Nepnieuws! Irakees die beweerde dat moeder stierf door reisverbod blijkt enorme leugenaar

Geen categoriefeb 02 2017, 19:00
Het internet ontplofte toen bekend werd dat een Irakese vrouw overleden was door het inreisverbod van Trump - en nu blijkt dat daar niets van klopt, blijft het raar genoeg stil.
Oh, wat is die Trump toch een nare man. Hij hitst ons allemaal op, sluit mensen uit en nu heeft hij ook nog eens een onnodig sterfgeval op zijn geweten. Weg met hem!
Dat was zo ongeveer het wereldwijde sentiment toen Mike Hager - een Amerikaan met een Irakese 'migratieachtergrond' - in een tranentrekkend verhaal liet weten dat zijn moeder was overleden door het inreisverbod van Donald Trump. Zijn lieve moedertje zou al sinds 1995 in de Verenigde Staten wonen, en met hem een tijdje zijn teruggekeerd naar Irak om familie te bezoeken. Toen zij wilden terugkeren was daar echter opeens het inreisverbod van Donald Trump: Mike mocht het land weer in doordat hij Amerikaanse staatsburger is maar zijn moeder, die slechts een 'green card' (verblijfsvergunning) heeft niet. Het noodlot wilde dat zij al een paar dagen ziek was en leed aan iets waar ze in een Amerikaans ziekenhuis makkelijk aan geholpen had kunnen worden. Doordat ze het land echter niet in mocht kon ze die zorg niet krijgen en overleed ze - allemaal vanwege dat xenofobe verbod van Trump:

I really believe this in my heart: if they would have let us in, my mom - she would have made it and she would have been sitting right here next to me (...) She's gone because of him.

Vanzelfsprekend namen de 'goede mensen' op deze wereld dit verhaal gretig over om maar aan te tonen hoe erg dit verbod levens letterlijk sloopt. En in zekere zin was dat ook absoluut zo: mensen die al jaren in Amerika wonen werden ook opeens weggestuurd, wat natuurlijk niet te rechtvaardigen valt. Wat echter nog minder te rechtvaardigen valt, is dat de bewuste Irakees dit hele verhaal verzonnen schijnt te hebben. Degene die dit wereldkundig maakte was - en nee, dit is geen grap - niemand anders dan de imam van zijn eigen moskee. Zelfs hij kon niet aanzien hoe Mike dit alles aangreep om nog meer verdeeldheid te creëren met een stel keiharde leugens.
Eerst de waarheid: zijn moeder is inderdaad overleden. Dat gebeurde echter enkele dagen vóórdat het inreisverbod inging, en kan dus vanzelfsprekend niets met dat verbod te maken gehad hebben. Dit hele verhaal blijkt dus ernstig uit zijn verband te zijn gerukt en absoluut niets van doen te hebben met een politiek besluit. Het is triest te zien hoe sommige mensen soms vanalles verzinnen om hun politieke voorkeuren te uiten, maar er is weinig walgelijker dan een zoon die de dood van zijn moeder misbruikt om een politiek statement te maken: wat ben je dan voor misbaksel als je zo respectloos met haar overlijden omgaat? In plaats van dat hij haar de rust gunt die zij verdient zal zij nu voor altijd bekend staan als de vrouw die zogenaamd overleden was door Trump. Want vergis je niet: het nieuws dat dat allemaal niét waar is zal zich interessant genoeg niet zo snel verspreiden als het oorspronkelijke bericht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten