Nieuwste peiling van Maurice de Hond slaat volstrekt nergens op

Geen categoriefeb 05 2017, 17:00
Maurice de Hond maakt er deze week een puinhoop van. Het is namelijk volstrekt niet te verdedigen dat rechts drie zetels verliest en links er drie bij pakt. Daar is Nederland veel te verdeeld voor.
Zoals wij eerder vandaag berichtten heeft Maurice de Hond vandaag een nieuwe peiling bekend gemaakt. Nou kijken wij daar elke week bijzonder naar uit omdat het aangeeft welke partijen momentum hebben en welke partijen juist wat aan momentum moeten inboeten. Je kunt één peiling niet al te letterlijk nemen, maar in grote lijnen -- dus qua ontwikkelingen -- is zo'n peiling wel degelijk erg handig.
Helaas is er dit keer iets heel vreemds aan de hand. Volgens De Hond verliezen maar liefst drie rechtse partijen een zetel. Die zetels gaan niet naar andere rechtse clubs, maar naar linkse partijen. Zo zouden SP, GroenLinks, en de PvdA profiteren van het zetelverlies van de PVV, VNL, en de VVD.
Maar dat slaat volstrekt nergens op. Welke VVD'er stapt er nou in vredesnaam over naar GroenLinks? Welke PVV'er naar de PvdA? En welke VNL'er -- een klassiek-liberale partij -- naar de SP, om maar een paar mogelijkheden te noemen? Het enige dat nog enigszins zou kunnen is dat een paar PVV'ers naar de SP gaan, maar dat is het dan wel. Voor de rest hebben al die partijen niets met elkaar gemeen.
Dit bewijst maar weer eens dat je individuele peilingen altijd met een enorme korrel zout moet nemen. Ik geloof best dat VNL een zetel kan verliezen, maar die moet dan naar de PVV of naar de VVD (of Forum) gaan. Niet naar een linkse partij. Datzelfde geldt eigenlijk voor de VVD en de PVV.
Ik vermoed dan ook dat we hier te maken hebben met een zogenaamde outlier, een peiling die niet goed is uitgevoerd waardoor de resultaten niet betrouwbaar zijn. Als De Hond zo'n beweging van rechts naar links al eerder had waargenomen, oké, maar dat is niet zo. En dat is ook niet zo vreemd, aangezien Nederland feitelijk tot op het bot verdeeld is. Linkse kiezers stappen wel over van de ene linkse naar de andere linkse partij, maar dat is het dan wel. Datzelfde geldt voor rechtse kiezers.
Kortom, ik geloof er helemaal niets van dat De Honds peiling deze week betrouwbaar is. De vergelijking met de peiling van vorige week is gewoon te onlogisch.
Jammer Maurice, probeer het volgende week maar weer. Gaan we kijken of we de uitslag dan wél serieus kunnen nemen. Voorlopig ga ik er in ieder geval vanuit dat hij links overschat en rechts deze week onderschat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten