Ontspoorde Thomas von der Dunk vergelijkt keuze voor Geert Wilders met keuze voor NSB in jaren ’30

En het mag allemaal in Nederland. Graag zelfs, bij sommige kranten.

Kennen we allemaal Thomas von der Dunk nog? De historicus die lid is van de PvdA, en onder die noemer column na column heeft mogen volkalken in zogenaamde kwaliteitskranten? Waar we verder niks van leerden, behalve dan dat hij een irrationele haat had jegens de enige democratie in het Midden-Oosten – Israël – en rechtse partijen maar slecht vond?

Die Thomas von der Dunk ja. En hij is terug, in De Volkskrant. Om nog maar eens te beweren dat een keuze voor Geert Wilders eigenlijk een soort keuze voor Anton Mussert is. Voor wie deze geschiedenisles nodig heeft: Mussert was de leider van de NSB – de groep die meeheulde met de nazi’s en het tussen 1940-1945 maar wát prachtig vond dat Duitsland ons land aan het bezetten was.

Mark Rutte is ook erg, aldus Von er Dunk. Hij staat voor ‘Moskou’. De VVD-lijsttrekker is daarmee eigenlijk een soort communistische leider á la de massamoordenaar Lenin. Juist ja. Rutte is misschien een leugenaar, maar deze vergelijking met bloeddorstige socialistische dictators slaat gewoon nergens op:

“[Een] reden waarom een Mussert-of-Moskou-achtige keuze ‘Rutte of Wilders’ cynisch is, is omdat juist de VVD van alle partijen de PVV mentaal het meest nabij staat en het meest in PVV-richting is opgeschoven, en dat niet alleen richting xenofobe onderbuik.”

De term “Mussert of Moskou” was een vals dilemma waarmee de NSB campagne voerde in de jaren ’30. De Sovjet-Unie komt ons land veroveren, aldus Anton Mussert en zijn partijgenoten, en de enige ideologie die sterk genoeg is om ons te beschermen, is het fascisme zoals dat door de Duitse en Nederlandse fascisten werd uitgedragen. Partijen als de SDAP – de voorloper van de PvdA – werden ook nog eens verweten te sterk op de hand van Rusland te zijn – vandaar dus ‘Moskou’.

Met Wilders en Rutte gaan we dus terug naar die tijd, aldus Von der Dunk kennelijk. De één is een fascistische landverrader, en de ander is misschien nog erger. Deze vergelijking is daarmee alles behalve onschuldig, want Mussert is na de Tweede Wereldoorlog door justitie doodgeschoten vanwege zijn misdaden en zijn hoogverraad. Is dit wat Von der Dunk ook wil met Wilders? Ik mag toch hopen van niet, zeker?

Maar hoe dan ook is het zeker niet voor het eerst dat PvdA-historicus Thomas von der Dunk uit de bocht vliegt. Eerder al suggereerde hij dat CDA’ers, VVD’ers en PVV’ers allemaal nazi’s zijn. Ook blijkt hij een aanhanger van de complottheorie over het “Finanjudentum”. In dat licht bezien mag ook deze nieuwste weinig frisse vergelijking niet geheel verrassend worden genoemd. Von der Dunk is nu eenmaal een hatelijk mannetje die achter elke graspiet een nazi ziet. Behalve dan bij zijn vrienden van Hamas, want die deugen als enigen wel!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Freelux

  Pseudowetenschappers die nog steeds over xenofobie praten, terwijl moslimaanslagen elkaar in rap tempo opvolgen zijn sowieso niet meer serieus te nemen. Met links valt sowieso geen enkel rationeel debat meer te voeren. Het enige wat ze kunnen is schelden en tieren. Je zou bijna denken dat het boze witte mannen zijn. Oh, wacht…

 2. Wim

  Ik dacht dat die vent al in een inrichting zat.

  1. loritta

   Ik had het in ieder geval WEL gehoopt!!

 3. Ni28

  Doodzwijgen!

  1. Kodi

   Van een flatgebouw afwerpen misschien een optie? Dan moet deze Islamofiel maar eens een keer de straffen van Allah aanvaarden indien hij zo graag vol op het orgel van collaboreren met de vijandige Islamitische invasie- en bezettingsmacht in Europa wil gaan.

  1. Kodi

   Raken mensen soms verward van verslaving aan het Islamitische opiaat?

 4. Ome Ga

  Wie is Thomas – von der schweinhund – von der Dunk?
  Obersturmschweinhundkapo als voorvader, Von der?

  Dom ben je wel zeg. En slecht van binnen! Maar ja. Volksverlakkerijkrant. Sterft ook af, dat rotzooi ‘nieuws’ eh, rotzooi nep Propaganda.

 5. Nasrani

  Grappig. De NSB-ers heulden juist met de vijand. Zij waren degenen die zeiden dat de Duitsers en hun nazi ideologie wel mee vielen. Nu zijn het juist de linkse mensen die zeggen dat de moslims en hun ideologie wel mee vallen. De geschiedenis herhaald zich. De goede afloop hopelijk ook. Wellicht zien we dan deze meneer eens kaal op de televisie.

 6. jennifer

  Deze man begrijpt schijnbaar niet dat als je een keuze maakt voor links,je meer een NSBer bent bij sommige linkse partijen.

 7. Floris

  Is dit een historicus? Zo ja, dan dient per omgaande z’n diploma ingenomen te worden.

  Als er “iets” is dat veel gemeen heeft met het nationaal-socialisme dan is het wel de islam. De jodenhatende Grootmoefti van Jeruzalem kon het niet voor niets zo goed vinden met Adolf en Mein Kampf is al jaren een bestseller in het Midden-Oosten.

  Dus als we gaan godwinnen en vergelijkingen trekken met de NSB dan komen degenen die het opnemen voor de islam en Hamas daar als eerste voor in aanmerking. Types als Van der Dunk dus.

  1. Kees

   Precies! En van wie waren ook al weer de volgende woorden: Hitler is voor mij een bron van inspiratie, omdat zich rond de Fuehrer een herboren, zelfbewust volk heeft geschaard dat zich niet alleen door materiele waarden laat leiden. Dit waren de woorden van Joop den Uyl, de stamvader van huidig “links” …….

 8. Wim

  Uit de officiële statistieken van het Duitse Bundes Kriminal Amt blijkt overduidelijk dat buitenlanders naar verhouding veel vaker betrokken zijn bij misdaden dan Duitsers. 9,5% van de bevolking bestaat uit migranten en asielzoekers, en is verantwoordelijk voor 33,1% van alle verkrachtingen, 36,1% van alle moorden, 38,4% van alle roofovervallen, en 43,3% van alle (zwaardere) diefstallen. De cijfers geven bovendien een vertekenend ‘positief’ beeld, want alle Duitsers met een migrantenachtergrond –nog eens 11,5% van de bevolking- zijn bij de autochtone Duitsers geteld. Als dat niet was gebeurd, zou het aandeel van migranten in de misdaad hoogstwaarschijnlijk nog veel hoger zijn geweest.

 9. Laaghlandt

  Misschien iets meer inlezen over de NSB en Mussert. Kraam je wat minder onzin uit.. Zo kom je ook achter, dat de NSB in het begin ook veel joodse leden had. Je weet wel, jullie vriendjes, de enige democratie in het midden oosten… Ik lag me kapot hier….

  1. Wim

   Maar wat wil je nu zeggen eigenlijk.

   1. Laaghlandt

    Dat er teveel misverstanden bestaan over de NSB….

    1. Wim

     Ja met name bij links.

  2. van Urk

   Velen zullen ontkennen dat de NSB naast het nationalistisch ook een socialistisch partij was. Vooral socialisten willen daar doorgaans niets van weten. Volgens hen was de NSB juist antisocialistisch. De beweging deed net als Hitlers NSDAP alleen maar een socialistisch lijkend kleedje aan om arbeiders te lokken. Zeggen zij. Het klopt inderdaad dat de NSB zeer vijandig stond tegenover de leer van Karl Marx. Marxisten predikten immers de solidariteit van alle proletariers ter wereld. Ze waren tegen nationalisme, militarisme en tegen kolonialisme. Zaken waar de NSB zeer aan hechte. Als we Marx als de grondlegger van het socialisme beschouwen, dan was Mussert dus geen socialist. Maar er zijn naast het marxisme ook andere stromingen binnen het socialisme geweest. De oorsprong van het nationaal-socialisme herleid naar Ferdinand Lasalle, een tijdgenoot van Karl Marx en diens rivaal binnen de vroege socialistische beweging in Duitsland. Hoe dit ook zij, voor Mussert was de S in NSB geen grap. In het boek Het Socialisme van de NSB uit 1940 is te lezen wat met dit begrip werd bedoelt. Namelijk: “Liefde tot en bereidheid offers te brengen voor eigen volk. Dit ware socialisme gaat dus niet uit van een onwezenlijk wereldburgerschap {…} maar gaat uit van het eigen volk “. Alle Nederlanders dienden eendrachtig samen te werken, zodat iedereen verzekerd was van een redelijk bestaan. De nationaal-socialisten verklaarden de oorlog aan zowel het marxisme en het kapitalisme. In plaats van klassenstrijd wilden zij solidariteit tussen alle klassen.

   1. toetssteen

    @Van Urk
    Juist! +10.
    Afgelopen week een docu bekeken over Mussolini en wat werd daar gezegd? Juist ja Mussolini stond aan het roer van de socialistische partij.

    Ik moet dan ook hard lachen als men het heeft over extreem rechts. Wat is op de stemwijzer de meest rechtse partij? De LP. Nou als u enige overeenkomst kunt vinden met de idealen van het Marxisme, hou ik me aanbevolen. Zelf heb ik ze nog niet gevonden.

 10. Seneca

  Thomas v.d. Dunk??? Wie is dat?

 11. Mike888

  Dit soort zou in 40 45 voor de Telegraaf geschreven hebben.

 12. corfo

  Je kunt wel lezen dat hij “historicus” zou zijn, hij lééft zelfs in ’t verleden.
  Ik noem hem voortaan “histericus”.
  Meteen opsluiten met levenslange TBS.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.