De Jessias sluit zichzelf al fijn bij voorbaat uit: regeren met de VVD wordt ‘heel ingewikkeld’

Eenieder die vreest voor een kabinet waarin GroenLinks plaats zal nemen kan iets geruster ademhalen na vandaag: Jesse Klaver heeft het er met zijn uitspraken namelijk niet makkelijker op gemaakt daarin een plekje te veroveren.

We kunnen er met zijn allen niet omheen: hoewel ook andere partijen, zoals Forum voor Democratie, het CDA en D66 een prima uitslag achter de rug hebben, is de grote winnaar van 15 maart 2017 toch Groenlinks, dat haar zetelaantal van 4 naar 14 zag springen. Dat is misschien goed nieuws voor deze leden van de klimaatmaffia, maar minder voor mensen die Nederland graag een zonnige toekomst tegemoet zien gaan. Om het geheugen nog maar even op te frissen: alleen al de milieumaatregelen die Klaver er – pun intended – door zou willen jassen zouden al desastreus uitpakken voor de Nederlandse economie op een manier die de individuele hardwerkende belastingbetaler hard zou voelen in de portemonnee: reken maar dat je dan aan het einde van de maand, allemaal in het zogenaamde belang van het klimaat – dat toch wel doet wat het zelf wil – een stuk minder geld overhoudt!

Gelukkig is dat rampenscenario wat minder reëel geworden nadat Jesse Klaver het niet kon laten om alles en iedereen “ingewikkeld” te noemen. “Het gaat een heel ingewikkelde formatie worden” zei hij in een interview met de Telegraaf, en ook regeren met de VVD zou “ingewikkeld” zijn. Een eh, ingewikkelde zaak. dus:

Natuurlijk geeft hij aan wel te willen regeren, maar zo zelfverzekerd van zijn zaak klinkt hij niet meer. Idealiter gaat hij in zee met groene, linkse en christelijke partijen, maar laat dat nou eens ontzettend lastig worden: dan zou je er toch minstens D66, het CDA, de SP, de PvdA en de PvdD of ChristenUnie bij moeten slepen, voor een geweldig totaal van zes partijen. Het kán, maar ik zie het nog niet snel gebeuren: zeker de PvdA zal zichzelf wel twee keer bedenken voordat ze zich weer in zo’n avontuur gaan storten – laat hen nu maar eerst de wonden gaan likken. Nee, regeren zonder de VVD is inderdaad heel ingewikkeld, en gaat het alleen maar worden met een irrealistisch groot aantal partijen óf het toch maar accepteren van de PVV in een coalitie, maar daar hebben beide kanten natuurlijk weinig trek in.

De enige realistische kans voor Klaver om überhaupt deel uit te maken van een nieuwe coalitie is dan ook om een deal te sluiten met de VVD, en met dit soort uitspraken heeft hij dat opeens – een beter woord is er niet voor – een stuk ingewikkelder gemaakt!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. jennifer

  Nog Groen achter de oren, en zo n moordende partij hoeft voor mij ook niet in de regering te komen. Dat ze überhaupt nog bestaan vind ik al heel wat. Maar wat wil je als men een puber naar voren schuift, die de hoofden van de dolle meisjes op hol moeten laten slaan om winst te maken, heeft weinig nog met politiek te doen toch.

  1. swetsnek

   yep

 2. Two Ravens Black Kettle

  Snotty Snotneus ‘kijk eens, kijk eens; lijk ik niet ontzettend veel op “Communism is helemaal te wow” Trudeau? ‘
  die iets heeeeeel erg complex vindt ?

  Pull the other one !

  Deze vederlichte aangespoelde snowflake kabeljauw kon rekenen op de voltallige en zelotische steun van de Staatsmedia en haar Policor RTL-tweelingbroertje dat uiteindelijk ten koste ging van hun andere A’damse favo: de PvdA.
  Zero kritische vragen kreeg Queen Snowflake te verwerken
  Anyways
  De kinderen vreten hun socialistische Mamma-ansjovis op en het uiteindelijke resultaat is dat ‘Links’ de komende jaren buitenspel staat.

  Alhoewel
  Veel licht schuilt er niet tussen de Sherry-VVD en de nazaten van Stalin.
  En het wekt natuurlijk nauwelijks nog bevreemding dat de Orwelliaanse media in alle toonaarden zweeg toen een terrorist als Duyvendak de campagne op zich nam.
  Immers
  De taak van de Staatsjournalist is het bewaken van de Ideologie en het kallt stellen van iedereen die in opstand durft te komen.
  Dat noemen ze progressief en integere journalistiek

 3. Wim

  Ach het is de kleuterleider van nog te ontmaagden blozende kwebbelbekjes.

  1. Syntha

   Mijn schoonzoon noemde dat in het verleden ” huppelk….

 4. Floris

  GL is geen regeringspartij en zal dat ook nooit worden, evenmin als de SP. Ze zijn te extreem.

  GL heeft alleen maar zo veel zetels kunnen bemachtigen door de implosie van de PvdA en zal bij de volgende verkiezingen weer slinken.

  Ik lees hier dat sommigen denken dat de PvdA dood is. Ik help het ze hopen maar ik vrees dat dit veelkoppige monster zal herrijzen. Geen enkele partij heeft z’n tentakels zo diep in de samenleving zitten als deze rode octopus. Buiten het parlement is er geen partij die zoveel sleutelposities bezet.

  De charismaloze Asscher en de landloper Spekman zullen het veld ruimen en vermits hun opvolgers enige uitstraling hebben zullen er altijd weer domkoppen zijn die er weer op gaan stemmen. Nederland zit namelijk vol met domkoppen. Dat is gisteren weer gebleken.

 5. corfo

  Wat verbeeld deze snotneus Yasser Feras (alias J.Klaver) zich wel ?
  Ga eerst eens gewoon werken ventje en steek dan je vinger op als je wat wilt zeggen.

 6. nienke

  Heeft altijd geroepen de VVD. moet weg ik ga NIET regeren met de VVD. wees dan ook een vent en ga nu niet zoete broodjes bakken bij de VVD, om in de regering te komen flapdrol.
  Alleen macht telt voor deze met zichzelf ingenomen figuur.

 7. swetsnek

  Dat ventje is gekozen door schooljeugd, amper droog achter de oren .

 8. Bes Tolen

  Ook de PvdA is een gevaarlijke partij onder Asscher, Hij vindt dat Nederland van iedereen is. Wilders stelt dat Nederland van de Nederlanders is. Het gaat hier wel om een heel principieel onderscheid dat aan alle partijen dient te worden voorgelegd. Hoe ze daar ove denken.

 9. Jeetje

  Zo “opeens” is dat niet hoor. KLaver heeft vanaf het begin af aan al aangegeven dat een samenwerking met VVD bijna onmogelijk is, dus is niks “opeens” aan.

  1. Nederland-op1

   De ideeën van GL en de VVD liggen gelukkig te ver uiteen om samen op te trekken. Maar hopen dat over 4 jaar de partij van Yasser zover in kakt dat de werkende maatschappij er geen last meer van heeft. Wat een stel mafkezen en dieven in de dop zijn dat, die mogen het nooit voor het zeggen krijgen. Een Robin Hood pakje zou Yasser prima staan, dat dan weer wel.

  2. Syntha

   Ik heb toch sterk de neiging om te denken, dat Klaver zijn kans afwacht.

   1. Floris van Duin

    Dat is juist. Klaver kan rustig afwachten tot men met hangende pootjes bij aanklopt en profiteren van het mislukken van die formatiepoging.

 10. Lex

  Ik ben blij dat deze over het paard getilde slijmerige arrogante kwal niet mee gaat regeren.

 11. Syntha

  Fraude tijdens de verkiezingen! Zware zaak en moeilijk te verkroppen. DDS, jullie zouden het werkelijke Nederlandse volk, blank, gekleurd, inheems of uitheems, een grote dienst bewijzen, als je daar eens achteraan ging.

  Ook tijdens de reacties op FB na de verkiezingen, heb ik zeer vreemde en bedenkelijke reacties gekregen, die erop duidden, dat Mark Rutte hoe dan ook de volgende PM moet blijven. Er sprak een totale minachting van Nederland uit en de triomf van overheersing.

  De verkiezingen zouden in de omstandigheden waarin ons Nederland verkeerd, onder toezicht van betrouwbare politie en beveiligers moeten gebeuren. En ook de telling van de stemmen!! Tevens het feit, dat de regels van toegang tot de stemhokjes zwaar nageleefd zouden moeten worden.

  Wij leven nog steeds in Nederland en degenen die hier zijn krijgen niet de kans om eerlijk iets aan hun leven te veranderen. En braaf “goed snuiiiiiifffff populisme” droeg in de tweede wereldoorlog een andere naam.

 12. Floris van Duin

  Het komt mij voor dat Klaver zijn eigen positie goed inschat. VVD en CDA zullen inhoudelijk grote moeite hebben om programmatisch zaken te doen met GL. Na maanden onderhandelen zullen ze zaken moeten doen met PvdA of GL die dan inhoudelijk een zeer sterke positie hebben.
  Klaver heeft een groter doel voor ogen, het verder uitbouwen van zijn politieke beweging. Als hij blijft opereren als tot nu toe zal hij het volgende Kabinet, dat na een jaar of twee moet worden gevormd, kunnen domineren.

  1. Floris van Duin

   Excuses, in de erste alinea bedoel ik CU waar ik GL schreef.

  2. Gustaafff

   @Floris van Duin, het CDA en VVD kunnen prima zaken doen met de ChristenUnie. Het CDA werkte in Balkenende IV al samen met de ChristenUnie en de VVD-Rutte is de afgelopen jaren door de CU gedoogd. Waarschijnlijk gaat de voorkeur van de beide partijrn uit naar de CU, aangezien zij geen enkele ervaring hebben met de Groenen. Bovendien staat de VVD lijnrecht tegenover GroenLinks.

   Als je een coalitie vormt met VVD/D66/CDA/CU heb je wellicht een nipte meerderheid, maar de onderhandelingen zijn evengoed problematisch. De christelijke partijen denken heel anders over medisch/etische zaken dan de liberale partijen.

   1. Pollewop

    In Balkende 4 zat de CU samen met de PvdA in de coalitie. De CU heeft feitelijk een links programma en zou in een Kabinet met VVD, CDA en D66 op de linkerflank terecht komen. Met name op het punt van milieu heel lastig vooor de VVD. Ze kunnen beter zaken doen met de PvdA.

    1. Kodi

     De PvdA? Welke PvdA? De PvdA verkeert in de levensfase van voltooid leven.

     1. Pollewop

      Even wachten tot ze zich herstellen. Ik acht die kans groot.

 13. dapperedodo

  Nou en daar gaan we weer. Rutte wil niet spelen met de PVV. Klavertje wil niet spelen met de VVD. Politiekhiekkkkkkkkkkkkkkkk volwassen worden mensen!!!!!!!!!!!! Jullie zitten niet in de zandbak met emmertjes te spelen, maar moeten een land leiden.

  Als je echt in het landsbelang bezig bent dan hoef je niet maandenlang te zoeken om een formatie te krijgen. Dat op zich is al gestoord.
  En de roep dat het populisme overwonnen is, is een gevaarlijke uitspraak. Ze denken dat ze er nu zijn met de overwinning van deze verkiezing. Laat ze rustig door gaan met bashen van de wat meer naar rechts neigende partijen en dan zal zich dat vertalen over 4 jaar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.