Peilingen: Een rechtse lente is in aantocht! PVV de grootste. VNL en Forum winnen allebei zetels!

Het gaat goed met de rechtse partijen in Nederland, zo leert de nieuwste peiling van Maurice de Hond ons. VNL wint een zetel en komt daarmee weer terug in de (virtuele) Tweede Kamer, terwijl Thierry Baudets Forum voor Democratie zelfs wordt gepeild op twee zetels. De PVV blijft ook de grootste partij van Nederland.

15 maart zou wel eens een prachtige dag kunnen gaan worden voor rechts Nederland, zo lijkt Maurice de Hond ons vandaag voor te houden in zijn nieuwste peiling. De PVV blijft namelijk onverminderd de grootste partij met 29 zetels, terwijl ook Jan Roos’ VNL winst boekt (van 0 naar 1) en tevens het Forum voor Democratie van Thierry Baudet zich weet te verdubbelen (van 1 naar 2). De VVD wordt in deze peiling dus niet de grootste partij van Nederland, zoals ze dat bij Ipsos wel konden worden: de liberalen van Mark Rutte blijven onverdoofd stilstaan op de tweede plek met 25 zetels.

peilingen 26-2-2017

De zetelstijging voor Forum voor Democratie is iets dat Thierry Baudet al lang geleden heeft voorspeld: volgens hem onderschatten de peilers het appeal van zijn partij enorm en staat hij in werkelijkheid op een zetel of zes. Met twee zetels komt hij daar al dichter bij in de buurt.

Ook het rotsvaste vertrouwen van VNL dat ze weer genoemd zouden gaan worden in de peilingen van De Hond (hier Jan Roos, hier de rest van de partij) blijkt gegrond: na enkele weken absent te zijn geweest, wint de partij weer een zetel. Eén zetel is minder dan de 3 tot 8 zetels die VNL’ers voorspellen, maar het is een begin.

Wel is het natuurlijk niet alles goud dat blinkt: de gewonnen zetels voor deze partijen zijn mogelijk gemaakt door de oerdomme AOW-fout van Henk Krol, die in één week vier van de tien zetels van zijn partij verloren ziet gaan. Die zetels komen behalve bij VNL en FVD ook uit bij het CDA (stijgt van 17 naar 18) en de PvdA (van 11 naar 12). De PvdA is daarmee voor het eerst in tijden weer groter dan de SP in de peilingen van Maurice de Hond.

Laten we al met al hopen dat de rechtse partijen de aankomende weken voor de verkiezingen nog wat kunnen doorgroeien! Als we op 15 maart dan een mooie rechtse verkiezingsoverwinning kunnen behalen, dan is Nederland na jaren van links doormodderen eindelijk wellicht weer op de weg terug. Dus hup, Roos en Baudet! Maak er nog wat van in deze laatste fase van de campagne!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Arvin

  Wanneer je kijkt naar de thermometer van de Hond, http://peil.ooip.nl/widgets/temperature , zie je dat de PVV aan de ene kant 2 zetels verlies t en aan de andere kant 2 zetels wint. Ze lijken dus enerzijds te profiteren van de crisis bij 50+ maar aan de andere kant zetels te verliezen aan FD en VNL.

 2. Limburgse Kuifje

  En weer trappen we er allemaal met open ogen in. De peilingen zijn zoals altijd in het verleden is bewezen 100% FAKE. De partij van Krol daalt ineens 40% naar 6 zetels omdat er warrigheid is ontstaan (en ondertussen is er wel duidelijkheid geboden) over de AOW leeftijd. Ja dan daalt zo’n partij spectaculair. Maar waarom zie ik geen enkele verandering in de stand van GroenLinks? Deze partij presenteert zich met een ‘ONTMASKERDE’ partijleider en het volk zou dit allemaal voor zoete koek accepteren? Gelooft u het zelf nog allemaal. FAKE en wensdromen dat is wat peilingen zijn. Manipuleren, mensen hersenspoelen, dat zijn het.

  1. Beukman

   Kuifje schrijft:
   “Deze partij presenteert zich met een ‘ONTMASKERDE’ partijleider ”

   Denk je werkelijk dat de kiezer het erg vindt dat Jesse zijn mouwen opstroopt op dezelfde manier als Trudeau dit doet, en dat hij beter is geschoold dan er op zijn CV staat?
   Ik vrees dan dat jouw bewering een gevalletje projectie is.

   1. swetsnek

    zet nu je roze brilletje maar malloot ga wat nuttigs doen elke zin van realiteit veloren zie ik

    1. Beukman

     @swetsnek
     Negen fouten in twee piepkleine zinnetjes: het is niet fraai, Babytrol. Misschien tijd voor een cursus Nederlands?

     1. Nederland-op1

      @Beukman, de boodschap van swetsnek is toch duidelijk? Heel veel hoog geschoolde mensen bakken niets van het Nederlands, maakt mij op een forum niet uit.

      En jongeheer Klaver is gewoon een idioot op ramkoers met zijn nog idiotere partij. Dat heel veel mensen het autorijden straks niet meer kunnen betalen en dat ze nog meer geld van de werkende Nederlander willen stelen zal echt goed zijn voor Nederland….ja…HOE DAN?

 3. Lieftinck

  Het zou voor het eerst zijn dat een regeringspartij die de economische wind mee heeft niet de grootst wordt. Ik herinner mij nog het beste kabinet ooit, Lubbers-1. Dat kabinet was gedurende 4 jaar waanzinnig impopulair, zowel VVD als CDA verschrompelde in de opiniepeilingen.
  Toen kwam het economisch herstel na 4 jaar keihard bezuinigen, en wel op uitkeringen en ambtenaren salarissen, dus niet zoals nu met lastenverhogingen. Laatstgenoemde legde Nederland plat door geen vuilnis meer op te halen, treinen niet meer te laten rijden enz. In eerste instantie profiteerde de VVD vlak voor de verkiezingen, maar na een briljante verkiezingsdebat van Ruud Lubbers, 1 dag voor de verkiezingen, waar hij zich als premier manifesteerde en op briljante wijze Den Uyl en Nijpels tegen elkaar liet strijden, ze streden net elkaars strot niet door, boekte Lubbers de volgende dag een enorme verkiezingsoverwinning. Kiezers vluchtte massaal van VVD naar CDA Ik vergeet dat nooit meer. Den Uyl deed het ook niet slecht, want de extreem linkse partijen verschrompelde en diens kiezers gingen naar Joop Den Uyl, maar Lubbers had net meer zetels.

  Ik ga zeker niet op Rutte stemmen, maar hij verdient wel een dikke pluim dat hij de financiën van Nederland op orde heeft gebracht, samen met Dijselbloem. Alleen weet ik ook dat Nederland op een vulkaan zit, quantitive Easing die al ons pensioengeld doet verdampen, de EURO, en dan is er ook nog de immigratie en een EU die steeds gekker wordt, tevens het gevaar van de Islam die onderschat wordt.

  Daarom stem ik niet op Rutte.

  1. jennifer

   Goed idee van jou, dus laten we hopen dat de wens vervult wordt van een rechtse lente en er eindelijk eens een andere wind gaat waaien in dit land, anders zijn we restloos verloren.

 4. Jan de Donder

  Even een eenvoudig rekensommetje maken: 29+6+2+1=38. Mijns inziens ontbreekt aan diegenen die zich hierover vrolijk maken de elementaire realiteitszin. Voor de slechte verstaanders, er zou volgens deze peiling in de verste verte geen kloeke rechtse meerderheid mogelijk zijn.

  Nog een ander rekensommetje: 25+16+12+5=58. Met Groen-links (18) erbij beschikt men reeds over een regeringsmeerderheid. Ietwat krap, maar zowel D66 als de SP zullen om politiek-correcte redenen wel willen depanneren.

  Nogmaals. diegenen die zich hierover vrolijk maken, realiteitszin lijkt niet aan hun besteed. Bovendien zou de pvv nog steeds op -6 staan vergeleken bij de situatie op 1 januari 2017. Om van te huilen met de pet op.

  1. swetsnek

   pvv staat niet op -6 maar op +14 nou jij weer kloothommel rekenene is niet jou sterkste punt he

   1. Jan de Donder

    Zoals door mij ingetikt: verschil met 1.1.2017: -6. 35-6=29. Dergelijke rekensommetjes kunnen zelfs de jochies van de basisschool maken. Het staat zelfs duidelijk in het rood te lezen in het bovenstaande tabelletje.
    Kortom, noch lezen noch rekenen noch elementaire beleefdheid blijkt aan uw persoontje besteed te zijn.

    Overigens, als u denkt sympathie te winnen middels het voeren van scheldpartijen, dan slaat u enkel maar uw eigen ruiten in!

  2. Eminem2

   Het probleem met de rekensom voor “links” is dat de SP (en ook GL) de VVD al hebben uitgesloten. Dus gaan rekenen alsof die gewoon wel een coalitie gaan vormen, doet ook een zeker gebrek aan realiteitszin vermoeden.

   De “linkse” rekensom luidt ongeveer als volgt: 18+12+11+ 4 = 45. (links plus Partij voor de Dieren). D66 is te rechts om daar zomaar bijgeteld te kunnen worden. En dat de CU zonder het CDA aan een linkse coalitie mee zou doen, is allerminst zeker.

   1. Jan de Donder

    Wel, let maar op mijn woorden: diegenen die VVD zouden stemmen zullen er naast het CDA en de pvda ook Groen-links en D66 gratis en voor niets bijkrijgen.
    Rutte zal immers alles op alles zetten om aan de macht te kunnen blijven. En op een leugen en bedriegerijtje min of meer komt het er niet meer op aan voor hem. Bovendien voelt hij zich gesteund door het Europese dictatoriaat.
    Overigens, de partijen die wel, misschien wel met de pvv zouden willen samenwerken (29+6+2+1), hoe denkt u dat zo’n groep ooiy een regering zou kunnen vormen?

    1. Kodi

     Een structureel groter wordend blok van het nieuw realisme dwingt de partijen welke coute que coute in de politiek correcte comfort zone willen blijven al tot een cordon sanitaire van wellicht minstens vijf smaldelen worden. Wel, dan gaan regeringsvorming en regeren een orgie van in de achterkamertjes bij elkaar in de kont kruipen worden. En het is juist dit soort heersen, te weten “Sjacheren, loven en bieden om de macht met het gepeupel” wat onder de Nederlandse kiezers op steeds meer aversie stuit. Ik wens zo’n coalitie veel succes in de peilingen en bij de PS-verkiezingen van 2019. Deze wens is uiteraard sarcastisch. Men kan zich ook eens reëel afvragen waarom de eens gevestigde partijen zoals PvdA, CDA en VVD, eens goed voor meer dan 130 zetels, al niet eens meer een normale meerderheid van 76 zetels kan weten te behalen. En het antwoord is dat deze partijen reeds te lang en teveel de belangen van de gewone Nederlanders hebben genegeerd en geschoffeerd.

 5. Pieterz

  Een ramp voor Nederland. Gelukkig gaat een kabinet voor deze partijen niet lukken.

  1. Jan de Donder

   … en welke partijen bedoelt u dan wel?

   1. van Urk

    Eind vorig jaar werd de voorkeur het liefst gegeven aan een kabinet van VVD-CDA en D66 met eventueel SP of Groen Links erbij. Het is duidelijk dat deze voorkeur met alle geweld daadwerkelijk ook moet gaan komen gezien het feit dat wilders kapot moet en Rutte regeren wil met Buma en Pechtold. http://www.powned.tv/artikel/rutte-wil-regeren-met-buma-en-pechthold

   2. Pieterz

    De drie partijen waar dit stukje over gaat. Welke anders?

  2. jennifer

   Ben bang dat mensen al jij al jaren een ramp voor dit land zijn toch.

   1. Pieterz

    Ik weet dat dat is wat je gelooft, Jennifer. Ik kan alleen maar hopen dat je ooit zult inzien dat jij niet beter bent dan een ander vanwege je afkomst en zult leren wat een feit precies is.

 6. George Knight

  Als deze peiling klopt, dan hebben de drie rechts-radicale partijen PVV, FvD en VNL 32 van de 150 zetels. Dat is net iets meer dan 20%.

  Als deze peiling klopt, dan hebben de drie links-radicale partijen SP, GroenLinks en PvdD 33 van de 150 zetels. Dat is meer dan PVV, FvD en VNL gezamenlijk behalen.

  Is er een rechtse lente in aantocht zoals Tim Engelbart suggereert als links-radicalen in een bepaalde peiling meer zetels behalen dan rechts-radicalen? Nee.

  Er is net zomin een linkse als een rechtse lente in aantocht. Het kenmerk van deze peiling is dat de middenpartijen VVD-CDA-D66-PvdA-CU 74 zetels halen. Het centrum vormt het motorblok van de volgende coalitie.

  Tim Engelbart doet aan wensdenken. Dat is participerende journalistiek waarbij zelfs een oppervlakkige analyse van de feiten naar de achtergrond verdwijnt. Het hoort er blijkbaar bij. Het is aan de lezers van DDS om te bepalen in hoeverre ze misleidt en bedot willen worden door de rechtse agenda van Engelbart.

  1. nick

   Dat zijn maar liefst 5 partijen, krankzinnig gewoon en een teken dat het aankomende kabinet een zeer lange formatie tegemoet gaat en een zeer korte regeer periode!

   Jammer dat de gemiddelde kiezer geen duidelijk standpunt durft in toenemen. Dat zou echt niet moeilijk moeten zijn gezien de algemenen teneur. En het is beslist niet zo dat onze economie gestegen is door dit kabinet, meer ondanks dit kabinet, dat er alles aan gedaaan heeft om de burgers te verarmen, onze welvaart te verkwanselen en onze vrijheid te beknotten.

   Mensen zijn zo makkelijk te manipuleren en velen zijn zo goedgelovig, of is het gewoon gemakzucht, onnadenkendheid en macht der gewoontes dat sommige partijen in het zg midden nog bestaansrecht hebben.
   Laten we hopen op een massaal wakker worden zodat we wel een representatieve regering gaan krijgen.

 7. Syntha

  Het zal wel. Nouuuuu, we gaan maar stemmen. DAT is wat telt. DAARMEE wordt het verloop bepaald van Nederland en opkomst of ondergang.

 8. Lex

  Als PVV stemmer vind ik het jammer dat van die riantelijke voorsprong in de peilingen weinig over is.

  Wat de PVV geen goed heeft gedaan is de afwezigheid op Debatten die al zijn geweest en nog moeten gaan komen. Wat had het nu uitgemaakt dat er 5 partijen mee deden?

  Toch weer een onverwachte uitspraak dat de islam geen recht heeft op (vrijheid van godsdienst.) Ook al ben ik het wel eens dat de islam geen godsdienst is maar een ideologie net als het communisme.

  Die radicale uitspraken pal voor de verkiezingen dat doet de PVV ookal geen goed.

  Laster campagne linkse media

  Vooral laster campagne van de linkse media heeft enige invloed zoveel onzin heb ik nog nooit bij elkaar gelezen. Waarin Geert Wilders word bestempeld als een zeven koppig monster.

  Alle registers lijken wel te worden opengetrokken vooral door linkse media als De Volkskrant, joop, Krapuul, ThePostOnline,

  Toch is de geest uit de fles en die krijgen ze er nooit meer in terug. Of de PVV nu wel o niet gaat regeren ze zullen de komende jaren een flinke dobber hebben aan Geert Widers die weer verder gaat met zijn eigen boodschap en keer op keer de 2e kamer op keer op keer op de gevaren van de Islam gaat wijzen.

  Natuurlijk hoop ik dat de PVV gaat winnen toch heb ik hier een rot gevoel bij.

  Peilingen zeggen natuurlijk ook niet alles 2012 stond de PVV ook torenhoog in de peilingen toen bleek het een twee strijd te worden tussen de VVD en de PVDA.

  Met alle ellende en gevolgen van dien.

  1. Kodi

   Er zijn nog wel twee debatten vlak voor de verkiezingen.
   Laten we het maar op houden dat wie het laatst debatteert het best debatteert.
   Go Geert, go!

 9. nienke

  Ze zullen er alles aan doen en naar mijn mening op een niet eerlijke manier om de PVV. dusdanig kapot te maken zodat hij niet de grootste wordt.
  Heb met deze verkiezingen een rot gevoel en heb een idee dat de linkse partijen allerlei trucjes uithalen om de rechtse partijen er uit te werken en het linkse tuig weer aan de macht zal kunnen komen.
  En dan kunnen ze weer verder gaan met hun walgelijke praktijken waar wij al jaren van hebben mogen genieten, Pechtold, Klavertje4, en nog wat links, de moslim knuffelaars.
  Alle grenzen open, half Afrika hier naar toe halen, het paradijs voor menig een.

 10. nederland

  Wat een zielige artikel. Zijn jullie echt zo gefrustreerd en over welke lente hebben jullie?

  Ik ben benieuwd hoe de kop van de artikel luidt volgende week, als pvv weer in de peilingen zakt. ” De winter van rechts is begonnen” ?

  Deze stijging heeft alles te maken met het verlies van 50+ wat overigens ook rechtse partij is. Dat heb ik paar dagen geleden al in een reactie aangegeven, dat aangezien die paardenlul ( krol ) op zijn bek gegaan is, levert rechts ( met name pvv ) stemmen op.

  Ik zie geen verschil tussen pvv, vnl en fvD, 50+ allemaal een pot nat. Maar om sommigen onder jullie nog even van kennis te voorzien, heb ik de volgende formaties gemaakt.

  Een rechtse kabinet ( die volgens jullie, jullie dromen waar kan maken )

  PVV
  VNL
  FvD
  50+

  Deze partijen hebben aantal zaken gemeen ( AOW 65, allemaal tegen vluchtelingen, tegen Europa, voorstander van bindende referendum )

  volgens deze peiling komt een rechtse coalitie uit op 36 zetels. mission impossible dus. Zelfs als Mark Rutte met de bovengenoemde partijen wel een coalitie vormt komt de aantal zetels uit op 61 zetels, weer mission impossible dus.

  Beste lezer en schrijver vestig niet al je hoop op een rechtse coalitie, want die zal nooit komen. Ik wil niet dat u na 15 maart, heel verdrietig en teleurstellend de komende 4 jaar in gaat.

  Vanavond was het RTL debat, dit debat heeft groot invloed op de peilingen van volgende week. Links gaat flink scoren.

  Dit is nogmaals de coalitie na 16 maart: VVD, D66, CDA en PvdA. Rutte is dus weer minister president.

  Daarom elke stem op de PVV, VNL, FvD en 50+ is letterlijk een stem voor de prullenbak, het is een verloren stem. hoe dan ook komt VNL niet in de tweede kamer.

  Overigens zelf hoop ik op de volgende coalitie: SP, GroenLinks, PvdA, D66 en CU. Maar integendeel tot jullie, daar vestig ik niet al mijn hoop op.

  1. toetssteen

   @Nederland
   Kuch, 50+ rechts? Uhm, ik geloof dat u e.e.a. gemist heeft. U had het kunnen weten natuurlijk als u zich beter zou hebben ingelezen.

   Uw çoalitie ‘heeft overigens verre van een meerderheid, dus ik zou nog maar wat sprokkelen in ‘wonderland’.

   1. nederland

    @toetssteen

    50+ is niet per definitie een rechtse partij, maar die wilt heel graag mee regeren en is de enige partij die de PVV niet uitsluit. VNL en Fvd zijn beiden wel rechtse partijen. De coalitie is in feite een rechtse coalitie.

    Verder jij had over ” mijn coalitie” over welke coalitie heb jij het over?

    Lees mijn reactie nog eens, dan begrijp je hopelijk wel. maar als jij het meest realistische coalitie bedoelt ( VVD, D66, CDA en PvdA ) dan hoef ik niet te sprokkelen in wonderland want dat is het meest voor de hand. PvdA gaat in de komende weken wel hoger in de peilingen, dat zorgt wel dat zij in een kabinet komen. We gaan het nog zien. Maar een afspraak, niet huilen na 16 maart en blijf professioneel reageren. want ik weet vrijwel zeker dat heel veel tranen na 15 maart zullen vallen.

 11. Lex

  Och och och wat een misselijkmakend stukje van Krapuul

  http://www.krapuul.nl/politiek-blog/2630721/laat-geert-wilders-in-stilte-janken/

  Waarvoor moet geert dan gaan huilen?

  Wat is dat toch een zielig links zootje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.