VNL en FVD komen met 5 en 2 zetels de Tweede Kamer in als het aan deze interessante peiler ligt

Als we de peilingen nu mogen geloven, komen Jan Roos van VNL en Thierry Baudet van het Forum voor Democratie er bekaaid af als het gaat om het aantal zetels dat ze bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen gaan houden. Eén peiler ziet echter een hoop mogelijkheden: VNL zou 5 zetels kunnen noteren, en FVD 2. Geen enkele andere peiling geeft de beide heren zoveel.

De peilingen zijn momenteel geen prettig aangezicht voor wie fan is van VNL of Forum voor Democratie. VNL verdween onlangs uit diverse peilingen, want Jan Roos “verschrikkelijk” noemde. Het Forum van Baudet staat wel genoteerd in meerdere peilingen, zij het met slechts één zetel.

De steun die deze partijen genieten op social media staat echter niet in verhouding met hun populariteit op social media, zo beweert Radboud-onderzoeker Eric Sanders:

“Kleine partijen zoals VNL en GeenPeil kunnen op basis van het aantal keren dat zij worden genoemd op Twitter, rekenen op veel meer zetels dan de gebruikelijke peilingen hen vertellen. Tot die conclusie komt Radboud-onderzoeker Eric Sanders.

De taaltechnoloog van de Nijmeegse universiteit baseert zijn conclusie op de keren dat partijen in de afgelopen tien dagen zijn genoemd op Twitter. VNL en GeenPeil komen hiermee uit op 5 respectievelijk 4 zetels, terwijl de gebruikelijke opiniepeilers hen 1 en 0 zetels geven.”

Sanders’ peiling levert opmerkelijke resultaten op. De VVD en de PVV houden elkaar momenteel in evenwicht met ieder 29 zetels, terwijl de PvdA met 24 zetels ook totaal niet mag klagen – die partij staat rond de 13 zetels in de meeste andere peilingen. DENK zou de Kamer binnenkomen met 5 zetels, terwijl GeenPeil met 4 zetels ook meteen hoge ogen gooit.

twitterpeiling-2

Nieuwe rechtse partijen als VNL en Forum voor Democratie lijken echter de grootste winnaars, met maar liefst 5 (VNL) en 2 (FVD) zetels. Volgens Sanders is steun in zijn social media-peiling niet meteen steun in het stemhokje, maar de betrouwbaarheid van social media moet niet onderschat worden:

“Bang dat vooral politiek actieve personen op Twitter zitten, zoals raadsleden, is Sanders niet. „Dat valt naar verhouding volgens mij nog erg mee. Twitter geeft bovendien mooi weer wat nieuws is in de reguliere media.””

Twitter is dus een redelijk betrouwbaar platform om steun voor partijen op te meten. Mocht de man gelijk hebben, dan is dat natuurlijk goed nieuws voor misschien wel dé twee smaakmakers van deze verkiezingen: Jan Roos en Thierry Baudet. Laten we dan ook hopen dat de Nijmeegse onderzoeker het bij het rechte eind heeft!

twitterpeiling-1


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Humbert Humbert

  Ook een leuke opsteker voor de PvdA. Ik vermoed ook dat die partij de komende week nog beduidend gaat opveren.

  1. zomaar

   zeker wij Nederlanders zijn verknocht , aan dit soort lapzwanzen .

  2. zomaar

   zeker als je Asser in zijn schele ogen kijkt , als hij de plannen bekent maakt hoe de PvdA onze samenleving , over willen laten vloeien naar de sharia wetgeving .

   daar wor je helemaal week van !!!.

   1. Humbert Humbert

    De man heet Asscher, beste komklaar.

    1. zomaar

     maakt niet uit , hij is en blijft een linkse schele clown !.

     toch lees ik nu wel een gedrag (belediging ) , die overeen komt met de andere gebande reaguurders .

     zoiets van Wim Hutten ,ect ,ect .

 2. Mr. Charles

  Leuke reken modelletjes, maar ik geloof er niet in. PvdA wordt weggevaagd, zeker onder Asscher (laat ik het eerlijk zeggen: welke moslim stemt op een jood?), het Rood Fascisme gaat de verkiezingen verliezen, de avant garde partijen van zogenaamd rechts extremen (in feite de realisten dus) winnen.

  1. Humbert Humbert

   “laat ik het eerlijk zeggen: welke moslim stemt op een jood?

   Onthullend.

   1. Gustaafff

    Het is bovendien complete onzin.

    1. hans-e-pans

     Laten we het in Godsnaam hopen.

   2. van Urk

    En welk moslim stemt nou op Geert Wilders? Maar toch gebeurde dat echt.

 3. hans-e-pans

  Als het waar is dat de VVD 29 zetels en de PvdA 24 zetels zouden halen bij de komende verkiezingen dan denk ik dat er maar een hoog hek om Nederland gezet moet worden met aan de buitenkant om de 10m een groot bord met daarop de tekst “Psychiatrische inrichting voor mensen met een slecht werkend geheugen”.

 4. nederland

  Laat ze maar dromen, beiden zullen geen zetels bemachtigen.

  Deze partijen hebben geen inhoud, ze hebben geen enkele doel. Ze roepen maar hier en daar wat, daar blijft het ook bij. VNL en FvD zijn kopie van de PVV. Elke stem dat naar deze twee partijen gaat, zal ten koste van de PVV gaan. Wat de PVV betreft:

  De PVV maakt 0% kans op regeringsdeelname laat staan wilders als premier. Gaat niet gebeuren mensen, elke stem op de PVV is de facto een verloren stem.

  Bovendien zal hij niet hoger dan 20 zetels scoren. zijn kiezers moeten dan ook de komende 4 jaar de titel ” boze burgers” dragen.

  Nederland is een prachtige land en heeft geen behoefte aan haatdragende populisten en racisten. Op alle fronten behoort Nederland tot een van de beste landen ter wereld. Ik begrijp dan ook die frustraties niet.

  Een beschaafde burger kiest niet voor fascisme, maar juist voor saamhorigheid, respect en elkaars acceptatie. Mensen die tegen vluchtelingen zijn, zijn blijkbaar vergeten, dat hun voorouders in de tweede wereld oorlog Europa ontvluchtten en een veilige plek in landen als Egypte zochten. Misschien is het ook goed om even hier aan te denken.

  Terug naar deze twee lozers. Uitslag zal hoogstwaarschijnlijk 0-0 zijn. Geen zetels dus voor deze twee lafaards.

  1. van Urk

   Mooi gezegd beste Nederlander. Stabiliteit hebben we nodig en geen wankele verdeeldheid.

  2. zomaar

   oei kerel wat maak je hiermee een blunder !!.

   “Een beschaafde burger kiest niet voor fascisme, maar juist voor saamhorigheid, respect en elkaars acceptatie. Mensen die tegen vluchtelingen zijn, zijn blijkbaar vergeten, dat hun voorouders in de tweede wereld oorlog Europa ontvluchtten en een veilige plek in landen als Egypte zochten. Misschien is het ook goed om even hier aan te denken.”

   zeker zo groot als jet. Bussenmaker en Aboutaleb gemaakt hebben , door te beweren dat wij Nederlanders bevrijd zijn door de Marokkanen.

   tja dan jou schrijven welke burger kiest voor fascisme, hier is maar een antwoord mogelijk de linkse denker cq aanhanger , zelf een fascist en zal dus (moeten) stemmen op de fascisten .

   1. nederland

    @ zomaar,

    Ik heb werkelijk geen idee waar jij over hebt. Wie zegt dat wij door de Marokkanen bevrijd zijn?

    Beste vriend, niet dat ik op de PvdA ga stemmen, maar ter info: Aboutaleb heeft met eigen inzet en moeite die positie bereikt, mensen als jij met alle respect, die gefaald hebben, hebben dezelfde kansen gehad, maar niet benut.

    @ van Urk,

    Bedankt van Urk,

    1. zomaar

     @Nederland , dat is gezegd door Jet, bussenmaker , na samenspraak met Aboutaleb toen nog gemeente secretaris in Amsterdam.

     de herdenkskransen op de dam werden na de herdenking vernielt , door groepen jeugdige Marokkanen , waarna in samenspraak Jet en Aboutaleb tot de slotsom kwamen om ook de Marokkanen als bevrijders van ons Nederlanders te noemen .

     het jaar opvolgend werd er niet meer met deze kransen gevoetbald.

     welke kansen ik in mijn leven gehad heb , en of gefaald en of benut heb , gaat jou geen donder aan.

     en ja een PvdA’er welke afkomst ook , bereikt altijd een hoge positie . 🙂

  3. Humbert Humbert

   Hear, hear!

  4. Gustaafff

   “Nederland is een prachtige land en heeft geen behoefte aan haatdragende populisten en racisten. Op alle fronten behoort Nederland tot een van de beste landen ter wereld. Ik begrijp dan ook die frustraties niet.”

   Helemaal mee eens.

   1. Nederland-op1

    En dat gaat niet zo blijven Gustaafff als we de deuren maar open houden voor iedereen die denkt dat Nederland het paradijs is. Op een gegeven moment kun je de mensen met een baan niet verder meer uitknijpen en komen we geld tekort om al die uitkeringen te betalen.

    1. Nederland-op1

     Dan krijg je van die achterlijke linkse ideeën om mensen die veel verdienen 70% belasting te laten betalen. Dat noem ik geen nivelleren meer, maar pure diefstal. Sowieso van de zotte dat wie dan ook meer aan belasting moet betalen dan dat hij zelf mag houden. Wanneer mensen netto meer overhouden, dan gaan ze dingen kopen, dan hebben we meer winkels, bedrijven en personeel nodig, dus goed voor de economie. Maar nee, dit is te moeilijk voor de huidige gevestigde orde in de politiek. Uitknijpen zo ver als het kan en als iemand het beter voor elkaar heeft dan die niet werkende lapzwanzen dan moet diegene zijn kop er af. Alles inkomensafhankelijk maken, hogere belastingtarieven en vooral geen toeslagen voor deze hard werkende mensen. Nee stel je voor dat die arme sloebers dan verdrietig worden, dat moeten we niet hebben.

     1. Peter Selie

      Gewoon triest voor woorden beste Nederland-op1 hoe je probeert je gelijk te behalen met een realistisch betoog, bij een notoire bekend staande DDS Troll.

     2. Gustaafff

      Heb jij niets te kopiëren en te plakken, @peterselie? Pas op, straks geef je nog een mening.

    2. Gustaafff

     @nederland-op-1, de huidige regering laat vluchtelingen toe die hulp nodig hebben. De gastvrijheid en ruimhartigheid máákt dit land mooi. Populistisch geschreeuw zal ons hier niet helpen.

     1. zomaar

      @Gus , nu vlak voor de verkiezingen gaat links , ook hard schreeuwen waarvoor zij de populisten betichten .

      je herkent het wel ?, de VVD met namen Rutte heeft Wilders uitgesloten , en wat zeggen zij nu weer ?, gelijk als vier jaar terug!!!.

      http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2017/02/vvd-slaat-hardere-toon-aan-over-immigratie-en-burqa-452936/

      en deze geluiden heb ik al meer gehoord in de afgelopen weken ,ook bij andere linkse partijen , die nu even rechts trekken !!!, ja is een moeilijke hé , waar slaat dat woordje trekken nu weer op ?.

     2. Nederland-op1

      Ja, vluchtelingen die als het ze hier niet genoeg bevalt doorreizen naar een ander land. Ik ben het er mee eens hoor dat mensen uit oorlogsgebieden hulp nodig hebben, maar die middenoostenlingen maken er zo’n puinhoop van dat het niet te doen is voor Europa om iedereen te helpen. De moeilijkheid voor mij is dat deze mensen alles krijgen wat ze nodig hebben (met de nadruk op krijgen) zonder er wat voor te hoeven doen. En maar klagen dat dit toch niet het beloofde land is. Het kan allemaal wel wat minder. Wekelijks hoor ik verhalen uit Ter Apel waar alle asielzoekers binnen komen en de middenstand daar klaagt steen en been. Deze gasten denken dat het normaal is om dingen in de winkel op te eten zonder te betalen omdat ze benieuwd zijn naar de smaak van dingen die ze niet kennen. En een hoop herrie schoppen als je ze er op aan spreekt! Stelen is daar de orde van de dag, ze wanen zich onaantastbaar en als ze het land uit gestuurd worden reizen ze gewoon verder. Dankbaarheid? Ik dacht het niet.

     3. Gustaafff

      Je bent weer lekker aan het generaliseren, @Nederland-op-1. Veel vluchtelingen reizen helemaal niet door naar andere landen, zij blijven hier. Bovendien krijgen ze helemaal niet de luxe zoals je stelt. Meestal worden ze gedumpt in flats met een kleine uitkering, terwijl ze ook werk moeten gaan zoeken. Maar ja, dan pakken ze de banen weer af, dus dan moeten ze thuisblijven.

     4. zomaar

      Gustaafff    16 minuten ago   
      Je bent weer lekker aan het generaliseren, @Nederland-op-1. Veel vluchtelingen reizen helemaal niet door naar andere landen, zij blijven hier. Bovendien krijgen ze helemaal niet de luxe zoals je stelt. Meestal worden ze gedumpt in flats met een kleine uitkering, terwijl ze ook werk moeten gaan zoeken. Maar ja, dan pakken ze de banen weer af, dus dan moeten ze thuisblijven.

      @Gus , ALLE zogenoemde vluchtelingen komen door 5 , 6 veilige landen eer zij hier zijn !!.

      ondanks dat zij verplicht zich aan moeten melden in het land van binnenkomst , dit verdommen zij , met hun ticket in de hand reizen zij naar het hun beloofde (door hen uitgekozen land !!, waar de sociale voorzieningen optimaal zijn voor hen .

      dus l*l niet kerel zet je ogen open !.

     5. Gustaafff

      @zomaar, de vijf, zes, zeven landen waar zij door reizen, hebben hun handen vol aan vluchtelingen. Daarom houden zij de grenzen open, zodat de vluchtelingen door kunnen reizen. Daarnaast zijn er duidelijke afspraken over de verdeling van vluchtelingen gemaakt. De meeste krijgen al opvang in de regio (Israël, ja, wil zijn grenzen wel open zetten, Libanon, Turkije en Jordanië).

      Zo rolt het hier in Nederland. Zolang wij het maar goed hebben, kunnen alle vluchtelingen naar de hel lopen.

 5. Peter Selie

  Refugees Will Cost Sweden $32.7 Billion This Year—16x Over-Budget—Only 500 Have Jobs

  Sweden’s 318,000 “Syrian” refugees, or migrants, will cost the country a bare minimum of $32.7 billion USD in 2017.

  That’s 33% of Sweden’s central government’s annual budget, and 5.5% of their GDP—imagine if the US spent $1 trillion on refugees, same proportions.

  That’s just over $102,000 per refugee per year. For reference, the average annual income in Sweden is $41,000 a year.

  Of this, $8.7 billion are the hidden costs of the migrant crime epidemic—which the government refuses to publicize.

  Furthermore, migrants are not contributing to Sweden’s economy—of those refugees that came in 2015, only 500 have jobs.

 6. Peter Selie

  Ach het maakt niet uit welke kabinetscoalitie aan het roer komt te staan na 15 maart a.s. in ieder geval zal het weer tot opluchting van de rooie, groene en tomaatkleurige rotzakken een uiterst Eurofiel circus worden, waarbij mijns inziens de spoeling behoorlijk dunner gaat worden.

  Frontex voorspelt nog eens 180.000 migranten vanuit Libië

  De stroom migranten vanuit Libië naar Italië zal dit jaar amper afnemen, verwacht het Europese grensagentschap Frontex. De organisatie waarschuwt tegelijkertijd voor gebrekkige controles in Italië.

  Afgelopen jaar probeerden 181.000 migranten de oversteek te maken vanuit Libië. Met gammele bootjes probeerden ze Italië te bereiken. Omdat de route via Turkije en Griekenland door de EU-migratiedeal werd afgesloten, besloten meer migranten via Libië te reizen. Op die route nam het aantal migranten in 2016 toe met 17 procent. >>> http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2017/02/frontex-voorspelt-nog-eens-180-000-migranten-vanuit-libie-452895/

 7. Nederland-op1

  @Gustaafff, ja klopt ik generaliseer wel een beetje, het is namelijk niet te doen om ze allemaal individueel te beoordelen. Het zijn er veel te veel!

  1. Nederland-op1

   En Gustaafff, reageer ook eens op dat wat ik schrijf over Ter Apel. Ik zit er daar met mijn neus bovenop, jij waarschijnlijk niet.

   1. Nederland-op1

    Ah, zie je, geen reactie van Gustaafff, het is altijd moeilijk om de waarheid tegen te spreken.

    1. Gustaafff

     Generaliseren is precies de reden waarom de sfeer in dit land zo rot is. Of het nou minder, minder marokkanen is, of minder, minder asielzoekers. Ik kijk wel naar de persoon.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.