Wanhopige Roemer ziet SP-kiezers weglopen naar PVV maar blijft open grenzen verdedigen

Geen categoriefeb 03 2017, 17:00
Roemer laat vandaag zien hoezeer hij zijn eigen kiezers onderschat. Een PVV-stem is volgens de SP-voorman "even lekker, maar na een paar uur heb je weer hoofdpijn".
SP-leider Emile Roemer is misschien wel de meest incapabele lijsttrekker van Nederland. De PvdA staat historisch laag in de peilingen vanwege hun deelname aan het desastreuze Kabinet Rutte II. Je zou zeggen dat de SP gigantisch kan profiteren van dat PvdA-verlies: linkse kiezers moeten immers toch ergens naartoe. Maar ondanks het feit dat de Partij van de Arbeid in de peilingen op meer dan twintig zetels verlies staat, krijgt de SP er geen enkele zetel bij. Sterker nog, volgens de meeste peilingen zal de SP op 15 maart zelfs een paar zetels kwijtraken van de vijftien die ze nu hebben.
Veel kiezers die in de doelgroep van de SP vallen, zoals autochtone bewoners van volkswijken, laten de SP links liggen en stemmen liever op de PVV. Die partij belooft net als de SP een verbetering van de ouderenzorg en keert zich tegen een verhoging van de AOW-leeftijd. Tegelijkertijd verzet Wilders zich sterk tegen massaimmigratie, een thema dat de SP volledig laat liggen. Voor velen is dat dè reden om Wilders te verkiezen boven Roemer. Maar Roemer doet liever alsof deze kiezers dom zijn, dan dat hij probeert om ze aan te spreken. Op AT5 vergelijkt de SP-voorman een stem op de PVV met een aspirientje: "het is even lekker, maar na een paar uur heb je weer hoofdpijn".
AT5 confronteerde Roemer met het feit dat in een wijk als Amsterdam-Noord meer mensen op de PVV zijn gaan stemmen, en minder op de SP. Deze mensen zien hoe immigranten en asielzoekers alle hulp krijgen die ze nodig hebben (een woning, gratis zorg, zakgeld) terwijl ze zelf hun koopkracht achteruit zien gaan. Roemer beweert dat hij die ontevredenheid begrijpt, maar neemt het eigenlijk totaal niet serieus:

Roemer begrijpt de boosheid maar vindt dat die niet gericht moet worden op vluchtelingen of nieuwe Nederlanders, maar op het VVD-beleid van de afgelopen vijftien jaar waardoor 80 procent van de Nederlanders er in koopkracht op achteruit is gegaan. 'En Wilders heeft daar aan meegedaan

Het is natuurlijk typisch links om een stem op de PVV neer te zetten als "boosheid". Daarmee wordt die politieke keuze in een irrationele, domme hoek geplaatst. PVV-stemmers zijn niet op een rationele manier tot hun keuze gekomen, aldus de linkse redenering, maar ze zijn boos en emotioneel en stemmen daarom op Wilders. Roemer beweert dat hij deze kiezers begrijpt, maar zijn antwoord geeft aan dat hij er juist totaal geen begrip voor heeft. Mensen zijn niet boos op vluchtelingen of op nieuwe Nederlanders, mensen zijn ontevreden met de politieke elite die hen al jarenlang voorliegt. Het is volslagen belachelijk dat de grenzen nog steeds wagenwijd openstaan, terwijl politici keer op keer beloven dat de immigratie zal worden verminderd.
Als kiezers dan ook nog eens zien dat het opengrenzenbeleid onze veiligheid in gevaar brengt – denk aan de terrorist die een aanslag pleegde op een Kerstmarkt in Berlijn en daarna doodleuk naar Nederland vluchtte – is het volkomen begrijpelijk dat ze op de PVV stemmen. De enige manier waarop de SP deze mensen weer kan aanspreken is door óók een hard geluid te laten horen tégen massaimmigratie. Zolang dat niet gebeurt, zal de PVV alleen maar groeien en gaat de SP een keiharde nederlaag tegemoet op 15 maart.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten