Amsterdamse korpschef stelt politieke correctheid boven kwaliteit: helft nieuwe agenten moet allochtoon zijn

Geen categoriemrt 03 2017, 19:00
Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg wil dat de helft van de nieuwe agenten in zijn korps van allochtone komaf is. Diversiteit gaat dus vóór kwaliteit bij de Amsterdamse politie.
Onlangs gaf korpschef Erik Akerboom van de nationale politie aan dat minstens één op de vijf nieuwe politieagenten een zogeheten "migratieachtergrond" moet hebben. Een bijzonder vreemde uitspraak: agenten moeten worden geselecteerd op hun geschiktheid, niet op hun afkomst. Alsof dat nog niet genoeg was, deed de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg er nog een schepje bovenop: als het aan hem ligt, zal maar liefst de helft van de nieuwe Amsterdamse dienders allochtoon zijn.
Volgens Aalbersberg is het voor de effectiviteit van het politiekorps nodig om meer allochtone agenten te werven:

"52 procent van de Amsterdammers heeft een niet-Nederlandse achtergrond. Wij zullen in Amsterdam als politie die diverse kennis in huis moeten hebben om effectief te blijven."

Het is niet ondenkbaar dat allochtone agenten bepaalde voordelen hebben ten opzichte van autochtone agenten: zo kunnen zij makkelijker communiceren met oudere Marokkaanse of Turkse Nederlanders, die het Nederlands niet goed machtig zijn. Maar het streven naar een minimumpercentage allochtone agenten puur omdat ook de samenleving voor een groot deel uit allochtonen bestaat, is een voorbeeld van het politiek-correcte gedachtegoed waar we juist vanaf moeten.
De insteek van ons integratiebeleid is dat allochtonen opgaan in de Nederlandse samenleving. Zij dienen zich aan te passen aan de Nederlandse maatschappij, niet andersom. Het is dan ook volslagen kolder dat een politiekorps zich zou aanpassen aan mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Als blijkt dat veel allochtonen de Nederlandse taal niet machtig zijn, moet ervoor worden gezorgd dat zij de taal wél leren. De oplossing is níét dat de overheid zich aan nieuwkomers gaat aanpassen door speciaal allochtone agenten aan te nemen.
Bij de politie werken veel allochtonen, en zij leveren een geweldige bijdrage aan onze veiligheid. Er is dan ook geen enkel probleem met allochtone agenten, maar het wordt wel problematisch wanneer de politie een allochtonenquotum stelt. Als minimaal de helft van de agenten allochtoon moet zijn, gaat diversiteit kennelijk boven kwaliteit. Potentiële agenten dienen niet te worden beoordeeld op hun afkomst, maar op hun geschiktheid. Het kan niet zo zijn dat een allochtoon meer kans heeft om bij de politie te worden aangenomen, terwijl hij minder geschikt is dan een autochtone kandidaat. Zo'n onderscheid is niet alleen oneerlijk, maar geeft ook een heel verkeerd signaal af. Allochtonen dienen zich aan te passen aan Nederland, niet andersom. En in Nederland wordt iedereen gelijk behandeld, wat je afkomst ook is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten