Peiling: PVV en 50PLUS kelderen hard en snel, maar het Forum voor Democratie knalt naar 2 zetels

De nieuwste peiling van EenVandaag brengt vandaag slecht nieuws voor twee partijen: de PVV en 50PLUS. Het geblunder van Henk Krol en de voortdurende afwezigheid van Geert Wilders doen hun respectievelijke partijen geen goed. Met wie het wel goed gaat? Thierry Baudet van het Forum voor Democratie: die stond nog niet genoteerd bij EenVandaag maar schiet nu in één keer naar twee zetels.

Met nog twee weken en één dag te gaan naderen de Tweede Kameverkiezingen met rasse schreden. Dat beseffen ook veel kiesgerechtigde Nederlanders, waardoor er nu grote groepen kiezers op drift raken. Dat is niet even leuk voor alle politieke partijen, zo blijkt uit de peiling van EenVandaag die vanmiddag werd vrijgegeven. Het is met name onplezierig voor de PVV en 50PLUS. De PVV verliest 4 zetels, en gaat van 26 naar 22. Het verlies voor 50PLUS is na al het geblunder van Henk Krol zelfs nog groter: van de 10 zetels die de ouderenpartij had, blijven er nu nog maar 5 over.

stemmingfeb2017

Ook bij een andere partij is het armoe troef: de VVD verliest een zetel, maar is door het verlies van de PVV nu wél de gedeeld grootste partij van het land. Deze peiling bevestigt dus de trend die TNS NIPO vanochtend ook al zag: de PVV en de VVD kruipen steeds dichter naar elkaar toe.

De zetels van deze verliezers in deze peiling worden overigens vrij evenredig verdeeld over de andere partijen: de SP krijgt er weliswaar 3 bij, maar de ChristenUnie, DENK, de PvdD, D66 en het CDA moeten zich allemaal tevreden stellen met slecht één zeteltje erbij.

Maar dan het andere grote nieuws van deze peiling: het Forum voor Democratie weet 2 zetels te registreren en is daarmee in wéér een nieuwe peiling vertegenwoordigd. En dan niet met één, maar meteen met twee zetels. Steeds meer peilers zien in Thierry Baudets partij een kanshebber om op 15 maart de Tweede Kamer binnen te dringen met meerdere zetels, en geldt inmiddels als een even grote kanshebber op zetels als de vijfde colonne-lieden van DENK.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Ni28

  Baudet doet het erg goed en is inhoudelijk sterk. De hoge cijfers voor de VVD zijn onbegrijpelijk. Kennelijk zijn er toch veel mensen die van leugens, bedrog en nog meer Brussel houden.

 2. HaZ

  Naar zo’n links clubje zou ik ook niet gaan……
  http://www.telegraaf.nl/prive/27705144/__PVV_wil_niet_naar_3FM__.html
  1. speciale thema-uitzendingen om de luisteraars aan te sporen te gaan stemmen.
  2. 3FM-coryfee Michiel Veenstra (????) praat met de politici over hun muzieksmaak.

 3. Watchman

  Tja, peilingen… Hopelijk gaat dit in ’t voordeel werken voor FvD bij mensen die zich laten sturen door ‘wat de ander kiest’.

  Mijn keuze voor 15 maart heb ik allang gemaakt. Dat heeft te maken met mijn lange termijn geheugen. Ik kan me bijvoorbeeld nog heel goed herinneren dat er een massale stroom ‘vluchtelingen’ voedsel en water weggooiden en schreeuwden dat ze naar Duitsland wilden.

  Dit is echter maar één voorbeeld van wat ik heb gezien en zal blijven onthouden. En nee, een ‘afwezige Wilders’ kan daar niets tegen inbrengen.

 4. J.C.

  Wat strategisch peilen toch al niet vermag………….

  1. toetssteen

   @J.C.

   http://www.nipo.nl/nieuws/persberichten/in-de-peiling-50plus-zakt-iets-terug/

   Zelfde dag andere uitslag. Ik haal er mijn schouders over op en hecht er geen enkele waarde aan. 15 maart is de beste peiling.

 5. HaZ

  Off topic.

  Zieke geest laat aankondiging van een Wilders-verbranding achter op de fractie van het Europees Parlement.
  https://twitter.com/leondejong/status/836547133348147200

 6. cmsuijkerbuijk

  De “peilingen” hier, gaan steeds meer op de Amerikaanse enquêtes lijken. Maar het zal niet helpen!

 7. Sam C

  Ik mis VNL in deze peiling. Dat FvD 2 zetels pakt is prachtig laten we hopen dat het er meer worden.
  Dat de PVV zakt is geen wonder Wilders is totaal onzichtbaar hier profiteert de VVD van, waarschijnlijk wordt deze partij de grootste.

  1. jennifer

   Dat hij onzichtbaar is zoals je hier zegt, heeft d VVD ook wel debet aan dan toch. Hun zaten in de regering, hun hebben ervoor gezorgd dat er onbetrouwbaren figuren met dubbel paspoort in de nat. beveiliging zit. Dat dit een groot gevaar voor hem is al tien jaar lang is hiermee ook wel duidelijk, dat het zaakje van alle kanten stinkt ook. Dus ben er niet verwonderd meer over als dit vanuit het nog bestaande kabinet gestuurd is. Hoop dat Wilders in ieder geval nog een mogelijkheid heeft om ergens aan mee te doen voor de verkiezingen zonder dat de angst moet bestaan dat hij vanuit de linkse hoek de genade klap gaat krijgen.Want daar zijn ze op uit in dit land, dat de PVV zeker niet mg winnen.

   1. Sam C

    Het klopt dat ze de PVV niet willen laten winnen. Wilders hoeft de straat niet op om te flyeren hij kan toch op zijn minst in een van de programma’s verschijnen die lijstrekkers uitnodigen. En dit hoeft niet in de studio maar kan ook vanuit het parlementsgebouw. Zo als het nu gaat heeft links precies waar ze Wilders willen hebben.

 8. HaZ

  En tegen deze zieke gast mag aangifte gedaan worden……
  https://twitter.com/leondejong/status/836547133348147200

 9. Ni28

  De laatste optredens van Krol zijn het beste bewijs voor dat de pensioenleeftijd naar beneden moet.

  1. jennifer

   Dat ben ik volledig met je eens.Een waar woord, zouden ze dat in Den Haag hierdoor ook begrijpen kunnen, wat denk je?

   1. Jan de Donder

    Beste,

    Het enige wat in Den Haag wordt begrepen is de taal van het profijt, van de zeteltjes en de snoepjes die er aan vast hangen. Al de rest doet er niet toe.

    En verder kan alleen maar worden vastgesteld dat Wilders zijn eigen ruiten heeft ingeslagen. Bovendien bij deze activiteit geholpen door een stelletje brutale rekels die dachten sympathie te kunnen winnen middels het voeren van scheldpartijen. Dat en dat alleen al verklaard de afgang van 35 naar 27, en zelfs 22 als wie die van Eén-Vandaag zouden willen geloven. Treurig het te moeten vaststellen, maar het is nu eenmaal de realiteit (iets waar nogal wat luitjes blijkbaar geen boodschap aan hebben).

  2. swetsnek

   Hahaha ja zit wat in

 10. Wim

  De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron, die tussen 2014 en 2016 minister van Economische Zaken (gevolg Frankrijk staat financieel op instorten)was in de socialistische regering van premier Valls, heeft tijdens een debat over klimaatverandering gezegd dat Europa zich moet neerleggen bij het feit dat de massale immigratie van moslims nog veel groter zal worden. Macron, voormalig investeringsbankier van de beruchte Banque Rothschild, is de gewenste tegenkandidaat van de elite tegen Front National leider Marine Le Pen, die de immigratie juist wil stoppen. Vorig jaar werkte Macron nauw samen met Hillary Clinton, en hadden beide politici een privé ontmoeting om te bespreken hoe de snel groeiende vrijheidsbewegingen in Amerika en Europa in de kiem moeten worden gesmoord.

  1. HaZ

   Vrijheidsbewegingen zijn niet te stoppen, dat zullen zowel Macron als Hillary Clinton nu toch moeten toegeven. Hun rest alleen nog het grote ontkennen, waarom die vrijheidsbewegingen dan in de kiem gesmoord moesten worden. Het is net als met water en vet, het s.g. van vet is nu eenmaal zwaarder en komt dus altijd boven drijven !

 11. Ritter

  Zoals ik al meermalen heb gezegd moet Geert Wilders en/of andere PVV’ers meer in de media optreden en hun standpunten verdedigen.

  Bij veel programma’s (radio/TV) schitteren ze door afwezigheid waardoor andere kandidaten allerlei leugens en halve waarheden over de PVV kunnen vertellen zonder enige tegenspraak.

  Het vacuüm dat ontstaat door de afwezigheid van de PVV in de media word opgevuld door anderen die er wel zijn zoals Thierry Baudet en Jan Roos. Deze heren zijn dagelijks te zien en te horen in de media.

  1. toetssteen

   Meende Fleur te hebben gezien bij het vrouwendebat.

 12. George Knight

  Dat lijkt net zo’n oorlogsbericht als: onze troepen hebben om strategische redenen de hoofdstad moeten verlaten, maar hebben in het achterland een weiland met twee koeien en drie schapen manmoedig weten te verdedigen. Het ziet er op dit moment slecht uit voor de rechtse lente.

 13. henk vintage

  Mijn eigen peiling onder grote groepen vrienden, kennissen en familie peilt iets heel anders, nl ongeveer 40 zetels voor de PVV

 14. loes530

  peilingen klopt voor geen meter

  1. dapperedodo

   Ik hoop zo ontzettend dat alle peilingen er totaal naast zitten en dat FvD ineens doorstomen naar 16 zetels. Dan zal nummer 1 en 2 direct beveiliging moeten regelen. Links is afgrijselijk. De hele Vara/NPO straalt zo’n overheersende haat en overheersing uit wat betreft hun eigen meningen, dat ik soms de tv uitzet. Zo erg is het al dat ik het niet meer aan wil horen. Dan bij Lagerhuis, zo’n vrouw die over de kleren van Beaudet begint. Dus als je dezelfde kleren als Rutte en de rest draagt dan ben je ook hetzelfde. Het slaat echt nergens op. Ik wil geen politici die er bij lopen als Spekman, maar veel belangrijker: niet de ene na de andere blunder maken en de ganse wereld bij elkaar zitten te liegen. Dat vind ik niet teveel gevraagd. Ik vind Beaudet heel redelijk in zijn standpunten. Hij mag wel iets feller worden wat mij betreft tegen die rare wereldvreemde mensen, waar hij mee geconfronteerd word.

 15. swetsnek

  Ta zo roep je het ook over jezelf af,nergens op komen dagen is niet de beste weg.Jammer dat het zo moet gaan.

  1. HaZ

   Ik volg Wilders al vanaf de oprichting van zijn PVV en ik denk dat Wilders nog het een en ander in petto heeft om op het juiste moment mee naar buiten te komen wat hem stemmen op gaat leveren. Nooit te vroeg pieken heet dat 😉

  2. cmsuijkerbuijk

   @swetsnek
   Als dat dan al zo zou zijn, waarom gaat Rutte dan wél vooruit? Die komt óók niet! Daar zou dan hetzelfde voor op moeten gaan. De peilingen stinken als de palingen die ze zijn, maar dan al wel wéken dood!

  3. toetssteen

   @Zwetsnek
   Iets met Mediapark? Rings a bell?

 16. loes530

  haz heb jij dan altijd op de pvv gestemt

  1. HaZ

   100 % !

 17. poldi

  Operatie “Demonisatie Geert Wilders en downsizing PVV-peiling” is over een breed front gestart.
  Het zal niet lukken want na 15 maart is de PVV met een grote voorsprong de grootster partij en zijn Mark Rutte, Pechtold en Jesse Klaver vanwege hartklachten opgenomen in het ziekenhuis.

 18. Dam

  Zo zie je maar dat peilingen niet kloppen. Vanavond bij de Wereld draait door was PVV de grootste met 25 zetels. Al dat gezeur en bewerken met die peilingen. Ik denk dat iedereen langzamerhand wel weet waar hij/zij op moet stemmen. Peilingen zijn sturend. En debatten gekibbel en teveel mensen om tot een goed gesprek te komen. Een Witteman die hardstikke links is en sturend naar links is in debatten.
  Mijn gevoel is, ik kies rechts, die weten wat ze willen, anders blijf je in het gedraai van links rondgaan, omdat ze in veel dingen niet met elkaar overeen komen. En krijgen we weer zo’n twijfel en draai kabinet als de afgelopen jaren met een VVD erin natuurlijk die er een puinhoop van heeft gemaakt. Allemachtig er zijn er daar veel uitgezet wegens nalatig en onbetrouwbaar gedrag. Je bent toch gek als je VVD stemt nog een keer.
  En als je dan al die bangmakerij ziet die vanuit links dagelijks je woonkamer in gepompt wordt bij de NOS en RTL. en de VOlkskrant en NRC. En zij vinden dus dat rechtse kiezers populisten zijn en dommig en bang voor dit en dat. God, die linkse kliek zit niks anders te doen als mensen bang te maken. Maar 1 ding vermijden ze als de pest. Nu eens een echte doorbraak te geven aan de kiezers wat ze nu ECHT allemaal willen met de vluchtelingen instroom, ze zijn het totaal niet eens erover met elkaar. Het gaat een grote rotzooi worden met links. Wanneer je rechts kiest, komt er toch wel wat links bij om zetels te halen. Dus kijk wat je voor jezelf belangrijks vindt. Vluchtelingen import? Behalve de echte vluchtelingen en héél een consequente controle daarop? Meer geweld inbraken en berovingen wat de spuigaten uitloopt en niet eens meer gemeld mag worden in kranten en op TV ! Een inconsequent beleid van uitzetten? Achteruitgang van normen en waarden? Onze feestdagen houden of inruilen of laten verbieden door Islam aanhangers? Of ieder zijn eigen Geloof en Religie met goede controle daarop. Pinquin gewaden of fatsoenlijke Westerse kleding? Steeds meer hoofden in bandages in ruimtes en op straat en gebouwen, ondanks hoe scheef ook, dat iedereen vrij is aan te trekken wat men wil? De Euro behouden? Weg uit de EU? Weg met Brussel, stoppen met de 15 miljard per jaar uit betalen aan Turkije en miljoenen andere landen waar totaal geen controle op is? Oekraine welk in oorlog is erbij? Enzovoort. Denk gewoon praktisch wat u wel en niet wilt en baseer daar uw stem op.

 19. Gustaafff

  In de peilingen gaat Wilders keihard onderuit, maar naar het RTL-debat kwam hij niet.

  Tja.

  1. HaZ

   Guus, dit is nu al zo vaak geprobeerd aan je uit te leggen, waarom Wilders daar niet was ( en onze MP dus ook niet). Heb je daarover nu een plaat voor je kop of is het intussen uitgegroeid tot een complete bunker? Dat jij alleen wil lezen wat jij voor de waarheid houd moet je zelf weten, maar laat die trolberichten van je lekker weg, getroubeleerde volidiooot.

   1. cmsuijkerbuijk

    @HaZ
    Inderdaad: Wilders gaat “onderuit”, omdat hij niet komt. Rutte gaat “vooruit”, omdat hij (óók) niet komt. Hier klopt iets niet!

    1. HaZ

     Mee eens, hier klopt zeker iets niet, erger het stinkt naar verotte rode tomaten.

   2. Gustaafff

    Jammer dat RTL hun afspraken niet zijn nagekomen, maar daar gaat het niet om. Het gaat om zetels die je op 15 maart moet pakken. Baudet zit bij elke talkshow en stijgt twee zetels in de peilingen. Vooral nu Wilders aan huis gebonden is, was het debat een prima mogelijkheid om zich te profileren als nieuwe premier, @HaZ.

    1. nick

     FVD is HET alternatief voor de VVD!!!!
     Er gaan geen zetels van de PVV naar FVD, dat is een illusie! Ik verwacht absoluut dat FVD veel zetels van de VVD gaat overnemen en dat is prima!

 20. Jeetje

  FVD is ook het beste alternatief. Dezelfde uitgangspunten als PVV maar ook op andere gebieden een plan, en een leider die wel representabel is. Die gaan nog wel een aantal zetels van PVV wegsnoepen.

 21. Jeetje

  Ik hoop het Nick dat FVD stemmen van de VVD afpakt. Maar ik denk toch van PVV. Ik stemde vorige keer PVV maar vind nu FVD dat vind ik toch meer verhaal en Baudet vind ik inhoudelijk een stuk sterker dan Geert.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.