Staatssecretaris Eric Wiebes (VVD), draait, spint en verhult inzake Belastingdienstcontroverse. Tweede Kamer rebelleert

Geen categoriefeb 02 2017, 9:00
Is draaikont Eric Wiebes de volgende bewindspersoon van de VVD die eraan moet geloven?
Gisteren voerde de Tweede Kamer een verhit debat met staatssecretaris Eric Wiebes. De bewindsman, die natuurlijk van de VVD is, heeft de Kamer namelijk niet juist geïnformeerd over problemen bij de Belastingdienst. Die problemen worden veroorzaakt door een enorme reorganisatie die de staat bakken met geld gaat kosten. Wiebes is daar verantwoordelijk voor, maar weigert verantwoordelijkheid te nemen voor de door hem veroorzaakte puinhoop.
Het debat richtte zich op twee zaken: een idiote vertrekregeling voor belastingambtenaren waardoor die gratis rijk worden van onze belastingcenten en op een onderzoeksrapport waarin gesteld wordt dat de probleem zozeer uit de hand dreigen te lopen dat de Dienst belastingen misschien niet meer goed kan innen.
Op de website van het CDA legt Pieter Omtzigt uit wat er allemaal mis is gegaan. Het is een enorme waslijst aan misstanden. Zo zegt Wiebes dat het niet mogelijk is om een reconstructie te geven van de reorganisatie. Ook blijkt dat de 'royale vertrekregeling' (waardoor ambtenaren van 64 en 65 jaar oud twee jaarlonen meekrijgen, wat bijkans onbetaalbaar is) waarschijnlijk illegaal is, waardoor de Belastingdienst een enorme boete te verwerken krijgt. Dit komt namelijk op een VUT-regeling, en dat mag niet meer. De Belastingdienst zelf waarschuwde Wiebes voor die boete, zeggen ambtenaren, maar Wiebes doet alsof zijn neus bloedt. Hij zegt zich daar niets van te "herinneren," wat political speech is voor "dit wil ik niet toegeven omdat ik dan in de problemen kom."
Dat is al erg genoeg, maar we zijn er nog lang niet. Zo gold de afvloeiingsregeling ook voor ambtenaren van de douane en van het FIOD terwijl er daar helemaal geen functies verdwenen. 301 douaneambtenaren stapten op en kregen maximaal twee jaarsalarissen mee. Die mensen worden nu vervangen door 300 nieuwe medewerkers. Er is dus geen sprake van een reorganisatie.
En dan nog iets: de mensen van 63, 64 en 65 jaar oud, die een heerlijke regeling kregen, zouden binnenkort zelf zijn opgestapt omdat ze dan met pensioen gingen Wiebes geeft dat zelf toe, maar vond het blijkbaar geen enkel probleem om de belastingbetaler toch een rekening te sturen voor hun riante afvloeiingsregeling.
Ook blijkt de hervorming ook nog eens vastgelopen te zijn. "In de continuiteitsrapportage wordt duidelijk dat de investeringsagenda achterloopt op schema. De risico’s die daaraan kleven zijn nog niet in kaart gebracht en er zijn nog geen beheersmaatregelen die dit beheersbaar maken," legt Omtzigt uit. "Ook moeten eerst gaten worden gedicht: er zijn bijvoorbeeld zoveel deurwaarders (met twee jaarsalarissen vertrokken) dat nu tijdelijk extra deurwaarders ingehuurd moeten worden voor de invordering."
Tenslotte draagt de Belastingdienst zelf de belastingen verkeerd af omdat ze de regels niet kent. Zo "heeft de belastingdienst [in 2015] naheffingsaanslagen, inclusief boetes en heffingsrente opgelegd bij de belastingdienst voor het niet correct naleven van de wet vermindering afdracht loonbelasting (WVA)," aldus Omtzigt.
Dat zijn nogal wat problemen, maar Wiebes vindt het allemaal wel best. Hij is namelijk gewoon van plan om te blijven zitten. Volgens De Telegraaf -- de krant van, voor en door VVD'ers -- zal hij het debat vrijwel zeker overleven. Omtzigt doet wat lastig, insinueert de krant, maar de meeste andere oppositiepartijen vinden het al lang best. Andere Kamerleden van oppositiepartijen worden geciteerd, maar daarbij benadrukt De Telegraaf dat zij Wiebes echt nog wel een kans of twee willen geven.
Natuurlijk is dat volstrekt onacceptabel. Deze staatssecretaris is minstens net zo incompetent als Ard van der Steur, de VVD-minister van Justitie die onlangs moest opstappen omdat hij betrokken was bij de ene controverse na de andere. Gelukkig is er iets van goed nieuws. Haagse bronnen vertellen DDS namelijk dat het nog maar zeer "de vraag is" of Wiebes dit debat daadwerkelijk overleeft. Het lijkt er dus op dat dit helemaal nog niet in kannen en kruiken is voor Wiebes en dat het debat spannender wordt dan De Telegraaf wil toegeven.
Dat komt door twee ontwikkelingen die gisteravond laat plaatsvonden. Ten eerste zond Zembla gisteren een uitzending uit waarbij de onrust bij de Belastingdienst op huiveringwekkende wijze wordt blootgelegd. Daarbij werd onder meer gesteld dat de Belastingdienst willens en wetens de privacywet overtreedt.

De Belastingdienst heeft de financiële en persoonlijke gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven in de periode van 2013 tot 2016 onvoldoende beveiligd. Diefstal en verlies kunnen niet worden uitgesloten. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten van de Belastingdienst in bezit van ZEMBLA. De Belastingdienst is hiervoor in maart 2015 al gewaarschuwd. Dat verklaren bronnen (tot op directieniveau) onder ede in ZEMBLA. Maar met die waarschuwing is niets gedaan.

Daarnaast heeft de Kamer enkele Kamervragen aan Wiebes gesteld. Zijn antwoorden zijn bizar. Zo weigert hij inzage te geven in documenten van de Raad van Bestuur, waardoor de oppositie zou kunnen controleren wat er precies besproken is en wanneer, en blijkt Wiebes al eerder geïnformeerd te zijn over de boete van 170 miljoen euro, wat hij desalniettemin ontkende. Dat is dus onjuiste informatie. Gisteravond gaf Wiebes opeens toe dat hij de Kamer hoegenaamd "ongenuanceerd" geïnformeerd had over deze materie. In gewone mensentaal noemen we dat: onvolledig en onjuist, om niet te zeggen leugenachtig.
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/826915421777444872
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/826466352772870147
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/826891020159877120
Met andere woorden, het is heel aardig en lief van het huisblad van de VVD -- ik heb het natuurlijk over De Telegraaf -- dat het net doet alsof Wiebes veilig is, maar dat is allerminst het geval. Om half tien gaat het debat verder met hem. Dan kon hij weleens dieper in de problemen komen dan hij én zijn 'journalistieke' vrienden dachten.
Overigens is dat debat hopelijk op Politiek24 te volgen. Het kan zijn dat die zender de voorkeur geeft aan een verhaal van Rutte over de toekomst van de EU, maar nu deze nieuwe feiten op tafel zijn gelegd is het debat met Wiebes natuurlijk veel spannender.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten