Peilingen: PVV verstevigt greep op de koppositie, terwijl liegende Klaver onderuitgaat

Aan de vrije val van de PVV lijkt nu toch echt een einde gekomen, aldus een experimentele nieuwe peiling.

Een terugkerend thema in de peilingen van de afgelopen week, leek toch het feit dat de PVV zware verliezen moest incasseren. De aantallen zetels die Wilders prijsgaf liepen uiteen van één tot acht, maar de boodschap was steeds hetzelfde: de PVV kachelt langzaamaan achteruit.

Een nieuwe peiling van Prendid lijkt echter aan te geven dat het gedaan is met het prijsgeven van electoraal terrein: de PVV blijft fier bovenaan de peilingen, terwijl GroenLinks van jokkebrok Jesse Klaver een zetel mag inleveren (van 14 naar 13). Wilders weet zelfs door te stijgen naar 31, terwijl concurrent Mark Rutte van de VVD het moet doen met 25 zetels:

peiling prendid 20 2 2017

Verlies is er verder voor de ChristenUnie en de PvdA, terwijl CDA en D66 één zeteltje winnen. Op klein-rechts is er ook reden voor een feestje, want zowel Thierry Baudets Forum voor Democratie als Jan Roos’ VNL weten hun zetel te behouden.

Eén kanttekening is er echter wel te maken bij deze peiling, want het is geen reguliere enquete waar een egalitaire steekproef van Nederlanders wordt gevraagd wat ze gaan stemmen. Naar eigen zeggen is de Prendid-peiling gebaseerd op voorspelling van een groep mensen: “Prendid is een prediction market (een voorspellingsmarkt) waarbij de spelers de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen voorspellen. Meedoen is gratis en diegene die het beste voorspelt wint de pot (totaal €1250). Het gemiddelde van de voorspellingen leveren Prendidvoorspellingen. Uit onderzoek blijkt dat voorspellingen van prediction markets vaak dicht bij de daadwerkelijke uitkomst zitten.”

Of die laatste bewering klopt, gaan we ongetwijfeld zien op 15 maart!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Arnoniemuss

  Je moet die peilingen niet al te serieus nemen. Tim Engelbart. “Ze zitten er zo vaak naast”, hoor ik jullie vaak zeggen. En de leden van deze groep ook. En dit is maar 1 losse, obscure peiling, die niet eens meeweegt in de peilingswijzer. Ik duim voor jullie dat het niet te veel tegenvalt

 2. Arnoniemuss

  Je moet die peilingen niet al te serieus nemen. Tim Engelbart. “Ze zitten er zo vaak naast”, hoor ik jullie regelmatig zeggen. En de leden van deze groep ook. En dit is maar 1 losse, obscure peiling, die niet eens meeweegt in de peilingswijzer. Ik duim voor jullie dat het niet te veel tegenvalt

 3. Ni28

  Afgezien van de peilingen lees even dit om te ontdekken hoe de establishment bang is on nieuwe EU plannen voor de verkiezingen te openbaren.
  http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2017/02/eu-op-de-schop-juncker-klaar-om-op-te-stappen-455227/

 4. Gustaafff

  Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de peilers van Prendid rechtse heikneuters zijn, die opzettelijk winst noteren voor de PVV. En ik citeer DDS-baas Michael van der Galien: “Peilingen met een korrel zout nemen”.

  1. jennifer

   Guustaaf het is al avond de kleuterschool is inmiddels gesloten hoor.

   1. Gustaafff

    Dan ga ik wel terug naar huis, @jenniferjennifer.

  2. swetsnek

   hee droplul ook aanwezig leuk moet je nog rijden tweede boom rechts graag hahaha

 5. monach

  Uit het NRC en aan DDS, in geval het nog niet gelezen is.

  Dit is de Nederlandse Breitbart

  Nieuwssite De Dagelijkse Standaard groeide uit tot de spreekbuis
  van de boze witte Nederlander. Minstens zo politiek incorrect als GeenStijl, maar dan zonder de humor.
  In december 2015 lichtte Michael van der Galiën, hoofdredacteur van website De Dagelijkse Standaard, zijn medewerkers per mail in over de nieuwe koers. De site bracht op dat moment een merkwaardige mix van rechts-conservatief nieuws, clickbait en kattenplaatjes. De Dagelijkse Standaard gaat weer inzetten op rechtse politiek, deelde Van der Galiën mee. Ook zei hij van plan te zijn de site over te nemen van eigenaar Joshua Livestro. Medewerker Tim Engelbart informeerde of hij een milde koers voor ogen had, de koers die Livestro de afgelopen jaren had uitgestippeld. „Of weer voluit?” Van der Galiëns antwoord: „Weer voluit.”

  En voluit gingen ze. De in 2009 opgerichte site was nooit bang om stevig te provoceren, maar het afgelopen jaar leek De Dagelijkse Standaard louter gemaakt om links om de oren te slaan. Koppen over „gesubsidieerde Islamitische haatfeesten”, „kutmarokkanen” en „linkse onnozelaars” lieten weinig aan de verbeelding over.

  Van der Galiëns filosofie: alleen journalistiek die er met gestrekt been in gaat, kan het oude systeem doorbreken en de gedroomde rechtse lente dichterbij brengen. Onder zijn leiding – hij nam de site in juni over van Livestro – groeide De Dagelijkse Standaard uit tot Nederlands meest prominente spreekbuis van de boze witte Nederlander. Het bereik heeft hij naar eigen zeggen sinds de overname weten te verdubbelen naar twee miljoen unieke bezoekers per maand. Ter vergelijking: nrc.nl heeft 5,5 miljoen unieke bezoekers per maand, nu.nl 7 miljoen.

  De Dagelijkse Standaard – DDS voor kenners – is minstens zo politiek incorrect als GeenStijl, maar dan zonder de humor. Gewiekst als opiniesite The Post Online, maar met een meer vastomlijnde politieke boodschap. De site voert dankzij zijn fanatieke aanhang vaak de boventoon op sociale media als het over politiek gaat. Zo genereerde DDS in de laatste 30 dagen op sociale media ruim honderdduizend likes, shares en comments over de PVV, blijkt uit een analyse van sociale mediatool Talkwalker. Geen andere Nederlandse nieuwssite maakt zoveel ‘engagement’ los met berichten over partijen als de PVV, de VVD en DDS-vijanden Denk en D66.

  De vergelijking met het Amerikaanse Breitbart ligt voor de hand. Van der Galiën werkte een tijd voor die site, die wordt gezien als het platform van de alt-right-beweging. Hij noemt oprichter Andrew Breitbart zijn leermeester en was vaak te gast in de radioshow van Steve Bannon, toen Breitbart-eigenaar, nu de omstreden strategisch adviseur van president Trump. Van der Galiën ziet DDS als een mix van het oude, conservatieve Breitbart en de huidige site die de Amerikaanse proteststem vertolkt.

  Beschuldigd van misleiding

  Zoals Breitbart campagne voert voor Trump, zo steunt DDS de PVV, Forum voor Democratie en VoorNederland (VNL). De band is innig. Van der Galiën heeft regelmatig contact met de PVV en geeft graag tips aan aspirant-Kamerleden van Forum en VNL. Wilders retweet DDS-berichten vaak en gunt de site zo nu en dan een kort interview – vrij uniek, Wilders wijst interviewverzoeken van gevestigde media bijna altijd af.

  Ook de journalistieke stijl lijkt op die van Breitbart: onderwerpen zijn in de regel geschreven om verontwaardiging op te roepen, nuance ontbreekt. DDS is eigenlijk nog minder subtiel dan Breitbart. De site duidt linkse politici steevast aan met negatieve adjectieven als „huichelachtig” en „knettergek”, NRC is „de vijand”, immigranten heten sarcastisch „kansenparels”.

  Geheel in lijn met de nationaal populisten in Europa en de alt-right in Amerika hangt DDS het geloof aan dat „de linkse media” en het „partijkartel” uit zijn op de vernietiging van de „judeo-christelijke cultuur”. Dat leidt tot „een cultuurstrijd” waarin zaken als „massa-immigratie”, progressieve hervormingen en het opgeven van nationale soevereiniteit bestreden moeten worden.

  DDS wordt vaak beschuldigd van het brengen van nepnieuws, misleiding en overdrijving. Zoals veel rechtse sites meldde DDS dat Parijs dit weekend „letterlijk in de fik” stond en hele voorsteden „kort en klein [werden] geslagen door de kleine importfascisten”. Een sterke overdrijving: de omvang en schaal van de relletjes was beperkt en onvergelijkbaar met die in de herfst van 2015.

  „Misschien zijn we weleens ongenuanceerd. Maar we pretenderen ook niet neutraal te zijn”, zegt Van der Galiën aan de telefoon. „Als een links iemand zegt: genuanceerd stuk was dat, dan zijn we slecht bezig.”

  „This is war”, pleegt hij op Twitter te zeggen. Aan de telefoon: „Ik ben een warrior. Ik zie de mensen naast mij als strijders in de frontlinie.” Hij haast zich erbij te zeggen dat hij geweld te allen tijde afkeurt. „Dat laat ik aan links over.”

  Van der Galiën gelooft dat Nederland binnenkort net zo’n gepolariseerd mediaklimaat krijgt als de VS. „DDS gedijt misschien bij polarisatie. Maar jullie, de linkse media, hebben dat klimaat veroorzaakt. De gepassioneerde rechtse kiezer wordt niet gehoord in de mainstream media, ook niet bij De Telegraaf of het AD. Wij springen in het gat dat jullie hebben laten vallen.”

  Breitbart leerde hem ‘altijd direct te zijn’

  Van der Galiën bestiert DDS vanuit Izmir, Turkije, waar hij met zijn Turkse vrouw woont. Vanuit huis stuurt hij vijf vaste medewerkers aan. De site haalt de inkomsten uit advertenties en kan daarmee volgens hem goed rondkomen.

  Opvallend voor een uiterst rechtse publicist: Van der Galiën bekeerde zich in 2007 tot het soefisme, een liberale islamitische stroming. Tien jaar later is de christelijk opgevoede Fries „terug op het oude nest”. „Ik wilde niks met het moslimterrorisme te maken hebben. Ik voelde me niet thuis bij de oproepen tot geweld in de Koran.”

  In zijn middelbare schooltijd al blogde Van der Galiën vanuit het Friese dorpje Mantgum over de Amerikaanse politiek. Zijn Engelstalige analyses bleven niet onopgemerkt en hij werd tweede in een Amerikaanse blogprijs voor het beste Europese blog. In 2008 werd hij uitgenodigd voor een politiek congres in Azerbeidzjan, waar hij Breitbart ontmoette. Van der Galiën mailt NRC een foto waarop hij breed glimlachend en „ongelooflijk trots” met een arm om de toen al beroemde blogger heen staat. „Hij was de grote man daar, de oprichter van Drudge Report en The Huffington Post.” Na het congres nam Breitbart hem „onder zijn vleugels”.

  „Breitbart leerde me de confrontatie op te zoeken, altijd direct te zijn. Koppen bedenken die linkse lezers woedend maken en rechtse lezers een stuk in trekken. Provoceren als journalistieke strategie.”

  Compromisloos

  Nadat Breitbart in 2012 was overleden, kwam Trumps huidige topadviseur Steve Bannon aan de leiding. Bannon bood Van der Galiën in december 2015 een vaste baan aan. Als onderdeel van de baan zou hij een lokale Breitbart-editie opzetten „in your country”. Nog steeds weet Van der Galiën niet of Bannon daarmee Nederland of Turkije bedoelde. Beide landen passen in de strategie van Breitbart, dat zichzelf ziet als spil van een wereldwijde populistisch-rechtse beweging. De site heeft een Britse en Israëlische afdeling, Duitse en Franse edities zijn in de maak. „Ik heb het aanbod afgewezen.” Hij zou zijn werk voor andere Amerikaanse blogs moeten opgeven. „Dat wilde ik niet, ik ben heel honkvast.”

  Oud-medewerkers voelen zich na de koerswijziging niet of nauwelijks meer thuis bij DDS. „De site is geradicaliseerd”, zegt publicist Dirk-Jan van Baar. „Het revanchisme tegen de linkse kerk kan je gerust fascistisch noemen”. Columnist Rob Goossens vindt zijn oud-collega’s „compromisloos” geworden. „Ze gaan niet meer uit van redelijkheid en nieuwsgierigheid.” Oud-eigenaar Joshua Livestro noemde het door DDS bewonderde trio Wilders, Baudet en Roos onlangs in een blog „landverraders”, omdat ze zich afwenden van Europa.

  Van der Galiën, afgemeten: „Joshua heeft zijn rug toegekeerd naar waar wij voor stonden.”

  1. Beukman

   @Monach
   Thanks.

   “Misschien zijn we weleens ongenuanceerd. Maar we pretenderen ook niet neutraal te zijn”, zegt Van der Galiën aan de telefoon. „Als een links iemand zegt: genuanceerd stuk was dat, dan zijn we slecht bezig.”

 6. Mr. Charles

  Wat een opsteker, dit bericht! Te mooi om waar te zijn? Je moet in je wensen blijven geloven. De verlepte puber jokkebrok Klaverblad zakt weg, zo hoort het ook met snotneuzen, Wilders wordt veel groter dan de pathologische leugenaar Rutte. Het worden droomverkiezingen op 15 maart.

  1. Gustaafff

   Deze peiling is gefabriceerd door de rechtse peilingbureaus, onder regie van de ultrarechtse tak in onze overheid, want het is onderdeel van de peilingsstrategie. Ik kijk allang niet meer naar peilingen, zij proberen het stemgedrag van niet-PVV-ers te beïnvloeden. Trap er niet in! Rechtse lobby!

   Ja, dat klinkt krankzinnig en is het liedje wat standaard wordt gezongen als de PVV onderuit gaat.

   1. jennifer

    Zei een DENK moslim die zich hier op de site als een Nederlander en SGP er voordoet.

    1. Gustaafff

     Nee, @jennifer. Voor de tweeduizendhonderdeenentwintigste keer: ik sta op de payroll van het kabinet!

     1. jennifer

      Ha ha vorige keer ws het nog de NAVO ben je ontslagen daar.

     2. Gustaafff

      Yeah, my cover was blown.

 7. SonoftheVikings

  De peilingen geven een momentopname zoals de verkiezingen zelf dat ook zijn. Ik hoop dat Wilders nu weer gaat groeien want het is hard nodig dat er een verandering in dit land in gang wordt gezet. Wat moet voorkomen worden is dat dit land een tweede Zweden te gaat worden waarbij we overspoeld worden door zogenaamde vluchtelingen en migranten. Zweden is het voorbeeld hoe het ons zal vergaan als we de grenzen wagenwijd openhouden. De criminaliteit neemt toe van mensen die eigenlijk geen toekomst hebben en kansarm zijn om überhaupt te passen. Verder moet de islamisering van Nederland gestopt worden door zeer strenge maatregelen. Gemeentes en andere overheidsinstanties die niet meewerken worden gekort. Mensen met een dubbele paspoort verliezen deze bij criminele activiteiten en worden uitgezet. Het vluchtelingenverdrag moet onmiddelijk worden opgezegd. Nederland bepaalt zelf wie op welke gronden worden toegelaten. Niet een of ander ouderwets verdrag.

 8. buitenbeentje

  de verschillende peilingen zijn het verschil tuissen koffiedik of theeblaadjes. Beide zeer betrouwbaar, zoals de afgelopen paar verkiezingen al is gebleken.

 9. Ni28

  Gustaaff heeft een betrouwbare bron, zeker de linkse heikneuters.

 10. Gustaafff

  Ha, die Sarko!

 11. AnnaKlaver

  Michael heeft veel Turks-Nederlandse vrienden, het ergste wat je hem kunt zeggen is dat hij een racist is. Hij bekeerde zich negen jaar geleden tot de islam, ‘het soefisme is echt heel mooi’, maar sinds kort is hij weer moslim af. ‘Ik werd gewoon moe van al die aanslagen.’ Het is ook ingewikkeld, moslim zijn in de hardrechtse kerk. Maar Michael zal dus nooit Geert Wilders stemmen. ‘Moskeeën sluiten, de koran verbieden, dat is mensonterend. Dat is hartstikke gek.’

  Daar gloort iets van nuance. Maar dan laat hij het achtergrondscherm zien van zijn telefoon: een foto van een honey badger, een honingdas, het roofdier waarmee hij en zijn Amerikaanse vrienden zichzelf vergelijken. ‘Honey badgers don’t give a shit. Die pakken alles en iedereen wat ze dwars zit. Ook al is de tegenstander gemener en gevaarlijker, maakt niet uit.’

  Dat slaat de discussie dood, zeg ik. De nuance dood, de ironie dood – hoe kun je dan nog samen tot iets komen?

  ‘Ik geloof niet dat dat kan.’

 12. Ni28

  Een klein voorbeeld hoe de MSM omgaat met andere niet politiek correcte nieuws. “Immigranten heten sarcastisch kansenparels”, foei dus DDS hoe kunt je? Maar zijn de Syrische migranten niet door de officiële media voorgesteld als allemaal hoog opgeleid en dus grote aanwinst voor Nederland? Wat dus niet op waarheid gebaseerd is. Turkije houdt mensen met opleiding voor zichzelf en stuurt graag de rest door. Wat voor land moet dit worden? Daar is niet over nagedacht kennelijk. En als je iemand aanvalt dan graag volledig informeren, beste NRC. Of is dat dan ook politiek incorrect? De NRC ooit een goede blad.

  1. jennifer

   Logisch en Europa wordt overspoeld met de analfabeten de geiten ne….. en de onbeschaafde ratatoelie en radicalen van Syrie.

 13. Ria

  En waarschijnlijk zondag a.s. bij de Hond weer zakken.

 14. nederland

  Nee hoor de peilingen van TNS NIPO geven aan dat wilders 28 zetels scoort en geen 31.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.