecontroleerd. Manipulatief. En niet omdat het Volk het zo graag wil.

  “The Central Intelligence Agency (CIA) Owns Anyone of Any Significance in the Mayor Media”, William Colbey (CIA).

 10. corfo

  Zo’n kind (Rutte) gun je toch een lolly ? Kan me niet voorstellen dat een moeder van zó’n kind kan houden !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.