VNL-lijsttrekker Jan Roos lanceert aanval op Thierry Baudet bij Business Class: ‘Man met een messiascomplex’

Aan het eind van de ochtend was VNL-lijsttrekker Jan Roos te gast bij Harry Mens in zijn tv-programma Business Class. Daar zette de partijleider nog maar even uiteen waar VNL voor stond… en ook wie er vooral niet staan voor de VNL-uitgangspunten. Allereerst Mark Rutte, Jesse Klaver en Tunahan Kuzu.. maar ook Geert Wilders en Thierry Baudet krijgen een veeg uit de pan.

Met nog 17 dagen te gaan tot de verkiezingen oogt de partij VoorNederland van Jan Roos vitaal. Ze behalen vandaag opnieuw een zetel bij de wekelijkes peiling van Maurice de Hond, en ook tijdens het campagnevoeren barsten de lijsttrekker en zijn (kandidaat-)Kamerleden van de energie. Dat was ook wel te zien aan het einde van de ochtend bij Business Class, waar Jan Roos een gesprek had met Harry Mens over de verkiezingscampagne zoals die zich nu voordoet. De voormalige GeenStijl-journalist kreeg nog eens de kans één van de belangrijkste punten van VNL uiteen te zetten: lagere belastingen en werken weer lonend maken. “Wij zijn kampioen economische groei en lastenverlichting,” zegt Roos.

Dit interview verliep dan ook stukken soepeler dan het vraaggesprek dat Jan Roos had bij Buitenhof twee weken geleden, toen de presentatrice de VNL-leider geen enkele kans gaf zijn verhaal weer te geven. In plaats daarvan moest hij op uitlating na uitlating van Geert Wilders reageren. Bij Business Class zegt Roos daarover: “Wij zijn geen PVV-light. Ik moest de hele tijd reageren op uitspraken van Wilders, maar wij hebben helemaal niets te maken met de PVV.”

Als voorbeeld daarbij noemt Jan Roos de geradicaliseerde opvatting van Wilders over de islam. “Moskeeën gaan helemaal niet dicht,” aldus de VNL-lijsttrekker die opmerkt voor godsdienstvrijheid te staan. Maar hij heeft wel een voorwaarde: “Tenzij ze geweld plegen.” Maar ook: “We gaan ook niet zoiets raars doen als de Koran verbieden.” Verder krijgt Wilders het verwijt “sociaal-economisch gewoon links” te zijn.

Ook andere concurrenten op rechts krijgen met de mattenklopper. Jan Roos stipt de onbetrouwbaarheid van Rutte en zijn verkiezingsbeloftes aan: “Zelfs een tweedehands autoverkoper zou zich nog rotschamen voor zoveel smoesjes.” Na zijn toezeggingen in de afgelopen campagne is de premier “gewoon links geweest”. Daarom dus VNL: om Nederland de rechtse partij te geven die het momenteel niet heeft.

En Baudet dan? Maar ook het Forum voor Democratie krijgt een oplawaai van de man die beroemd werd vanwege zijn matrozenpetje. Thierry Baudet heeft volgens Jan Roos “een messias-complex”, dus samenwerken met FVD zat er niet in: “Ik heb hem succes gewenst met wandelen over het water”. Wel vindt Roos het jammer dat er geen lijstverbinding komt tussen VNL en FVD. Achteraf gezien niet zo erg, denkt de politiek leider van VoorNederland. Samen met het Forum is wellicht ook “niet de beste combinatie als hij €62 miljard tekort komt.” Daarmee doelt Jan Roos op een doorrekening van het FVD door een econoom die vorige maand op deze website verscheen. Het CPB heeft het FVD-programma overigens niet nagerekend.

Maar behalve zijn directe electorale concurrenten moeten ook Jesse Klaver van GroenLinks – “dat is de partij van de krakersbeweging” – en DENK-voorman Tunahan Kuzu – “een wolf in schaapskleren” het ontgelden. Want uiteindelijk wil Jan Roos een regering “over rechts” gaan samenstellen. Hopelijk met VNL erbij, aldus de wens van de lijsttrekker en zijn gevolg.

Voor de liefhebber: de hele uitzending is hier terug te kijken. Het interview met Jan Roos begint rond 56:25.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Peter Holland

  Jan Roos is een hol vat met een ongemakkelijke lichaamstaal en de mening van een brugklasser.Veel aan hem wekt irritatie op.

 2. Ni28

  Jan Roos moet met zijn soevereine lichtzinnige houding niet zijn kansen te verspelen. Hij vertelt zinnige dingen als een komiek in een one man show. Humor in de politiek zou heel wenselijk zijn maar op dit moment is het niet handig. Ook zijn optreden in Volendam waar Wilders voor noodgedwongen moest bedanken is beetje onder de gordel. Zijn aanval op Baudet laat zien dat concurrentie en afbrokkeling een rol speelt maar hij waant zich zelf al de keizer. Dat zullen veel mensen niet op prijs stellen.

 3. unitokkie

  Baudet denkt tenminste nog werkelijk na. Dat kan je van die vissekop roosje niet zeggen. Hij is helaas nooit doorgegroeid naar een volwassen man.

 4. Syntha

  Ik hoop niet, dat deze man zich aan hetzelfde schuldig maakt als menigeen in deze kabinetsformatie, een groot hoofd hebben.

 5. Floris

  Roos mag nog niet de schoenen van Baudet poetsen.

  Maar ik hoop wel dat hij in de kamer komt. Dan valt er weer wat te lachen daar.

 6. J.C.

  “Ik moest de hele tijd reageren op uitspraken van Wilders, maar wij hebben helemaal niets te maken met de PVV.”

  Misschien moet Jan Roos (VNL) toch eens een keer de ontstaansgeschiedenis en politieke achtergrond van de fractieleden en -medewerkers van VNL (allen ex PVV op oneigenlijke gronden) gaan onderzoeken. De ontkenningfase, waarin Jan Roos (VNL) zich bevindt, komt een beetje dom over.

  Ik vind het ook niet erg slim van Jan Roos (VNL) om de PVV en FvD aan te vallen, er zijn wel meer van VNL afwijkende politieke partijen op de verkiezingslijst waar hij zijn peilen beter op kan richten.

  1. nick

   Wat @peter holland hier zegt en J.C. ( en de anderen ook) is precies zoals het is!

 7. HaZ

  Vanochtend Jantje gezien op B.C., prima babbelaar echter met de verkeerde teksten.
  Op zich geen probleem, maar om jezelf nu al te promoten tot de redder des vaderlands, die het zowel economisch als socialistisch gaat oplossen met zijn vlaktax, is niet reeel bezig.We zijn net uit een crisis en daar past wel enige nuance mbt inkomensverdeling en
  belastingheffing bij, Jan ! Nu ervaring op doen in de 2e kamer ( hoop van harte dat VNL minstens 1 zetel gaat vergaren) en na 4 jaar ervaring opdoen, echt doorpakken. Zo zijn alle partij(tjes)en begonnen en daar is op zich niets mis mee. Succes voor VNL.

 8. toetssteen

  Ik vond dit heel erg dom, eens met Tim.
  Dat narekenen van de diverse programma’s dat neem ik met zoveel zout dat het op zeewater lijkt. Geen enkel programma kan sec uitgevoerd worden, dus daar gaat u al. Van geen enkel waarde.

 9. Labyrint

  Een slechte beurt Jan. Valt me een beetje tegen. Ik twijfel al weken tussen VNL en FVD. Ik gun Jan Roos ruim genoeg andere stemmen maar de mijne zal het waarschijnlijk toch niet worden. Ik hoop dat VNL ruim de verkiezingen gaat halen en we meer van Jan Roos mogen horen ná 15 Maart met een zeteltje of 5. FVD gun ik er 10 en meer. We hebben misschien juist wel iemand nodig met een messias complex.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.